Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sylvana Simons: 'het is raar dat je nog steeds moet uitleggen wat Keti Koti is'

  •  
30-06-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
581 keer bekeken
  •  
Op 1 juli wordt Keti Koti (verbroken ketenen), de afschaffing van de slavernij in Suriname gevierd. Hoewel de voormalige slaven na 1863 nog tien jaar werden gedwongen om door te werken, wordt deze dag als officiële datum aangehouden. In Amsterdam vindt op 30 juni een herdenking in het Oosterpark plaats en op 1 juli het Keti Koti-festival. Joop.nl sprak Sylvana Simons over het belang van een nationale viering en bewustzijn voor alle Nederlanders.
Hoe ga jij Keti Koti vieren? Ik was gisteren bij een bijzondere herdenking in de Ouderkerk aan de Amstel en daar ligt op een joodse begraafplaats een bekende voormalige slaaf Eliëzer, die  eigendom van Paulo de Pina, een Portugese Jood was.  Het was klein, intiem en mooi. Verder heb ik aan een 24- uurs dialoogtafel meegedaan, waarbij ik het gesprek ben aangegaan met de directrice van SIRE (Stichting Ideële Reclame) over het belang van bewustwording. Morgen ben ik in het Oosterpark te vinden om daar rond te lopen, samen te vieren en met mensen in gesprek te gaan en te kijken hoe het ervoor staat.
Vind je dat er genoeg aandacht is voor het slavernijverleden? Er is behoefte aan meer bewustzijn, meer empathisch begrip en meer inzicht en dat bereik je door met elkaar in gesprek te gaan. Het is pas sinds een paar jaar dat echt bewustzijn rondom slavernijverleden meer geworteld raakt. Wat je ziet is dat steeds meer door wethouders, beleidsmakers, overheden, instituten en ook in het onderwijs het belang ervan erkend wordt. Er is dus wel meer aandacht maar het is niet genoeg.
We zijn er absoluut nog niet want we hebben nog steeds geen nationale viering en het is geen breed gedragen begrip maar we moeten het stap voor stap doen. Het is belangrijk dat mensen in het onderwijs zich mengen in het gesprek en podium krijgen om de boodschap breed uit te dragen. Het is best raar dat je nog steeds aan ‘gewone’ mensen moet uitleggen wat Keti Koti is. Het zou algemene kennis moeten zijn en daar heb je instituties bij nodig.
Waarom zou het een nationale viering voor álle Nederlanders moeten zijn? Dat is een retorische vraag: we zouden ons dat niet afvragen als we het over de Tweede Wereldoorlog hebben. Het is een belangrijk deel van onze geschiedenis een deel dat nog heel erg doorsijpelt in onze huidige samenleving. De structuren van toen zijn nog steeds aanwezig in de samenleving: in de economie, het onderwijs en in ons maatschappelijk en cultureel besef.
We leven nog elke dag van de positieve gevolgen voor Nederland. Dat waren rijkdom, aanzien, handelsbetrekkingen en economische voordelen maar we zitten ook met z’n allen met de nadelen.
Hoe kan je je meer laten informeren als je als (witte) Nederlander niets van Keti Koti afweet? Je kunt je goed laten informeren door naar musea te gaan en boeken te lezen en vooral ook door de eigen groep aanspreken, dat is denk ik een belangrijke taak voor de witte Nederlander. Je kunt helpen door de taak om uit te leggen niet alleen aan de zwarte Nederlander over te laten. Je kunt bondgenoot zijn door je eigen groep of omgeving van informatie te voorzien.
De herdenking van het slavernijverleden vindt op 30 juni bij het slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam plaats en de NOS doet daar live-verslag van.
Het event op donderdag en het festival op 1 juli zijn voor iedereen toegankelijk om te kunnen herdenken, reflecteren en vieren met op vrijdag optredens van o.a. Julian Marley, Giovanca en Trijntje Oosterhuis.
afbeelding: screenshot AT5
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor