Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Supervervuiler Shell verdiende honderden miljoenen euro's aan CO2-maatregelen

  •  
13-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3662 keer bekeken
  •  
ANP-469982159

Shell, een van de meest winstgevende bedrijven ter wereld en grote veroorzaker van de klimaatcrisis. heeft tussen 2005 en 2020 honderden miljoenen euro verdiend aan een systeem dat dient om de CO2-uitstoot terug te dringen. Ondertussen doet het bedrijf zelf amper iets om de eigen CO2-uitstoot te verminderen. Dat onthult De Groene Amsterdammer:

De grootste olie- en gasproducent van Europa heeft sinds 2005 enorme hoeveelheden emissierechten gekocht en met winst doorverkocht aan andere bedrijven. Het concern blijkt op de koolstofmarkt, waaraan twaalfduizend bedrijven meedoen, een van de grootste spelers. Volgens onze berekeningen heeft de zevende grootste uitstoter in de wereld minstens 350 miljoen euro overgehouden aan zijn handel in emissierechten. Het bedrijf dat weinig doet om zijn uitstoot te verminderen, verdient aan de belangrijkste klimaatmaatregel die de Europese Unie de laatste twintig jaar heeft genomen.

Shell maakte listig gebruik van het Europese CO2-handelssysteem ETS dat is opgezet op basis van het principe de vervuiler betaalt. Met dat systeem kunnen bedrijven rechten op CO2-uitstoot in- en verkopen. Het idee is dat de vrije markt zo zorgt voor terugdringing van de uitstoot van het klimaatverwoestende broeikasgas.

Shell zag het systeem niet als middel om de klimaatcrisis te bezweren maar als een lucratieve handel. Trouw schrijft:

Shell kocht de rechten relatief voordelig in en handelaren van het bedrijf verkochten ze op de internationale beurs EEX voor een hoger bedrag. Bovendien kreeg het olie- en gasconcern een groot deel van de uitstootrechten gratis, wat binnen ETS gebruikelijk was. Overheden gaven bedrijven de rechten jarenlang voor niets. De motivatie daarachter was dat bedrijven zo geen concurrentienadeel met andere werelddelen zouden leiden. Dat ze toch binnen de CO2-handel meededen was nodig, om ze uiteindelijk stapsgewijs een prijskaartje te kunnen presenteren.

Het bedrijf overtrad de regels niet maar bedacht een manier om aan het systeem, dat bedoeld is om het kllimaat te redden, geld te verdienen ten bate van de eigen aandeelhouders zonder dat het zelf de CO2-uitstoot hoefde te verminderen.

Milieuorganisaties als Carbon Market Watch hebben al lang kritiek op het handelssysteem omdat in de praktijk de vervuiler niet betaalt maar van de vervuiling een handeltje maakt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.