Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Superscherpe camera onthult hoe virus zich verspreidt

  •  
05-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Een Japanse demonstratie van hoe een virus als SARS-CoV-2, oftewel corona, zich verspreidt, is reden te geloven dat de aanbevolen anderhalve meter afstand tussen twee personen wellicht niet genoeg is. Het virus wordt verspreid via minuscule vochtdruppeltjes, die bijvoorbeeld bij een hoest of nies vrijkomen. Bij inademing of contact met de ogen kunnen ze voor besmetting zorgen.
Volgens de richtlijnen is het daarom belangrijk om ten minste anderhalve meter afstand tot elkaar te bewaren en aan de binnenkant van de elleboog te hoesten of niezen. Uit de Japanse simulatie blijkt dat de druppels die vrijkomen bij een hoest of nies ten eerste veel verder weg belanden dan die anderhalve meter, ook is te zien hoe de druppels tot lang na de hoest of nies in de lucht blijven hangen. Vooral in een omgeving waarin de luchtcirculatie niet optimaal is, zoals bijvoorbeeld een woonkamer, kantoorpand of winkelruimte, kunnen de druppels tot wel twintig minuten blijven hangen en zo een onzichtbare besmettingshaard vormen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

BertAWRvB2
BertAWRvB29 apr. 2020 - 16:46

Ik vermoed dat vliegtuigen voor een belangrijk deel verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van ziektes! Vliegtuigen hebben een installatie die lucht in het vliegtuig pompt en er wordt ook lucht uit het vliegtuig gepompt maar dat gaat door een filter die ook bacteriën en virussen filtert (hoort te filteren)! Het is twijfelachtig of die filters wel voor 100% werken enz. Omdat het Coronavirus zo besmettelijk is valt zoiets op. Vergelijk de kaarten van de Bijbelbelt met de kaarten waarop te zien is waar de grote vliegtuigen vliegen boven Nederland en dan is er een overeenkomst. Mensen in de Bijbelbelt voelen zich schuldig. Ik sluit niet uit dat er mensen zat waren in de luchtvaart en bij de farmaceuten en bij de media die al lang wisten dat de burgerluchtvaart mede verantwoordelijk is. Maar klokkenluiders worden ontslagen. Doe maar bronnenonderzoek (dat heb ik ook gedaan)!

1 Reactie
Freek3
Freek311 apr. 2020 - 8:27

[Vergelijk de kaarten van de Bijbelbelt met de kaarten waarop te zien is waar de grote vliegtuigen vliegen boven Nederland en dan is er een overeenkomst.] https://www.schiphol.nl/nl/schiphol-als-buur/pagina/woon-ik-onder-een-vliegroute/ Bekijk de vliegroutes en stel vast dat die de bible belt kruisen in plaats van volgen, en er dus kort in plaats van lang overheen gaan. En vergelijk de kaarten van de Bijbelbelt met de kaarten waarop de verspreiding vna het virus is te zien en je ziet dat je een aluhoedje draagt. Het virus is ten noorden en ten zuiden van de bible belt te vinden, en veel minder op de bible belt.

Tafelpoot
Tafelpoot6 apr. 2020 - 7:57

Je zou maar een kind zijn van rokende ouders, die besmet zijn met het coronavirus? En opgesloten zitten in een flatje ergens in de binnenstad van Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. Is daar ooit over nagedacht?? Maakt het uit van wie je het coronavirus over gedragen krijgt? Wordt je zieker als je het coronavirus krijgt van iemand die rookt, zwaarlijvig is en/of te weinig beweegt? En hoe zit het sigarettenrook als het virus langer in de lucht blijkt te zweven? Juist met sigarettenrook zou je denken, dat er virusdeeltjes mee komen. Roken in de buitenlucht maar verbieden? En wellicht ook de verkoop van tabaksprodukten???

1 Reactie
Ichthus2
Ichthus29 apr. 2020 - 18:25

Sowieso gaan er dit jaar meer mensen dood aan de gevolgen van roken dan aan corona. Als het zo belangrijk is om mensenjaren te rekken kan Rutte beter het roken verbieden dan deze lockdown afkondigen.

Grozny
Grozny5 apr. 2020 - 21:32

Ze weten niet eens dit virus als aerosol infecties kan veroorzaken. Verschillende studies geven verschillende conclusies. Het zijn voornamelijk lab studies die laten zien dat ze infecties kunnen veroorzaken en epidemiologische/klinische studies die zeggen van niet. Wat logisch is want lab condities zijn geen echte wereld condities. Wat de studies wel hetzelfde concluderen is dat als aerosols infecties kunnen dat ze maar een hele kleine rol hebben. Ook kijken naar onze verspreiding, als aerosol verspreiding belangrijk was hadden we een compleet ander infectie patroon gezien.

Viso
Viso5 apr. 2020 - 21:26

Niezen of hoesten alleen? Gezien de enorme wereldwijde snelle besmetting zou ademen/praten/roepen ook zo maar voldoende kunnen zijn. Carnaval in Brabant, vrouwenmars in Madrid, CL voetbalwedstrijden in Milaan en Valencia, wintersportgebieden enz. Duizenden pratende/ roepende, zingende mensen bij elkaar. Mogelijk dat daarom dat al die virologen achter de feiten aanliepen. Dit lijkt nieuw voor ze.

