Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Sylvana Simons: 'het is raar dat je nog steeds moet uitleggen wat Keti Koti is'

  •  
30-06-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
Op 1 juli wordt Keti Koti (verbroken ketenen), de afschaffing van de slavernij in Suriname gevierd. Hoewel de voormalige slaven na 1863 nog tien jaar werden gedwongen om door te werken, wordt deze dag als officiële datum aangehouden. In Amsterdam vindt op 30 juni een herdenking in het Oosterpark plaats en op 1 juli het Keti Koti-festival. Joop.nl sprak Sylvana Simons over het belang van een nationale viering en bewustzijn voor alle Nederlanders.
Hoe ga jij Keti Koti vieren? Ik was gisteren bij een bijzondere herdenking in de Ouderkerk aan de Amstel en daar ligt op een joodse begraafplaats een bekende voormalige slaaf Eliëzer, die  eigendom van Paulo de Pina, een Portugese Jood was.  Het was klein, intiem en mooi. Verder heb ik aan een 24- uurs dialoogtafel meegedaan, waarbij ik het gesprek ben aangegaan met de directrice van SIRE (Stichting Ideële Reclame) over het belang van bewustwording. Morgen ben ik in het Oosterpark te vinden om daar rond te lopen, samen te vieren en met mensen in gesprek te gaan en te kijken hoe het ervoor staat.
Vind je dat er genoeg aandacht is voor het slavernijverleden? Er is behoefte aan meer bewustzijn, meer empathisch begrip en meer inzicht en dat bereik je door met elkaar in gesprek te gaan. Het is pas sinds een paar jaar dat echt bewustzijn rondom slavernijverleden meer geworteld raakt. Wat je ziet is dat steeds meer door wethouders, beleidsmakers, overheden, instituten en ook in het onderwijs het belang ervan erkend wordt. Er is dus wel meer aandacht maar het is niet genoeg.
We zijn er absoluut nog niet want we hebben nog steeds geen nationale viering en het is geen breed gedragen begrip maar we moeten het stap voor stap doen. Het is belangrijk dat mensen in het onderwijs zich mengen in het gesprek en podium krijgen om de boodschap breed uit te dragen. Het is best raar dat je nog steeds aan ‘gewone’ mensen moet uitleggen wat Keti Koti is. Het zou algemene kennis moeten zijn en daar heb je instituties bij nodig.
Waarom zou het een nationale viering voor álle Nederlanders moeten zijn? Dat is een retorische vraag: we zouden ons dat niet afvragen als we het over de Tweede Wereldoorlog hebben. Het is een belangrijk deel van onze geschiedenis een deel dat nog heel erg doorsijpelt in onze huidige samenleving. De structuren van toen zijn nog steeds aanwezig in de samenleving: in de economie, het onderwijs en in ons maatschappelijk en cultureel besef.
We leven nog elke dag van de positieve gevolgen voor Nederland. Dat waren rijkdom, aanzien, handelsbetrekkingen en economische voordelen maar we zitten ook met z’n allen met de nadelen.
Hoe kan je je meer laten informeren als je als (witte) Nederlander niets van Keti Koti afweet? Je kunt je goed laten informeren door naar musea te gaan en boeken te lezen en vooral ook door de eigen groep aanspreken, dat is denk ik een belangrijke taak voor de witte Nederlander. Je kunt helpen door de taak om uit te leggen niet alleen aan de zwarte Nederlander over te laten. Je kunt bondgenoot zijn door je eigen groep of omgeving van informatie te voorzien.
De herdenking van het slavernijverleden vindt op 30 juni bij het slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam plaats en de NOS doet daar live-verslag van.
Het event op donderdag en het festival op 1 juli zijn voor iedereen toegankelijk om te kunnen herdenken, reflecteren en vieren met op vrijdag optredens van o.a. Julian Marley, Giovanca en Trijntje Oosterhuis.
afbeelding: screenshot AT5

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (217)

gvanbaalen
gvanbaalen6 jul. 2016 - 18:07

Ik snap niet zozeer wat hier raar aan is. Mensen weten ook niet dat het woord "slaaf" zijn oorsprong kent bij de blanke Slavische volkeren die in geschiedenis veelvuldig als slaven zijn genomen. Mensen weten ook niet dat de slavernij al zo oud als de mensheid zelf is en dat de Westerse landen de eerste waren die de slavernij hebben afgeschaft terwijl het in de rest van de wereld overal nog de realiteit van de dag was. Kortom, mensen hebben altijd een beperkt beeld van de geschiedenis. Daarom is het misschien ook maar beter om de gescheidenis te laten voor wat hij is en samen aan een betere toekomst te werken. Elk ras en elk volk is in de geschiedenis extreem onrecht aangedaan, het hoort jammer genoeg bij de menselijke geschiedenis. Door wrokgevoelens over de geschiedenis te houden kwel je echt alleen jezelf, verder zal niemand er medelijden hebben. We hebben allemaal een bloedige geschiedenis met onrecht. Peace!

Draconisch
Draconisch6 jul. 2016 - 10:54

Je kunt je maar beter identificeren met het heden dan met het verleden. Aan het heden kun je namelijk nog een bijdrage leveren, aan het verleden niet. Het blijven oprakelen van misstanden uit een ander tijdperk leidt alleen maar tot meer onbegrip, wrijving en intolerantie. Het benadrukt juist verschillen tussen mensen, ook als ze niet (meer) bestaan. Zoals ik mij in geen enkel opzicht verantwoordelijk voel voor de daden van mijn voorvaderen in vorige eeuwen, hoeft ook niemand zich in 2016 nog geknecht te voelen omdat hij of zij afstamt van (tot) slaven (gemaakten).

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin6 jul. 2016 - 2:11

Mw. Sylvana heeft zich verbonden aan DENK, het turkse woord voor gelijkwaardig, geeft volgens mij goed weer waar het belang van die partij voornamelijk ligt, in Turkije dus, een vreemde mogendheid. https://nl.glosbe.com/tr/nl/denk Nou zit het slavernij verleden Sylvana bijzonder hoog en laat ze nou precies kiezen voor een partij dat de belangen voorstaat van een land met een zeer rijk slavernij verleden, uit verschillende delen van de wereld werden slaven geroofd om de economie en de ottomaanse samenleving te dienen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Slavernij_in_het_Ottomaanse_Rijk Daar bleef Afrika niet van verschoond en dat de nazaten het moeilijk hebben mag uit de volgende link blijken, misschien kan ze wat voor hen betekenen. http://www.zamanvandaag.nl/nieuws/turkije/6949/afro-turken-verlangen-naar-erkenning Maar daar zal mw. Sylvana ook niets van vinden vermoed ik omdat ik denk dat DENK dat haar niet in dank zal afnemen, je moet natuurlijk wel wat overhebben voor een glansrijke politieke carrière. Ik heb op aangeven van iemand hier op het forum het artikel van 25 juni in Trouw doorgenomen en hoewel ik betrekkelijk weinig van haar weet was ik geen moment verbaasd, tamelijk voorspelbaar, ze verheugt zich op het kamerlidmaatschap voor zover ze het haalt, een hoop stoere taal met hier en daar narcistoïde trekjes als je het mij vraagt, en natuurlijk bestaat discriminatie en moet daar wat aan gebeuren maar daar is ze wat mij betreft niet de persoon naar, te weinig integer, eruditie ho maar, teveel discrepantie en zelfoverschatting maar vooral een verkeerde partij, die basis maakt haar volstrekt ongeloofwaardig, enfin we gaan het zien, we gaan het beleven hoe Sylvana de kamer doet beven. http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/4327696/2016/06/25/Sylvana-Simons-Je-moet-me-eens-zien-als-ik-echt-boos-ben.dhtml

BertjeBroai
BertjeBroai5 jul. 2016 - 8:19

Racisme is zo erg. https://www.facebook.com/henk.westbroek.5/posts/1063798190375826 Ongelooflijk die witte racist. Wat kunne we eraan doen?

1 Reactie
Freeman2
Freeman25 jul. 2016 - 10:42

{"Ongelooflijk die witte racist. Wat kunne we eraan doen?"} Nog dommer worden?

Ulltrafox
Ulltrafox5 jul. 2016 - 6:44

Het is raar Sylvana Simons te moeten uitleggen dat we in Nederland de slavernij in feite weer opnieuw hebben ingevoerd via de dwang werkverschaffing via de Bijstandswet

Sussan
Sussan4 jul. 2016 - 10:43

Wat is daar nu raar aan? Het is een eeuwigheid geleden en het interesseert mensen gewoon niet.

2 Reacties
joop69amsterdam
joop69amsterdam4 jul. 2016 - 22:06

Inderdaad. Ik had het ook nog nooit gehoord. Ze hoeft het mij ook niet uit te leggen trouwens. Zielig voor haar dat ze zo weinig begrip vindt voor haar trauma die ze zich heeft aangemeten. Mijn advies aan haar is dan ook om eens professionele hulp te gaan zoeken.

Freeman2
Freeman25 jul. 2016 - 10:45

{"Wat is daar nu raar aan? Het is een eeuwigheid geleden en het interesseert mensen gewoon niet."} Er zijn reeds mensen die zich helemaal niet interesseren wat gisteren gebeurd is. Gewoon geen interesse. Duidelijk, toch?

Moeder Pietje
Moeder Pietje1 jul. 2016 - 19:51

Aanvullende informatie met illustraties http://www.slavenhaler.nl/frames-negers.html

Aldus Mei
Aldus Mei1 jul. 2016 - 16:49

In Amsterdam denken ze altijd dat zij heel Nederland zijn. Daarom is het helemaal niet raar dat Sylvana het vreemd vindt dat ze Keti Koti moet uitleggen.

Michiel Kapteijns
Michiel Kapteijns1 jul. 2016 - 12:48

Elk Nederlander weet echt wel dat Nederland een slavernij verleden heeft. Elke Nederlander zal dit erkennen. Het afschaffen van de slavernij wordt jaarlijks herdacht en gevierd. dat niet alle Nederlanders weten wie Keti Koti is doet hier niks aan af. Wat dacht DENK trouwens van de oproep om de Armeense genocide te erkennen? Toen was het volgens DENK een symbolische splijtzwam om bevolkingssgroepen tegenover elkaar te zetten...

ikdus2
ikdus21 jul. 2016 - 11:46

die herdenking leek mijn meer een witte en elitaire aangelegenheid. waarom passen ze de herdenking aan terwijl er vele afstammelingen van slaven het daar totaal niet mee eens zijn. zo krijg je verwatering van de herdenking. en een witte burgemeester die een toespraak houdt dat ze hun muil maar dicht moeten houden. wat een gotspe

2 Reacties
il viaggiatore
il viaggiatore1 jul. 2016 - 19:34

Ninsee stond er zelf achter dat de herdenking en de viering gescheiden werden als ik het goed begrepen heb. Ik ondersteun dat, een dag van bezinning en een dag van feest. Maar misschien moeten ze het eerst eens onderling uitvechten. Iets met eenheid zullen we maar zeggen. En ooh, sorry. Dat het tegen de koloniale teentjes stoot dat Burgemeester Van der Laan een toespraak houdt. Volgens mij is het juist de bedoeling toch dat men de blanke bevolking er meer bij wil betrekken? Dat Van der Laan vanuit zijn functie een toespraak houdt is toch normaal?

Moeder Pietje
Moeder Pietje2 jul. 2016 - 20:20

"Dat Van der Laan vanuit zijn functie een toespraak houdt is toch normaal?" Niet als je een racist bent.

Sussan
Sussan1 jul. 2016 - 8:57

Nou, die herdenking liep gisteren in het Oosterpark gruwelijk uit de hand. Typisch....

4 Reacties
Zandb
Zandb1 jul. 2016 - 11:23

Sussan: Typisch..... En voor wat dan?

Piet de Geus
Piet de Geus1 jul. 2016 - 11:49

"Typisch….. En voor wat dan?" Op zijn minst voor bijeenkomsten bij dat slavernijmonument, want daar is het al sinds de onthulling bal. Op de achtergrond speelt mee dat verschillende subsidieclubjes elkaar het licht in de ogen niet gunnen: mag de een iets organiseren, dan gaan de anderen queruleren dat ze worden overgeslagen en dat ze niet zijn gehoord. Hetzelfde gedonder zie je ook regelmatig rond Kwakoe of als de stadsdeelraad van Zuidoost weer eens op cliëntelistische basis subsidies heeft verstrekt.

Zandb
Zandb3 jul. 2016 - 9:23

Sussan en Piet: Dat gedonder bij een herdenking typisch is, dat zal dan wel... Maar wat is er typisch aan die mensen die dat "gedonder veroorzaken"? Wat "typeert" hen?

Sussan
Sussan4 jul. 2016 - 8:25

@ZandB: Wat hen typeert? Dat ze dus elke keer gedonder veroorzaken. Logisch toch....

John7
John71 jul. 2016 - 8:25

Jammer dat er in Nederland nog mensen zijn zoals Sylvana die denken in Witte- en Niet Witte Nederlanders. Ik dacht dat dit nu juist 1 juli 1863 was afgeschaft.

1 Reactie
Aldus Mei
Aldus Mei1 jul. 2016 - 16:41

Ik denk bij Sylvana altijd aan TL-buizen. :p

Sjors Spruitje
Sjors Spruitje1 jul. 2016 - 8:17

Ja er zijn wel meer dingen raar. Zo moet je ook nog steeds uitleggen aan mensen wat de genocide op de Armentiers inhoudt. Ik ben overigens er helemaal niet op tegen dat al het leed uit het verleden op 1 hoop wordt gegooid en dat we dat met z'n allen gaan herdenken. Een redelijke voorwaarde is dan wel dat geen onderscheid wordt gemaakt. Dus de genocide op de Armeniers niet zal worden vergeten. Ook mag de schuldvraag van slavernijverleden niet louter en alleen op de blanke schouders terechtkomt. Noord-afrikanen en zwarte inwoners hebben zich daar net zo goed schuldig aan gemaakt.

2 Reacties
Paul250371
Paul2503711 jul. 2016 - 9:17

Noord-afrikanen en zwarte inwoners hebben zich daar net zo goed schuldig aan gemaakt. Klopt inderdaad, er waren ook hele continenten waar alleen maar blanken in de plantages als slaaf werden gehouden. Miljoenen blanken werden eeuwen in een ruim als ratten verscheept. Verschrikkelijke tijd was dat.

