Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sylvana Simons doet aangifte tegen online racisten

  •  
31-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
178 keer bekeken
  •  
sylvana_dwdd-e1431556963923
Sylvana Simons, de presentatrice die een tsunami aan racisme over zich heen kreeg nadat ze zich bij de politieke partij DENK voegde, gaat aangifte doen. Dat hebben Simons en DENK bekendgemaakt. In een verklaring van de partij stelt Simons:
"“Ik zie het als mijn plicht om aangifte te doen , want het bestrijden van onrecht begint altijd met het melden hiervan. Het wordt tijd dat in onze samenleving het besef doordringt dat er één duidelijke rode lijn wordt getrokken: daders van discriminatie, seksisme en racisme worden aangegeven, opgespoord en bestraft. (…) De reacties die in mijn richting zin geuit zijn exemplarisch voor wat heel veel vrouwen, mannen, moslims, joden, etnische minderheden, migranten, mensen met een beperking, ouderen en homo’s dag in, dag uit meemaken op de arbeidsmarkt, op school of op straat.”"
Sylvana werd door de politie aangemoedigd aangifte te doen. Tunahan Kuzu van DENK wil een debat over de kwestie met premier Mark Rutte en vice-premier Lodewijk Asscher.
De Facebookpagina waarop een ‘Uitzwaaidag’ werd aangekondigd en die talloze racistische reacties genereerde is inmiddels niet meer beschikbaar. Wel is er een nieuwe pagina met soortgelijke titel en intentie verschenen. Die pagina wordt beheerd door een zelfverklaard oud-medewerkster van Justitie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (153)

joop69amsterdam
joop69amsterdam2 jun. 2016 - 11:03

Wat zullen er veel gekleurde Nederlanders een hekel hebben aan deze vrouw die hun agenda even invult met een discussie waar ze zich kapot voor schamen.

2 Reacties
Zandb
Zandb2 jun. 2016 - 13:08

Joop: Hoe veel gekleurde Nederlanders zullen er dan een hekel aan u hebben omdat u in hun agenda even invult dat ze een hekel zullen hebben aan Sylvana Simons?

johannn2
johannn22 jun. 2016 - 16:39

joop, Er zullen ongetwijfeld altijd mensen zijn, die liever wegduiken voor een probleem dan er een oplossing voor te zoeken. Sylvana hoort daar inderdaad niet bij. Zij stelt het aan de orde. .

Mikeoak
Mikeoak1 jun. 2016 - 23:23

Als Sylvana Nederland zo'n verschrikkelijk racistisch land vind dan is er ook vast een land wat minder racistisch is dan Nederland. Als die plek er is en die is beter waarom gaat zij daar dan niet naar toe dat is toch Win - Win. Ik snap niet dat je in een land blijft wonen dat je verschrikkelijk vindt niemand verplicht je.

2 Reacties
Zandb
Zandb2 jun. 2016 - 12:29

Sylvana doet gewoon aangifte van strafbare feiten. Moeten we nou echt meer rekening gaan houden met de mensen die de wet overtreden, dan met de mensen die daar slachtoffer van worden? Vraagt u zich dan ook af waarom iemand die vindt dat er In Nederland te veel verkracht wordt of te veel over zwartepiet gezeurd of whatever, niet naar een land verhuist?

johannn2
johannn22 jun. 2016 - 16:34

Mikeoak Sylvana blijft omdat ze Nederland, haar land, wil verbeteren. Zij is niet van plan ons land over te laten aan mensen die vinden, dat mensen die racisme niet accepteren moeten vertrekken. .

van der laak
van der laak1 jun. 2016 - 18:59

Ze doet maar, ze heeft daar alle recht toe, al lijkt het op aandacht trekkerij. Ik ben wel heel nieuwsgierig hoe ze zich verder gaat houden in de politieke slangenkuil. Ze is niet bepaald de slimste!

Nick Ros
Nick Ros1 jun. 2016 - 16:40

Sylvana Simons je laat je inpakken door de Millî İstihbarat Teşkilâtı (MİT).

Peter_K2
Peter_K21 jun. 2016 - 10:18

Ik vindt dat er tegenwoordig bedenkelijke ontwikkelingen plaats vinden bij justitie. Eerder waren er al de voorbedrukte aangifte formulieren tegen Geert Wilders. In dit geval was justitie alvast een onderzoek gestart, terwijl er helemaal nog geen aangifte gedaan was. Intussen is het in ieder glashelder dat DENK en Sylvana Simons bepaald geen voorvechters van de vrijheid van meningsuiting zijn, als het anderen betreft ten minste.

2 Reacties
Mark Gh
Mark Gh1 jun. 2016 - 14:52

Onderzoek zonder aangifte is prima bij een strafzaak, stel je voor dat een slachtoffer van moord eerst aangifte zou moeten doen voordat er een zaak geopend zou kunnen worden.

Peter_K2
Peter_K22 jun. 2016 - 15:21

Racisme is niet te vergelijken met een moord. Dit lijkt mij een klachtdelict te zijn. Als mevrouw Simons een olifantenhuid had gehad, en zich niet had aangetrokken van wat er zoal geschreven werd, dan was er geen strafvervolging mogelijk geweest. https://nl.wikipedia.org/wiki/Aangifte_(politie)#Strafvervolging Die Aalbersberg heeft niet voor niets Simons opgeroepen om aangifte te doen.

Truce
Truce1 jun. 2016 - 8:42

De five minutes of fame worden tot het bot uitgemolken. Ja, je krijgt tegenwoordig een bende bagger over je heen op media als twitter, instagram enzovoort. Daar is Sylvana niet alleen in, maar dat overkomt de meesten die een duidelijk standpunt innemen over wat dan ook. Het verschil is slechts dat een blank iemand meer 'gewone' scheldwoorden naar z'n hoofd krijgt, terwijl bij iemand met een tintje of een ander duidelijk kenmerk het gescheld ook op die kenmerken gericht wordt. Wat dat betreft is Twitter/Instagram/enz de kleuterklas van de media. Je kunt het allemaal wel serieus gaan nemen en 'racisme' gaan roepen, maar of je daar wat mee opschiet? Het lijkt me dat deze media meer gebaat zijn bij algehele fatsoensregels.

2 Reacties
Zandb
Zandb2 jun. 2016 - 12:36

Truce: U bagatelliseert "strafbare feiten". Lijkt me niet verstandig. Je mag niet discrimineren, zelfs al zou je niet meer mee bedoelen dan schelden. Als je per ongeluk te hard rijdt, krijg je ook een boete, helaas. Dat de sociale media door kleuters misbruikt wordt doet niets ter zake als het om strafbare feiten gaat: In gelijke gevallen worden mensen gelijk behandeld.

johannn2
johannn22 jun. 2016 - 16:53

Truce, Ik hoop toch echt, dat we in ons land de vrijheid van meningsuiting behouden om het beestje (beestje ? mónster !) bij zijn naam te noemen. Ik hoop, dat je dat toch wel met me eens bent. .

Common Sense
Common Sense1 jun. 2016 - 6:32

Ik heb toch wel wat moeite met die 'aangifte-cultuur' die lijkt te ontstaan. Doet me teveel denken aan Mao-istisch en Stalinistische toestanden. What's next, de politie die kinderen gaat ondervragen wat hun ouders thuis allemaal zeggen? En bij onwelgevallig antwoord, heropvoeding in DENK kampen? Er wordt in deze thread al gerept over opsluiten, gevangenis straf, soort van jodensterren (de blauwe meeuw) en zelfs zuiveringen (goedemorgen Daan O.). Als je dat dan zo leest verbaast de loop van de geschiedenis van de 20ste eeuw eigenlijk niet.

8 Reacties
Okke2
Okke21 jun. 2016 - 9:16

Jij kan daar moeite mee hebben, dat mag, waar woon je precies ? we willen even een agent langssturen, gewoon om even te babbelen hoor dat is alles, je moet wel begrijpen dat je je een beetje moet gedragen op social media natuurlijk.

Common Sense
Common Sense2 jun. 2016 - 11:05

Haha, inderdaad zo gaat dat in zijn werk in de fantasie van sommigen.

Zandb
Zandb2 jun. 2016 - 12:46

Common; daarom mag u - net als iedereen - helemaal zelf bepalen of u aangifte doet of niet. Wat ik of een ander daar dan ook van vindt. Dat is nu zo prettig van onze rechtsstaat, vind ik. Al die uitingen zijn door mensen zelf aan de openbaarheid prijsgegeven en daar zullen die mensen eventueel verantwoording voor af moeten leggen. Zelfs dat ze door de rechter veroordeeld kunnen worden. Uw vergelijking met het ondervragen van kinderen door de politie over wat er thuis gezegd wordt, is nonsens. Dat mag van onze rechtsstaat alleen maar als daar een concrete aanleiding toe is. Bijvoorbeeld als er sterke aanwijzingen zijn dat de kinderen mishandeld worden. Hier, in de media, is elke reactie voor iedereen - en dus ook justitie - duidelijk waarneembaar.

Zandb
Zandb2 jun. 2016 - 12:50

Kom op Okke; u kunt toch niet zo dom zijn, dat u meent dat strafbare feiten niet strafbaar zijn als je ze via de sociale media begaat? Omdat men ervaren heeft dat heel veel mensen zich niet realiseren dat ze strafbare feiten plegen of dat ze iets heel anders bedoelen dan ze zeggen, daarom is het niet meer dan verstandig om eens iemand langs te sturen. Of hebt u liever meteen een veroordeling aan de broek? U zegt het maar, hoor.

Common Sense
Common Sense2 jun. 2016 - 14:02

Weet je Zanb, vroeger als je vroeger op school ruzie had waren er altijd twee soorten kinderen: degene die het met praten oplosten, of degene die meteen naar de meester liepen. Jij hoorde waarschijnlijk tot de laatste groep.

