Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sydney verruilt koloniale feestdag voor Aboriginal-festival

  •  
05-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
38428413710_507075b523_k

© cc-foto: Ashley https://flic.kr/p/21xMEz5

Ook in Australië dringt het besef door dat het kolonialisme geen feestje waard is. Een stadsdeel van Sydney stopt met het vieren van Australia Day, de dag waarop herdacht wordt dat in 1788 de eerste Europese kolonisten arriveerden. De lokale gemeenteraad financiert in plaats daarvan het Yabun-festival dat gericht is op tradities van de Aboriginals.
“We kijken naar een respectvollere benadering van 26 januari en erkennen dat voor de Aboriginal-bevolking het de start van de kolonisatie markeert, van onteigening, het afpakken van kinderen en de moedwillige vernietiging van taal en cultuur. Steeds meer gemeenten zien in dat 26 januari een herdenkingsdag moet zijn en geen feestdag,” aldus de burgemeester van Inner West , een gebied met 200.000 inwoners waaronder 2000 Aboriginals.
cc-foto: Ashley
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

Sam V
Sam V6 nov. 2019 - 8:51

@Endie van Binsbergen Probeer het nog eens te lezen. Ik zal helpen. Dit zei de burgemeester: "There's a growing number of local communities and people across Australia that think the 26th of January should be a commemoration not a celebration and the ongoing hurt that Aboriginal people feel shouldn't be exacerbated through fireworks and festivals." Naast VIEREN van een recent opgezet Aboriginals festival wil hij HERDENKEN op de verjaardag van de eerste voet op Australisch land door blanken.

msj_meijerink
msj_meijerink6 nov. 2019 - 8:50

Gaat Nederland ook doen: => geen Haloween maar st Maarten => geen FatherChristmas maar Sinterklaas

1 Reactie
Drunken Pumpkins3
Drunken Pumpkins36 nov. 2019 - 9:25

Ik hoop dat steeds meer mensen deckerst vieren met de kerstman. Dan zijn we teminste van de racistishe piet af. Dat hele sinterklaas is racisme... En leuk dat je Sint Maarten roept want daarover hoor ik nooit domme FvD'ers en PVV'ers toeptoeteren dat het "omze traditie is".

Lantaarnpaal
Lantaarnpaal5 nov. 2019 - 20:14

Waarom kunnen de Aboriginals en de immigranten Australia day niet samen vieren? De Aboriginals zijn de oorspronkelijke bewoners, daarna kwamen er vele migranten die mede de identiteit en cultuur van Australië hebben vormgegeven. Lijkt mij dat Australia day een feest moet zijn van inclusiviteit. Samen vieren dus.

5 Reacties
Endie2
Endie25 nov. 2019 - 21:32

Waarom ze het niet samen vieren? Dat staat al in het artikel: de kolonisatie, de onteigening, het afpakken van kinderen en de moedwillige vernietiging van taal en cultuur. Voordat er iets gezamenlijk te vieren valt, is een flinke inhaalslag nodig.

LaBou
LaBou 6 nov. 2019 - 6:00

Je snapt er echt niets van, hè? Waarom zouden die Aboriginals de komst van die migranten als een verrijking van hun cultuur moeten zien terwijl in werkelijkheid die migranten de cultuur van de Aboriginal te vuur en te zwaard bestreden.

Case65
Case656 nov. 2019 - 9:18

@LaBou: Je snapt er echt niets van, hè? Waarom zouden die Aboriginals de komst van die migranten als een verrijking van hun cultuur moeten zien terwijl in werkelijkheid die migranten de cultuur van de Aboriginal te vuur en te zwaard bestreden. Net zo goed als de autochtone Nederlanders de nieuwe binnengekomen culturen als een verrijking (moeten) zien, misschien?

Karingin
Karingin6 nov. 2019 - 10:50

Case: Jij vergelijkt migranten hier met de kolonisatie van Australië? Wanneer ben jij voor 't laatst in een reservaat opgesloten en door welke migrant was dat? Die wil ik dan wel even een hand geven, want dat is best een prestatie.

LaBou
LaBou 6 nov. 2019 - 12:01

&case: natuurlijk, ga meteen in de slachtoffer rol. Wil je hier echt de vergelijking trekken tussen wat de Aboriginals is aangedaan en wat hier gebeurt. Je geeft hier een typische voorbeeld van rechts huiliehuilie.