Bouwman2
Bouwman25 apr. 2020 - 17:45

De vraag is voor mij althans of er niet veel meer mensen in aanraking zijn gekomen dan wordt verondersteld. Als het verhaal hier voor klopt dan moet dat haast wel. Je kunt dat testen, kijken wie antistoffen heeft en wie niet. Er is een steekproef gedaan met 20.000 donoren van bloed. Maar daar lees je niet veel meer over. Het kan zijn dat de uitkomst bevestigt dat het afweersysteem toch nog beter werkt dan je zou kunnen denken. . .

stokkickhuysen
stokkickhuysen5 apr. 2020 - 16:05

Wel een goed interview over de wetenschap achter de verspreiding https://www.npr.org/sections/health-shots/2020/04/01/825179922/fighting-covid-19-is-like-whack-a-mole-says-writer-who-warned-of-pandemic

stokkickhuysen
stokkickhuysen5 apr. 2020 - 16:03

Wel een goed interview over de wetenschap achter de verscpreiding https://www.npr.org/sections/health-shots/2020/04/01/825179922/fighting-covid-19-is-like-whack-a-mole-says-writer-who-warned-of-pandemic

Jozias2
Jozias25 apr. 2020 - 15:56

Uiteraard is die 1,5 meter onvoldoende om het risico van besmetting uit te sluiten. Dat is de ook helemaal niet het doel. Het doel is om door mitigerende maatregelen de kans op besmetting te reduceren. Dat lukt, dus ook met de 1,5 meter. Volgens het rivm besmet ieder besmet persoon nu minder dan 1 ander persoon. Dat is voldoende om de groei te reduceren,

Frits Jansen
Frits Jansen5 apr. 2020 - 15:46

In een discussie over het nut van gezichtsmaskers las ik dat virussen "lachen" om sommige van die maskers. Nu is het wachten nog op een haarscherpe foto van een Corona-virus dat ons vierkant uitlacht.

3 Reacties
JanB2
JanB25 apr. 2020 - 16:46

Het virus lacht nog harder om mensen zonder mondmasker.

Freek3
Freek35 apr. 2020 - 18:25

Het virus lacht het hardst om mensen die andere mensen zonder mondmasker tegenkomen. Het masker is er niet om de drager te beschermen maar om de personen die de drager tegenkomt te beschermen. Vanachter een masker reis je als druppel niet zo ver...

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 apr. 2020 - 1:04

Wel het masker voor je mond doen Freek (en zo dom is T nu ook weer niet, hij weet echt wel het veschil tussen mond en ogen)

JoostV2
JoostV25 apr. 2020 - 15:44

R naar 0,3 maatregelen dus afdoende toch....... Mondkapjes eerst voor artsen en verpleegkundigen ander zorg personeel, vast binnenkort verkrijgbaar bij de plaatselijke supermarkt. Doe dan je ding, maar tot dan toe is jouw bestaan net iets minder belangrijk, dan dat van die andere

3 Reacties
JanB2
JanB25 apr. 2020 - 16:45

Bij beperkte voorraad gaat de zorg inderdaad voor. Wel is het zo dat landen in ZO-Azië waar men het virus redelijk onder controle geeft allemaal in één belangrijk punt verschillen van Europa: mondkapjes. Het lijkt me dus voor de hand liggend dat de voorraden, indien mogelijk (!), flink uitgebreid moeten worden.

Jozias2
Jozias25 apr. 2020 - 17:28

Die landen lopen een paar weken voor en in Italië, Spanje, België en Nederland lijkt die controle nu ook te ontstaan met de huidige maatregelen.

JanB2
JanB25 apr. 2020 - 21:51

In die landen had men de uitbraak veel eerder onder controle dan hier. In Japan is de epidemie naar verhouding nauwelijks op gang gekomen. Voor alle duidelijkheid: Japan heeft 126 miljoen inwoners. Die wonen grotendeels in bevolkingscentra met een zeer hoge bevolkingsdichtheid. Als je dan het aantal besmettingen op net iets meer dan 3000 weet te houden (tot nu toe) dan doe je als land en bevolking iets stukken beter dan de europese landen.

erikbos
erikbos5 apr. 2020 - 14:07

Die 1.5 meter is een praktische afstand waarbij je nog wel boodschappen kan doen e.d. maar dat de besmettingskans klein is. Die hele kleine druppels die lang blijven zweven zijn ook niet besmettelijk blijkt uit Chinees onderzoek: " Chinees onderzoek dat expliciet door de WHO wordt geciteerd: de kleinste druppeltjes, met diameters minder dan 5 micrometer, zijn niet infectueus gebleken" Maar er zullen altijd omstandigheden zijn waardoor je wel besmet kan raken als een besmet iemand 3 meter van je af niest en er waait een wind jouw kant op, is de kans op besmetting weer een stuk groter. Als je geen kans wilt lopen op besmetting dan is het heel simpel blijf thuis!