Zandb
Zandb1 jul. 2016 - 11:30

Sommige mensen moet je inderdaad van alles uitleggen. Bijvoorbeeld moet je aan ene Sjors Spruitje uitleggen dat "geen standpunt innemen" van alles kan betekenen. Laten we vooral heel laconiek doen over "alle leed op de hele wereld" en die vooral op "één hoop ongeffirentieerde gooien". En laten we mensen die wel aandacht willen besteden aan het ene leed terwijl ze het andere leed onbesproken laten of die het ene leed "erger" vinden dan het andere, dan ook maar meteen op diezelfde hoop gooien: Gaat in een moeite door en dan zijn we gelijk van de complete mensheid verlost. Want wie bezondigt zich daar nu niet aan?

De meute
De meute1 jul. 2016 - 7:01

Ik heb op mijn basisschool en middelbare school aandacht gehad voor zowel het slavernij verleden als de Tweede Wereldoorlog. Ik weet dat het gebeurt is, verschrikkelijk was en ik ben er nu ook wel klaar mee. Ik voel me helemaal niet geroepen om een bondgenoot te zijn voor Keto Koti. Ik vind dit een beetje ouwe koeien uit de sloot halen. Meer dan 150 jaar geleden! De regels, wetten, normen en waarden die we nu hebben waren nergens op de wereld aanwezig. Iedereen (wit/zwart/geel) deed verschrikkelijke dingen. Niet alleen de witten. En sommigen waren daar beter in dan anderen. Ik heb het de Duitsers ook allang vergeven voor hun verschrikkingen en dat is nog een stuk recenter geweest. Waar moet het eindigen? De 80 jarige oorlog was ook een stevige tijd. Moeten we die ook nog gaan herdenken?

4 Reacties
ikdus2
ikdus21 jul. 2016 - 9:30

@De meute waarschijnlijk waren je familieleden van weleer net zo schuldig aan demonisering van joden, Roma als de Duitsers zelf. je kan je eerder afvragen of de slachtoffers van toen jou vergeven. of zaten je familieleden van toen ook in het verzet zoals bijna ieder Nederlander durft te beweren.

Woelly
Woelly1 jul. 2016 - 9:59

Volgens mij heeft Duitsland zijn excuses aangeboden en betalen ze nog altijd Wiedergutmachungsgeld? Hebben de West-Europese landen hun excuses aangeboden voor honderden jaren uitbuiting, moord en diefstal? Betalen wij Wiedergutsmachungsgeld? Zolang de regering niet officieel haar excuses heeft aangeboden, hebben wij (alle Nederlanders) nog een lange weg te gaan. Ik geloof oprecht dat het voor een maatschappij beter is deze dingen open te bespreken en te erkennen, dan er tegen te vechten. Juist dat veroorzaakt opgekropte woede en agressie. Als we vreedzaam samen willen leven, is de eerste stap een schuldbekentenis.

Zandb
Zandb1 jul. 2016 - 11:33

Ondanks dat u zich "de meute" noemt, vertolkt u hier uw persoonlijke standpunt. Net als Sylvana Simons, bijvoorbeeld. Waar moet dat eindigen!

Tariq J. Hoka
Tariq J. Hoka1 jul. 2016 - 12:43

We herdenken zodat we fouten die in het verleden zijn gemaakt niet opnieuw maken.

Fredolo
Fredolo1 jul. 2016 - 6:52

Het is misschien wel belangrijk om uit te leggen, dat er een verschil is tussen slavernij en racisme. Bijvoorbeeld de Ashanti uit Ghana waren belangrijke leveranciers van slaven aan de Nederlanders. Aangezien bij de Nederlanders, Engelsen, Spanjaarden en Portugezen vrijwel uitsluitend zwarte slaven werden gebruikt, ontstond racisme: Het idee, dat zwarten 'minder' zijn. De combinatie van langdurige slavernij (namelijk eeuwen) en het langdurig ingepeperd krijgen, dat je minder bent verdwijnt niet zo maar. Kijk maar hoe lang wij als Nederlanders hebben gedaan over het verwerken van WO2. En dat duurde maar 5 jaar en het ging niet eens over racisme naar 'ons blanken' toe.

4 Reacties
Paul250371
Paul2503711 jul. 2016 - 9:18

Mooie post.

ikdus2
ikdus21 jul. 2016 - 9:35

een groot deel van de Nederlanders was net zo schuldig aan het zuiveren van het volk als de Duitsers dat waren. het is niet voor niks dat procentueel de meeste joodse leden van de maatschappij vanuit Nederland werden gedeporteerd. het waren niet de Duitsers die de mensen van joodse afkomst uit de huizen haalden maar gewone Hollandse mannen.

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk1 jul. 2016 - 9:41

Dit klopt niet helemaal de meeste slaven kwamen niet een uit Ghana, vergeet niet dat de Ashantis en de volken in Ghana in die tijd heel anders waren dat hun buurlanden de Ashantis en andere Akan volkeren uit Ghana en Ivoorkust waren zeer georganiseerd met een centrale bestuur en chiefdoms zeer goed opgebouwde civilisaties en netwerken die zelfs die leiden naar verschillende landen waardoor ze een van grootse koninkrijken hadden in west Afrika. Hierdoor konden ze slaven uit het huidige Burkina Faso, Togo en Benin verhandelen intern maar ook extern aan Nederlanders maar dit was niet in grote aantallen aangezien vele slaven die Suirname en de nieuwe wereld uit voornamelijk Angola,Congo,Nigeria en Sengemabia vandaan kwamen. Plus vele kopers gingen direct naar de slavenkust wat nu benin, nigeria en kameroon en gabon is. En ben helemaal met je eens hoe slavernij die generatie op generatie een zeer negatieve invloed heeft gehad op ons donkere medemens. En de minderwaardige kijk die men had en vele nog steeds onbewust en bewust hebben op ze. Dit ze je voornamelijk als een dame met een donkere jongen thuiskomt word er al gelijk van schande gesproken met "'Vieze Neger"' word er dan gezegd in een minderwaardige toon voornamelijk door de mannen die waarschijnlijk onzeker zijn . maar wanneer dochterlief met een blanke jongen thuis met de zelfde achtergrond,character etc. is het gelijk aah wat geweldig,goed gedaan in andere worden je date je zelf omhoog financieel gezien en status gezien je ziet het vooral terug bij aziaten.

ikdus2
ikdus21 jul. 2016 - 13:48

hebben de Nederlanders verwerkt wat ze de joden, Roma/sinti, linkse politici/activisten hebben aangedaan. ja logisch.. een dader wil z'n slecht geweten gesust hebben. (en nee niet alle Nederlanders) velen keken ook gewoon zwijgzaam toe

voxpopuli2
voxpopuli21 jul. 2016 - 6:18

Overigens was die betoging gisteren beschamend , dat handjevol wat liep te scanderen over graaiers Enzo .. En er waren meer toesprekers dan toehoorders. Wel goed gekozen agenten overigens ...

Nailles
Nailles1 jul. 2016 - 5:37

Het onderling luidruchtig verstoren, kleinzielige, elkaar agressief vliegen afvangen van vermeende "slachtoffers" bij de slavernijherdenking waardoor deze veranderde in een wanvertoning laat zien dat het elkaar "uitleggen" hoe een en ander "moet" herdacht en "begrepen" worden in plaats dat ieder mens dat zelf behoort te kunnen doen, toont dat je je verre van opgelegde interpretaties moet houden die meer bedoeld zijn t.b.v. ideologische motieven of die van eigenbelangen.

7 Reacties
Zandb
Zandb1 jul. 2016 - 7:03

"Tenminste, zo denk ik er over" Dat bent u nog vergeten te vermelden. Nou zal iedereen dat al wel begrepen hebben, maar toch: "Je weet maar nooit!". Valt me overigens op, dat Sylvana Simons haar mening zo formuleert, dat ze mensen die er anders over denken in hun waarde laat. Dat valt me helaas bij uw gepeperde mening niet op.

Mark Gh
Mark Gh1 jul. 2016 - 7:04

Schandalige vertoning inderdaad, buitengewoon respectloos voor de mensen die wel serieus de slachtoffers van de slavernij wilden herdenken - en respectloos voor die slachtoffers, hun eigen voorouders.

nesje2
nesje21 jul. 2016 - 7:54

heb bij ook niet het gevoel dat u mensen in zijn waarde laat.Zandb

Nailles
Nailles1 jul. 2016 - 10:07

“Tenminste, zo denk ik er over” staat toch echt diametraal tegenover "dat ieder mens dat zelf behoort te kunnen" zoals ik stel t.a.v. iets zelf begrijpen, voor jezelf uitleggen, en zelf te mogen beleven.

Zandb
Zandb1 jul. 2016 - 11:35

Leg eens uit Nesje; dat u een gevoel heeft, dat zegt mij althans weinig.

nesje2
nesje22 jul. 2016 - 12:31

Juist zandb hoe u steeds reageert en nu weer op mij.Dat is precies wat ik bedoel met mensen niet in hun waarde laten.

Zandb
Zandb3 jul. 2016 - 9:30

Nailles: Meent u dat echt? Nou dat lijkt me niet: Als IK bv vind dat ieder mens iets zelf wel kan uitmaken, dan vind IK dat ieder mens dat zelf wel kan uitmaken. ANDERE mensen kunnen en mogen daar anders over denken. Daar gaat het om Nailles. Nesje: Als u liever niet wilt dat ik begrijp wat u bedoelt, dan moet u dat maar even aangeven. Als mensen serieus nemen en reageren op wat ze beweren nou juist een teken is, dat je ze niet serieus neemt, dan kan ik geen kant op. Ik meen oprecht in hun waarde: Als u vindt dat dat niet zo is (of als u dat niet gelooft), zult u dat moeten uitleggen, lijkt mij.

koperen ploert
koperen ploert1 jul. 2016 - 4:11

Met de ijzeren hand van een dwingeland, om geen treffendere funtie te noemen wil Sylvana ons uitleggen wat Keti Koti moet gaan betekenen voor ons allen, de Armeense genocide vindt ze maar niks, dat mensen hun slavernijverleden willen herdenken vind ik verder prima, ook ik ben een nazaat maar om dat een ieder door de strot te duwen gaat me echt te ver, dat we ons daarvan bewust mogen zijn lijkt me niet het probleem, maar als je daarbij de meest schrijnende onderdrukking die de mensheid kan ondergaan wegwuift heb je wat mij betreft geen recht van spreken en maak je jezelf alleen maar belachelijk.

13 Reacties
Zandb
Zandb1 jul. 2016 - 7:08

Ik ben het niet met Silvana eens. Verre van. Maar dat ze geen recht van spreken zou hebben.....

Johannes Partikulier
Johannes Partikulier1 jul. 2016 - 7:45

Ik ben het helemaal met u eens. Iedere bevolkingsgroep is wel eens iets aangedaan. Niemand is oorlog, leed en onderdrukking bespaard gebleven. In 1624 is een verre tante van mij op de heksenbrandstapel beland. Heksen verbranden is ergens rond 1660 in onbruik geraakt. Zullen we dan ook maar een dag claimen om dat te herdenken, want stel je voor dat we vergeten hoe erg dat was? En maak er direct een verplichte nationale herdenkingsdag van, met vlagvertoon, documentaires op NPO1, ceremonie op de Dam, kransleggen door ons Koningshuis. Opdat wij nooit vergeten.. Sylvana en consorte wentelen zich in de slachtofferrol, voor een slavernijverleden wat hen bespaard is gebleven, en waar 'wij gewone mensen' part noch deel aan hebben. Kennelijk heeft zij baat bij het instandhouden van het wij-zij denken. Met de zaken die zij op de agenda zet versterkt ze de tweedeling in de maatschappij. Als zij en haar 'lotgenoten' daadwerkelijk gebukt gaan onder dit verleden, dan raad ik hen aan een goede psychiater te zoeken inplaats van de media.

nesje2
nesje21 jul. 2016 - 7:55

tuurlijk ZAndb heeft ze recht van spreken

Paul250371
Paul2503711 jul. 2016 - 9:19

de Armeense genocide vindt ze maar niks, Waar staat dat? Wanneer zei ze dat?

ikdus2
ikdus21 jul. 2016 - 9:43

zowel Nederland als mevrouw Simons hebben niks te maken met de Armeense kwestie. Nederland heeft wel alles te maken met het tot slaaf maken van haar voorouders. zij hoeft geen stelling te nemen in een kwestie in het Armeniëvraagstuk. dat is voer voor historici. daar zou eens een goede academische discussie over gevoerd mogen worden met harde conclusies alvorens we stelling kunnen nemen. dat zou in eerste instantie een apolitieke discussie dienen te zijn wat momenteel de discussie vertroebelt. één ding is wel zeker... Nederland en het volk van Nederland heeft haar voorouders wel tot slaaf gemaakt.

koperen ploert
koperen ploert1 jul. 2016 - 10:07

reactie op Zandb 1 juli 2016 at 09:08 Inderdaad heeft ze wat mij betreft geen recht van spreken, ik heb de reden duidelijk aangegeven, ondanks haar lichtgewicht zakt ze volledig door het podium, politica, pfff.

Zandb
Zandb1 jul. 2016 - 11:39

Nesje: Wat mij betreft heeft ze recht van spreken. Natuurlijk. Maar van koperen ploert blijkbaar niet. koperen ploert, u realiseert zich niet dat u in een land leeft waarin iedereen vrij is zijn of haar mening te verkondigen. U kunt hooguit vaststellen dat u het er niet mee eens bent en eventueel waarom. Maar iemand het recht ontzeggen op een mening; nee. Dat mag niemand in Nederland.

koperen ploert
koperen ploert1 jul. 2016 - 15:11

reactie op Zandb 1 juli 2016 at 13:39 Ik zou een mening en recht van spreken hebben niet hetzelfde willen noemen, met recht van spreken denk ik eerder aan een verdedigbare mening, die verdediging heeft ze zichzelf ontnomen door zich te conformeren aan genocide ontkenners.

koperen ploert
koperen ploert1 jul. 2016 - 15:20

reactie op ikdus 1 juli 2016 at 11:43 " zowel Nederland als mevrouw Simons hebben niks te maken met de Armeense kwestie." Je zou ook kunnen zeggen dat ze niets met 4 en 5 mei te maken heeft, toch gebruikt ze het als argument om iedereen 1 juli als nationale feestdag door de strot te duwen, en natuurlijk heeft Simons alles te maken met de Armeense genocide, ze conformeert zich immers aan genocide ontkenners. " Nederland heeft wel alles te maken met het tot slaaf maken van haar voorouders. zij hoeft geen stelling te nemen in een kwestie in het Armeniëvraagstuk." Je doet alsof ze het alleenrecht heeft, ook die van mij, ik spreek namens mezelf, jij namens Simons; het is niet voor niets dat haar de vraag werd gesteld wat ze van de armeense genocide vond, de meest schrijnende vorm van onderdrukking, daarin discrimineert ze dus keihard, over discriminatie gesproken, in Suriname en dus ook hier wordt neergekeken op boslandcreolen, in de volksmond djoeka's genaamd(je kent de vertaling?)slaven die waren gevlucht en een eigen leefgemeenschap wisten op te bouwen, naar een ander wijzen terwijl je hetzelfde doet vind ik niet echt consequent, n.b. je eigen mensen. " dat is voer voor historici. daar zou eens een goede academische discussie over gevoerd mogen worden met harde conclusies alvorens we stelling kunnen nemen." Als het aan de turken ligt wordt die discussie eeuwig gevoerd, ze weigeren archieven te openen, de meerderheid van de academici erkennen het wel als genocide. " dat zou in eerste instantie een apolitieke discussie dienen te zijn wat momenteel de discussie vertroebelt." En op grond waarvan meen jij dat te mogen vaststellen?