OlavM
OlavM5 nov. 2019 - 17:54

Op basis van de informatie zou ik het als volgt samenvatten. Een begrijpelijke ontwikkeling. “Australië Dag” is natuurlijk van oorsprong een kolonialistische feestdag. Logisch dat de “aboriginals” (de oorspronkelijke bevolking sinds duizenden jaren, die de kolonisten hebben geprobeerd volledig uit te roeien resp. assimileren) het zijn gaan betitelen als “Invasiedag”, Overlevingsdag” en “Treurdag”. Sinds de jaren negentig is op de 26e januari daarom het “Yabun Festival” georganiseerd ter ere van het overleven van de geest en cultuur van de aboriginals. Deze viering is steeds populairder geworden en trekt de laatste jaren zo’n 35.000 mensen, waaronder een fikse toename van niet-aboriginals en bezoekers uit het buitenland. Hopelijk zet deze ontwikkeling, begonnen in een deel van Sydney, zich voort.

Karingin
Karingin5 nov. 2019 - 16:40

Goed initiatief, dat een begin maakt met recht te doen aan de oorspronkelijke bevolking. Dat is nog steeds best wel een probleem. Nu hopen dat andere steden zullen volgen.

Recht door Zee
Recht door Zee5 nov. 2019 - 16:40

Je kan toch zowel vieren als herdenken? Het is natuurlijk goed om erbij stil te staan, je mag natuurlijk ook vieren wat een mooi land Australië is.

3 Reacties
Endie2
Endie25 nov. 2019 - 21:35

Vieren dat Australië een mooi land is, waar de oorspronkelijke bevolking zich heeft moeten schikken naar kolonisatie, onteigening, het afpakken van kinderen en de moedwillige vernietiging van taal en cultuur. 

Endie2
Endie25 nov. 2019 - 21:36

Vieren dat Australië een mooi land is, waar de oorspronkelijke bevolking zich heeft moeten schikken naar de vernietiging van hun taal en cultuur?

RudolfRendier
RudolfRendier6 nov. 2019 - 13:11

Endie van Binsbergen 5 november 2019 at 22:35 "Vieren dat Australië een mooi land is, waar de oorspronkelijke bevolking zich heeft moeten schikken naar kolonisatie, onteigening, het afpakken van kinderen en de moedwillige vernietiging van taal en cultuur." Ja prima toch? Met diezelfde retoriek kan je alle landen wel verbannen van enige vorm van trots op hun land Nederland, Belgie, Turkije, Duitsland, Frankrijk, China, Rusland, Marokko, Engeland,Amerika etc. Ach je snapt mijn punt vast wel.

I am Legion
I am Legion5 nov. 2019 - 16:22

Heel goed dat de traditionele feesten en bijbehorende dagen en gebruiken van oorspronkelijke bewoners van een land zo in ere gehouden worden. Goed voorbeeld doet volgen. In Nederland zijn die autochtone traditionele feesten voor een weliswaar kleine groep gek genoeg steeds meer object van strijd vanwege een vermeend gebrek aan inclusiviteit of omstreden onderdelen. Ik zou dan eens goed kijken naar die traditionele gebruiken bij bijzondere gelegenheden van Aboriginals. Bij hen zal je met een politiek correcte bril op zeker voor onaangename verassingen komen te staan. Alsof die Aboriginals alleen maar een Yabun-festival of andere voor hen traditionele feesten en gebruiken in stand zouden mogen houden als deze ook evenzeer deelbaar en net zo genietbaar zijn voor nieuwkomers. Het enige is dat de ander welkom moet zijn deel te nemen als deze dat wil zoals een diverse samenleving betaamd. Alsof er per definitie iets mis is met een in traditionele en folkloristische zin exclusief met bepaalde bevolkingsdeel samenhangende gebruiken. Als dat niet per definitie zo is met Aboriginal-gebruiken in relatie tot bijzondere gebeurtenissen dan ook niet bij die van westerse zoals ook die van autochtone Nederlanders. Dat bepaalde zaken die algemeen als inmiddels onacceptabel gelden deze getransformeerd dienen te worden naar onschuldige vormen is zeker zo. Maar dat geldt dan voor alle groepen en alleen beperkt tot de echt kwalijke zaken. Zo is in Nederland een transformatie van de Zwarte Piet net zo gewenst als die van de met cultuur samenhangende wijdverbreide traditie van seksuele omgang met veel te jonge meisjes bij Aboriginals. Het ironische is dat de druk op een aanpassing van Zwarte Piet bij autochtone Nederlanders dezelfde woedende reacties opriep bij de Aboriginals toen het traditionele misbruik van deze jonge Aboriginal-meisjes nog niet zo lang geleden wettelijk werd aangepakt. Een deel van de Aboriginals sprake vanwege de wet van racisme en zelfs genocide. Links Australië weigerde het kindermisbruik aangepakt te willen zien door het cultuurrelativistisch te vergoelijken. In Nederland zie je dat vergoelijken bij de traditie van gedwongen uithuwelijking en kindbruidjes bij bepaalde minderheden ook regelmatig. Met Zwarte Piet is het net andersom. Wat zal de doorslag geven voor dit verschil? Dat gebruiken van niet-blanke minderheden voor links hen om het even wat minder of niet aangerekend worden? Of dat gebruiken van een blanke meerderheid om het even wat hen meer of altijd aangerekend worden? https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/omstreden-wet-tegen-kindermisbruik-aangenomen-in-australie~bf57d59b/

