[De middelbare school in Rotterdam-Zuid kampt met de problematiek van achterstandsbuurten, waarvan taalachterstand een groot deel is.] [De vrije woensdagmiddag wordt opgeofferd voor extra taalonderwijs.] Het grootste probleem lijkt dus niet armoede, slechte behuizing, grote gezinnen maar taalachterstand. en nu wordt er gedweild met de kraan open (ongeacht voor een groot gedeelte op kosten van de gemeenschap) terwijl de broertjes en zusjes van deze kinderen al weer in de startblokken staan om met taalachterstand het onderwijs in te stromen. En het probleem houdt niet op omdat steeds weer een partner uit het buitenland wordt gehaald waardoor Turks of Marokkaans (want daar hebben we het in de meeste gevallen over) thuis weer de voertaal. We moeten wat mij betreft en het onderwijs op deze kinderen aanpassen en de ouders financieel raken. Want dat is het enige wat helpt, kennelijk is dat je kind slecht presteert op school een onvoldoende motivatie om je kind Nederlands te sturen. Begin nu eens met de ouders financieel op te laten draaien voor alle extra kosten die gemaakt worden omdat zij hun plicht verzaken. Als je kind met taalachterstand naar school sturen je een rekening van €5000,- oplevert dan geef ik het 5 jaar voordat ieder kind Nederlands spreekt als het op school komt.
De "middenschool" maar dan nog extremer? Het is voor de kinderen te hopen dat er andere keuzes mogelijk blijven.
Yup, en alweer zijn de CITO-scores heilig. Tweejarigen (peuters dus) moeten niet naar school, die moeten kunnen spelen. Zoiets geldt ook voor kleuters; hun leervermogen is per dag te afwisselend. Bovendien, het gaat CITO alleen om hun inkomsten sinds ze een commercieel bedrijf zijn en DUS niet onafhankelijk.
We spreken ntoch over een 3e / 4e generatie kinderen van onze "gastarbeiders". En dan nog geen goed Nederlands kunnen spreken ?
Laat kinderen kind zijn en blijven zolang zij kind kunnen zijn in al hun onschuld............zij moeten nog lang genoeg voldoen aan de kapitalistische eisen van de huidige neoliberale maatschappij.... een gruwel en wat levert het uiteindelijk op? Een competitiewereld van strijd om steeds de beste te zijn opgelegd door de z.g. verstandige volwassenen en daardoor de menselijke waarden van samen delen uit het oog verliezen.
Bussemaker's reactie bestaat uit het nog meer macht en geld pompen in de besturen. Die gaan dus vooral goed voor zichzelf zorgen en het onderwijsgeld, bedoeld voor kinderen, lekker opslurpen. Bussemaker's lijn bestaat vooral uit het in stand houden van de oude situatie; een overschot aan overbetaalde onbekwame bestuurders die geen bal verstand hebben van onderwijs. En dat alles onder het pvda motto: Eigen graaivolk eerst. Wel interessant voor mij, als oud vormingsleider, was trouwens die 3 jongens die terecht van school afgestuurd werden. Waar moeten die dan weer heen? Bij het oude systeem van meer dan 20 jaar geleden gingen die weggestuurden naar het vormingscentrum alwaar getracht werd, en niet onsuccesvol, om er nog iets van te maken. Was zeker geen perfecte oplossing maar het werkte wel stukken beter dan de hedendaagse kop in het zand aanpak. Prima initiatief Eric, ik hoop dat meer docenten zich aangesproken voelen om het heft in eigen hand te nemen en zelf groepsgewijs nieuwe scholen op te richten ver weg van alle politieke, bestuurs- en managements inmenging. Die hebben eenvoudigweg andere belangen. Het kind interesseert ze eigenlijk niet zoveel.
Ik zit zelf niet in het onderwijs; zo op mijn allereerste en ongeïnformeerde gezicht lijkt het me een kordate en nodige aanpak om urgente moeilijkheden het hoofd te bieden. Zelf heb ik nog onlangs contact gehad met volwassenen die niet dan met nogal wat taalfouten Nederlands schrijven konden, en dat is een grote handicap, al was het alleen maar omdat men schroomt om überhaupt iets voor anderen te noteren. Ik hoop dat anderen hier (ik denk bijvoorbeeld aan Huub Philippens) hun licht over laten schijnen. (Je mag niet grappig doen over namen, maar deze vind ik té mooi: iemand die Erik van 't Zelfde heet, en die 'voor een revolutie gaat zorgen'... ik verzin het niet, mensen. En ook: 'Stichting Boor', en 'Boor Campus' - had zó uit Bordewijk kunnen komen; en het klinkt toch wel heel anders als de faux-classicistische namen die je tegenwoordig hebt: Amarantis, Fontys, noem maar op.)