Tirieur
Tirieur1 jul. 2016 - 16:25

@ Ik dus, Ik denk dat je een beetje generaliseerd. Het Nederlandse volk bestond toen geeneens als volk en de winst van de slavenhandel is vooral naar particulieren (aandeelhouders) gegaan. Misschien de gene die hier iets aan hebben verdiend aanklagen en de rest van Nederland en alles wat erna kwam ook even erbuiten laten?

ikdus2
ikdus21 jul. 2016 - 17:47

@Tirieur bedoel je het koningshuis

Zandb
Zandb3 jul. 2016 - 9:40

koperen ploert: Wat u beweert is dat ze dus wel die mening mag hebben maar dat ze geen recht heeft die te verdedigen? Als ik dat goed weergeef, dan ben ik het daar absoluut niet mee eens. En dan vind ik, dat zoiets op hetzelfde neer komt, als "een mening ontzeggen". Ik geloof dat u uw eigen woorden t.a.v. Sylvana vergeten bent. Volgens u "duwt ze als een dwingeland een mening door de strot, terwijl ze de Armeense genocide maar niets vindt". Dat is feitelijk onjuist maar voor u reden om te vinden: "dan heb je wat mij betreft geen recht van spreken en maak je jezelf alleen maar belachelijk."

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin3 jul. 2016 - 19:12

reactive op Zandb – 3 juli 2016 at 11:40 Zo we zijn terug, de koperen ploert is begraven. “koperen ploert: Wat u beweert is dat ze dus wel die mening mag hebben maar dat ze geen recht heeft die te verdedigen?” Voor de duidelijkheid, wat verdedigt ze volgens jou, voor mij verdedigt ze niets, behalve dat ze dicteert wat de hele natie op 1 juli heeft te doen en tegelijker tijd zich conformeert aan genocide ontkenners vind ik een schrijnende discrepantie, alleen maar omdat ze een glanzende politieke carrière voor zich ziet weggelegd?, je kan niet niets vinden van een genocide en tegelijker tijd vinden dat de maatschappij tot in haar haarvaten ervan doordrongen moet zijn en dat verleden moet belijden, ik vind dat een ongehoorde vorm van discriminatie, ieder weldenkend mens haalt haar moeiteloos onderuit, is niet te verdedigen en daarmee heeft ze naar mijn mening geen recht van spreken ons voor te schrijven wat en hoe we 1 juli dienen te herdenken, ze maakt zich daarmee alleen maar belachelijk, kennelijk heeft ze dat zelf niet in de gaten. [Ik geloof dat u uw eigen woorden t.a.v. Sylvana vergeten bent. Volgens u “duwt ze als een dwingeland een mening door de strot, terwijl ze de Armeense genocide maar niets vindt”. Dat is feitelijk onjuist maar voor u reden om te vinden: “dan heb je wat mij betreft geen recht van spreken en maak je jezelf alleen maar belachelijk.”] Hoe kom je erbij dat ik iets vergeten ben, ik sta er vierkant achter en moet mezelf herhalen omdat je niet begrijpt dat een wuft mens bij mij geen genade kan vinden, zeker als je de pretentie hebt politica te zijn dan wel te worden, dat mijn vertaling dat ze de armeense genocide niets vindt, wat discutabel zou kunnen zijn ontleen ik aan het feit dat turken als Kuzu en Ozturk de genocide maar niets vinden, moet ze maar duidelijker zijn.

Piet de Geus
Piet de Geus30 jun. 2016 - 23:59

"De herdenking van het slavernijverleden vindt op 30 juni bij het slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam plaats" En het was wederom een waardige gebeurtenis, een traditie waarmee al bij de onthulling van dat monument is begonnen: http://www.parool.nl/amsterdam/betoging-bij-herdenking-afschaffing-slavernij~a4330942/

8 Reacties
Zandb
Zandb1 jul. 2016 - 7:56

En? Wat moet Sylvana hier mee?

nesje2
nesje21 jul. 2016 - 7:58

Mag ze zelf invullen Zandb

Piet de Geus
Piet de Geus1 jul. 2016 - 8:10

"Wat moet Sylvana hier mee?" Sylvana hoeft nikt, helemaal niks. Behalve haar beroep uitoefenen. Maar dat zal ze zelf ongetwijfeld anders zien.

Zandb
Zandb1 jul. 2016 - 11:51

tuurlijk nesje en Piet; gewoon een gevalletje: wie de schoen past, trekke hem aan..... Dapper hoor.

Nick the Stripper
Nick the Stripper1 jul. 2016 - 18:37

Piet de Geus 1 juli 2016 at 10:10 [“Wat moet Sylvana hier mee?” Sylvana hoeft nikt, helemaal niks. Behalve haar beroep uitoefenen.] Wat is haar beroep eigenlijk dezer dagen?

Moeder Pietje
Moeder Pietje1 jul. 2016 - 18:43

De indruk van een equivalent van Tokkies dringt zich toch steeds weer op. Associaties met krijsende zwarte vrouwelijke demonstrant tijdens anti Zwarte piet betogingen ook.

Piet de Geus
Piet de Geus1 jul. 2016 - 19:01

"gewoon een gevalletje: wie de schoen past, trekke hem aan" Dat jij van de leg raakt als je niet dwingend wordt voorgeschreven welke schoen je in welke volgorde aan welke voet moet doen en hoe je vervolgens de veters moet strikken, is toch echt jouw probleem. Maar wees gerust: als je eenmaal je veterdiploma in the pocket hebt gaat het langzaam maar zeker steeds makkelijker.

Zandb
Zandb3 jul. 2016 - 9:54

Piet; een keurig verwoord, stilistisch verantwoord laf antwoord. U wilt dat mensen zelf maar een schoen moeten aantrekken die hen past omdat u zelf gewoon te gemakzuchtig of lui of te onnozel bent om gewoon duidelijk onder woorden te brengen, welke mensen dan welke schoen waarom moeten aantrekken. Steker nog: Mijn vraag naar verduidelijking van die vage insinuatie in de vorm van "wie de schoen past trekt hem aan" wordt beantwoord met een nog smeriger insinuatie: "Sylvana hoeft nikt, helemaal niks. Behalve haar beroep uitoefenen. Maar dat zal ze zelf ongetwijfeld anders zien." U kunt jij-bakken tot u een ons weegt, in prachtige volzinnen - die elkaar overigens ook nog eens tegenspreken - het is gewoon "jij-bakken". En arrogant tot en met.

Molly Sweet2
Molly Sweet230 jun. 2016 - 22:10

Ik vind het trouwens ook raar dat mensen als Sylvana elke keer weer uitgelegd moet worden dat de slavernijhandel waar zij op doelt, geen uitsluitend Nederlandse of Europese zaak was. Het was, ik blijf het maar ten overvloede zeggen, een Afrikaanse markt die allang bestond en nog steeds bestaat. Zoals iemand anders hier ook opmerkt: als slavernij haar echt zo dwars zit, waarom zet ze zich dan niet in voor de huidige, bestaande slachtoffers van de nog altijd florerende slavenhandel, wereldwijd? En waarom zo nadrukkelijk zwijgen over de 'zwarte' kanten van dit verhaal? Want zoals iemand als Sylvana het vertelt is het een uiterst selectieve opsomming van de feiten, maar toevallig wel een opsomming die haar erg goed uitkomt. Op deze manier kan ik echt zo weinig andere conclusies trekken dan dat het slachtofferschap belangrijker is dan het dealen met de feiten.

5 Reacties
Sol Invictus
Sol Invictus1 jul. 2016 - 7:20

Ik vind het trouwens ook raar dat het OM steeds weer uitgelegd moet worden dat het moorden waar zij op doelt, niet beperkt is tot Willem Holleeder. Het was, ik blijf het maar ten overvloede zeggen, een mondiale praktijk die allang bestond en nog steeds bestaat. Zoals iemand anders hier ook opmerkt: als deze moord het OM echt zo dwars zit, waarom zet ze zich dan niet in voor de komende slachtoffers van het nog altijd florerende criminele circuit, wereldwijd? En waarom zo nadrukkelijk zwijgen over de ‘zwarte’ kanten van het slachtoffer? Wat het OM vertelt is een uiterst selectieve opsomming van de feiten, maar toevallig wel een opsomming die haar erg goed uitkomt.

Zandb
Zandb1 jul. 2016 - 7:21

Ik vind dat niet raar, dat Sylvana "van alles uitgelegd moet worden". Zij heeft nl een ander gezichtspunt en een andere doelstelling. Aan u, aan een ieder de keus om daarin mee te gaan of niet. Ik heb bv besloten om daar in niet mee te gaan. U hebt "besloten" dat Sylvana's standpunt en doelstelling niet deugen.

nesje2
nesje21 jul. 2016 - 7:56

Begrijp u uitleg niet zo goed zandb

ikdus2
ikdus21 jul. 2016 - 11:52

erken en betuig dan op z'n minst spijt voor onze rol in de slavenhandel en uitbuiting van de tot slaaf gemaakten. wat wil je hier nou mee zeggen dan. dat misdaden van anderen je eigen wandaden neutraliseren. een typisch geval van jij-bakken wat een merkwaardige wijze van argumenteren en goedpraten.

Zandb
Zandb1 jul. 2016 - 12:00

nesje: Sylvana doet een oproep gebaseerd op een mening. Daar kan men gehoor aan geven of niet. Ik denk er anders over. Ik geef geen gehoor aan die oproep. Molly maakt duidelijk dat zij het er ook niet mee eens is en dat ze er een andere mening op nahoudt maar vooral maakt ze duidelijk, dat die mening wèl klopt.

Karel Karstens
Karel Karstens30 jun. 2016 - 22:05

Les 4 van Sylvana Simons in een interview met Trouw op 25 juni: “Je hoeft je niet te verontschuldigen voor de misdaden van een ander.” Klaar is Kees. Discussie gesloten.

7 Reacties
Indisch4ever
Indisch4ever30 jun. 2016 - 23:35

Welke discussie is gesloten ? Die discussie dat nu levenden schuldig zijn aan de Nederlandse slavernij van toen is altijd onzinnig geweest . Gewoon negeren . Maar het is wel Nederlandse geschiedenis. Misdadige praktijken vond men toen normaal .

JanB2
JanB21 jul. 2016 - 2:00

He Karstens. Daar heb je verdomd als het niewaar is nou een punt.

Zandb
Zandb1 jul. 2016 - 7:23

Karel; het een sluit het ander niet uit, dacht ik. Als we die redenering op de herdenking van de doden en de viering van de bevrijding van WOII toe gaan passen........

nesje2
nesje21 jul. 2016 - 7:57

ja zandb.Sylvana zegt discussie gesloten

truusbeek2
truusbeek21 jul. 2016 - 9:12

Een dergelijke opmerking uit de mond van iemand die vindt dat wij kennis moeten nemen van de misdaden van onze voorouders en dat ook dienen de gedenken vind ik zeer relevant en zeer tegenstrijdig van mevrouw Simons. In mijn schooltijd werd de slavenhandel behandeld en had toch de kleur van een zwarte bladzijde.

Paul250371
Paul2503711 jul. 2016 - 9:24

“Je hoeft je niet te verontschuldigen voor de misdaden van een ander.” Klaar is Kees. Discussie gesloten. Klopt erkennen en herdenken is wat anders dan verontschuldigen.

Zandb
Zandb1 jul. 2016 - 12:07

nesje, Afzien van de schuldvraag sluit niet uit dat we dan ook geen herdenking kunnen/moeten vieren. En daar gaat het hier toch om? Sylvana roept op tot herdenken. Dat staat los van de schuldvraag: discussie gesloten. Die schuldvraag is toch ook niet belangrijk bij het herdenken van WOII.

OlavM
OlavM30 jun. 2016 - 20:30

SLAVERNIJ NIET ALLEEN VERLEDEN Hier ook weer de gebruikelijke ontkenners en relativeerders aan het woord. Nee, het koloniale verleden van Nederland is iets heel anders dan het feit, dat tegenwoordig talloze verschillende nationaliteiten hier zijn vertegenwoordigd. Nederland heeft de bodem van haar rijkdom bij elkaar geroofd en gestolen dankzij het zich toeëigenen van gronden van andere volkeren, het stelen van hun grondstoffen en andere rijkdommen, het uitbuiten van hun arbeidskracht en lucratieve slavenhandel. Dit is helemaal niet uitsluitend iets van het verre verleden, waar de o zo onschuldige mensen die nu leven niets mee te maken hebben. Want ook zij profiteren nog steeds van de via de koloniën verworven rijkdom. Want naast schatrijke families heeft het kolonialisme ook allerlei infrastructuur, architectuur, museumschatten, enz. opgeleverd. Daarom is het ook niet zo relevant te zeggen dat ongeschoolde arbeiders niet in de koloniën hebben gewoond en daar hebben geprofiteerd. Bovendien is het racisme dat de grootscheepse roofpartijen, uitbuiting van arbeidskrachten, slavenhandel enz. ideologisch moest rechtvaardigen nog steeds niet uit het collectieve bewustzijn verdwenen, hoe hard dat ook ontkend wordt. Je hoeft naar even te kijken naar de jonge zwarte mannen die door de politie zijn doodgeschoten, naar het etnisch profileren, naar de discriminatie op de arbeids- en woningmarkt en elders, en b.v. naar de talloze racistische scheldpartijen op internet, en je weet: het heftige virus van racisme leeft nog steeds. Nee, ik ben geen “weg-met-onzer”, geen “wegkijker”, of geen weet-ik-veel-wat-voor-andere-onzinnige-term de ontkenners, relativeerders en openlijke racisten allemaal hebben bedacht. Maar gewoon een realist, door te erkennen dat racisme ook in Nederland nog steeds volop aanwezig is en met alle kracht bestreden moet worden. Een belangrijke voorwaarde voor het succesvol bestrijden van racisme is: het werkelijke karakter ervan onder ogen zien, evenals de historische wortels en de doorwerking ervan in het heden. Daarom is kennis van en inzicht in het slavernijverleden belangrijk. Daarom is herdenking van het einde van de slavernij, waaronder Keti Koti, belangrijk.

