Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bestuur Supportersclub Oranje stak geld van fans in eigen zak

  •  
30-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
229 keer bekeken
  •  
Kazachstan - Nederland

© 2015-10-10 00:00:00 ASTANA, 10-10-2015, Stadion Astana Arena , EK kwalificatie Kazachstan - Nederland . De supportersclub staat achter Oranje. ANP PRO SHOTS

De bestuurders van Supportersclub Oranje hebben jarenlang gefeest en hun eigen bankrekening gespekt op kosten van de supporters van het Nederlands elftal. Dat blijkt uit onderzoek van Follow The Money. De mannen die zogenaamd de belangen van het Oranjelegioen behartigen, staken tonnen in hun eigen zak.
Follow The Money (FTM) speurde in documenten, facturen en jaarrekeningen van de supportersclub. Daaruit kwam onder meer naar voren dat penningmeester Theo Pouw een maandelijkse ‘managementvergoeding’ opstreek van tienduizend euro. Daarnaast declareerden drie bestuursleden in vier jaar tijd enkele tonnen aan ‘licentie- en representatiekosten’.
Die representatiekosten werden vooral besteed aan privéfeestjes van de bestuurders zelf. Zo ontdekt FTM:
"Op 12 december 2014 factureert Theo Pouw namens zijn netwerkclub PAVO bijvoorbeeld een bedrag van bijna 4000 euro aan de Supportersclub Oranje, waar hij dus zelf penningmeester is. Uit bijbehorende factuur — in handen van FTM — blijkt dat de Supportersclub zo betaalt voor de aanschaf van twaalf tickets voor een concert van U2 in Ziggo Dome."
Jarenlang konden fans van het Nederlands elftal niet om de supportersclub heen. Wie een wedstrijd van Oranje wilde bijwonen, moest lid zijn van de club. Dat is inmiddels niet meer het geval. Waarom de KNVB de kaarten niet meer uitsluitend via de supportersclub aanbiedt, wilde de voetbalbond niet zeggen.
De advocaat van de bestuurders en de penningmeester heeft aan FTM laten weten dat ‘de Supportersclub Oranje met 35 duizend leden en een eigen uniek contract met de KNVB ook representatieve verplichtingen heeft te onderhouden’. Ook vinden de bestuurders dat FTM met hun onthullingen over de zelfverrijking ‘voorbijgaat aan het bredere verhaal van de Supportersclub Oranje, een club die gedurende de afgelopen 22 jaar heeft bijgedragen aan de supporterscultuur van het Nederlands Elftal op een manier die uniek is in de wereld.’
Foto: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.