Over van 't Zelfde kan ik alleen maar positief berichten. In eerdere gelegenheden bleek hij iemand die verrassende grote vorderingen heeft gemaakt in de school die hij beheerde. Daarom zal ik alles over deze plannen nauwgezet gaan bijhouden. Hij verzette zich ook in woord en daad tegen de Nieuwe Lerenplannen van de op hol geslagen onderwijskundigen die de vakken niet als uitgangspunt namen. Ik heb al een aantal goede punten ontdekt in de berichtgeving. Zo is hij voor eerstegraads leraren die goed zijn opgeleid en hun vak verstaan. Daarnaast wil hij leerlingen in homogene groepen onderbrengen (niet of nauwelijks "differentiatie in de klas", want "differentiëren" dat kunnen alleen wiskundeleraren). In de uitzending van vanavond om 21.00 uur hoop ik meer te weten te komen. In elk geval heb ik er een goed gevoel bij.
Kansloos!
Heerlijk, die motiverende bijdrage van U. Gelukkig zijn er mensen die zich daar niets van aantrekken !
"Deze kinderen moet je niet willen aanpassen aan ons onderwijs, maar het systeem aan hen." Dat klinkt goed, maar is dat nu niet (ten dele) de oorzaak van de teloorgang van de nederlandse kenniseconomie? School moet altijd maar 'leuk' zijn, we moeten nieuwe methoden introduceren en de resultaatgerichtheid lijkt nogal naar de achtergrond verdwenen alsof een goede methode in een leuke school met een jij-docent automatisch tot goede resultaten leidt.
Adrie, "aanpassen" hoeft niet altijd te betekenen "leuker maken". Strenger (of liever, sneller) optreden als kinderen ongewenst gedrag vertonen, is ook een aanpassing. Het eerder scheiden van kinderen naar nivo's is ook een aanpassing. (dat wil zeggen: het zijn veranderingen. Pas als de leerling er baat bij heeft, kunnen we zeggen dat de school zich aan de leerling aangepast heeft.)
Wat ben ik toch blij dat ik geen kinderen heb!
Wat heeft dat precies met het topic te maken ? Ik ben overigens blij dat ik geen rijbewijs heb.
waarom wordt het beestje niet bij naam genoemd? Zou het kunnen dat de enorme instroom van kansarmen - 60% van de basisschool leerlingen in de randstad heeft niet-westerse ouders - dit alles veroorzaakt? Misschien is het wel de hoogste tijd - en dat zeg ik als progressief iemand - de grenzen eens een tijdje dicht moeten, willen we niet binnen 10 jaar afglijden naar het niveau van een derde wereld land?
Maar Peter, Hier is toch juist iemand aan het werk om daar wat aan te doen ? Dat is toch prima ?
Tot en met het zevende levensjaar, zou een kind in feite helemaal niet op school moeten zitten, maar alle ruimte moeten krijgen om in de eigen omgeving spelenderwijs de eigen persoonlijkheid te leren ontwikkelen. Schools onderwijs op absurd jonge leeftijd, verstoort de vrije en natuurlijke ontwikkeling altijd, en soms zeer ernstig.
***Tot en met het zevende levensjaar, zou een kind in feite helemaal niet op school moeten zitten*** 2 dingen valt me op in uw betoog...het missen van de woorden "ik vind." En de woordjes 'in feite' Wat bedoelt u nu met "in feite?" Ik heb 2 kinderen op school, eentje is 8 de ander 10. Die van 10 zit in groep acht. Kinderen (net zoals jonge dieren) hebben sturing en educatie nodig. Voor de een meer dan de ander en dat geldt voor beide. School, (zeker een strenge school) is helemaal niet slecht voor kinderen. ***Schools onderwijs op absurd jonge leeftijd, verstoort de vrije en natuurlijke ontwikkeling altijd, en soms zeer ernstig.*** Hoe komt u daar nu bij, heeft u zelf wel kinderen? als het al 'schade' kan toebrengen (in deze tijd) hangt helemaal af van het karakter, manier van scholing, de tijd die een kind (verplicht) moet doorbrengen op school. Mijn kinderen hebben een tijdje in Japan op een Japanse school gezeten. Een land waar op veel scholen al lange tijd kinderen vanaf zeer jonge leeftijd worden gevolgd tijdens hun gehele school periode. Er kan specifiek gerichte aandacht worden gegeven aan daar waar nodig is.