18 Reacties
ikdus2
ikdus230 jun. 2016 - 21:54

dat was een passioneel betoog.. mijn stem heb je

Molly Sweet2
Molly Sweet230 jun. 2016 - 22:16

'Daarom is kennis van en inzicht in het slavernijverleden belangrijk' Dus jij wilt dat we ons verdiepen in de geschiedenis van de slavernij? Waar zullen we dan beginnen? In de oertijd, toen de overlevenden van de verliezende stam, na een 'oorlog', werden ingelijfd door de winnende stam? Of iets minder ver terug naar de Grieken en Romeinen? Zullen we eens een studie maken naar de vormen van slavernij onder de oorspronkelijke bewoners van het Amerikaanse continent, zowel noord als zuid? Slavernij in Azie? Of wil je het alleen over de 'zwarte' slavernij hebben? En wat als dan blijkt dat zwarte mensen door zwarte mensen werden verkocht? Jij hebt het over kennis en inzicht. Dat houdt dus wel in dat je alle feiten moet willen zien. Wat dan, Olav? Ga je dan net zo fanatiek tekeer tegen zwarte mensen, over roof en zelfverrijking?

Donkerwoud
Donkerwoud30 jun. 2016 - 22:19

Een welkom tegengeluid. Scherp geformuleerd, gepassioneerd. :)

GeachteLezer
GeachteLezer30 jun. 2016 - 23:13

Als het nu waar zou zijn wat je beweert had je nog een punt, maar de rijkdom van de huidige Nederland heeft maar heel weinig te maken met het koloniale verleden en de uitbuiting van destijds. Inmiddels zijn er eeuwen voorbij gegaan en vergeet niet dat Nederland al een redelijk ontwikkelde natie was voordat de slavernij een verdienmodel werd (wat overigens een wereldwijd beoefende sport was destijds, dus niet echt exclusief Nederlands, de farikanen konden er zelf ook wat van namelijk). . Maar de grootste ontwikkeling heeft in Nederland plaatsgevonden vanaf halverwege de negentiende eeuw, dat is het moment dat de levensverwachting van de burger die van een arme sterveling in Eritrea begon te overstijgen, dat de hygiene toenam, de infrastructuur werd opgebouwd en de landbouw en industrie zich ontwikkelden. Toen pas, dus nadat de slavernij reeds tot het verleden behoorde is Nederland welvarend geworden. Om maar niet te spreken van de enorme ontwikkeling in de twintigste eeuw. . Dus het betoog dat wij als een bende rovers onze rijkdom hebben vergaard is totale flauwekul. Maar het bekt wel lekker natuurlijk, als je graag moreel wat wil aanschurken tegen een gekrenkte slaven-nazaat.

Indisch4ever
Indisch4ever30 jun. 2016 - 23:31

Wel Balthasar, het gaat hier over een Nederlandse herdenking van een kwalijk stukje Nederlandse geschiedenis. Daar mag je in de beschouwingen de Ashanti noemen. Maar ga deze geschiedenis nou niet verhullen door te wijzen naar anderen buiten Nederland. Jij denkt weer aan geld enzo? : Wat kost de erkenning van Nederlandse geschiedenis mij ?

Molly Sweet2
Molly Sweet21 jul. 2016 - 5:48

@Indisch4ever: 'Maar ga deze geschiedenis nou niet verhullen door te wijzen naar anderen buiten Nederland.' Het is geen verhullen. Het is de volledige waarheid willen blootleggen. En als je dat doet, ontdek je al snel dat slavernij geen uniek Nederlands verschijnsel is. En als jij wilt dat wij blanke Nederlanders daar verantwoordelijkheid voor nemen, zul je het toch niet meer dan redelijk moeten vinden dat we hier niet zitten om zondebokje te spelen. Verantwoordelijkheid nemen prima, maar dan wel iedereen die bij dit verhaal betrokken is. Niet enkel een groep de schuld geven en de rest wegwuiven. Dat is pas verhullen.

MarinusCalamari
MarinusCalamari1 jul. 2016 - 7:29

De basis van de Nederlandse welvaart werd gevormd door de graanhandel op de Oostzee. De koloniën waren gewoon niet zo heel belangrijk, en de niet-zo-lucratieve slavenhandel nog minder. Nederland had het hoogstwaarschijnlijk ook prima gedaan zonder die twee zaken. Dat heeft niets met relativeren te maken, dat wordt gewoon duidelijk als je je echt in de geschiedenis verdiept, in plaats van de geschiedenis misbruiken om je vooringenomen standpunt te ondersteunen.

Zandb
Zandb1 jul. 2016 - 7:33

En dus, Molly Sweet, een reden te meer om "ons" slavernijverleden te herdenken en om ons er in te verdiepen. Ik heb sterk het gevoel dat velen, waaronder u, gevangen zitten in een dader/slachtoffer patroon. In de geschiedenis van "ons" slavernijverleden komen NATUURLIJK alle aspecten van slavernij aan de orde; dat lijkt mij nogal voor de hand liggend. En worden al die aspecten gefocust in "ons slavernijverleden". Omdat het natuurlijk niet de bedoeling moet zijn om de wereld te verdelen in daderes en slachtoffers. Maar om bijvoorbeeld de positie van zwarte mensen in Nederland, in de wereld in beeld te krijgen.

nesje2
nesje21 jul. 2016 - 7:59

Zandb dat doet sylvana dus wel.indelen in dader en slachtoffer

Indisch4ever
Indisch4ever1 jul. 2016 - 9:14

@Molly Sweet De Nederlandse slavernij is wel een uniek Nederlands verschijnsel . En niemand hoeft daar verantwoordelijkheid voor te nemen. Dat is onzinnig. Dat had ik al in een eerdere reactie geschreven. Jammer dat jij in hokjes denkt van blanke Nederlanders die ten onrechte door niet-blanke mensen de schuld krijgen. Zover je dat waarneemt en je aangevallen voelt .... projecteer dat niet op mij. Maar mensen van nu zijn wel verantwoordelijk voor het niet willen weten, voor een zelfdefensieve reactie om ras en cultuur te verdedigen door de focus naar de toenmalige medeplichtigen te verschuiven.

Paul250371
Paul2503711 jul. 2016 - 9:22

@ OlavM Mooie post. Zo moeilijk is het allemaal niet.

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk1 jul. 2016 - 10:36

@Balthasar Gerards Waarom zouden ze moeten prostesteren bij de Ghanese ambassade die heeft er totaal niks mee te maken. Vergeet niet dat de staat Ghana niet eens bestond tijden de die periode dus kan je ze ook niet ter sprake stellen. Daarin tegen bestond Nederland als staat wel onder een bestuur. Ashantis in Ghana en Ivoorkust waren zeker niet de grooste slavenhandelaars waar zijn de feiten waar je dit op baseert. waar sommige slavenhandelaar ja dat zeker , de grooste nee want de meeste slaven kwamen niet uit dat gebied. De meeste slaven kwamen Angola/Congo en de slavenkust het huidige Togo/Benin/Nigera/Cameroen en Gabon en ook uit het Sengegambia gebeid. Met dit in gedachte zouden ze net zo goed bij elke afrikaanse ambassades kunnen protesteren en het gaat hier voornamelijk om de dynamic tussen nederland ( overheid en elite) en slaven die voor het welvaart werkten in suirname en de antillen. En het ashanti koningkrijk bestaat nog steeds in levende wijze in Ghana en bron van inkomsten was zeker niet alleen gebaseert op slaven vergeet niet dat ashantis en de volken in die regio zeker geen klein groepje was zelfs de engelse en nederlanders erkenden hun macht,satus,civalisatie en kennis. Het was al een staat met een centrale bestuur ( koninklijke familie, een munteenheid,steden die verbrand zijn door de engelsen die 3 keer in oorlog moest gaan om hen te verslaan zeg genoeg over die ashantis van die tijd.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten1 jul. 2016 - 11:41

''Maar mensen van nu zijn wel verantwoordelijk voor het niet willen weten, voor een zelfdefensieve reactie om ras en cultuur te verdedigen door de focus naar de toenmalige medeplichtigen te verschuiven.'' Het is niet dat we het niet willen weten. Het is voor (velen van) ons gewoon niet zo belangrijk. Ons aandeel in de slavernij, ons slavernijverleden op mondiaal niveau, alsmede het effect hiervan op de Nederlandse samenleving is verwaarloosbaar klein en deed zich voor in een tijd waarin slavernij wereldwijd sociaal volledig was geaccepteerd. Voor Nederland is een gebeurtenis als b.v. de 80-jarige oorlog veel belangrijker en veel ingrijpender geweest. En deze gebeurtenis wordt ook niet herdacht. Desalniettemin gun ik de zwarte medemens natuurlijk zijn of haar bevrijdingsdag.

Zandb
Zandb1 jul. 2016 - 12:10

nhesje; dan zal u mij toch moeten helpen. Hoe komt u er bij dat Sylavan indeelt in daders en slachtoffers? Hoe valt dat bv te rijmen met "les vier" - zie Karel Karstens - van Sylvana Simons: “Je hoeft je niet te verontschuldigen voor de misdaden van een ander.”

Molly Sweet2
Molly Sweet21 jul. 2016 - 17:59

@Indisch4ever: 'De Nederlandse slavernij is wel een uniek Nederlands verschijnsel' Je gaat me nu toch niet serieus vertellen dat je denkt dat Nederland als enige aan slavenhandel heeft gedaan? Je weet toch wel dat het een internationale handel was? Ik hoop het in elk geval, anders weet je wel heel weinig van geschiedenis.

Moeder Pietje
Moeder Pietje1 jul. 2016 - 19:05

Het is toch ook wel komisch. Surinamers wonen hier nu al sinds 1970 en hebben dus ook indirect de veronderstelde vruchten zoals Olav en anderen die vaak noemen mogen plukken. Toch hoorde je deze geluiden in de jaren 70 niet zo sterk. Het heeft waarschijnlijk te maken met aanjaageffecten zoals de discussie die in Amerika wordt gevoerd en een toenemende claimcultuur aangeslingerd door mensen als Verena Shepard . Men droomt, na jaren van veel uitkerings en subsidie afhankelijkheid, die steen nog wat verder uit te knijpen. Dat terwijl ze met Suriname ook al 3 miljard en een staat cadeau kregen. Immers, zij waren niet de oorspronkelijke eigenaren van dat land maar ook "slechts" importproducten van onze internationale koopmansgeest. Te belazerd om daar de handen uit de mouwen te steken verkoos men te emigreren naar het land waarin naar verluidt de Satan, de grootste slavenhandelaar ooit woonde. Ja, heel geloofwaardig allemaal.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten2 jul. 2016 - 12:35

@Moeder Pietje ''Ja, heel geloofwaardig allemaal.'' Iets met spijker en kop.

OlavM
OlavM5 jul. 2016 - 22:21

Na (helaas nu pas) bovenstaande reacties te hebben gelezen, nog een korte reactie mijnerzijds. Nergens heb ik geschreven dat slavenhandel uitsluitend een aangelegenheid zou zijn geweest van de Nederlanden. Of dat Afrikaanse samenlevingen daar niets mee te maken zouden hebben gehad. Wel is het onjuist om te denken dat Nederland daarvan geen rijkdom heeft verworven. Dan zou het ook niet zo lange tijd zijn door hebben kunnen gaan. Natuurlijk hebben vooral de WIC-aandeelhouders en bepaalde families het meest baat daarvan gehad. Dat de WIC in 1674 failliet is gegaan en in 1675 een nieuwe WIC werd opgericht, zegt op zich niet zo veel. Er is wel degelijk dik verdiend. Oorspronkelijk was de kaapvaart een belangrijke doelstelling van de WIC. Maar de tweede WIC heeft zich vooral beziggehouden met de slavenhandel. De slaven werden voor 200 gulden (ongeveer een jaarloon voor een arbeider) verkocht aan tussenhandelaren. De grootste schepen, die tot 500 of 600 slaven aan boord hadden, werden ingezet in de slavenvaart op Curaçao. Gemiddeld stierf 16 tot 17% van de slaven tijdens de reis. In 1663 en 1664 verkocht de WIC meer slaven dan de Portugezen en de Engelsen tezamen. Curacao was een heel belangrijke handelspost. Daar had de WIC begin achttiende eeuw zo'n 500 tot 600 vaste slaven tewerkgesteld op eigen plantages. Dit voor de voedselvoorziening van de slaven die als "handelsvoorraad" op het eiland verbleven. Zo maar wat gegevens die o.a. op Wikipedia zijn te vinden. Citaat van historicus Sandew Hira: “De mensenhandel was in geld uitgedrukt dus relatief marginaal, maar vormde wel het fundament voor de opbouw van het Nederlandse kolonialisme. Want mensenhandel maakte de grootschalige onbetaalde dwangarbeid van tot slaaf gemaakten mogelijk. Door die arbeid leverden ze tegen wil en dank en onder een regime van staatsterreur een enorme bijdrage aan de groei van de kapitalistische grootmacht Nederland. Ze stonden aan de wieg van de rijkdom die de Nederlandse elite in de koloniale tijd bij elkaar wist te graaien, maar bleven zelf met lege handen achter.” http://www.doorbraak.eu/sandew-hira-nederland-maakte-veel-meer-winst-via-slavenarbeid-dan-via-slavenhandel/ En , in tegenstelling tot wat Moeder Pietje zo stellig beweert, is b.v. ook al in de jaren zestig en zeventig o.a. door Surinamers aandacht gevraagd voor de slavernij en slavenhandel.

