Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

SWIFT geeft VS nog geen inzage Europese bankgegevens

  •  
03-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Aiweiwei.jpeg

Bedrijf dat banktransacties verwerkt wil stemming in Europees Parlement afwachten

Het Europese bedrijf Swift, dat internationale banktransacties verwerkt, geeft de VS voorlopig geen inzage in Europese bankoverboekingen. Dat maakte een woordvoerder van het bedrijf, dat in het vlak bij Brussel gelegen Terhulpen is gevestigd, woensdag bekend.
De EU-regeringen sloten eerder een regeling die de Amerikaanse autoriteiten vanaf 1 februari voorlopig het recht op inzage in Europese bankoverboekingen bood. De Amerikanen zeggen de informatie nodig te hebben voor de terrorismebestrijding. Het Europese Parlement voelde zich gepasseerd , omdat dat er pas volgende week over stemt. Dit meldt BNR woensdag.
“Het akkoord wordt niet toegepast, zolang het Europees Parlement niet over het akkoord heeft gestemd”, aldus de woordvoerder. Volgens hem geeft Swift de VS al sinds 1 januari geen inzicht meer in de Europese transactiegegevens. “Ons is ook niet gevraagd dat wel te doen”, voegde hij eraan toe.
Lees over dit onderwerp ook het opiniestuk van Sophie in ’t Veld

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

BosHout2
BosHout23 feb. 2010 - 17:01

Ik zou graag een overzicht van de Amerikanen krijgen van alle banktransacties van de top-100 in het netwerk rond George Bush, Henry Paulson en Dick Cheney. Graag voor de lunch vrijdag, dan kunnen we het in het weekend analyseren. Of hoef ik dat - net als de Amerikanen - niet eerst netjes te vragen?