Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sylvana Simons is een ambassadrice van de beschaving

  •  
25-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7866 keer bekeken
  •  
ANP-429736617

Zij blijkt geen diva maar een grande dame die alleen al door haar blik respect afdwingt.

De reacties op het vertrek van Sylvana Simons uit de politiek zijn gemengd. Op de sociale media krijgt ze nogal wat lof toegezwaaid. Sommige twitterati hopen zelfs dat de nieuwe combinatie PvdA/GroenLinks haar een verkiesbare plaats op de lijst geeft. Dan kan ze niet meer worden gehinderd door de vele ruziezoekers in het kapseizende Bij1.

Tegelijkertijd heerst er in rechtse kringen juist veel vreugde over haar besluit de Kamer vaarwel te zeggen. Ze wordt weggezet als ijdeltuit en verdwaasd ideologe, vervuld van haat jegens de blanken. Men noemt haar een arrogante diva en hogepriesteres van wat in die kringen het wokisme heet.

Het probleem bij rechts is: dat hadden ze misschien gedacht toen zij haar zetel bemachtigde maar Sylvana Simons voldoet op geen enkele wijze aan zulke verwachtingen.

Vanaf de eerste dag bezag zij de Kamer met een souvereine blik alsof ze net zoveel dienstjaren achter de rug had als Geert Wilders. Zij blijkt geen diva maar een grande dame die alleen door haar blik al respect afdwingt. In haar optredens valt geen zweem van fanatisme te ontdekken. Sylvana Simons spreekt helder en duidelijk. Haar Nederlands is smetteloos in tegenstelling tot dat van zeer vele collega's in het parlement. Ze wijst nooit zondebokken aan maar is altijd op zoek naar een oplossing. Ze laat zich niet van de wijs brengen of met een kluitje in het riet sturen zoals menig bewindsman, onder wie premier Rutte, bemerkte. Haar inbreng is altijd inhoudelijk. Ze smaakt het genoegen dat naar haar wordt geluisterd ook al is zij niet de woordvoerder van een grote fractie.

Sylvana Simons is zonder meer het best geklede Kamerlid van de eeuw. Zij verschijnt altijd in een spectaculaire outfit, die past bij het debat dat zij van plan is te voeren. Zij weet: couture is communicatie. Daar maakt zij iedere keer weer met succes gebruik van. Noem het desnoods een Gesamtkunstwerk, die combinatie van verschijning en welsprekendheid.

Sylvana Simons is dan ook de afgelopen jaren in de Tweede Kamer een ambassadrice van de beschaving.

Het zal haar door rechtse schreeuwers nog lang worden nagedragen. Dat vergeven ze haar nooit.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: India

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.