Dubbeldenker
Dubbeldenker30 jun. 2016 - 20:08

Hoeveel aandacht voor de slavernij en de afschaffing daarvan is dan wel genoeg? En wie bepaalt dat? Kunnen we daar misschien een referendum over houden. En waar ligt de grens tussen voldoende historisch besef bij de hele bevolking en gecultiveerd slachtofferisme bij het deel van de bevolking dat meer historisch besef eist dan de rest van het land wil opbrengen? Misschien zijn er acties te beDENKen die meer bijdragen tot de verbetering van de positie van de nazaten van slaven dan een speerpunt te maken van herDENKing(en). En zeker betere acties dan tijdens de uiteindelijk gekregen erkenning en herdenking weer onderling ruzie te maken over de invulling van de herdenking. Als je jezelf te serieus neemt, doen anderen dat niet meer.

1 Reactie
Zandb
Zandb1 jul. 2016 - 7:42

Inderdaad mag iedereen voor zichzelf uitmaken wat hij hiervan vindt. En als anderen je niet serieus willen nemen, dan moeten ze dat maar doen; is het door de verantwoordelijkheid te erkennen - ik neem u niet serieus - is het door de verantwoordelijkheid af te wijzen - u gedraagt zich zo, dat ik u niet serieus kan nemen -. Maar..... de vragen die u stelt, verdwijnen daarmee natuurlijk niet; die blijven........

Dopper2
Dopper230 jun. 2016 - 19:58

De herdenking van het slavernijverleden vindt op 30 juni bij het slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam plaats en de NOS doet daar live-verslag van. En die herdenking viel dus meteen in het water vanwege ontbrekend respect door demonstranten.

Arie jan
Arie jan30 jun. 2016 - 19:38

ik vraag me af in welk kamp sylvana hoort. Die van herdenking vandaag of herdenking morgen.

6mei2002
6mei200230 jun. 2016 - 19:31

Sylvana Simons, is dat niet die vrouw die zei, dat als je op zwarte mannen valt, je echt een probleem hebt ?

Okke2
Okke230 jun. 2016 - 19:19

In Suriname heet deze dag 'Dag der vrijheden' http://www.dailymotion.com/video/x2u3bmu Dat zou op zich het uitleggen al een stuk minder noodzakelijk maken, bij keti koti denk ik dat het over een gerecht gaat.

freddieemmer
freddieemmer30 jun. 2016 - 19:08

Alsof we over 300 jaar nog WO2 herdenken? Als over 100 jaar de kinderen van..zijn overleden ,komt er ook een generatie die gaat zeggen dat het wel mooi is geweest. Helemaal goed dat Sylvana dit jaarlijks herdenkt maar laat mij er even buiten. Ik leef 15 generaties later. Het begint er op te lijken dat Sylvana een beetje maniakaal gedrag begint te vertonen als het om dit soort onderwerpen gaat waar kleur,ras ,afkomst in voor komen. Kan ze niet weergewoon soulplaatjes gaan aankondigen?? Want dit gaat nog eens in een zware depressie eindigen.

4 Reacties
Arvidos
Arvidos30 jun. 2016 - 19:50

Goed punt. Op een gegeven moment heeft er echt letterlijk niemand iets mee te maken gehad die nu leeft, direct of indirect. Stof voor in de geschiedenisboeken dan, maar niet voor een herdenking.

johanversomeren
johanversomeren1 jul. 2016 - 3:50

++++++++++ Van mij mag de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag ook worden afgeschaft. Ik heb er niets meer mee, het is meer dan zeventig jaar geleden (ondanks dat mijn opa in Kamp Rees is overleden), en mijn kinderen al helemaal niet. We moeten vooruit kijken en niet steeds nieuwe generaties opzadelen met allerlei rotzooi uit het verleden. En mevrouw Simons: ik hoef helemaal niets. U moet eens stoppen met het opdringen van uw gedachtengoed aan anderen. Het enige wat u overigens doet is "white blaming en shaming". Ook dit artikel lijkt daar weer een onderdeel van

Haastig
Haastig1 jul. 2016 - 9:31

freddieemmer 30 juni 2016 at 21:08 "Alsof we over 300 jaar nog WO2 herdenken?" Misschien minder iets minder herdenken, maar nog wel vieren. Neem het Leids ontzet, bijna 4.5 eeuw geleden, maar nog steeds groots gevierd in Leiden, schoolvrij voor kinderen in Leiden en omgeving.... Hutspot erbij?

Paul250371
Paul2503711 jul. 2016 - 9:33

@ johanversomeren En mevrouw Simons: ik hoef helemaal niets. U moet eens stoppen met het opdringen van uw gedachtengoed aan anderen. Het enige wat u overigens doet is “white blaming en shaming”. Ook dit artikel lijkt daar weer een onderdeel van. Wie de schoen past....... Of zoals Rita marley: Who the cap fits, let them wear it

I F Stone
I F Stone30 jun. 2016 - 18:45

Van mij hoef je het niet uit te leggen hoor Sylvana.

Nailles
Nailles30 jun. 2016 - 18:32

Wellicht dat mevrouw Simons het is die niet begrijpt dat haar uitleg van wat een historisch besef van slavernij vermag an sich op geen enkele manier een grond vormt aannemelijker of redelijker te hoeven zijn dan uitleg van willekeurig welke Nederlander ook, dat er ook geen grond is of die uitleg van een zwarte, gekleurde of witte Nederlander afkomstig is, en dat er buiten dat, in ieder geval geen sprake is van schuld van het Nederlandse burgers als collectief, destijds laat staan nu, en al helemaal niet een aan huidskleur of afstamming gebonden schuld of tekortkoming.

TheHun
TheHun30 jun. 2016 - 18:30

"Het is best raar dat je nog steeds aan ‘gewone’ mensen moet uitleggen wat Keti Koti is." Ja, dat snap ik. Als je aan Jan met de pet op de Dorpsstraat Ons Dorp vraagt wat Keti Koti is dan zullen ze je aanstaren. Vraag je ze echter naar de slavernij dan ben ik er van overtuigd dat de overgrote meerderheid in de straat daar wel degelijk van bewust is. Overigens wordt Keti Koti in heel wat Nederlandse steden gevierd weet ik uit eigen ervaring.

Machielse93
Machielse9330 jun. 2016 - 18:24

Ben een beetje klaar met haar eigenlijk. "Mama stuurt 'n foto van haar op mijn leeftijd. Da's effe schrikken. Ik lijk zó op haar, weet nu dat ik later ook een kromme Chinees word ???" Heeft ze een keertje vrolijk getweet. Ook de Armeense genocide vond ze geen probleem. Kortom alles wat niet direct in haar straatje valt laat haar steenkoud en van dat soort mensen ben ik geen fan.

1 Reactie
Zandb
Zandb1 jul. 2016 - 7:53

U hoeft dan ook van niemand "fan" te zijn. Waarom zou u? Maar als iemand geen standpunt wil innemen t.a.v. de Armeense genocide, dan gaat het wel heel ver om dan maar meteen te concluderen, dat ze dus juist wèl een uitgesproken standpunt inneemt: "De Armeense genocide is geen probleem". Om daar vervolgens ook nog eens een stevig verwijt aan te verbinden. Zulke acties vind ik dan wel zeer dom dan wel laag bij de gronds.

Gert-jan2
Gert-jan230 jun. 2016 - 18:14

https://www.youtube.com/watch?v=mBN8xJby2b8

Buzzer
Buzzer30 jun. 2016 - 18:02

- niemand van onze huidige generatie is slaaf geweest of heeft slaven gehouden - herdenken is prima, er nog veel teveel slavernij op de wereld, ga daar actief wat aan doen - stop met het aanpraten van schuldgevoelens en ga wat zinnigs doen

5 Reacties
Zandb
Zandb1 jul. 2016 - 7:55

Inderdaad Buzzer, waarom gaat u niet iets zinnigers doen, dan u hier druk over te maken.

C1953
C19531 jul. 2016 - 9:39

@ Zandb. gezien het aantal reacties van u hier op dit interview, zou ik denken, dat u misschien ook eens wat zinnigers zou kunnen gaan doen, dan u hier druk over te maken.

Zandb
Zandb1 jul. 2016 - 12:19

C1953; het is nogal onzinnig om mensen die een mening de moeite waard vinden om te vermelden, als onzinnig te af te doen en om hen op te roepen iets zinnig te gaan doen. Ik vind het de moeite waard om me "druk te maken" - zoals u dat blijkbaar ervaart - door te reageren zoals ik doe.

C1953
C19531 jul. 2016 - 16:24

Zandb - C1953; het is nogal onzinnig om mensen die een mening de moeite waard vinden om te vermelden, als onzinnig te af te doen en om hen op te roepen iets zinnig te gaan doen. Inderdaad een gevalletje van pot verwijt de ketel ....

Zandb
Zandb3 jul. 2016 - 9:58

C1953; Nee dit heeft niets met "pot en ketel" te maken. ik wil het echt allemaal wel uitleggen maar ik heb niet het gevoel dat u daar echt op zit te wachten. Ik hoor het wel.

panterarosso65
panterarosso6530 jun. 2016 - 17:52

" we zouden ons dat niet afvragen als we het over de Tweede Wereldoorlog hebben." onzin, nu er steeds minder overlevenden zijn wordt dat zeker wel, er zijn al een groot aantal herdenkingen die niet meer specifiek zijn maar die alle slachtoffers van conflicten herdenken zodra de mensen die het zelf hebben meegemaakt er niet meer zijn wordt het iets abstracts, gezien er geen slaaf meer in leven is, geen slavenhouden meer in leven is en een groot deel van de nederlandse arbeiders tot ver erna nog in alle realiteit als slaaf leefde kun je niet verwachten dat mensen er iets mee hebben

GeachteLezer
GeachteLezer30 jun. 2016 - 17:43

Komt nog bij dat we ook niet de Indonesische onafhankelijkheid vieren en ook niet de overwinning van de Belgische legers op de Nederlandse huzaren in 1830 of zoiets. Over het algemeen herdenken wij geen gebeurtenissen die in het buitenland een feest dag zouden moeten zijn en dat is overigens volstrekt normaal. Goed het is natuurlijk zo dat half Suriname inmiddels naar Nederland is verhuisd in 1975 maar dat betekent nog niet dat we in Nederland en feestdagen dienen over te nemen want dat doen we tenslotte ook niet met Marokkaanse feestdagen omdat hier toevallig erg veel Marokkanen wonen

5 Reacties
Indisch4ever
Indisch4ever30 jun. 2016 - 19:33

Die slavernij was een misdaad van Nederlanders en met goedkeuring van de Nederlandse staat. . Dat is Nederlandse geschiedenis en herdenken is gepast . Bovendien zijn vele Nederlanders nazaten van slaven en ook daarom is een herdenking een Nederlands gebeuren.

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk30 jun. 2016 - 20:53

Dat maakt niet totaal uit,onze feestdagen worden toch ook gevierd in Canada, Vs en Australië. Dat het geen nationale feestdagen zijn in die landen maakt niet veel uit het word gewoon gevierd nederlanders en hun nakomelingen en andere assiocaties. De indonesische onafhankelijkheid viert nederland ook niet omdat het nooit de bedoeling was dat indonesie onafhakelijk zou zijn. Zelfs na al die jappenkampen gedoe wou nederland indonesie gewoon weer lekker bij de hand nemen na japanse bezetting om dat het een waardevolle land was voor de nederlandse overheid en ze waren schuldig van allerlei misdaden en margenalisatie van lokaale bevolkingsgroepen, plus vele die hier wonen zijn indos (gemengde afkomst blank/aziatish) vele voelen zich ook nederlands en niet echt aziatish dus word het waarschiijnlijk ook niet gevierd. Ja belgen ja dat zijn in principe gewoon nederlanders. (vlamingen dan).En ja we genieten bijna allemaal van surinaamse en indonesishe keuken in dit land dus kleine feesten en herdenkingen kan toch geen kwaad angezien dit voormalige nederlandse kolonien zijn geweest waar nederland veel welvaart mee heeft opgebouwd en relatief sterke banden mee heeft. ander zouden ze dit niet toestaan in amsterdam

GeachteLezer
GeachteLezer1 jul. 2016 - 8:20

Ik heb ook geen enkel probleem met allerlei foklore en zo, iedereen zijn eigen feestje vind ik prima en het is ook nog eens goed voor de sfeer. Maar anderen verplichten ook mee te moeten herdenken met de (zeer kleine groep) negerslaven en hun nazaten vind ik een beetje overdreven. Als ex-Surinamer kan je natuurlijk ook vraagtekens hebben bij de herdenkingen op 5 mei, omdat je daar geen deel aan hebt, maar het punt is dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders nu eenmaal wel een directere ervaring heeft met WOII dan met de 100 jaar eerdere slavernij in een ver land, als gevolg van de acties van een meestal onzichtbare organisatie zoals de WIC.

Paul250371
Paul2503711 jul. 2016 - 9:36

maar dat betekent nog niet dat we in Nederland en feestdagen dienen over te nemen want dat doen we tenslotte ook niet met Marokkaanse feestdagen omdat hier toevallig erg veel Marokkanen wonen. Klopt inderdaad. Zou wellicht voor de Marokkaanse Nederlanders prettig zijn als we dat wel deden. Als teken van erkenning en gastvrijheid dat ze erbij horen en 100% Nederlander zijn. Zoiets.

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk1 jul. 2016 - 10:11

Ik snap je punt zeker, wij als Nederlanders hebben ook nooit slavernij meegemaakt wat door elitere groepen werden geleid in de nieuwe wereld. Maar vergeet niet dat die elite allemaal europeanen waren waar zichzelf blank/wit noemden. Dus ik kan me wel voorstellen dat deze kleine groep altijd de vewijzing maken als de witte man want dat is ook de interactie die ze hadden met witte mannen uit het "machtige" nederland. Maar het nog steeds erge gebeurtenis die Nederlandse overheid niet kan ontkennen en die welvaart die er uit is gehaald waar ik en u zeker nu van genieten maar klopt dat verplicht herdenken is ver gezocht maar medeleven kan zeker geen kwaad toch ?

GeachteLezer
GeachteLezer30 jun. 2016 - 17:38

Misschien leeft het niet zo omdat het maar een klein deel van de Nederlanders betreft, het lang geleden is een ver buiten Holland speelde? Ik doe maar een gooi hoor Syl.

ATM2
ATM230 jun. 2016 - 17:30

Ik stel voor dat we het einde van de 68 jaar durende tachtigjarige oorlog ook een nationale herdenkingsdag gunnen.

2 Reacties
Dopper2
Dopper230 jun. 2016 - 18:48

Wellicht dat we de invallen van de Vikingen ook nog kunnen herdenken en dan ook nog de Romeinse en Franse bezetting. Levert meteen wat broodnodige extra vrije dagen op.

