Tweede Kamerlid Sylvana Simons van BIJ1 heeft ernstig last van de gevolgen van een coronabesmetting die twee maanden geleden plaatsvond. Op Twitter meldt ze dat ze nog steeds niet volledig is hersteld en lijdt aan long covid. "Had vandaag 2 fysieke afspraken genoteerd en lig inmiddels gevloerd, na de eerste, op bed. Moet steeds zaken afzeggen of verschuiven en voel me onbetrouwbaar, en moe van het sorry zeggen. Ik wil terug naar m’n professionele en sociale leven!" twittert ze.
Simons testte op 13 maart positief. Ze maakte al eerder duidelijk dat de besmetting veel zwaardere gevolgen had dan ze verwachtte en aanvankelijk onder ogen wilde zien.
De Rijksoverheid somt de klachten op die een gevolg zijn van long covid. Zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, vergeetachtigheid, spierpijn en hartkloppingen. "Deze klachten houden enkele weken, maar soms meerdere maanden aan. Maar de ernst ervan kan wel minder worden in de loop van de tijd. Sommige mensen krijgen ook psychische klachten door langdurige coronaklachten. Voor langdurige klachten na corona wordt soms ook de Engelse term 'Long Covid' gebruikt. Long betekent hier: 'langdurig'."
In werkelijkheid zijn er al meer dan 200 verschillende symptomen geïnventariseerd van de mysterieuze ziekte. In Trouw slaat Ernst Jurgens, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB), alarm. Long covid zorgt voor ernstige problemen bij de herintegratie op het werk.
Omroep Brabant tekent het relaas op van Mariska, een ambulanceverpleger die besmet raakte en nu ontslagen is als gevolg van long covid. Negentien jaar werkte Mariska Hoos uit Vlijmen als ambulanceverpleegkundige. Tot ze in april 2020 besmet raakte met corona en achterbleef met Long COVID. Twee jaar later moet Mariska halverwege de dag naar bed, is ze noodgedwongen verhuisd naar een bungalow en gebruikt ze voor langere afstanden een scootmobiel. En nu is ze tot overmaat van ramp ook nog ontslagen op haar werk. "Daar haalde ik zóveel voldoening uit."
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Hoop dat ze gauw beter wordt maar volgens mij lukt dat ook wel, want ze kon 'gelukkig' nog ons GL lid liken en steunen in de anti Pim tweets. Dan valt ziek zijn wel mee...
Echt erg! En er zijn veel mensen die dit hebben. Even er van uitgaande dat Sylvana geprikt en geboosterd was: Het virus is nog steeds niet klaar met ons. Voorzichtigheid blijft geboden. Ik wens haar oprecht beterschap.
Long covid wordt niet begrepen! Gek ook, dat personeelstekort…… Sterkte Sylvana, hopelijk komt er snel onderzoek in Nederland naar onstekingen en immuunsysteemreacties. Nu kan de wetenschap alleen zeggen: We zien ontstekingsreacties, maar geen oorzaak. Corona getest? Nee, dan is het geen corona……
Misschien zichzelf even ziek melden en laten vervangen door de eerstvolgende op de lijst? O,nee….
Long covid. Waarom toch dat rare anglicisme. Met die verwarring dat het (per se) om je longen gaat. Zijn Hollanders nou te stom om dit even te vertalen? Dan weet iedereen wat er aan de hand is: Langdurig covid. Sterkte Sylvana!
Nederland volgt engelstalige landen. Al in maart 2020 waren er medici na corona in staat om te beschrijven wat hen overkwam. Het is beter om de term niet te gebruiken en wel te spreken van post corona syndroom. Dan is ook duidelijker, dat corona al voorbij is, en een syndroom is een ziekte, die het totale lichaam treft. Specialisten zouden hun kennis moeten bundelen. https://podcastaddict.com/episode/138679454
@Gerygrr Bedankt, mee eens. Al bedoel je natuurlijk post-Covid-syndroom. (En al is dit begrip etymologisch ook weer samengesteld uit Latijnse en Griekse elementen. Tja, Engels is wel het Latijn van deze tijd..., maar toch... liever Latijn... en Grieks... ;))
Trouwens, nu we toch bezig zijn, waarom wordt covid eigenlijk altijd met hoofdletters geschreven? De pest of de griep schrijven we toch ook niet met hoofdletters? Een vreemde gewoonte, waar ik niet aan mee zal doen. (Dus sorry dat ik toch nog Covid schreef in mijn eerdere reactie.)
@EricMinnens de term post-viraal syndroom (geen hoofdletter) bestaat al geruime tijd. Komt ook voor na griep. Een bonte verzameling verschijnselen die kunnen variëren van zeer mild tot levensbedreigend. Dat duidt dat erop dat er sprake is van meerdere mogelijke ziekten afhankelijk van welk orgaansysteem is aangetast. Hoeveel virusinfecties gevolgd worden door een postviraal syndroom is onbekend. Veel symptomen zijn zo aspecifiek dat ze geen infectie als oorzaak hoeven te hebben. Ook kan niet ieder symptoom worden verholpen. Ook voor huisartsen een vervelende situatie.
@DD, 'post' geeft ook eigenlijk alleen maar de chronologie aan; er hoeft blijkbaar geen oorzakelijk verband te zijn, al is die wel het meest waarschijnlijk. De term postviraal geeft overigens wel aan dat de term postcorona, waar ik eerder kritiek op had, helemaal niet zo onjuist is, al vond ik via Google alleen post-COVID (met hoofdletters dus).
@Gery @Danielle Stom stom stom. Ipv op internet, had ik natuurlijk even in de nieuwe dikke Van Dale moeten kijken, die ik onlangs heb aangeschaft. De termen postviraal syndroom, poscorona syndroom en long covid komen daar alledrie, zonder hoofdletters, in voor. Les voor mezelf: ik werk teveel alleen met mijn telefoontje en dus met internet. Raadpleeg eerst de klassieke bronnen E!
[Raadpleeg eerst de klassieke bronnen] Goed advies, en ja een en ander hangt van Potjeslatijn aan elkaar. Een typisch Nederlandse uitdrukking waarvoor een directe parallel ontbreekt in de moderne talen in onze omgeving. De Duitsers hebben "Keukenlatijn".
Potjeslatijn. Ja, en volgens Van Dale (!) zeggen de Fransen latin de cuisine. Long covid is dan trouwens potjesengels (niet in Van Dale ;))
Nog 2 vlotte google'tjes: Engelsen zeggen potty latin of dog latin. Italianen: latino vasino (=potje)
Het is uit het nieuws verdwenen maar het virus is er nog steeds, mijn buurman is net van de beademing af en mocht vd week weer naar huis. Gevallen als Sylvana heb ik er genoeg van in mijn netwerk, kan een vervelende nasleep hebben het long-Covid. Je gunt dat niemand .
Klopt, het is niet afgelopen maar we leven wel alsof het zo is. Als ik even door de stad loop zie ik constant hoestende mensen. Waarschijnlijk heeft een heel groot deel daarvan zichzelf niet even getest, en ze geven daar ook niets om.
Ik dacht al:wat is ze stil tegenwoordig. Tja, de verkeerde reden. Toch beterschap gewenst… k*t-ziekte, bah!
@Eric: Laat haar eerst maar weer opknappen. Daarna kunnen we hopelijk weer los gaan op haar uitspraken en handelen. Nu even niet. De vader van mijn buurman heeft door die ziekte tijdenlang kantje boord gelegen. Ik gun dat niemand.
Hoewel ik het niet altijd met haar eens ben vind ik dit triest om te horen. Ik wens haar veel beterschap en sterkte!