Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Surinaams OM eist twintig jaar cel en directe gevangenneming Desi Bouterse

  •  
31-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
953 keer bekeken
  •  
ANP-460323676

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep twintig jaar cel geëist tegen Desi Bouterse als hoofdverdachte van de Decembermoorden. De officier van justitie eiste daarnaast directe gevangenneming van de oud-president.

De 77-jarige Bouterse wordt verdacht van het medeplegen van de moord op vijftien politieke tegenstanders van zijn militaire regime op 8 december 1982 in Fort Zeelandia in Paramaribo. Twee jaar eerder had Bouterse, toen legerleider, met behulp van andere militairen een staatsgreep gepleegd.

Volgens de officier van justitie blijkt uit het verzamelde bewijsdat Bouterse de slachtoffers persoonlijk heeft vermoord of laten vermoorden. Uit getuigenverklaringen komt volgens het OM zonder twijfel naar voren dat sprake was van voorbedachten rade bij het doodschieten van de slachtoffers. Bouterse heeft dat altijd ontkend.

Bij de hoorzitting waren nog drie andere verdachten van de moorden aanwezig. Ook zij worden beschuldigd van het medeplegen van moord. De Surinaamse krijgsraad veroordeelde Bouterse eind 2019 bij verstek al tot twintig jaar cel. Vrijwel direct na zijn veroordeling kondigde Bouterse aan in hoger beroep te gaan.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.