Jennemen
Jennemen1 jul. 2016 - 2:37

@Dopper 30 juni 2016 at 20:48 En wat dacht van herstelbetalingen door de Fransen? Er is nogal wat vreemd volk over de lage landen heen gewalst. En mijn verre voorouders waren waarschijnlijk ook lijfeigenen van een of andere landheer, dus daar wil ik ook nog wel een herstelbetaling van, naast allerlei extra vrije dagen natuurlijk ;)

Acid Prune
Acid Prune30 jun. 2016 - 17:14

wellicht dat het helpt als je het verbroken ketenen noemt dan is het duidelijker

Indisch4ever
Indisch4ever30 jun. 2016 - 17:13

Reggie Baay heeft twee jaar in het VOC-archief te Jakarta 'gewoond' voor zijn boek 'daar werd wat gruwelijks verricht. Het verhaal van de Nederlandse slavernij in den Oost, vnl in Batavia/Jakarta. Zijn inschatting is dat er 600.000 of meer slaventransacties waren in de VOC-gebieden . Dat zijn hogere inschattingen dan het aantal van 550.000 wat wordt genoemd in de transatlantische slavenhandel door Nederlandse ondernemingen. And yet .... de VOC-slavernij is meer vergeten, waar men veel meer de WIC herinnert. http://www.volkskrant.nl/wetenschap/-waarom-wordt-slechts-de-helft-van-ons-slavernijverleden-herdacht~a3468175/ http://www.reggiebaay.nl/toespraken/open-brief-01-07-2015/

elja888
elja88830 jun. 2016 - 16:55

Hou me liever met het heden bezig. Heb geen geschiedenisles momenteel. Kijk wel documentaires als ik het interessant vindt. Maar vindt de geschiedenis van langer terug veel interessanter eerlijk gezegd.

Frans Akkermans
Frans Akkermans30 jun. 2016 - 16:55

"Het is best raar dat je nog steeds aan ‘gewone’ mensen moet uitleggen wat Keti Koti is." Het is eerder raar dat mw. Simons dit raar vindt. Het is natuurlijk een goede zaak dat de kennis over de geschiedenis van de slavernij toeneemt maar het is een illusie dat dit onderwerp onder 'gewone' mensen gaat leven. Vergelijk het met de laatste grote ramp van Nederland, de watersnoodramp van 1953. Het is niet raar dat die buiten de getroffen gebieden niet of nauwelijks herdacht wordt.

voxpopuli2
voxpopuli230 jun. 2016 - 16:29

Ik heb surinamers naast mij wonen , hindoestanen, prima mensen, en geen gedoe over keto koti ofzo , wel lekkere roti af en toe :-) En zo ken ik nog wel honderd of meer surinamers die gewoon het accepteren dat het verleden het verleden is , maar zij maken zich wel druk over bouterse.

3 Reacties
Dopper2
Dopper230 jun. 2016 - 18:35

Gek genoeg heb ik onze Surinaamse kennissen er ook nog nooit over gehoord. Wellicht dat ze het gewoon te druk hebben met hun leven.

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk30 jun. 2016 - 20:37

@Voxpopuli Ja dat is ook logisch vele Hindoestanen vieren ook geen keti koti het is een herdenkingsdag voor, voornamelijk creolse surinamers die hun grootouders herdenken in amsterdam omdat daar ook een groot surinaamse waaronder creolen wonen. Het word mensen niet op gedrongen het te herdenken en dat sylvanna simons dat wil het een nationale feestdag word van gemaakt betekent niet dat het een " gedoet is gewoon een herdenking met alle respect. ( niks om zorgen over te maken hoor :)

voxpopuli2
voxpopuli230 jun. 2016 - 22:13

@maarten anders wens ik ze morgen wel gelukkige ketenloze dag toe :-)

ikdus2
ikdus230 jun. 2016 - 16:27

er zijn bijna ook geen overlevenden van de holocaust meer... gaan we over tien jaar geen dodenherdenking meer doen.... kom kom mensen we hebben als natie en als volk een morele en eventueel een financiële schuld naar de tot slaaf gemaakten.. ook de rijken en indirect de wat minder rijken uit de provinciën deden flink mee aan de slavenhandel en slavendrijven wat Nederland en de provinciën bepaald geen windeieren had gelegd. ja ook de minderbedeelden van die tijd profiteerde ervan. het was geen puur Hollands aangelegenheid maar werd wijdverbreid gefaciliteerd. het verzoek van mevrouw Simons is legitiem en zou door redelijke mensenn moeten worden gehonoreerd.

12 Reacties
il viaggiatore
il viaggiatore30 jun. 2016 - 16:57

Nou, toevallig wordt er over de dodenherdenking al nagedacht omdat er straks bijna geen overlevenden meer zijn. Zolang die overlevenden er nog zijn behouden we het huidige karakter, maar staat men wel open voor een andere invulling in de toekomst.

Okke2
Okke230 jun. 2016 - 17:01

"ook de rijken en indirect de wat minder rijken uit de provinciën deden flink mee aan de slavenhandel en slavendrijven wat Nederland en de provinciën bepaald geen windeieren had gelegd. ja ook de minderbedeelden van die tijd profiteerde ervan." Goh en ik maar denken dat de WIC meerdere keren failliet ging

ikdus2
ikdus230 jun. 2016 - 18:35

@Okke de slavenhandel was maar een aspect. het meeste geld werd verdiend door witte plantagehouders die werden gefinancierd met geld uit zowel Holland en de rest van de provinciën. de rederijen, molenaars(zagerijen), werklui, handelaren etc uit alle delen van Nederland participeren en profiteerden er van. laat aub dat verhaal achterwege dat het maar enkele edele lieden uit Holland waren die zich schuldig maakte aan de wandaden jegens de tot slaaf gemaakten. direct en indirect profiteerde iedereen mee. we hebben dus als gevolg daarvan een morele schuld naar afstammelingen van de tot slaaf gemaakten. de eis van mevrouw Simons is zeer legitiem

Appi Mohamud
Appi Mohamud30 jun. 2016 - 18:37

Okke. Wat hiermee bedoelt word is dat de mensen die de slaven aan boord brachten, ze transporteerde en nog op de aankomst plek verkochten waren niet de rijken maar de arme mensen die voor hun salaris moesten werken. Dat geld wat hun verdienden en naar hun vrouwen en kinderen brachten was verdient over de rug van de slaven. Dus in die opzicht ja zelf de arme hadden profijt er van. Los daarvan dat het bijna onmogelijk zou zijn om een zorg staat de hebben zonder de rijkdom die toen vergaard was over de rug van die Slaven. Dus ja uiteindelijk had heel Nederland er profijt van.

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events30 jun. 2016 - 19:18

''we hebben als natie en als volk een morele en eventueel een financiële schuld naar de tot slaaf gemaakten.'' Maar die ''tot slaaf gemaakten'' zijn allang dood. ''ja ook de minderbedeelden van die tijd profiteerde ervan.'' Vertel daar eens wat meer over.

il viaggiatore
il viaggiatore30 jun. 2016 - 19:35

Nou Appi, daar schiet je toch wel weer een stukje uit de bocht. De huidige verzorgingsstaat is niet betaald met het geld verdient uit de slavenhandel. Misschien vergeet je dat we na de 2de Wereldoorlog dit land zo goed als overnieuw opgebouwd hebben met gelden van het marshallplan. En dat het meeste is opgebouwd na de 2de wereldoorlog door onder andere de kabinetten van Willem Drees. Stop eens met allerlei onzin erbij te slepen, en misschien heel misschien kan je dan mensen overtuigen van het belang van het herdenken en het vieren van het afschaffen van de slavernij.

Petje3
Petje330 jun. 2016 - 20:51

Je kan het ook op een andere manier bekijken, dankzij de slavernij bestaan de huidige Surinamers en dus mensen zoals mevrouw Simons. De huidige Surinamers zijn namelijk niet de oorspronkelijke bevolking.Maar zover gaat het geheugen van mevrouw Simons waarschijnlijk niet terug. Ik begrijp haar punt dan ook helemaal niet, moeten we al het verleden aanvallen, dus de Spanjaarden, de Italianen, de Fransen en ga zo maar door, immers ook wij Nederlanders zijn in het verleden onderdrukt en als slaaf gemaakt. Verder begrijp ik al helemaal niet dat mevrouw Simons het vreemd vind dat een doorsnee Nederlander geen Surinaamse uitdrukkingen begrijpt. Probeer het positieve eruit te halen,blijf niet hangen en ga verder met het leven. Het verleden ligt achter ons daar kan je niks meer mee!

Hanvander Horst
Hanvander Horst30 jun. 2016 - 21:11

Het is denk ik niet zo slim om te beweren dat alle Nederlanders destijds profijt hadden van de slavernij want dat is gewoon op geen enkele wijze het geval. De meeste bewoners van de republiek der zeven provinciën hadden daarmee niets van doen. Dit waren de manieren waarop zij er wel mee van doen konden krijgen. 1. Als lid van de bemanning van een slavenschip 2. Als blanke migrant naar Suriname, het Caribisch gebied of Azië 3. Als personeelslid van de WIC of de VOC 4. Als aandeelhouder van de WIC of VOC 5. Als aandeelhouder van of investeerder in plantages die door slaven bewerkt werden. Het aantal inwoners van de zeven verenigde Provinciën bleef beneden de drie miljoen. De grootste meerderheid daarvan zou op geen enkele manier in aanraking met de slavernij kunnen komen, zelfs als ze het wilden. Er wordt altijd gezegd dat de rijkdom van de Republiek gebaseerd was op de winsten met slavenarbeid gemaakt. Dit is onjuist. Er zijn trouwens heel wat mensen failliet gegaan aan hun investeringen in Suriname. Ik denk wel dat het Nederland van Nu verantwoordelijkheid moet nemen voor de slavernij van destijds en zijn gevolgen en dat is omdat het de rechtsopvolger is van de Republiek en de WIC en de VOC die van de overheid monopolies gekregen hadden. Wie een Nederlands paspoort heeft, draagt dat verleden met zich mee. Allemaal. Zonder uitzondering. Waar je ouders of je voorouders ook geboren zijn. Er wordt tegenwoordig veel gewezen op de rol van Arabieren in de slavenhandel en het aantal Europeanen en Afrikanen dat dankzij hen op de slavenmarkt belandde. Dat is interessant en de moeite waard maar het vormt geen enkele reden om als Nederlander je handen in onschuld te wassen. "Hij deed het ook" werd ook het schoolplein al niet geaccepteerd. Besef wel dat de geschiedenis van de slavernij geen toneel oplevert van schurken en helden. Het ligt allemaal een stuk ingewikkelder.

Appi Mohamud
Appi Mohamud30 jun. 2016 - 21:38

Harry. Ik heb hier een tijdje geleden iets geschreven over het goudvooraad van Nederland en hoe het komt dat Nederland zo een vooraad heeft kunnen aanleggen en waarom na de tweede wereld oorlog een hongersnood was. Maar omdat sommige mensen niet lezen hier nog maal. Voor de tweede wereld oorlog bestond Nederlands goudvooraad out ongeveer 600 ton. 190 ton was in Nederland opgeslagen en de rest verdeeld tussen Engeland en America. Het vooraad wat in Nederland aanwezig was werd geroofd door de Duitsers en verkocht aan Oostenrijk, waar Nederland sinds de jaren 90 mee aan het onderhandelen is om dat vooraad terug te krijgen. Te verwachten is dat er ongeveer 120 ton terug komt. Het merendeel van dat 600 ton kwam tijdens de coloniale en slavernij, het overige werd verdient door handel daarna. Dat Nederland na de oorlog honger moest lijden kwam door dat het vooraad wat in Nederland aanwezig was volledig was verdwenen door de Duitsers en iets van een jaar of iets langer heeft geduurd met onderhandelingen om dat goud terug te halen vanuit Engeland en America. Het eerste goud kwam terug vanuit America omdat Engeland zelf de vooraad nodig had om weer op te bouwen. Zonder dat goudvooraad zouden wij niet in een zorg staat leven. Als je daar voor een voorbeeld wilt hief je alleen maar naar de landen te kijken waar dat vooraad origineel vandaan kwam zoals africa en Zuid Amerika. Petje. Nee je kan en mag het zo niet zien. En de redeis simple. This niet gegaan zoals jij het beschrijft, maar this gegaan zoals de ggeschiedenis het beschreven heeft. Als je wilt gaan speculeren over wat het gebeurd zou kunnen zijn zonder coloniale tijden, dan was het westen niet zo vooruit strevend geweest als het nu is. Dan had het westen met een achterstand geleefd. Dat zou je weten als je de geschiedenis buiten Europa zou weten. Afrikaanse landen voor de colonisatie waren veel beter ingericht dan Europa tien de tijd. Zo had je straten wat vergelijkbaar is met Nederland nu. Betegeld en al met kleinen berken voor planten en openbaar riool systemen. Dat is allemaal vernietig zodat de Afrikanen als minderwaardig betiteld kon worden en tot Slaaf genaakt kon. ik blijf het roepen lees je geschiedenis.

il viaggiatore
il viaggiatore30 jun. 2016 - 22:56

Het goud is geroofd inderdaad, maar dat verklaard nog steeds niet dat wij daardoor in een verzorgingsstaat leven. Die goudvoorraad is inderdaad een fundament van onze welvaart, net zoals kunst en dergelijk een onderdeel van onze cultuur is geworden terwijl dat ook deels geroofd is. Maar uiteindelijk is het alsnog de politiek die is bedreven die ervoor heeft gezorgd dat er een verzorgingsstaat is gekomen. Amerika heeft zelf een enorme goudvoorraad maar geen verzorgingsstaat maar wel een enorme welvaart. Het is een kleine nuance zullen we maar zeggen. Maar goed maakt verder allemaal niet uit, ik heb niets tegen een nationale herdenkingsdag en ik snap ook wel het belang er van. Maar verder zet ik mij liever in voor uitbuiting in het huidige. - Oorzaak piraterij rondom o.a. Somalië aanpakken. - Boycotten WK in Qatar. - Onevenredige betaling voor natuurlijke bronnen. - Huidige slavernij signaleren. (en dan bedoel ik niet de kantoorslaven) Dat zijn denk ik zaken die voor veel mensen tastbaarder zijn.

johanversomeren
johanversomeren1 jul. 2016 - 4:01

"kom kom mensen we hebben als natie en als volk een morele en eventueel een financiële schuld naar de tot slaaf gemaakten" Ik heb helemaal geen morele en financiële schuld naar mensen waarvan de bet bet bet bet bet grootouders ooit wellicht slaaf zijn geweest. De huidige generatie surinamers heeft niets maar dan ook niets te maken met die bet bet bet bet grootouders. Overigens niets staat u in de weg om geld over te maken naar een willekeurige Surinamer om van uw schuldgevoel af te komen. Niets staat u in de weg om bij die herdenkingen van 30 juni en 1 juli aanwezig te zijn. Maar ik heb het donkerbruine vermoeden dat u a) geen geld gaat overmaken en b) niet bij een van die dagen aanwezig bent

Moeder Pietje
Moeder Pietje2 jul. 2016 - 20:26

Han van der Horst "Er wordt tegenwoordig veel gewezen op de rol van Arabieren in de slavenhandel en het aantal Europeanen en Afrikanen dat dankzij hen op de slavenmarkt belandde. Dat is interessant en de moeite waard maar het vormt geen enkele reden om als Nederlander je handen in onschuld te wassen. “Hij deed het ook” werd ook het schoolplein al niet geaccepteerd."" Neen, dat klopt maar wel rijst steeds weer de vraag waarom onze donkere medemens aan ons herstelbetalingen wenst te vragen maar niet aan andere betrokken partijen zoals die Arabische. In plaats van eerlijk zijn in die richting sluit men er allianties mee tegen de zogenaamd gedeelde vijand.