Zandb
Zandb2 jun. 2016 - 16:48

Common; we hebben het over strafbare feiten. Niet om ruzietje tussen kleine kinderen op een school. Als u vindt dat iemand die het slachtoffer is van strafbare feiten, maar geen aangifte moet doen, dan vindt u dat. Ik denk daar anders over. Als dat voor u aanleiding is om over mij als persoon te kwalificeren als "iemand die graag klikt", dan is dat behalve nogal idioot, gewoon iets wat voor uw rekening is. Ik vind het niet zo'n goede reactie als het om argumenteren gaat.

johannn2
johannn22 jun. 2016 - 17:26

Common, Jij lijkt aangifte met kliklijnen te verwarren. Wat die laatsten betreft zou ik het met je eens zijn. Maar aangifte is een fundamenteel legaal middel van iedere burger dat zo oud is als de rechtsspraak zelf, en het is niet stiekem. Bovendien bevordert het justitie in de uitoefening van zijn vervolgingstaak. En een rechtsstaat maakt het verschil met het recht van de sterkste. Het maakt, dat een volksgericht zoals dat over Simons is losgebarsten wordt aangepakt. W.b. je smalende vergelijking met ruzies op school: er was nog een derde soort kind. Die losten alles op door pesten of erop slaan als hen iets niet zinde. Je hoopt dan, dat ze dat, eenmaal volwassen geworden, niet meer doen. Deze hele discussie gaat juist over die derde soort, en wel degenen die helaas well opgegroeid zijn, maar niet volwassen zijn geworden in dit opzicht. Mensen van de soort die Sylvana uitschelden en bedreigen op internet. Die mensen zijn niet ingesteld op het "uitpraten op het schoolplein", die zijn uit op een onderlinge afrekening. Het verbaast me dat jij het opneemt voor deze laatste groep. .

Common Sense
Common Sense3 jun. 2016 - 6:31

Johannn, het zal blijken dat ook die 'derde groep' heel anders reageert als je ze op hun gedrag aanspreekt. Zoals Asscher laatst deed. Internet is nu eenmaal een medium waarbij de remmen los gaan. Zie op alle fora. Als iedereen daar nu aangifte over gaat doen is het einde zoek.

Cinema2
Cinema231 mei 2016 - 23:45

Ik vrees dat het druk gaat worden bij de rechtbank.. Vergeet niet beste extreem "linkse" vrienden fatsoen moet je doen. En daar ben je helemaal zelf verantwoordelijk voor, niemand anders. Dit komt als een boemerang terug en legt een bom onder onze samenleving. Is bijna niet meer te stoppen..... Ja, ik ben rechts georiënteerd (lees ik ben rechts, maar ik stem niet meer). Ik distantieer mij van "rechtse" geluiden die mij niet welgevallig zijn. Ik zal u het sterker vertellen, ik kom in verzet. Meer en meer krijgt mijn vader gelijk. Europa is een achterlijk continent. Van belang is hoe jouw groepje denkt, niet hoe jij denkt. Het is omdat ik nog een verantwoordelijkheid voel voor MIJN collega's/ personeel. Ik durf de stap wel te maken als import kaaskop om te vertrekken hier. I love ZP, dus een racist. Ik graai blijkbaar als ondernemer. Ik ben rechts georiënteerd, dus ik geef blijkbaar geen zak om deze samenleving... Extreem linkse vrienden, ik ben hier klaar mee, kappen NU. Hetzelfde patroon vind je terug binnen de uiterste binnen "rechts". Kappen nu!

5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens1 jun. 2016 - 6:25

@ Cinema Jij schrijft: I love ZP, dus een racist. Ik graai blijkbaar als ondernemer. Ik ben rechts georiënteerd, dus ik geef blijkbaar geen zak om deze samenleving… Ik snap niet waar je moeilijk over doet. Als dit dit linkje volgt. http://www.joop.nl/videos/halbe-zijlstra-over-etnische-profilering-typhoon-hoort-er-gewoon-bij Dan blijkt dat huidskleur, auto en leeftijd voor bijvoorbeeld Halbe Zijlstra voldoende reden is om iemand staande te houden. Dan is er ook weinig reden om niet aan te nemen dat een zwarte piet aanhanger en ondernemer geen zak geeft om de samenleving. Dat is dan een soort maatschappelijke profielering. Ook bijna altijd goed. Dat deze polarisering het gemeenschappelijk samenleven geen goed doet ben ik overigens helemaal met je eens. Maar deze toon en omgangsvormen komen toch echt uit de koker van extreem rechts. De impact van Wilders is enorm. En als je iemand daarop wil aanspreken moet je je tot Wilders richten. Ik verwacht dat je dat nooit zal doen, overigens ik denk dat niemand uit rechtse hoek Wilders zal aanspreken op zijn toon. Want dat is zijn succesformule. En hij zal alleen grover worden en het debat zal verder ontsporen. Dus ik snap dat je zegt dat je weg wil. Als ik de mogelijkheid had zou ik dat ook doen.

Nick Ros
Nick Ros1 jun. 2016 - 7:45

Zelfs als het gaat om een buitenspel doelpunt op de EK, zijn er reageerders die de kans pakken daar Halbe Zijlstra en Geert Wilders bij te betrekken. Mogelijk stemt de scheidsrechter zelfs op de PVV of minimaal op de VVD.

DaanOuwens
DaanOuwens1 jun. 2016 - 11:51

@ Nick Ros Wilders is de man die veel meer dan anderen verantwoordelijk is voor de polarisatie in Nederland. Als de discussie over de onderlinge verhouding tussen mensen in dit land gaat is het onmogelijk hem er niet bij te betrekken. De uitspraken van Zijlstra sluiten daar prima op aan en zijn nu zeer actueel.

Zandb
Zandb2 jun. 2016 - 13:05

Cinema; ik ken u niet. Ik weet niets van u, dan wat u hier op internet prijsgeeft. En over wat u hier meedeelt, daar reageer ik zo serieus mogelijk op. Als u dat wilt vertalen in dat ik u naar het leven sta o.i.d. dan is dat denk ik uw keuze tenzij u mij wilt en kunt laten zien waar ik u te kort doe. Want dat vind ik het ergste wat er is: Mensen te kort doen. Vindt men van u dat u "graait".? Vindt men het verkeerd van u, dat u geen moeite hebt met een met zwartepiet die volgens bepaalde mensen racistisch is? Vindt men echt dat u geen zak om de samenleving geeft omdat u ondernemer bent? Dat mag in Nederland. Per slot van rekening vindt u toch ook van alles? Er is vrijheid van meningsuiting. En als ik vind dat iedereen die steelt een dief is, dan impliceert mijn mening dat u hoogstwaarschijnlijk "dus" een dief bent. Zo werkt dat nu eenmaal, ben ik bang. Maar scheld ik daarom uit? Nu vind ik ook, dat u in uw reactie mensen tekort doet. Voor iedereen - links of rechts - gelden namelijk dezelfde regels. U kunt net zo goed als wie ook aangifte doen van strafbare feiten. U hoeft slechts aan te tonen dat men een strafbaar feit pleegt. Helaas is dat aantonen vaak lastiger dan het lijkt. In het geval van Sylvana Simons zijn er meer dan voldoende concrete "bewijzen". Niet de aangiften leggen dan ook een bom onder de samenleving maar de mensen die strafbare feiten plegen.

johannn2
johannn22 jun. 2016 - 17:30

Cinema, Ik wens je een behouden vaart. We zullen je hier missen op joop. .

osker
osker31 mei 2016 - 20:52

Ik heb een zwak voor mooie vrouwen en vind Sylvana prachtig. Is dit seksisme? Ik vind van niet. Sylvana is een bijzondere vrouw. Niet alleen mooi, intelligent en getalenteerd maar ook charismatisch. Ze steekt haar nek uit voor iets waar ze in gelooft. Persoonlijk denk ik dat het allemaal wel meevalt en dat er een hoop aandachtsgeilheid bij de huidige golf van zogenaamd "racisme benoemen zit" maar dat neemt niet weg dat ze wél haar nek uitsteekt. Ze moet dat altijd en zonder voorbehoud kunnen doen. Al die idioten die mevrouw Simons aanvallen zijn gestoord maar gelukkig leven we in een land waar alles gezegd kan worden en moeten die idioten ook hun onzin kunnen uitkramen.

2 Reacties
OlavM
OlavM31 mei 2016 - 21:51

@ Osker: [Al die idioten die mevrouw Simons aanvallen zijn gestoord maar gelukkig leven we in een land waar alles gezegd kan worden en moeten die idioten ook hun onzin kunnen uitkramen.] Nee, osker, die idioten moeten niet al hun onzin kunnen uitkramen. Wanneer de grens van discriminatie, en zeker ook die op raciale gronden, wordt overschreden, dient strafrechtelijk te worden opgetreden. Goed dat Sylvana aangifte heeft gedaan, zodat de walgelijkste racisten kunnen worden aangepakt. Dat jij racistisch gedrag en bijbehorende uitlatingen kennelijk toelaatbaar vindt is treurig, maar zelf zal ik die altijd blijven bestrijden.

truusbeek2
truusbeek21 jun. 2016 - 7:24

U bent bevooroordeeld :-)

Paul!
Paul!31 mei 2016 - 19:52

Op zich lijkt het logisch aangifte te doen, maar...... wat maakt het eigenlijk voor verschil? Als er racistische uitingen zijn die de wet overschrijden, dan kan de politie toch al ingrijpen zonder dat er een aangifte is, lijk mij. Of is racisme pas racisme als het slachtoffer dit als racisme meldt?

1 Reactie
johannn2
johannn22 jun. 2016 - 17:34

Paul, Aangiftes versterken een zaak voor het OM. .

Cees Groninger
Cees Groninger31 mei 2016 - 19:21

Waar blijven de voorgedrukte aangiftes van onze neutrale overheid?

4 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen31 mei 2016 - 19:39

Zijn er behalve Simons nog meer slachtoffers van dit feit dan?

