Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kamerlid Sylvana Simons kampt met ernstige gevolgen long covid

  •  
05-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
39640 keer bekeken
  •  
ANP-444822809

Tweede Kamerlid Sylvana Simons van BIJ1 heeft ernstig last van de gevolgen van een coronabesmetting die twee maanden geleden plaatsvond. Op Twitter meldt ze dat ze nog steeds niet volledig is hersteld en lijdt aan long covid. "Had vandaag 2 fysieke afspraken genoteerd en lig inmiddels gevloerd, na de eerste, op bed. Moet steeds zaken afzeggen of verschuiven en voel me onbetrouwbaar, en moe van het sorry zeggen. Ik wil terug naar m’n professionele en sociale leven!" twittert ze.

Simons testte op 13 maart positief. Ze maakte al eerder duidelijk dat de besmetting veel zwaardere gevolgen had dan ze verwachtte en aanvankelijk onder ogen wilde zien.

De Rijksoverheid somt de klachten op die een gevolg zijn van long covid. Zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, vergeetachtigheid, spierpijn en hartkloppingen. "Deze klachten houden enkele weken, maar soms meerdere maanden aan. Maar de ernst ervan kan wel minder worden in de loop van de tijd. Sommige mensen krijgen ook psychische klachten door langdurige coronaklachten. Voor langdurige klachten na corona wordt soms ook de Engelse term 'Long Covid' gebruikt. Long betekent hier: 'langdurig'."

In werkelijkheid zijn er al meer dan 200 verschillende symptomen geïnventariseerd van de mysterieuze ziekte. In Trouw slaat Ernst Jurgens, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB), alarm. Long covid zorgt voor ernstige problemen bij de herintegratie op het werk.

Omroep Brabant tekent het relaas op van Mariska, een ambulanceverpleger die besmet raakte en nu ontslagen is als gevolg van long covidNegentien jaar werkte Mariska Hoos uit Vlijmen als ambulanceverpleegkundige. Tot ze in april 2020 besmet raakte met corona en achterbleef met Long COVID. Twee jaar later moet Mariska halverwege de dag naar bed, is ze noodgedwongen verhuisd naar een bungalow en gebruikt ze voor langere afstanden een scootmobiel. En nu is ze tot overmaat van ramp ook nog ontslagen op haar werk. "Daar haalde ik zóveel voldoening uit."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.