Molly Sweet2
Molly Sweet230 jun. 2016 - 15:58

'Je kunt je goed laten informeren door naar musea te gaan en boeken te lezen. Altijd een goed idee, maar welke musea, Sylvana, en welke boeken? Want iets zegt me dat ik weinig over Keti Koti ga lezen in de streekromans van Toon Kortooms. En het Klokkenmuseum zal mij er ook niet veel verder mee helpen. Dus kom eens met een lijstje of zo? Want dat we wel eens kennis mogen nemen van deze dag is geen slecht idee. Maar je vage opmerkingen helpen mij ook niet verder. En met alle respect, maar dat praten waar jij het over hebt... Laat ik het zo zeggen: probeer dat zelf ook eens, in plaats van alleen maar te zoeken naar schuldigen.

Stroompie
Stroompie30 jun. 2016 - 15:54

Nog nooit van gehoord. Maar Sylvana moet ook begrijpen dat Nederland groter dan Amsterdam is. Ik kan mij niet de laatste keer herinneren dat ik een Surinamer heb gezien of gesproken. Maar ja, als het belangrijk voor hen is dan zal ik het uit goed fatsoen maar onthouden. Suriname en Nederland zijn toch een soort van verre familie.

6 Reacties
Zandb
Zandb30 jun. 2016 - 16:14

Suriname is maar een onderdeel van het slavernijverleden van Nederland.

nesje2
nesje230 jun. 2016 - 16:40

zandb welk onderdeel dan nog meer ben nieuwsgierig naar je uitleg

BingoGrubb
BingoGrubb30 jun. 2016 - 17:45

@Zandb en het slavernij verleden is weer groter dan alleen Nederland

Moeder Pietje
Moeder Pietje30 jun. 2016 - 18:09

+Misschien bedoelt Zand b die van onze kusten geroofde slaven door Noord Afrikaanse slavenhandelaren?

nesje2
nesje230 jun. 2016 - 19:38

moeder pietje weet niet of zandb dat bedoelt

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen30 jun. 2016 - 22:01

[zandb welk onderdeel dan nog meer ben nieuwsgierig naar je uitleg] Ik zou zeggen ga eens op zoek naar de reden waarom de aankomsthaven van slaven in Brazilië voor slaven Olinda heet. En zoek eens op waarom de vertrekhave aan de overkant van de plas goree (goede reede) heet...

crumb2
crumb230 jun. 2016 - 15:48

Bij ons op de middelbare school (Schiedam trouwens), zaten welgeteld twee (2) donker gekleurde leerlingen ; 1 jongen en 1 (verpletterend mooi) meisje. Dat was midden jarig zestig en ze waren volgens mij allebei afkomstig uit de Antillen. De noodzaak/aanleiding om Keti Koti (ik hoor het woord voor het eerst), uit te leggen was nul komma nihil. Wanneer kwamen ook al weer de Surinamers in grote getalen naar NL ? Die massa emigratie kwam op gang zodra bekend werd dat Suriname onafhankelijk zou worden ! De vreugde om “zonder ketenen” te kunnen wonen in een eigen land was zó groot dat meer dan de helft (!) van de bevolking naar Nederland vertrok. Ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren. En nu is Sylvana boos op voormalige onderdrukkers etc. omdat die blijkbaar niet genoeg op de hoogte zijn van het “zonder ketenen” feest ? Een feest dat nota bene gevierd wordt in het land van de voormalige onderdrukker etc. i.p.v in het bevrijde Suriname ? (onder het glorieuze leiderschap van sergeant Bouterse) Het zal wel aan mij legguh, maar mij ontgaat de logica.

3 Reacties
Herr Vorragend
Herr Vorragend30 jun. 2016 - 17:20

Idd crumb. Ik zie ons slavernijverleden als een inktzwarte bladzijde in onze geschiedenis maar de schuld kan niet meer bij individuele Nederlanders gelegd worden maar is een collectieve schuld van de Nederlandse entiteit. Ik ben daar lid van maar dat geldt ook voor Sylvana Simons. Mijn vraag blijft waarom zij mij etnisch profileert als schuldige in dit debat en waarom zij zichzelf etnisch profileert als slachtoffer. Sylvana is Nederlands ik ben Nederlands. Toch ? Of is er een verschil tussen witte en zwarte Nederlanders waar ik niets van af weet ? Iets met kleur ? In mijn opvoeding heb ik geleerd dat kleur geen verschil in beoordeling mag zijn. Dankzij Sylvana c.s. begin ik me tegen wil en dank steeds meer bewust te worden van mijn wit zijn.

JanSobieski
JanSobieski30 jun. 2016 - 20:02

Crumb, uw post is de enige relevante in deze draad. Sylvana heeft de kans om in vrijheid haar eigen vrije land op te bouwen en toch kiest ze om in het racistische land van haar onderdrukkers te wonen. Vervolgens sluit ze zich ook nog eens aan bij een partij die tegenstellingen wil benadrukken en daardoor iedereen in de racistische hoek drukt. Tevergeefs overigens. Het woord 'racist' heeft geen enkele lading meer. Integendeel, het is een Geuzennaam geworden. Puur door het gezeur van mensen als Sylvana.

OlavM
OlavM30 jun. 2016 - 21:05

@ Herr Vorragend: [Dankzij Sylvana c.s. begin ik me tegen wil en dank steeds meer bewust te worden van mijn wit zijn.] Wie weet is dat wel een goed beginnetje van een beter bewustzijn.

Haastig
Haastig30 jun. 2016 - 15:48

Het lijkt me prima om Keti Koti of onder een andere noemer een nationale herdenking/feestdag te maken. Het kan specifiek zijn voor afschaffing slavernij in de koloniën of meer algemeen het thema slavernij te nemen en dan dus als terugkerend thema, in de wetenschap dat (overerfde) slavernij helaas nog steeds bestaat en ook NL nog steeds kampt met modern day slavery. Kan bv in plaats van 2e paas of pinksterdag, of beter nog: dagje extra :-). Ik lees reacties over o.a. de Armenen en herdenken van de genocide op hen, ik snap dat dat een sneer is naar Simons, maar dat is voor NL niet relevant. De afschaffing van slavernij is dat wél: het is onze geschiedenis, in onze koloniën en onze wetgeving die het eerst heeft toegestaan, maar vervolgens heeft afgeschaft. Van Nederland. Van ons. In die zin heeft Simons dus helemaal gelijk dat het vreemd is dat we -alle Nederlanders- er zo weinig mee doen. Wat ik wel weer jammer vind is weer de "witte" en "zwarte" tegenstelling: het is buitengewoon betreurenswaardig dat de anti-racisme-club mee gaat in racisme. Iets dat gewoon een uiterlijke omschrijving zou moeten zijn, wordt ook door hen geplaatst in een etnisch kader waar de wereld wordt opgesplitst in wit-zwart.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jun. 2016 - 17:46

Haas het voorstel lijkt me in principe goed maar ik twijfel aan de levensvatbaarheid buiten de randstad. Voor de tradionele vrije dagen geldt ook vooral dat het vrije dagen zijn. Alhoewel de "passion" voor een soort wederopstanding schijnt te hebben gezorgd. Ook kinderfeesten doen het in het algemeen goed denk ik omdat er dan specifieke dingen gedaan worden.

Dennis3
Dennis330 jun. 2016 - 18:22

die anti club gaat niet mee, maar staat voorop

il viaggiatore
il viaggiatore30 jun. 2016 - 21:25

Hear Hear, @ Danielle, ik als rabiate randstedelingen hater uit het Oosten snap het belang van een nationale herdenking en een nationale viering wel. Heel veel mensen roepen, ja maar het is al zo lang geleden. Dat klopt, maar voor velen voelt die erkenning nog helemaal nog niet zo lang. Pas in 2002 is het nationaal monument slavernij verleden onthult. Terwijl we na de WW2 eigenlijk al meteen zijn begonnen met dodenherdenking en Bevrijdingsdag. 5 Mei is inmiddels ook voor velen een abstract begrip geworden, dus ja ik denk dat met een nationale herdenkingsdag omtrent het slavernij verleden het over een jaar of 60 ook voor die generatie een abstract begrip is geworden. Het grootste probleem is dat men het zelf onderling helaas ook nog niet eens kan worden. Vandaag was er ook weer onderling ruzie vanwege de verplaatsing van de datum en dat vindt ik jammer. Ik denk juist dat het heel goed is om een scheiding te maken tussen een dag herdenken en een dag vieren dat de slavernij is afgeschaft. Zeg maar een dag van bezinning, en een dag van feest.

Moeder Pietje
Moeder Pietje2 jul. 2016 - 20:54

`In de wetenschap dat (overerfde) slavernij helaas nog steeds bestaat en ook NL nog steeds kampt met modern day slavery.` Uhhhhhhhhhhhh

CJJelle
CJJelle30 jun. 2016 - 15:41

Leuk een festival ik gun iedereen die het wil vieren en er interesse een prachtig leuke dag, maar ga me niet vertellen wat ik en niet belangrijk moet vinden want dat doe ik zelf wel.

rechtdoorzee
rechtdoorzee30 jun. 2016 - 15:37

De meeste mensen weten ook niet wat Pinksteren is,terwijl ze wel vrij hebben. Heb het idee dat mevrouw Simons daar vast een item van gaat maken. Iedere bevolkingsgroep heeft zijn eigen feestjes of gebruiken. Carnaval, Sint Maarten,Bid en Dankdag ,en ga maar even door.

Donkerwoud
Donkerwoud30 jun. 2016 - 15:35

Wat ik niet zo goed begrijp is waarom je je meer of minder met een bepaald stuk van de geschiedenis zou moeten identificeren. Ik voel zelf óók niet veel betrokkenheid met de Tweede Wereldoorlog. Voor mij persoonlijk spreekt de nasleep in Indonesië meer tot de verbeelding, omdat mijn grootvader destijds gediend heeft in die periode. (hoe of wat is altijd in nevelen gehuld gebleven, want het was een pijnlijke geschiedenis). Het is de persoonlijke band die ik met mijn opa en zijn geschiedenis heb, die maakt dat ik vanuit het nu terugkijk op datzelfde stuk geschiedenis. Dat is nou eenmaal voor iedereen anders. Mijn voorouders verhielden zich anders tot dat grote abstracte blok wat wij nu 'koloniale geschiedenis' noemen. Dan kun je dat wel uniform maken met dit soort herdenkingsbijeenkomsten, maar het blijft dat we ons allemaal anders verhouden tot dezelfde geschiedenis. Het lijkt me inderdaad zinvoller om eerst en vooral eens te kijken waar en hoe het (neo-)kolonialisme doorwerkt in de tegenwoordige tijd i.p.v. dit soort abstracte symboolpolitiek waar nooit eenduidigheid over gaat bestaan.

aburrido
aburrido30 jun. 2016 - 15:25

Zolang mevr Simons geen mening over de Armeense genocide heeft ben ik ook niet geneigd me in haar keti koti verhaaltjes te verdiepen. Blijf vooral verbinden meid.

5 Reacties
CJJelle
CJJelle30 jun. 2016 - 15:37

Absurrido comment natuurlijk. Omdat jij dit doe ik niet dat... Tsja... Ik ken 4 jarigen met een helderdere geest

duran
duran30 jun. 2016 - 15:50

Eerst je eigen rotzooie opruimen alvorens met anderen te bemooien zal ik zeggen. Triest is het .de mentaliteit verander je niet op school en met boeken en meusem jammer voor je Silvia maar is waar. De balk is te groot om in hen ogen te douwen

Zandb
Zandb30 jun. 2016 - 16:15

Ieder zijn mening dan maar, he, aburrido: Vrijheid, blijheid.

nesje2
nesje230 jun. 2016 - 16:41

welke mening dan Zandb

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon30 jun. 2016 - 17:53

@ aburiddo Is inderdaad hypocriet.

Klapschaats2
Klapschaats230 jun. 2016 - 15:24

Als ik er op Joop over lees dan vind ik dat genoeg.

1 Reactie
Donostia2
Donostia230 jun. 2016 - 16:46

Ik meen toch te weten dat Suriname al een behoorlijke tijd een zelfstandig, onafhankelijk land is. Daarom snap ik niet zo goed waarom men in Nederland de afschaffing van de slavernij in Suriname wil herdenken. Het lijkt me gepaster het keti koti festival in Suriname te organiseren. Voor zover ik weet zijn er hier in Nederland nooit echt slaven gehouden.

johan bakker
johan bakker30 jun. 2016 - 15:24

Slavernij was er niet in Nederland. Slechts een elitair gezelschap in de kolonie hield slaven. Daarom leeft dit niet in NL, nagenoeg geen van onze voorouders heeft hier ooit iets mee te maken gehad. De Tweede Wereldoorlog is van een andere orde, vergelijk gaat volledig mank.