Nailles
Nailles31 mei 2016 - 20:00

@Gerbie "Zijn er behalve Simons nog meer slachtoffers van dit feit dan?" U maakt een grapje? Van bedreigingen, smaad, racisme, of belediging, dus de zaken waarvan Simons aangifte doet? Van de ernstigste beschuldiging, bedreiging zijn dat momenteel en niet zelden al heel lang b.v: Ebru Umar, Ayaan Hirsi Ali, Geert Wilders, etc. Eerder waren dat o.a. Pim Fortuijn en Theo van Gogh. Als het om racisme gaat kan ik opnieuw Ayaan Hirsi Ali, maar b.v. ook Naïma El Bezaz, Monique Samuel, Nehabat Albayrak, Nausica Marbe, e.v.a. noemen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen1 jun. 2016 - 6:33

[Van bedreigingen, smaad, racisme, of belediging, dus de zaken waarvan Simons aangifte doet] Ja hè hè. Er vinden vele vele incidenten plaats met vele slachtoffers. Maar de feiten waar Simons aangifte van doet zijn op Simons gericht.

Cees Groninger
Cees Groninger1 jun. 2016 - 9:10

Formeel kan een ieder een aangifte doen, ook al ben je/ voel je je geen slachtoffer.Zie gevalletje voorgedrukte aangiftes bij politiebureau Nederland bij Wilders zijn uitspraak over Marokkanen.

I F Stone
I F Stone31 mei 2016 - 19:03

Exact tegen wie doet mevrouw nu aangifte?

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen31 mei 2016 - 19:37

Je doet aangifte van een strafbaar feit, laten we zeggen racisme, haatzaaien, inbraak of moord. Je doet geen aangifte tegen een persoon, wel kun je in een proces verbaal bij een aangifte één of meer personen als verdachte noemen als je denkt dat die personen betrokken zijn bij het strafbaar feit, maar dat hoeft natuurlijk niet. Het zou een mooie boel worden als je geen aangifte van moord kan doen omdat je niet weet tegen wie dat zou moeten...

Van der Wal
Van der Wal31 mei 2016 - 18:43

Waarom geen linkje naar de bewegingdenk.nl website? Daar staat toch heel aardig dat DENK nu al gezorgd heeft voor een totale omwenteling in het denken over racisme in Nederland. Het zou nog aardiger zijn geweest als werd vermeld wat de aangifte precies behelsd. We hadden immers 5000 aangiften tegen het minderminderminder van Wilders, dus om te bepalen of de aangifte van Simons daarbovenuit komt wil je toch wel graag de tekst inzien.

trotsopnederland
trotsopnederland31 mei 2016 - 18:02

Ze doet maar, de haat onder onze bevolking groeit gelukkig met de dag tegen dit soort aandachtstrekkers.

3 Reacties
mulligan
mulligan31 mei 2016 - 19:53

Kip of ei, trotsopnederland, kip of ei.

Ryder
Ryder31 mei 2016 - 20:25

Walgelijke opmerking. Nederland is niet trots op jou.

DaanOuwens
DaanOuwens31 mei 2016 - 20:40

@ trotsopnederland Dat is precies de raden waarom zij aangifte moet doen. Dat soort haatzaaiers moet niet hun gang kunnen gaan.

Verlichte Liesbeth
Verlichte Liesbeth31 mei 2016 - 16:29

Dus als je zegt dat je hoopt dat Zwarte Piet iemand meeneemt naar Spanje, dan is dit racisme? Interessant....

5 Reacties
seniorg
seniorg31 mei 2016 - 18:07

Ik heb de indruk dat u niet helemaal heeft gevolgd - of begrepen - wat er precies aan de hand is. Dat uitzwaaien is kinderachtig maar niet strafbaar. Dat ziet u goed. Daarover gaat het niet. Zelden zo'n verzameling zieke drapeer gezien/geroken.

Doppert2
Doppert231 mei 2016 - 18:37

Ik hoop niet dat het OM op basis van jouw gedachte nog met terugwerkende kracht ouders gaat oppakken. Kon wel eens heel druk worden.

pmolenaar71
pmolenaar711 jun. 2016 - 6:29

@seniorg Veel mensen roepen dat er veel racistische opmerkingen zijn gemaakt (of zoals jij zegt 'verzameling van zieke drapeer'). Maar zelf heb ik alleen nog maar beledigingen gelezen. Vergelijkbaar met wat er over Wilders, Ebru, Ayaan, Theo, Pim, etc.etc.etc. wordt geroepen... Allemaal erg vervelend. Een gevolg van het feit dat iedereen heerlijk anoniem kan roeptoeteren op internet. Maar is het met Sylvana zoveel anders dan bij bovengenoemd rijtje? Heeft Ebru minder zieke drapeer over zich heen gekregen? Is er bij Sylvana ook ingebroken en is er 'zwarte piet' op de muren geschilderd? Zijn er concrete doodsbedreigingen geuit? Of is Sylvana onschuldig en heeft Ebru dit alles aan zichzelf te danken?

seniorg
seniorg1 jun. 2016 - 9:02

Sorry, daar had 'drab' moeten staan, maar mijn telefoon heeft een eigen wil. Ik vind de vergelijking met mevrouw "Ebru'' nogal ongelukkig. Maar inderdaad, naast fundamentalistische bagger kreeg ook zij nogal wat racistische smerigheid over zich heen. De aanleiding verschilde nogal. En het is een kwestie van lezen wat je wilt lezen, maar de reacties op de inmiddels tactisch verwijderde Facebookpagina's waren onversneden op haar huidskleur gericht, in negatieve zin. Dat noemen we racistisch.

pmolenaar71
pmolenaar711 jun. 2016 - 15:52

@seniorg Tsja. Ik denk toch dat ik een andere beoordeling zal geven. Ik heb bijv. ook geen racistische opmerkingen over Ebru gelezen. Wel veel bagger en veel beledigingen (naast gerichte doodsbedreigingen). Niet alle negatieve reacties gericht op de huidskleur van iemand, zijn racistisch. Wel beledigend en grof. Maar goed, ik weet niet wat de uitspraken zijn. Ik lees alleen heel veel opmerkingen dat het ontzettend grof en racistisch moet zijn geweest.... Niemand die feiten geeft. Ik zou dat graag willen weten, want wellicht zit ik er vreselijk naast....

jahoor2
jahoor231 mei 2016 - 16:25

Prima actie. Aanpakken dat tuig.

cornelis36
cornelis3631 mei 2016 - 15:57

"De reacties die in mijn richting zin geuit zijn exemplarisch voor wat heel veel vrouwen, mannen, moslims, joden, etnische minderheden, migranten, mensen met een beperking, ouderen en homo’s dag in, dag uit meemaken op de arbeidsmarkt, op school of op straat.” Ze is de gewone blanke man en vrouw vergeten te melden die op bepaalde sites en blaadjes voor tokkies, rascist, enge mensen, xenofoob, worden uitgemaakt die in het openbaar vervoer worden beledigd en uitgescholden. ouderen die worden beroofd simpel omdat ze oud en een makkelijke prooi zijn. Het zou haar sieren een beetje te dimmen met haar alles beter wetende houding.

2 Reacties
seniorg
seniorg31 mei 2016 - 18:09

U heeft net als mevrouw hiervoor kennelijk de discussie gemist. Niet erg hoor. Gewoon even Googlen en u begrijpt wat uw reactie mist.

Ben Joop
Ben Joop31 mei 2016 - 18:13

Wat heeft zij daar mee te maken? Volgens u moet zij die rotzooi die ze over zich heen krijgt gewoon accepteren? Het is hoog tijd dat de vele smerige racisten in dit land eens dimmen! Vervolgen die smeerlappen!

rbakels
rbakels31 mei 2016 - 15:49

Waarom treedt de politie niet uit eigen beweging op? Daar is wettelijk geen aangifte voor nodig.

4 Reacties
rbakels
rbakels31 mei 2016 - 16:02

Het is trouwens bedenkelijk als mensen louter stoppen met racistische uitingen uit vrees voor straf. Dat lost het mentaliteitsprobleem niet op.

il viaggiatore
il viaggiatore31 mei 2016 - 16:12

Het OM kan overgaan tot vervolging, de politie niet zomaar. De politie kan dan wel weer iemand oppakken namens het OM.

pmolenaar71
pmolenaar7131 mei 2016 - 20:03

Vraag ik mij ook af. Als ik op een website allerlei racistische opmerkingen over joden maak (moslims, etc.) dan kan ik ook gewoon opgepakt worden zonder aangifte....

rbakels
rbakels1 jun. 2016 - 7:29

De politie kan optreden tegen een "verdachte", dat is "degene te wiens aanzien uit feiten of omstandigheden een redelijk vermoeden van schuld aan eenig strafbaar feit voortvloeit." (art. 27 wetboek van Strafvordering, uit 1926 daarom oude spelling). Houden ze iemand aan ("arresteren" in de volksmond), dan moet die worden voorgeleid aan een "hulpofficier van justitie". Dat is een wassen neus: dat is ook een politie-agent, zij het dat die een cursus daartoe heeft gevolgd. In de praktijk zal die zijn collega's geen duimbreed in de weg leggen. Ik heb wel eens geprobeerd de rechtmatigheid vaneen aanhouding te betwisten voor zon hulpofficier, maar hij luistert niet eens naar je. Voor overtredingen wordt je in het algemeen niet aangehouden maar slechts "staande gehouden", wat betekent dat ze naar je naam (ID) vragen, zodat ze een bon kunnen uitschrijven. Daar komt pas een OM aan te pas als je in verzet gaat.

Nick Ros
Nick Ros31 mei 2016 - 15:43

Voor meer duidelijkheid, lijkt mij het goed dat Sylvana Simons, Oog in Oog gaat met Sven Kockelmann.

3 Reacties
fredemmer2
fredemmer231 mei 2016 - 16:51

Het is niet de slimste,maar ze is ook weer niet helemaal achterlijk.

Nick Ros
Nick Ros31 mei 2016 - 17:58

Fred dat beweer ik niet en is ook niet mijn insteek. Gewoon wat meer informatie over de politica Sylvana Simons. Wat, wie, waarom en haar visie, met tegenargumenten van Sven.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen31 mei 2016 - 19:41

[...ze is ook weer niet helemaal achterlijk.] Inderdaad ze is slim genoeg om in te zien dat ze dan opnieuw vragen krijgt die ze niet kan of mag beantwoorden, als zelfs van Nieuwkerk dat voor elkaar krijgt. Dus inderdaad, dat zal niet gebeuren.