1 Reactie
OlavM
OlavM5 nov. 2019 - 18:21

@ I am Legion: Als je het door jou zelf gelinkte artikel goed leest, kan je zien dat het wel degelijk om racistische wetgeving gaat. Het tegengaan van seksueel misbruik van (te) jonge kinderen is altijd een goede zaak. Het is natuurlijk wel de vraag hoe dat het beste kan worden aangepakt binnen de gemeenschappen van aboriginals. Het gaat om een heel pakket maatregelen volgens het Volkskrant-artikel, en daarin zit het verraderlijke. Ik citeer: "Op grond van de wet worden alcohol en pornografie in de Aboriginal-gemeenschappen in de Australische Outback verboden en worden Aboriginals gedwongen een bepaald deel van hun uitkering te besteden aan voedsel en andere primaire levensbehoeften. Verder raken Aboriginal-landeigenaren hun traditionele recht kwijt om buitenstanders uit hun gebied te weren en zullen de politie en de gezondheidsdienst intensiever controles gaan uitvoeren. Om de maatregelen te kunnen doorvoeren is in de wet vastgelegd dat de antidiscriminatiewet voor dit specifieke geval buiten beschouwing blijft. " Dus: die wetgeving is terecht omstreden., want racistisch, ook volgens de VN. Zie ook: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/australie-discrimineert-aboriginals en https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/seks-drugs-en-verveling-op-de-rode-rots~b2dd9c51/ Citaat uit dit laatste artikel, dat een wat ander licht op de zaak werpt: "Jongerenwerker Be Ward verwoordt de onvrede over het machtsvertoon van de regering. De blanke Australiër geeft net buiten Mutitjulu schilderles aan zeven Aboriginal kinderen. Hij werkt namens een christelijke hulpverleningsorganisatie als jongerenwerker in Mutitjulu. Hij woont al enige maanden in de geplaagde gemeenschap en wil praten over het leven van alledag. De jongerenwerker herkent zich niet in het rapport over seksueel misbruik. ‘Wat ik zie is dat de kinderen gelukkig zijn, hun ouders zorgen goed voor ze’, zegt hij. ‘Ze groeien op als Aboriginal kinderen, leren hun eigen taal en gebruiken.’ Het probleem is hier niet kindermishandeling, maar suikerziekte en overgewicht. Er komt hier maar een keer paar maand een verpleger. Waarom niet vaker?’"

Rdetje
Rdetje5 nov. 2019 - 16:13

Nou Sydney, slechts een deel met ongeveer 5 procent van het aantal inwoners. Het is een begin, maar geen rechtvaardiging voor de titel van het artikel.

Sam V
Sam V5 nov. 2019 - 14:43

Als dit voorstel als herdenkingsdag voor het hele land zou gelden, zou dus voortaan 95% van de inwoners van Australië op 26 januari stil moeten staan bij het feit dat ze eigenlijk niet in Australië horen te zijn. Vreemd voorstel.

5 Reacties
OlavM
OlavM5 nov. 2019 - 18:25

@ Sam V: Nee, ze moeten dan stil staan bij hun eigen geschiedenis en wat ze teweeg hebben gebracht. Goed voor een reëel zelfinzicht en bevordering van een meer inclusieve samenleving. Want...het Yabun Festival in Sydney is steeds populairder geworden en trekt de laatste jaren zo’n 35.000 mensen, waaronder een fikse toename van niet-aboriginals en bezoekers uit het buitenland.

MountEverest
MountEverest5 nov. 2019 - 18:26

Als je dit in Nederland zouden willen doorvoeren dan moet iedereen meedoen aan Sinterklaas en Zwarte Piet, Kerst, Pasen, Pinksteren en Koningsdag.

Luneau
Luneau5 nov. 2019 - 19:15

Mount Everest, Nou nee. Dat zijn geen traditionele feestdagen. Die feestdagen ontstonden pas toen de bezetters de oorspronkelijke bewoners met harde hand het christendom oplegden.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof5 nov. 2019 - 20:40

@Luneau, wat ik lees is dat Yabun is ontstaan in 2001, niet echt traditioneel dus. http://yabun.org.au/

Endie2
Endie25 nov. 2019 - 21:45

Je hebt het niet begrepen. Het gaat het NIET vrolijk vieren van de ellende die de kolonisatie met zich merbracht. In plaats daarvan het WEL vieren van de oorspronkelijke culturen van Australië, waarbij iedereen welkom is.