2 Reacties
Zandb
Zandb30 jun. 2016 - 16:19

Johan, dat is natuurlijk maar helemaal van welk standpunt je dat bekijkt.

nesje2
nesje230 jun. 2016 - 16:39

Ja Zandb als je maar in jou ogen van het goede standpunt bekijkt

BingoGrubb
BingoGrubb30 jun. 2016 - 15:21

wat wil je nu sylvana? mensen weten dat wij een koloniaal verleden hebben. dus wat wil je nou. wil je speciale behandeling? wil je nog meer herdenkingen. of wil je gewoon wat te zeuren hebben want zo komt het namelijk wel over als je weet dat er nog nooit zoveel slaven op de wereld waren dan nu.

4 Reacties
Zandb
Zandb30 jun. 2016 - 16:21

Zij wil inderdaad meer aandacht voor dat punt. Lijkt me niets mis mee. Tenminste in een land als Nederland.

BingoGrubb
BingoGrubb30 jun. 2016 - 16:51

@zandb nee ik vind die voldoende. van mij mag het wel wat breder besproken worden in de geschiedenis les. tenminste ik leerde alleen over het koloniaal verleden van het westen. en niet over slavernij wereldwijd. want alleen dat deel van de geschiedenis willen belichten zorgt voor een vertekend beeld van de geschiedenis.

Moeder Pietje
Moeder Pietje30 jun. 2016 - 18:16

Klopt Bingo Grubb Ik kreeg indertijd ook vooral "ons" aandeel in de slavernijgeschiedenis mee. Comparatieve Geschiedenis, een mooie term die ik al lang geleden hoorde, zou echt moeten.

nesje2
nesje230 jun. 2016 - 18:41

nee zandb lijkt me niks mis mee

PocoPoco
PocoPoco30 jun. 2016 - 15:19

"We leven nog elke dag van de positieve gevolgen voor Nederland. Dat waren rijkdom, aanzien, handelsbetrekkingen en economische voordelen maar we zitten ook met z’n allen met de nadelen." Na de tweedewereld oorlog was hier vrij weinig meer van over...gewoon vanaf de grondaf (met hulp van buitenaf) beginnen.. Er is overigens niets mis met betere educatie over het verleden slavernij. Keti koti gaat echter vooral over Suriname en heeft niets te maken met bijvoorbeeld de slavernij in Nederlands-Indïe (waar de slavernij wat langer bleef bestaan..)

6 Reacties
Moeder Pietje
Moeder Pietje30 jun. 2016 - 15:27

Ja, die hebben dan ook veel meer reden tot klagen en verzoeken tot herstelbetalingen. Maar die zeuren niet zo.

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk30 jun. 2016 - 16:42

@PocoPoco Ja klopt je zegt je kan de Suriname en Nederlands Indie niet totaal met elkaar vergelijken het is wel zo dat Indonesiers ( javenen) als krachtarbeiders wat dus een gepoleiste manier voor slaaf wel naar suriname zijn gebracht. @Moeder Pietje het is wat je als zeuren ziet Vergeet niet dat de meeste "indo" in nederland gewoonvolbloed etnische Nederlanders zijn die daar zijn geboren even als de vele gemengde groepen die onstaan zijn uit Nederlandse/blanke vader en inheemse aziatishe moeders ( halfbloedjes) want omgekeerd zou dat nooit toegestaan zijn. De volbloed Indonesiërs zal je weinig tegen komen in Nederhand omdat het niet de eerste destinatie is voor vele moderne Indonesiërs. En vele families hebben ook hun herstelbetalingen binnen gekregen dus veel valt ook niet te zeuren als je rechtmatige centjes binnen hebt. Zelfs nederlanders die daar woonden en zichzelf ineens "indos'' noemden genoten van hierarchy waar de nederlander aan top was en toegang had tot alles wat je maar kon bedenken land, grondstoffen,voeding en vrouwen( heey die indos zijn niet masaal onstaan doordat de inheemse mannen massaal relaties hadden met blanke vrouwen maar vica versa is was dat wel zo) zelf zij vragen om herstelbetalingen de ironie. Wij nederlanders en alles en nog wat zeuren ook niet alleen weg gelegt voor surinamers http://www.volkskrant.nl/binnenland/ontheemden-uit-indonesie-hebben-nog-miljoenen-tegoed~a3617264/

Moeder Pietje
Moeder Pietje30 jun. 2016 - 18:18

Maarten, je moet mij beter lezen. Nergens bagatelliseer ik de authenticiteit of waarachtigheid van evt Indonesische belangen.

PocoPoco
PocoPoco30 jun. 2016 - 18:29

@Maarten Heemskerk "vergelijken het is wel zo dat Indonesiers ( javenen) als krachtarbeiders wat dus een gepoleiste manier voor slaaf wel naar suriname zijn gebracht." Daarom is de Surinaamse keuken ook veel beter geworden ;) ;p

D'Holbach
D'Holbach1 jul. 2016 - 8:34

Mijn waarde Maarten, Javanen werden rond 1890 naar Su gebracht als contractarbeiders. De slavernij was al bijna een halve eeuw voorbij en arbeiders werden gewoon betaald (veel te weinig maar dat was gewoon in die tijd. Ik weet dus niet waar je de term "krachtarbeiders" vandaan haalt. Laat staan dat het iets met slavernj te maken heeft.

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk1 jul. 2016 - 9:55

@moederpietje Ik heb met alle respect dat ook nergens aangeven, ik gaf mijn antwoord op het feit dat je aangaf met die zeuren niet zo. wat stieken dus wel zo :) @PocoPoco hahah zeker een sterke bijdrage , je moet ook de verschillende afrikaanse keukens proberen echt Heerlijk jammer dat er weinig afrikaanse resturaurants zijn in Nederland en ja Indiaanse keuken ook zeer bekend. Hoe meer keukens je mix hoe lekker de eten surinaamse zeker de manifestatie daarvan :) @D Holbach Dat was een fout ik bedoelde contractarbeiders, maar die werden gebruikt omdat slavennerij ophield maar het werk moest nog steeds gedaan worden want je had te maken met grote markten waar nog steeds veel te verdienen was. Anders konden ze de voormalige slaven het werk blijven doen maar dat was niet zo dus werd er gekeken naar India en Indonesie en China. Maar klop het was een fout ik bedoelde contractarbeiders ( maar vele werden wel op slaaf achtige manier behandeld maar zeker niet te vergelijken wat de afro Surinamers hadden meegemaakt)

[verwijderd]
[verwijderd]30 jun. 2016 - 15:16

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
duran
duran30 jun. 2016 - 15:55

sylvia zelf doen ze het niet De balk moet je in de ogen duwen

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete30 jun. 2016 - 15:11

" Het is een belangrijk deel van onze geschiedenis een deel dat nog heel erg doorsijpelt in onze huidige samenleving. " Hoe sijpelt het dan "nog heel erg" door in onze huidige samenleving? 1863 is 153 jaar geleden; als je daar nog 10 jaar van aftrekt is dat 143 jaar geleden. Er leeft niemand meer die daar iets mee te maken had. De meeste Nederlanders hadden er überhaupt niest mee te maken. Vervelend voor mensen als Sylvano die zich maar blijven identificeren met dit verleden hoewel ze er niets mee te maken hebben. Ook geheel onduidelijk wat ze nu willen. Wat willen ze veranderen? " Er is dus wel meer aandacht maar het is niet genoeg. " Niet genoeg waarvoor? Een nationale herdenkingsdag? Waarom? Zelfs de WW2 herdenking die veel korter geleden was en bijna iedereen in dit land getroffen heeft is aan erosie onderhevig. " Dat waren rijkdom, aanzien, handelsbetrekkingen en economische voordelen maar we zitten ook met z’n allen met de nadelen. " Inderdaad; met zijn allen, echter mvr. Simons wil niet met zijn allen, maar er een zwart wit verhaal van maken; van schuldigen en onschuldigen. Wat Sylvana Simons totaal ongeloofwaardig maakt is dat ze met geen woord rept over de hedendaagse slavernij. Als je slavernij echt zo afschuwelijk vindt, doe er dan wat aan; er zijn vele mensen die echt te leiden hebben van slavernij. Sylvana koketteert er alleen maar mee.

3 Reacties
Moeder Pietje
Moeder Pietje30 jun. 2016 - 15:32

In tegenstelling tot wat gesuggereerd wordt op de site van DENK bestaat er ook al een monument voor de slavernij. Meerdere zelfs. https://www.google.nl/search?q=slavernijmonument+rotterdam&biw=1024&bih=614&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwin1MLHiNDNAhUGORQKHXsOBZQQsAQIGw http://ketikotirotterdam.nl/cms/slavernijmonument/ https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_monument_slavernijverleden http://www.zeeuwseankers.nl/nl-NL/verhaal/87/keti-koti-en-het-zeeuws-slavernijmonument

John6
John62 jul. 2016 - 17:16

"Wat Sylvana Simons totaal ongeloofwaardig maakt is dat ze met geen woord rept over de hedendaagse slavernij. Als je slavernij echt zo afschuwelijk vindt, doe er dan wat aan; er zijn vele mensen die echt te leiden hebben van slavernij. Sylvana koketteert er alleen maar mee." Dat komt natuurlijk omdat de hedendaagse slaaf in Nederland een gastarbeider uit het oostblok is die tegenover een hongerloon uitgeknepen wordt. Maar die zijn overwegend blank, en volgens DENK en al die rasisme-slachtoffer-roeptoeters kan dat natuurlijk niet zo zijn, en bestaat rasisme en slavernij alleen vanuit een witte elite die zwarte mensen onderdrukken.

Moeder Pietje
Moeder Pietje3 jul. 2016 - 10:38

"Dat komt natuurlijk omdat de hedendaagse slaaf in Nederland een gastarbeider uit het oostblok is die tegenover een hongerloon uitgeknepen wordt." Waren dat niet juist die mensen die hier een klein fortuin binnen harkten omdat het geld in het voormalige oost Blok veel meer waard is? Op die manier wil ik ook wel slaaf zijn.

RoBru
RoBru30 jun. 2016 - 15:05

sterker nog: betwijfeld!

insignia
insignia30 jun. 2016 - 15:02

Daar heb je het weer, de kunstmatige verschillen in ons land, ik bezit verschillende boeken over de slavernij in de gewchiedenis, maar ja ik ben een blanke man....

Westen
Westen30 jun. 2016 - 14:58

Kan sylvana simons vertellen wat vasteloavend is? Verder is het een typisch Amsterdam evenementje dat tegenwoordig helaas erg racistisch geladen is. Dat lees je ook in heg antwoord van haarzelf. Op basis van huidskleur dient men zich te schamen Wanneer is trouwens de nationale bevrijdingsdag van de Nederlandse knecht. Daar heeft nu net wel 95% van de Nederlanders een zware treurige vooroudergeschiedenis die nog steeds door dreunt in elk aspect van de samenleving.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen30 jun. 2016 - 14:58

Het is pure desinteresse mevrouw Simons, niet leuk, maar het overkomt de besten... Zo zullen er velen in Nederland zijn die de vraag "Wat is een Chatsjkar en waarom staat er één in Assen" zullen antwoorden; "Dat weet ik niet, en daar heb ik geen mening over" Ook pure desinteresse. In beide gevallen diep triest, maar laten de mensen bij wie slechts in 1 van deze gevallen desinteresse bestaat astemblief geen kommentaar leveren op de groep mensen die ook desinteresse vertonen, maar dan op het andere punt.

Cees Groninger
Cees Groninger30 jun. 2016 - 14:57

Bijna hetzelfde als 'kounavvel', maar net iets anders.

BasVV
BasVV30 jun. 2016 - 14:56

Ik word hier zo moe van. We hebben ongeveer 190 nationaliteiten in Nederland. Als die allemaal hun eigen feesten en gebruiken gaan opeisen dan is het nou juist niets meer. Laat iedereen vieren en gedenken die dat willen. Maar maak hier geen nationale verplichting van.

5 Reacties
il viaggiatore
il viaggiatore30 jun. 2016 - 15:36

Èr zit natuurlijk wel enig verschil in. Slavernij is een onderdeel van ons verleden. Dus ja, daar mag best ruimte voor zijn. Vandaag de herdenking, en morgen de viering. Ik heb daar geen problemen mee. (Wie houdt er nu niet van een goed feestje zullen we maar zeggen) Anders is dat men hier in NL rekening gaat houden met feesten van nationaliteiten die vrijwillig hierheen zijn gekomen. Wat jammer is het racisme en discriminatie gekaapt is door extremen. Die bevorderen het debat en het wederzijds begrip namelijk niet. En dan denk ik bijvoorbeeld aan de ZwartePiet moet blijven roepers die de meest schofterige taal uiten, maar ook aan diegenen die bijvoorbeeld aan boekverbranding doen omdat er een keer neger in voorkomt. Of mensen zoals Iwan Leeuwin die zich pertinent gediscrimineerd voelen dat ze zelfs een opening van een park gewijd aan Nelson Mandela verstoren. Dat soort zaken bevuilen het debat. Ik als blanke Nederlander (zo wordt ik liever aangesproken) heb er echt geen problemen mee als er nationaal meer mee gedaan wordt.

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk30 jun. 2016 - 16:09

Ik snap wat je bedoeld maar je kan niet ontkennen dat surinaamse and antiliaanse gemeenschap een integraal onderdeel vormen van de nederlandse samenleving en dat zo'n herdeking als dit gewoon deel is van nederland.

BasVV
BasVV30 jun. 2016 - 20:55

Harry: Er zal vast wel weer een bekende vanuit de politiek aanwezig zijn. Maar je kunt mensen niet dwingen een herdenking of feest te vieren wat ze niet kennen en voelen.

BasVV
BasVV30 jun. 2016 - 21:01

Maarten: Iedereen is een integraal onderdeel van onze samenleving. Daarom hoef ik geen Ramadan en Suikerfeest te vieren. En anderen geen Kerst of Sinterklaas.

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk30 jun. 2016 - 21:35

@Basvv Iedereen is een integraal onderdeel van onze samenleving. Daarom hoef ik geen Ramadan en Suikerfeest te vieren. En anderen geen Kerst of Sinterklaas Ik heb met alle respect ook niet gezegd dat je het moet vieren ik verwees naar het feit dat de Suriname en sterke band heeft met nederland en deel uit maakt van de Nederlandse geschiedenis. dat is het enigste wat ik wou aangeven herdenken of vieren moet iedereen zelf weten. geld zelfde voor de ramadan, 5 mei of herdenking van WW2

ikdus2
ikdus230 jun. 2016 - 14:44

Nailles je mag weer los gaan

1 Reactie
Retrieverwoef
Retrieverwoef30 jun. 2016 - 21:08

Mensen trap er niet in. De media zijn de poortwachter voor de gevestigde orde. Trap er niet in.