Eva456
Eva45631 mei 2016 - 15:19

Nou ja! Ik ben verbaasd over al die positieve reacties over het doen van aangifte door S.S. Wat een rotland wordt het hier met die vreselijke aangifte-cultuur die op deze manier ontstaat. Het had S.S. juist gesierd als ze de eer aan zichzelf had gehouden. Al die kleine mensjes met hun sneue opmerkingen, daar moet je toch gewoon boven staan? Het is tenslotte maar (semi)-anoniem gescheld op het internet. Ze had een voorbeeld kunnen nemen aan Ebru Umar, die weliswaar aangifte heeft gedaan, maar alleen tegen degenen die haar bedreigd hebben. Rutte e.a. wordt toch ook dagelijks voor van alles en nog wat uitgemaakt. Die gaat toch ook geen aangifte doen. Maar ja, dat zal wel niet 'des denks' zijn. En dan zegt ze ook nog dat het haar plicht is, plicht ten opzichte van wie of wat?

12 Reacties
kindval
kindval31 mei 2016 - 15:43

+1

rbakels
rbakels31 mei 2016 - 16:00

Een aangifte is wettelijk niets anders dan een melding aan politie en/of justitie (al doet de politie zelf het wel eens anders voorkomen). Een aangifte is nodig noch voldoende voor vervolging. In Nederland kan het OM een aangifte seponeren om "opportuniteitsredenen". De gedachte is dat je niet op alle slakken zou hoeft te doen. Er bestaat ook zoiets als een "technisch sepot". Dat beslist het OM als het een veroordeling onwaarschijnlijk acht. Bij voorbeeld als de "gedraging" volgens de wet niet strafbaar is. Dan mag zelfs de politie seponeren, want alleen van wettelijk strafbare feiten is de politie verplicht aangiften op te nemen. Dat agenten het soms verdommen om aangiften in ontvangst te nemen is in strijd met de wet. Je kunt je aangifte ook rechtstreeks aan het OM sturen. De politie heeft een "perverse prikkel" om geen aangiften aan te nemen, want elke aangifte wordt in eerste instantie geteld als een onopgelost strafbaar feit. Er is maar een heel beperkt aantal strafbare feiten dat alleen mag worden vervolgd als het slachtoffer het wil: de klachtdelicten. Daarvoor is echter geen aangifte nodig maar een "klacht". Bekendste voorbeeld is belediging. Het slachtoffer van een (kwetsende) belediging kan een vervolging erger vinden dan dat de belediging niet vervolgd wordt. Gek dat Erdogan daar nooit aan denkt. Een echte kwetsing wil je niet nogmaals beleven. Voor "belediging van een ambtenaar in functie" besloot de wetgever dat een zo groot publiek belang aan de orde is dat belediging dan ook vervolgd mag worden zonder dat het slachtoffer het wil.

Joost2
Joost231 mei 2016 - 16:01

Het staat ieder vrij om geconfronteerd met racisme en/of beledigingen te doen wat diegene belieft. De ene zal zijn/haar schouders erover ophalen, dat een ander hierin een andere keuze zal maken heb je evengoed te respecteren. Evenwel lijkt het me niet slim on nu een voorbeeld te nemen aan Ebru Umar, een vrouw die al naar een Jezuscomplex neigt en gewoon zelf ook fijn een potje (terug) gaat schelden. Ook bij u valt mij op dat er vaak zo lichtvaardig wordt gedaan over zoals u het noemt: "(semi)-anoniem" gescheld. Citeer wat uitspraken van Grunberg daarover (beknopt weergeven): "Waar het om gaat is dat het infantiele gescheld als een waardevolle bijdrage wordt opgevat, dat is de ondergang van het debat". "Valt het onder vrijheid van meningsuiting? Ja, maar ook onder een periodieke explosieve stoornis". "Het maatschappelijk debat is niet bedoeld voor mensen met een recidiverende agressieve stoornis". " "Dat mislukte groepstherapie wordt aangezien voor democratie illustreert hoe ziek de democratie zelf is."

jahoor2
jahoor231 mei 2016 - 16:14

-2

johannn2
johannn231 mei 2016 - 17:05

Eva, Uitingen van racisme zijn een misdaad en aangifte doen is een legale weg, die het justitie beter mogelijk maakt om daartegen op te treden. Als het om verschijnselen als racisme en haat zaaien gaat, dan is niet meer alleen je eigen belang in het geding. Het gaat om maatschappelijke verschijnselen die bestreden moeten worden. Daarom m.n. voelde Sylvana zich verplicht. Wat heeft Sylvana je misdaan dat je weigert begrip voor haar op te brengen? Was jij ook een van degenen die op die op die Facebookpagina ‘Uitzwaaidag' heeft gereageerd? .

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten31 mei 2016 - 17:46

''Wat heeft Sylvana je misdaan dat je weigert begrip voor haar op te brengen?'' Waarom moet je begrip voor haar opbrengen? Het was haar eigen keuze de hete keuken te betreden. Dan moet je niet klagen dat het er warm is.

richarrd
richarrd31 mei 2016 - 18:43

Als je gewoon de Nederlandse wet naleeft, en niet de wetten van bijvoorbeeld een ander land, dan heb je niets te vrezen van justitie.

Eva456
Eva45631 mei 2016 - 18:54

@Johann, Ik voel op geen enkele manier de behoefte om op dergelijke pagina's te reageren. Ik heb niet eens de pagina bezocht. Ik heb erover gelezen en begreep dat er ook een uitzwaaipagina voor Rutte was de dag na de verkiezingen. Maar als zo'n uitzwaaipagina al reden is om aangifte te doen, zijn we dan niet met zijn allen helemaal verkeerd bezig? Sylvana heeft mij niks misdaan, maar haar hypocriete manier van doen irriteert me. Ze presenteert zichzelf als een spiritueel persoon die mensen wil verbinden. Maar in de praktijk zet ze vooral mensen tegen elkaar op. Dat stoort mij. @Joost Klopt, het is infantiel gescheld. Maak er dan ook niet meer van dan het is, neem het niet serieus en zie het niet als onderdeel van het debat. Je kan je trouwens ook afvragen wat het voor effect zou hebben als mensen wel bepaalde dingen denken, maar zich niet meer durven of mogen uiten. Die boosheid kan maar beter geuit worden.

Joost2
Joost231 mei 2016 - 20:04

@Eva Het is niet alleen infantiel gescheld, er zit ook racisme en bedreigingen bij wat strafbaar is. Hoe denkt u dat dit mensen raakt, probeert u zich eens in te leven in hun beleving en ga niet alleen van uzelf uit. Enkel en alleen dit buiten het maatschappelijke debat plaatsen is zeer mager. De mantra van de vrijheid van meningsuiting dat woorden geen pijn kunnen doen is vals.

OlavM
OlavM31 mei 2016 - 22:53

@ Eva456: [Het had S.S. juist gesierd als ze de eer aan zichzelf had gehouden. Al die kleine mensjes met hun sneue opmerkingen, daar moet je toch gewoon boven staan?] Hiermee maak je duidelijk, dat je er geen flauw benul van hebt, hoe diep ingrijpend het voor een mens en zijn omgeving is als hij voortdurend te maken heeft met racistisch gedrag en racistische uitingen. (Sylvana heeft hiermee al veel langer te maken). Ook b.v. het "etnisch profileren" door de politie, hakt er bij betrokkenen op den duur flink op in. Telkens weer sta ik erover versteld hoe licht veel witte mensen hierover blijken te denken. En beledigen of discrimineren o.a.op grond van ras (of etnische afstamming of nationaliteit) is nu eenmaal terecht strafbaar gesteld. Dat kan niet gemakzuchtig worden afgedaan als een "aangiftecultuur". Het is volgens jou "maar (semi)-anoniem gescheld op het internet"? Nee hoor, het is heel vaak niet eens anoniem, en bovendien erg bedreigend. Sylvana ziet het terecht als haar maatschappelijke plicht om aangifte te doen, want het is de hoogste tijd dat aan al die extreem-rechtse strafbare feiten paal en perk wordt gesteld. De samenleving glijdt steeds verder af in het huidige klimaat, dat mij inderdaad doet denken aan dat van de jaren dertig..

Eva456
Eva4561 jun. 2016 - 7:48

@OlavM Nou, nou blijkbaar leven we in twee verschillende werelden. Ik ontken zeker niet dat er soms sprake van racisme is, maar waar men 'voortdurend te maken heeft met racistisch gedrag en racistische uitingen' lijkt me zwaar overdreven. En jij weet blijkbaar uit ervaring hoe kwetsend het is? Desondanks lukt het mensen als Sylvana wel een BN'er worden en zelfs mogelijk lid van de 2e kamer en kan de etnisch geprofileerde rapper (ben even z'n naam kwijt) wel maatschappelijk slagen. Het valt me vooral op dat sommige mensen een overgevoeligheid ontwikkelen en overal racisme en discriminatie zien, waar anderen dat niet zien of zich niet bewust zijn van discriminerend gedrag.

johannn2
johannn21 jun. 2016 - 11:35

Eva456  1 juni 09:48 Jouw reactie op Olav Nog los van het het eens of oneens zijn met Sylvana Simons' standpunten: Jij merkt tegen Olav op: “ En jij weet blijkbaar uit ervaring hoe kwetsend het is? “ Dat heet empathie. Het is wat ons tot mens maakt. Jij stelt: “ Het valt me vooral op dat sommige mensen een overgevoeligheid ontwikkelen en overal racisme en discriminatie zien, waar anderen dat niet zien of zich niet bewust zijn van discriminerend gedrag. “ Jij denkt blijkbaar, dat je zomaar over zo'n tienduizend haatreacties op Facebook kunt heenstappen. Dat denk je nog, ondanks de bovenstaande reacties op dit standpunt van jou. Maar er is geen 'overgevoeligheid' voor nodig, alleen maar normale menselijke gevoeligheid. En om dat te begrijpen is er alleen maar een beetje inlevingsvermogen nodig, het je kunnen – en vooral ook wíllen – verplaatsen in een ander, in dit geval Sylvana Simons. Ik vermoed, dat het jou m.n. aan dat wíllen ontbreekt. Jij stelt: “ Desondanks lukt het mensen als Sylvana wel een BN’er worden “ Je zegt het goed: 'desondanks'. Sylvana is heel moedig; een bewonderenswaardig sterk mens. Of je het nu met haar eens bent of niet. Jij zegt: “ Nou, nou blijkbaar leven we in twee verschillende werelden. “ Dáar heb je me in ieder geval van weten te overtuigen. .

Mark Gh
Mark Gh31 mei 2016 - 15:12

Heel goed!

Nailles
Nailles31 mei 2016 - 15:07

Zoals ik hieronder verderop ook al aangeef prima aangifte te doen van bedreigingen en racisme ter hoognodig, ook als nuttig onderscheid van de terechte kritiek die Simons zeker verdient, ook harde, satirische, en eigen aan dat genre, zelfs beledigende satire. Dat het racistisch en bedreigend reageren niet iets nieuws en zéker niet voorbehouden is als komend uit zogenaamd rechtse hoek, want in Simons geval komt het beslist uit allerlei hoeken, maar eerder ook al anderen overkwam is eenvoudig aan te tonen. Hier wel een gezien één van Sylvana Simons zeer omstreden te noemen geval van bijna drie jaar terug, betreffend een lotgenote die dat nog steeds is, waarover Simons zelf nog onlangs de schouders ophaalde, en zij deels daardoor nu zelf, naast zeer terechte harde kritiek en hoon die ze o.m. daarop kreeg en verdiende, dus ook een bult onterechte bagger over zich heen kreeg: http://www.joop.nl/opinies/ebru-umar-en-haar-bedreigers Ironisch niet? Eerder was het ook Ayaan Hirsi Ali, die zoals bekend zwaar bedreigd zich genood voelde te vluchten, waarop ze door links en islamitisch Nederland juichend en broederlijk uitgezwaaid (sic) werd. Maar daarvoor en daarbuiten werd ze ook al behalve gewoon en natuurlijk toegestaan bekritiseerd, ook satirisch (en wie dus wilde ook beledigend satirisch), dus zoals Simons nu, ook net zo grensoverschrijdend verbaal bejegend als in vormen waar Sylvana Simons nu aangifte van doet. Dat zich dat niet beperkte tot anonieme twitteraars e.d. bewijst volgende met een aantal PvdA-ers te weten een moslima en een voormalige premier, en VARA-coryfeeën in de hoofdrol: "Een van de presentatoren van het programma is de 23-jarige Jan Jaap van der Wal, een komiek die in korte tijd een schare van bewonderaars heeft gekregen. In het programma kwam Ayaan Hirsi Ali ter sprake, de dubbele afvallige: zij heeft zowel de islam als de sociaal-democratie de rug toegekeerd. Er werd wat geschimpt op haar en vervolgens merkte Jan Jaap op: ,,Ayaan - die heeft geen clitoris meer, hè?'' Een fractie van een seconde bleef het stil. We verwachtten dat Fatima Elatik nu woedend haar nagels over het gelaat van Jan Jaap zou halen. Nee. Donderend gelach uit de zaal. Mevrouw Elatik, als wethouder onderwijs medeverantwoordelijk voor de morele educatie van kinderen in stadsdeel Zeeburg, schokschouderde en dook ineen van het lachen. Wouter Bos verborg zijn gezicht achter een hand, en grijnsde. Het was een besmuikte, ongemakkelijke, vage grijns, een gegeneerde grijns die moest uitdrukken dat hij moeite had met de opmerking, maar hij hield zijn mond." http://vorige.nrc.nl/opinie/article1555032.ece Zelf vind ik zoals gezegd dat harde, ook beledigende satire moet kunnen al bepaald eenieder dan zelf het al dan niet grappig en dus mogelijk ook smakeloos te vinden. Ook al is de context die hier de nog verontschuldigende harde beledigende satire ver te zoeken, en is deze als je de context plaatst, behalve gericht tegen Ali, dan automatisch ook gericht tegen alle dergelijke mutilatieslachtoffers, zou ik haar niet verboden of juridisch bestraft willen zien. Naar mijn stelligecinschatting een voorvechtster van de vrijheid van meningsuiting Ali zeker ook niet. Ik verklaar de "humor" slechts smakeloos en de pleger erom zelf vogelvrij ter kritiek. Maar zo is de véél mildere uitzwaaigrap t.a.v. Simons, die veel meer een oorzaak is van de context die ze zelf plaatst met haar speerpunt rondom Zwarte Piet, en dus oorzaak van een associatie die zijzelf legt, veel minder te veroordelen en hooguit eveneens als smakeloos te kenschetsen voor wie dat wil. Anders ligt het met de regelrechte racistische reacties en bedreigingen die Sylvana Simons, maar dus ook al veel eerder lotgenoten als Ebru Umar, Nehabat Albayrak, Ayaan Hirsi Ali, e.v.a. overkwam en zéker niet voornamelijk uit "rechtse" hoek.

3 Reacties
Mark Gh
Mark Gh31 mei 2016 - 19:16

Ik verwacht ook niet dat om het maken van de uitzwaai-pagina gaat, maar veel meer om een deel van de reacties die op die pagina zijn geplaatst. Die schijnen, ik heb er niet naar gekeken, nogal hard te zijn geweest.

pmolenaar71
pmolenaar7131 mei 2016 - 20:08

@Mark Harder dan de opmerkingen van Jan Jaap van der Wal?

Mark Gh
Mark Gh1 jun. 2016 - 14:54

Geen idee, misschien. Die opmerking van Van der Wal ging wel te ver. Maar Van der Wal is een linkse cabaretier met een hazenlip dus dan mag het geloof ik.

Mikeoak
Mikeoak31 mei 2016 - 14:55

Verbaasd me niks was van af het begin de bedoeling maar misschien toch handig om een stapje terug te doen en het om te draaien op basis van de aanleiding. " Duitsland kent een wet tegen holocaustontkenning. De voorbeelden van ontkenning of bagatellisering zijn bekend. Al vrijwel direct na het einde van de Tweede Wereldoorlog verschenen berichten waarin de grootschalige vervolging van Joden door nazi-Duitsland werd ontkend of gerelativeerd. Deze geluiden zijn tot op de dag van vandaag te horen. Ook ten aanzien van andere ernstige gebeurtenissen komen dergelijke ontkenningen of bagatelliserende uitingen voor, zoals de Armeense genocide in 1915. Juist de gedeeltelijk geslaagde ontkenning van de Armeense genocide inspireerde nazi-Duitsland tot de Holocaust. In veel Europese landen is negationisme al strafbaar gesteld. Duitsland kent een wet die het verspreiden van de ‘Auschwitzlüge’ strafbaar stelt. Ook in Frankrijk, België en Zwitserland bestaat soortgelijke wetgeving." Ik stel voor Direct aangifte te doen tegen Sylvana gegeven het bovenstaande. Kan heel waardevolle jurisdictie opleveren. Tweede grond voor aangifte is aanzetten tot klikgedrag die de persvrijheid en de vrijheid van journalisten kan inperken. Kan ook goede waarschuwing zijn voor alle anderen die dit soort gedrag, dat ook bij de voormalige Nationaal-Socialistische Beweging gemeengoed was, bezigen. Herinneren we ons nog de kapelaans en pastoors die verklikt werden omdat ze een brief voorlazen in de kerk. Allemaal vermoord waarmee de klikkers moordenaars zijn. Hier ligt ook een rol voor amnestie international waarom klagen die Sylvana niet aan. Derde grond ondergraving van de democratie door naming en shaming op volksvertegenwoordigers toe te passen die zonder last en ruggespraak moeten kunnen oordelen. Ik schat dat deze rechtstreekse aanval in de kern van de democratie echt serieus strafbaar is. Ik heb begrepen dat je hier 9 jaar voor kan krijgen. Hier ligt een taak voor het OM. Gaat gewoon om handhaving. Drie serieuze aanklachten zijn dus mogelijk. Vraag is wanneer gaat het OM optreden of laten we dit gewoon maar weer gebeuren. en voor het OM is de bewijsvoering simpel gewoon nu de website van Denk gaan cachen en alle Denk / Sylvana optredens bij nos en RTL opvragen. Vraag die overblijft waarom Denk en Sylvana zo aanpakken? Heel simpel omdat ik denk dat dit soort mensen onze samenleving als splijtzwam ontwrichten. ze verbinden niks helemaal niks. En als ze ontmaskerd dreigen te worden trekken ze gewoon een andere discussie zoals zwarte piet naar voren of spelen het slachtoffer om af te leiden. Mijn advies niet om de tuin laten leiden. Niemand vraagt zich af waarom we al voor de zomer een sinterklaasdiscussie voeren. Maar nu moet dat wel duidelijk zijn. Laat zwarte piet erbuiten en loop bovenstaande drie gronden voor aangifte nog eens goed door. Wie heeft de middelen en de moed om dat te doen?

8 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens31 mei 2016 - 17:21

@ Mikeoak Waarschijnlijk vind je zelf dat je een verstandig verhaal hebt geschreven. Maar ik kan er niet op reageren. Ik kan niet eens zeggen dat ik het niet met je eens ben. Het is namelijk volledige onzin. Je wil een strafrechtelijke vervolging van Sylvana Simons om drie redenen. Ten eerste ontkent zij de Armeense genocide. Dat is hier geen strafgrond. En er is de mogelijkheid of er sprake is van genocide. Zowel Denk als Sylvana Simons hebben niets gemeld over de kliklijn waarvan de Turkse overheid inmiddels ontkent dat deze bestaat.\ Grond drie zou iets over naming en shaming moeten zijn die de democratie ondergraaft maar uit de tekst is niet op te maken wat je bedoeld. Laat staan dat er sprake kan zijn van handhaving. Het enige dat je tekst duidelijk maakt is dat je Sylvana en Denk iets kwalijk neemt. Daarom wil je dat zij vervolgd worden. Maar een steekhoudend argument is niet uit je tekst te destilleren. Als er iets een splijtzwam is in deze samenleving is het schelden beledigen en kwetsen van mensen, het discrimineren van minderheidsgroepen en het racisme dat onder andere geuit werd aan Sylvana. Als je echt geloogd in wat je hier hebt opgeschreven moet je eens bij het plaatselijke politiebureau langs gaan en aangifte doen. Maar het kan ook via de website. https://www.politie.nl/themas/aangifte-doen.html Maar het kan ook via de anonieme kliklijn. https://www.meldmisdaadanoniem.nl/

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten31 mei 2016 - 17:48

@DaanOuwens: Toch een tamelijk lang epistel voor iemand die zegt niet te kunnen reageren.

Moeder Pietje
Moeder Pietje31 mei 2016 - 20:10

Beweert zij niet steeds dat iemand die Zwarte Piet ok vind per defintie een racist is? Ik noem dat smaad en dus zou een aanklacht logisch zijn. Gelukkig heb ik wel iets beters te doen en ben ik tevens van mening dat het beter is als idioten zichzelf voor lul zetten/ontmaskeren. Ik hou van transparantie. Go go, Sylvana!

DaanOuwens
DaanOuwens31 mei 2016 - 20:46

@ A.M. Heupscheuten Als ik een reactie schrijf besteed ik daar aandacht aan. Niet omdat ik het met mensen eens of oneens ben, maar omdat ik ze serieus neem. Maar ik begrijp dat jij daar een andere kijk op hebt.

OlavM
OlavM31 mei 2016 - 22:34

@ Mikeoak: Drie serieuze aanklachten zijn dus mogelijk.] Wat een klinklare nonsens! In de eerste plaats is ontkenning van de holocaust in Nederland niet eens strafbaar. Verder heeft Sylvana noch de holocaust, noch de Armeense genocide ontkend. Ook "aanzetten tot klikgedrag" is niet strafbaar. De Nederlandse overheid maakt zich zelf daaraan overigens schuldig.Sylvana zelf heeft niets gedaan wat met "klikgedrag" kan worden aangeduid. Hetzelfde geldt voor het in het openbaar zeggen/schijven hoe volksvertegenwoordigers stemmen. Absoluut niet strafbaar. N.B. een belangrijke taak van de media! En tenslotte: wie bracht Zwarte Piet recentelijk weer ter sprake? Juist, die racisten die Sylvana zo graag op 6 december willen "uitzwaaien".

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten1 jun. 2016 - 12:56

''Maar ik begrijp dat jij daar een andere kijk op hebt.'' Ik hoop dat dit een vraag is en geen "vaststelling." Ik heb dit namelijk nergens beweerd. Integendeel ik neem mensen uiterst serieus. En zo viel mij op dat u zegt niet te kunnen reageren, maar dit vervolgens wel zeer uitgebreid doet. Op een verhaal waarvan u vindt dat het complete onzin is. Ik kan daar alleen maar de hoed voor afnemen.

DaanOuwens
DaanOuwens1 jun. 2016 - 16:23

@ A.M. Heupscheuten Nu kan het vraagteken weg en is het een vaststelling.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten2 jun. 2016 - 7:35

''Nu kan het vraagteken weg en is het een vaststelling. '' Hier spreekt een zelfverzekerd man. Bravo!

Legalblond
Legalblond31 mei 2016 - 14:47

Ik zat er eigenlijk al op te wachten en ik had eigenlijk verwacht dat Sylvana alleen een paar duidelijk racistische reacties zou aanpakken, samen met die jongen van De Uitzwaaidag (deze laatste classificeer ik eigenlijk niet als vorm van racisme, omdat het gewoon de mening uitdraagt dat een persoon die voortdurend tegen de wortels van de nederlandse samenleving trapt en altijd maar die racistische nederlanders de schuld geet, gewoon wordt gevraagd te vertrekken uit dat "vreselijke" land. Dat doe je ook als iemand in je eigen omgeving je gigantisch tegen de haren instrijkt). Maar wat blijkt uit het interview dat Sylvana gaf?? Letterlijk zegt ze: "Er zijn een heleboel tweets, emails, krantenartikelen, facebook-berichten, en we gaan alle daders opsporen". Dat betekent volgens mij dat het OM alle nog werkzoekende juristen maar vast kan aannemen plus nog een hele Arena vol met anderen, want het zijn vast duizenden berichten die mevrouw niet aanstaan. Ik denk dat de rechterlijke macht wel wat beters heeft te doen. Het is haar goed recht, maar ik zou echt niet verbaast zijn als straks ook duizenden mensen uit het andere "kamp" aangifte gaan doen tegen Mevrouw Simons. En ongetwijfeld roept het ook wel weer andere reacties op. Veel mensen zullen vinden dat ze zich steeds meer beknot gaan voelen door een vooral linkse Elite binnen de rechterlijke macht en de overheid. En het gevolg is natuurlijk dat volgend jaar DENK wel wat zetels zal krijgen, maar tegelijkertijd krijgt Wilders er net zoveel zetels bij. Goed voor DENK, maar ik denk dat het de maatschappelijke verhoudingen vooral nog meer op scherp zal zetten en dat voor een partijtje dat beweert verbondenheid in de maatschappij te willen bevorderen.

Jantje68
Jantje6831 mei 2016 - 14:42

Uit deze rechtszaak gaat helemaal NIETS uit komen als een hoop publiciteit en links of rechts een boete van 25 E voor belediging. Want wat is er nu helemaal aan de hand. Van reële bedreiging is geen sprake (dat er kans is dat iemand werkelijk de daad bij het woord voegt) Dan hebben we ook nog een vrijheid van meningsuiting en de rechter zal zeker mee wegen dat een BN-er met een controversiële mening tegen een stootje moet kunnen. Grof taalgebruik op Twitter is (helaas) een gemeengoed en ook dat zal een rechter in die context beoordelen Maar dat is ook wat DENK wil. Nog verder in die slachtoffer rol duiken. "Kijk eens wij doen aangifte van de meest verschrikkelijke vorm van discriminatie en dat wordt niet eens veroordeeld. Zelfs de rechtelijke macht is racistisch"

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens31 mei 2016 - 17:27

@ jan1234 je bent veel te negatief. Justitie vroeg echt om de aangifte. Er gaat echt vervolging van deze mensen komen. En zij gaan ook echt veroordeeld worden. En een aantal gaat echt een serieuze celstraf krijgen. En anderen een forse boete. En een van de redenen waarom ik dat zo kan beweren, is het feit dat er een soort verandering heeft plaatsgevonden in de afgelopen weken in de manier waarop naar dit soort gedrag wordt gekeken. De toon is gezet naar aanleiding van de rellen in Geldermalsen. Daar worden forse straffen geëist nu. De samenleving is het extreem rechtse haat zaaien zat. En met een beetje geluk gaat dat ook doorwerken in de veroordeling van Wilders.

Jantje68
Jantje6831 mei 2016 - 18:11

@DaanOuwens Dit is volstrekt onvergelijkbaar met de zaak in Geldermalsen. Daar is fysiek geweld gebruikt, bedreigd en de democratie verstoord. Vooral dat laatste heeft het OM (terecht) zwaar gewogen. Bij Simons is in de 'echte' wereld bij mijn weten niets gebeurd. Het ergste wat ik heb gezien is beledigende opmerkingen op internet. Dat kun je zoals DENK heel breed gaan uit meten maar er zal uiteindelijk weinig van over blijven. Maar dat is ook het doel van DENK. Wat dat betreft zijn ze 100% Gelijk aan Wilders. Ze kunnen straks voor de verkiezingen samen Wilders gaan janken over ons rechtssysteem ter meerdere eer en glorie van hun zelf.

Moeder Pietje
Moeder Pietje31 mei 2016 - 20:14

"De samenleving is het extreem rechtse haat zaaien zat." Dat label extreemrechts is weer een frame van jouw hand. Trouwens DE samenleving bestaat niet maar IK ben er van overtuigd dat er ook heel veel mensen zijn /bij komen die inderdaad iets zat worden. maar dan iets anders, dat zul je wel begrijpen.

[verwijderd]
[verwijderd]31 mei 2016 - 14:34

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Jantje68
Jantje6831 mei 2016 - 16:02

De vergelijking met Wilders gaat mank. Die wordt daadwerkelijk bedreigd. Ik geloof niet dat er iemand is die Simons iets aan wil doen. Dus zie werkelijk niet in waarom ze niet in alle vrijheid kan zeggen wat ze wil. Dit gaat een heel dunne zaak worden. Wat is nu de waarde van uitlatingen op social media? Iedereen die op TV verschijnt heeft hier mee te maken. Daarin is Simons geen uitzondering. Voor recisme moet je volgens mij een handeling verrichten Iemand benadelen om zijn kleur. Het is allemaal hooguit belediging maar dat is ook al een punt dat op gespanne voet staat met vrijheid van menings uiting. Zeker als het een BN-er betreft..

mulligan
mulligan1 jun. 2016 - 8:52

De uitlatingen kunnen aanleiding genoeg zijn voor de rechter om straffen op te leggen. Wetboek van Strafrecht, artikel 137c,1: Hij die zich in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, opzettelijk beledigend uitlaat over een groep mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie. Artikel 137d,1: Hij die in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, aanzet tot haat tegen of discriminatie van mensen of gewelddadig optreden tegen persoon of goed van mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun geslacht, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie. Artikel 137e,1: Hij die, anders dan ten behoeve van zakelijke berichtgeving: 1- een uitlating openbaar maakt die, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, voor een groep mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap beledigend is, of aanzet tot haat tegen of discriminatie van mensen of gewelddadig optreden tegen persoon of goed van mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun geslacht, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap.

Okke2
Okke231 mei 2016 - 14:31

"De reacties die in mijn richting zin geuit zijn exemplarisch voor wat heel veel vrouwen, mannen, moslims, joden, etnische minderheden, migranten, mensen met een beperking, ouderen en homo’s dag in, dag uit meemaken op de arbeidsmarkt, op school of op straat.” dat lijkt me nogal overdreven, de reacties die in haar richting zijn geuit zijn ranzig, overdreven en racistisch en het zijn er een heleboel, maar exemplarisch voor praktisch iedereen als slachtoffer lijkt me dit niet, iets met het spreekwoord maaiveld en kop ? stel je voor dat het zo zou zijn, dat zijn er een paar miljard boze tokkies nodig om al het faceboek scheldwerk te doen.

1 Reactie
jahoor2
jahoor231 mei 2016 - 16:19

Ik zie bij jou eerder een kop in het zand @okke

BasVV
BasVV31 mei 2016 - 14:30

Kan Sylvana mij uitleggen wat ik als oudere, en mede vrienden, dagelijks mee zouden maken. Ik weet niet in welke wereld Sylvana leeft. Maar dit klopt voor geen centimeter.

2 Reacties
il viaggiatore
il viaggiatore31 mei 2016 - 16:17

U heeft natuurlijk Wit Privilege. Maar goed, verder goed dat ze aangifte gaat doen, dan worden de schreeuwers een beetje getemd, en kunnen we straks een fijn inhoudelijk politiek debat met haar voeren.

BasVV
BasVV31 mei 2016 - 18:55

Sylvana benoemd geen kleur als het om ouderen gaat. Beter lezen Harry.

Molly Sweet2
Molly Sweet231 mei 2016 - 14:30

Ze heeft groot gelijk.

joop69amsterdam
joop69amsterdam31 mei 2016 - 14:29

Ik ben bang dat het niets met Sylvana te maken heeft. Het enige wat ze heeft gedaan is een lont in het kruitvat steken waarna een groot deel van de bevolking even hun frustraties kwijt kon. Een soort irritatiepunt die bereikt werd na jarenlang wanbeleid van onze rechtse regering die dacht dat er nog wel rek in zat en de mensen steeds meer ging uitkleden. De politiek van Brussel is gericht op het stimuleren van de winsten van multinationals. De stimulering van de koopkracht van de arbeiders is nooit een beleidspunt geweest. En met de laatste berichten over het korten van de huursubsidie is dat weer een bewijs dat we opgescheept zitten met de meest asociale regering sinds de 2eWO.

Lester2
Lester231 mei 2016 - 14:22

Overigens is iemand de mond snoeren een uiterst slechte manier om meningen te veranderen. Dat iemand geen racistische dingen op facebook plaatst betekent helemaal niet dat ze dat niet meer denken. Dat ze een boete hebben gekregen betekent niet dat ze van mening veranderen.

Lester2
Lester231 mei 2016 - 14:18

Sinds wanneer is racisme eigenlijk illegaal? Ik hebt het gegoogled maar ik kon niks vinden.

remmerik2
remmerik231 mei 2016 - 14:18

Argumentum ad baculum is het minst effectieve argument en leidt er niet toe dat Nederland minder plebs wordt. De sociale media vaagt om nieuwe creatieve oplossingen ten aanzien van dit soort problemen. Aangifte is een begin van betere oplossingen.

Bert Vlierman
Bert Vlierman31 mei 2016 - 14:14

Uitstekend, deze actie tegen het vaderlands gepeupel. Jammer dat ze geen actie kan ondernemen tegen de tsunami van zogenaamd genuanceerde reacties van tal van columnisten. Winst van alle populistische herrie (de media-aandacht) en de scheldpartijen van het gepeupel (twitter) is, dat discriminatie in Nederland eindelijk op de kaart komt te staan als onderdeel van onze normen en waarden en als onderdeel van onze joods-christelijke beschaving. Laten de kletsmajoors, die zeggen dat zwarte piet helemaal geen zwarte piet is maar een oosters relikwie, tot het inzicht komen dat in de werkelijkheid van nu zwarte piet een symbool van en middel voor discriminatie is. Ook al geldt dat niet voor de leden zelf van het politieke midden. Want al maken zij de dienst uit, zij bepalen niet de werkelijkheid.

truusbeek2
truusbeek231 mei 2016 - 14:08

Ben benieuwd of de beschuldigden ook 15 maanden voorwaardelijk krijgen.

truusbeek2
truusbeek231 mei 2016 - 14:05

http://www.metronieuws.nl/columns/2016/05/braaksels

2 Reacties
Mikeoak
Mikeoak31 mei 2016 - 15:22

Mooi stuk van Ebru. Ik denk dat dit de manier is. Een subtiele scherpe pen daarmee drijf je idd splijtzwammen uit. Alleen jammer dat verder iedereen het braaksel op blijft dweilen.

OlavM
OlavM31 mei 2016 - 22:13

Tja, ik neem die braaksels van Ebru Umar niet zo serieus. En die ga ik zeker niet opdweilen.

Sussan
Sussan31 mei 2016 - 13:52

Waarom stonden die heren van DENK naast haar? Wat hebben die er mee te maken?

Alessandro2
Alessandro231 mei 2016 - 13:48

Waar loopt de lijn van mevrouw Simons nu eigenlijk? Dwars door Nederland of ergens tussen Turkije en Armenië. Daar zou ze toch iets van moeten vinden. Waar zoekt ze de verbondenheid? In een traject van straf en boete? Samengevat, mevrouw Simons zal beter aan de slag gaan met haar geloofwaardigheid voor ze het vermanende vingertje naar anderen uitsteekt.

1 Reactie
Zandb
Zandb31 mei 2016 - 14:55

Alessandro: Als ik niet deug maar u doet mij onrecht, sleep ik u gerust voor de rechter. Wat u er ook op tegen hebt.

Geert5
Geert531 mei 2016 - 13:44

Hup Sylvana! Uitgekiende media strategie van het nieuwe boegbeeld van DENK dat toch een tikkeltje was aangetast door het hoofdredacteurschap van een wazig metbomenpratenblaadje. Ga zo door mevr. Simons, die plek in de Tweede Kamer komt er wel. Twee weekjes schat ik, dat ze het volhoudt.

4 Reacties
Zandb
Zandb31 mei 2016 - 14:58

Geert; zij kan aangifte doen van strafbare feiten. Vindt u daar ook nog iets van?

C1953
C195331 mei 2016 - 18:52

@Zandb; moet je overal iets van vinden?

Donostia2
Donostia231 mei 2016 - 19:03

Zo zie ik het ook, Geert. Rechtstreeks uit het tekst boek van Martin Bosma: "hoe krijg ik maximaal rendement uit mijn eigen hype. knap gedaan, dat wel. Ik vind alleen dat ze niet zo lang had moeten wachten met aangifte doen. Zo kan het momentum je ontsnappen.

truusbeek2
truusbeek21 jun. 2016 - 7:32

en nu maar hopen dat zij met voorkeurstemmen de 2e zetel binnen vist. Denk dat het een paar weken duurt voordat ze lijst Simons opricht!!!

arno consu
arno consu31 mei 2016 - 13:30

Ik vind het een goed initiatief. Gelijk doen. Maar dan niet alleen degene die racistische uitspraken hebben gedaan aanklagen. Ook de mensen die de Pro ZP'ers als racist wegzetten moeten worden aangeklaagd. Want dat is namelijk ook strafbaar. Zo weet SP lid Feijnen inmiddels. Er is geprovoceerd en het woord racist is gebruikt om een reactie uit te lokken zodat men kan wijzen..Zie... racisme. Het was een kleine groep die racistische uitspraken heeft gedaan waar bepaalde mensen nu hun voordeel mee proberen te doen door het verhaal enorm op te blazen met als doel het Sinterklaas feest nog meer in de hoek van racisme proberen te manipuleren.

1 Reactie
Frans Akkermans
Frans Akkermans31 mei 2016 - 17:07

"Ook de mensen die de Pro ZP’ers als racist wegzetten moeten worden aangeklaagd." Alstublieft niet, ik heb daar geen enkele behoefte aan.

pim3
pim331 mei 2016 - 13:21

Ik ben het vrijwel in alle opzichten met Sylvana oneens maar moet haar hierin gelijk geven. Zij krijgt echt racistische bagger over haar heen van tokkies of reaguurders die in het internet een nieuwe uitlaatklep hebben gevonden om eindelijk ook een keer hun gal te spuien over zaken die hen niet aanstaan. Zij gaan hier echter veel te ver in en zijn verre van beschaafd.

1 Reactie
Alessandro2
Alessandro23 jun. 2016 - 7:12

Als je varend in een bootje op de Amazonerivier een malse biefstuk onder water houdt moet je niet gek kijken als de Piranha's behalve de biefstuk ook je hand opeten.

DaanOuwens
DaanOuwens31 mei 2016 - 13:11

Goed van haar. Ik vind het sterk dat zij haar aanklacht breder formuleert dan de website. Dit dus: De reacties die in mijn richting zin geuit zijn exemplarisch voor wat heel veel vrouwen, mannen, moslims, joden, etnische minderheden, migranten, mensen met een beperking, ouderen en homo’s dag in, dag uit meemaken op de arbeidsmarkt, op school of op straat . Het is blijkbaar haar intentie dat er grenzen gesteld worden aan haartzaaien, racisme en discriminatie. Ook goed om hier in de kamer over te praten. In Den Haag organiseert Martin Bosma van de PVV een bijeenkomst met Steve Hofmeyr. Twee extreem rechtse type die fascistoïde uitspraken niet schuwen. Er moet nagedacht worden hoe Nederland daarmee om wil gaan. Is de vrijheid van emningsuiting absoluut dan zal de samenleving verder polariseren met als resultaat dat mensen niet meer naast elkaar kunnen leven. Stel je grenzen dan moet je ingrijpen en keuzes maken. Het heeft mijn voorkeur de excessen aan te pakken. De initiatiefnemers van de Silvana site, maar ook figuren als Bosma en Steve Hofmeyr. Laat ze de bijeenkomst houden leg een half uur tot drie kwartier vast, arresteer de beide mannen en klaag ze aan. Laat iedereen die deel uit maakt van het publiek een verklaring afleggen en vervolg hen desnoods later. Overigens eenzelfde aanpak ook voor een islamitische haatprediker. Volgens mij is het niet verstandig dit gif te laten voortwoekeren, de vrijheid van meningsuiting is een legitimering voor haatzaaien geworden. Ik zie mensen mee en meer ontsporen in allelei racistisch gedrag. In Oostenrijk is een extreem rechtse aanslag geweest en 1 voorkomen. In alle europese landen is er een opkomst van extreem rechts geweld. Ik voel er weinig voor om het slachtoffer van Islamitsch of extreem rechts geweld te worden. Hoog tijd om de samenleving te beschermen tegen beide dreigingen.

4 Reacties
Neill Page
Neill Page31 mei 2016 - 14:15

U beklaagt zich over het verder polariseren maar u polariseert zelf ook, Bosma en u zijn 2 kanten van dezelfde medaille.

monmax
monmax31 mei 2016 - 15:17

Ik heb echter geen zin om slachtoffer te worden van 'links' muilkorfgedrag en beperking van mijn VvMU. Indien ik over de schreef ga is er altijd nog de rechter.

Ryder
Ryder31 mei 2016 - 20:53

"Indien ik over de schreef ga is er altijd nog de rechter. " Het zou toch stukken prettiger voor iedereen (behalve dan voor jou) zijn als iedereen zich beschaafd gedraagt in plaats van de grenzen van de wet op te zoeken en de rechterlijke macht te belasten.

cockpol
cockpol1 jun. 2016 - 14:08

Ik heb soms de indruk dat jij de helft van de Nederlanders in een heropvoedingskamp zou willen steken, Daan Ouwens.

MarcoG
MarcoG31 mei 2016 - 13:02

Persoonlijk ben ik van mening ben dat racisme niet strafbaar zou moeten zijn als er geen geweld bij betrokken is (het is je persoonlijke vrijheid racist te zijn of niet, en iemands anders vrijheid om dan te beslissen of ze wel of niet iets met jou te maken willen hebben). Maar als er binnen de huidige regelgeving grenzen zijn everschreden is het haar goed recht om aangifte te doen.

6 Reacties
Pawn
Pawn31 mei 2016 - 13:34

Het is uw goed recht om te vinden dat racisme niet strafbaar zou moeten zijn en om dat te zeggen en bepleiten. Maar vooralsnog verbiedt artikel 1 van de Grondwet racisme; en wordt de strafbaarheid ervan verder bepaald door verschillende bepalingen in het Wetboek van Strafrecht.

DaanOuwens
DaanOuwens31 mei 2016 - 13:46

@ MarcoG Dan wel racisten die een blauwe meeuw verplicht moeten opspelden. En altijd zichtbaar. Immers een racist kan mensen discrimineren op uiterlijk zonder zelf zichtbaar te zijn. Als racisme niet strafbaar is moet iedereen die racisten haat deze mensen kunnen mijden. Ik denk overigens dat het praktischer is een deel van Nederland tot speciaal gebied voor racisten te verklaren. Blank Holland of iets dergelijks. Hek er omheen. En er is een nieuwe republiek Autochtonie. Wilders president en alle PVV-er daar naartoe. Jouw idee leidt namelijk uiteindelijk tot een burgeroorlog.

MarcoG
MarcoG31 mei 2016 - 14:41

Daan, geen reden voor blauwe meeuwen (het zou u trouwens goed doen om uw haat jegens te PVV eens te heroverwegen, hen er iedere keer weer bijslepen maakt het namelijk een stuk moeilijker om u serieus te nemen). Als het namelijk niet strafbaar zou zijn hoeven ze zichzelf niet onzichtbaar te maken. En ook zou het snel genoeg duidelijk zijn wie de racisten zijn.

Zandb
Zandb31 mei 2016 - 15:04

Diederik; een beetje flauw argument, tenminste als u het met me eens kan zijn dat je ook maar beter geen aangifte kan doen van diefstal als je denkt daarmee het diefstalprobleem op te lossen. Ik begrijp wel wat u bedoelt overigens: Zij wil politica worden en dan moet je dit soort zaken anders oplossen. Laten we er maar vanuit gaan dat ze dat dan ook nog gaat doen.

Frans Akkermans
Frans Akkermans31 mei 2016 - 17:29

@Pawn Racisme als zodanig, dus als denkbeeld, ideologie of motief, is niet strafbaar omdat het geen daad, geen handeling is. Het valt onder meningen die vrij geuit mogen worden.

OlavM
OlavM31 mei 2016 - 22:03

@ Frans Akkermans: [Het valt onder meningen die vrij geuit mogen worden.] Dat hangt er maar vanaf. Zodra groepen mensen worden beledigd of gediscrimineerd op grond van hun ras (of zelfs etnische afkomst of nationaliteit), is het wel een strafbaar feit.

Freeman2
Freeman231 mei 2016 - 12:48

Sylvana geeft opnieuw het goede voorbeeld. Het was hoogste tijd om eraan te beginnen. Wat extreem-rechts en schreeuwers hebben geprobeerd te doen is haar burgerrechten volledig te doen verlammen en belemmeren dat zij als zelfbewust burger in de politiek komt om tegenstand aan de institutionele discriminatie en racisme te bieden. Het betreft inderdaad en plicht.

Daniel Blank
Daniel Blank31 mei 2016 - 12:26

De enige juiste weg. Aangifte doen en dan gaan we het met zn allen zien.

Nailles
Nailles31 mei 2016 - 12:22

Heel goed om aangifte te doen van de racistische uitingen en bedreigingen. Zo kunnen we deze beter scheiden van de zeer terechte harde kritiek, eventueel in de vorm van satire, ook beledigende, die zij met haar eigen keuzes, stellingnames, en aantijgingen naar anderen verdient. De bedreigingen en racistische bagger hebben nu een ongewenst ondersneeuwend effect op die zeer terechte kritiek en (ook beledigende) satire.

mulligan
mulligan31 mei 2016 - 12:12

Inderdaad, racisme is geen mening maar een misdrijf en dat moet dan maar eens duidelijk gesteld worden. http://www.krapuul.nl/wp-content/uploads/nederlanders.png

4 Reacties
Neill Page
Neill Page31 mei 2016 - 13:53

De vraag is dan wanneer is iets racisme, wanneer iemand racistische denkbeelden heeft of wanneer degene daar naar handelt?

Sfinx2
Sfinx231 mei 2016 - 13:55

Nee hoor Mulligan, racisme is geen misdrijf. Belediging, smaad, laster en aanzetten tot haat wel. Je kan niet iemand veroordelen puur omdat hij of zij er racistische ideeen op na houdt. Gelukkig niet, er zouden niet geoeg gevangenbewaarders zijn.

mulligan
mulligan31 mei 2016 - 17:01

Dan raad ik u aan om het artikel 137 Sr iets grondiger te lezen.

Moeder Pietje
Moeder Pietje31 mei 2016 - 20:19

Is de Fanta al op?

diest2
diest231 mei 2016 - 12:11

Wat gek als ik hoor dat, heel veel aangiftes of niet in behandeling worden genomen en/of veel te lang blijven liggen, omdat de politie te weinig mankracht heeft. Nu spoort de politie mensen aan om toch vooral aangifte te doen?! Hoewel ik haar een aardige , beetje arrogante vrouw vind krijg ik toch het gevoel van "voortrekkerij". Maar ja het is natuurlijk een maatschappelijk probleem. En DENK wil een debat? Vragen aan DENK: Mag ik Nederlander zijn? Mag ik christen zijn? Mag ik homo zijn? Mag ik Lesbisch zijn? Mag ik zeggen wat ik DENK? ( Ik zal nooit iemand kwetsen, maar wel voor mijn mening uitkomen) Mag ik zeggen dat ik Erdogan geen leuke man vind, maar een heel beetje bazig? Mag ik zeggen dat ik persoonlijk vind dat, u de tweespalt in ons land aanwakkert en daarmee precies het tegenovergestelde bereikt van dat wat ik graag wil, namelijk : vrede en een goed samenleven met andere mensen van welke afkomst zij ook zijn? Mag ik zeggen dat ik vanaf volgende week een vluchteling in de werkplaats krijg, die ons mee gaat helpen zodat hij zijn vaardigheden op peil weet te houden. Hij mag er niets voor hebben. Vindt u het goed dat, ik hem straks een leuk diner aanbied? Dames heren van DENK! BEZINT EER GIJ BEGINT en in dit geval : verder gaat! Uw aanwezigheid zorgt voor veel spanningen. Ik DENK dat u van koers moet veranderen. Wees aardig, gezellig, niet eigenwijs, kom op voor ieders belang. Doe niet arrogant, maar stel u vriendelijk en nederig op. Dan zult u zien dat het veel beter gaat dan dat u er nu in de peilingen voor staat! En eerlijk gezegd DENK ik dat u geen kans maakt om een echte politieke partij te worden. DENK (t) u dat ook?

1 Reactie
OlavM
OlavM31 mei 2016 - 21:55

@ diest: [Uw aanwezigheid zorgt voor veel spanningen. Ik DENK dat u van koers moet veranderen.] Welnee, die walgelijke racisten zorgen voor spanningen, en DIE moeten van koers veranderen. Jammer hë, dat Sylvana zich niet "vriendelijk en nederig" (sic!) wil opstellen, net zo min als andere mikpunten van racisme.

Ben Joop
Ben Joop31 mei 2016 - 11:53

Mooi zo!

Neill Page
Neill Page31 mei 2016 - 11:51

Prima pak de daders aan dan hoeft de rest van NL niet voor racist uitgemaakt te worden..

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen31 mei 2016 - 11:49

[Ik zie het als mijn plicht om aangifte te doen , want het bestrijden van onrecht begint altijd met het melden hiervan.] Groot gelijk onrecht bestrijden begint met het melden ervan. Om daar maar even aan toe te voegen: Onrecht handhaven begint met "Daar vind ik niks van."

voxpopuli2
voxpopuli231 mei 2016 - 11:47

Goede zaak, duidelijkheid moet er zijn.