6 Reacties
JanB2
JanB25 apr. 2020 - 17:03

Referentie graag. Ik neem niet alles voor zoete koek aan.

JanB2
JanB25 apr. 2020 - 17:06

Heb 'm al: https://www.who.int/news-room/commentaries/detail/modes-of-transmission-of-virus-causing-covid-19-implications-for-ipc-precaution-recommendations

erikbos
erikbos5 apr. 2020 - 17:35

"Heb ‘m al:" Klopt die bedoelde ik.

JanB2
JanB25 apr. 2020 - 18:44

De studie heeft de waarschijnlijke besmettingswijze achterhaald van een groot aantal besmettingen in China. Besmetting door zeer kleine druppels (< 5 micrometer) bleek daarbij als een belangrijke bron van besmetting uitgesloten te kunnen worden. Het is echter zo dat men in China mondkapjes gedragen heeft al die tijd. Dat kan natuurlijk wel een vertekend beeld geven. Mensen raken dan niet of in mindere mate besmet tijdens hun verblijf buiten maar meer in persoonlijke contacten met anderen.

erikbos
erikbos6 apr. 2020 - 7:22

"Het is echter zo dat men in China mondkapjes gedragen heeft al die tijd. Dat kan natuurlijk wel een vertekend beeld geven." De mondkapjes die de Chineese burgers dragen beschermen niet tegen die microdruppels, die gaan dwars door zo'n papieren/stoffen kapje heen. Dus ik denk niet dat dat invloed heeft gehad op de uitkomst van het onderzoek.

JanB2
JanB26 apr. 2020 - 8:12

De mondkapjes die de Chineese burgers dragen beschermen niet tegen die microdruppels, die gaan dwars door zo’n papieren/stoffen kapje heen. Dat zegt men hier ja. Is natuurlijk onzin. Die mondkapjes zijn niet van kippengaas. Ze filteren altijd een fractie uit. Hoe groot die fractie is wordt bepaald door de klasse waarin de mondkapjes vallen. Voor de laagste klasse is die fractie aan de lage kant (het zijn dit soort kapjes waarbij je uit moet kijken voor een vals gevoel van veiligheid). Maar ze doen wel degelijk wat af (hoe groter de druppels hoe meer ze uiteraard wegfilteren). Ze bieden geen bescherming tegen gassen maar dat is een ander verhaal (geen enkel mondkapje doet dat en dat is hier uiteraard ook niet nodig).

JanB2
JanB25 apr. 2020 - 13:39

Ik heb altijd al vragen gehad bij die 1.5 meter afstand. Dat is niet al teveel. Zeer kleine druppeltjes in de lucht kunnen een aerosool vormen. De druppeljes vallen dan niet snel in een mooie boog naar beneden maar blijven rondzweven. Mist is bijvoorbeeld ook een aerosool. Een minimum afstand van 1.5 m doet in zo'n geval minder af dan men wellicht zou denken. Grotere afstanden bieden ook geen 100% garantie, wel een verlaging van het risico omdat men verder van de bron zit en uitgestoten druppeltjes meer tijd nodig hebben om iemand te bereiken. Tevens blijkt in deze hoe risicovol afgesloten ruimtes met slecht ventilatie (klaslokalen!) feitelijk zijn. Mondkapjes bieden, afhankelijk van hun kwaliteit en de wijze van gebruik overigens een middel om dit probleem te lijf te gaan en het risico te beperken.

6 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen5 apr. 2020 - 15:51

Ik denk aan die intensive care dokter op TV die ik vrolijk zonder masker over zijn IC zag rondlopen. Desgevraagd zij hij te vertrouwen op de anderhalfmeterregel. Dat is trouwens een mooie kandidaat voor de verkiezing van het "Unwort des Jahres". Kent u het Duitse woord "Unwort" niet? Dat is een "onwoord".

GHS
GHS5 apr. 2020 - 15:51

En dat niezen in je elle boog is ook onzin Als je thuis bent: in een WC papiertje ( er zijn er genoeg, want gehamsterd) en snel doorspoelen. Elders In een papieren zakdoekje, dit snel in een plastic zakje doen, goed dicht maken en thuis in de vuilnisbak.

4Vier!
4Vier!5 apr. 2020 - 16:31

Sommige mensen hebben zo’n keurig niesje, als ik moet niezen komt het uit m’n tenen. Ik heb geen wetenschappelijke studie nodig om te weten dat ik verder niets dan 1,5m.

JanB2
JanB25 apr. 2020 - 16:41

Desgevraagd zij hij te vertrouwen op de anderhalfmeterregel. Dan had die man bovenstaand filmpje nog niet gezien. Heeft u nog iets van hem gehoord trouwens? Zo ja, hoe is het met hem? Inmiddels is in Duitsland de discussie gaande of mondkapjes wellicht verplicht moeten worden.

MountEverest
MountEverest5 apr. 2020 - 19:05

@Frits Het is jammer voor jou dat je niet rond 1920 in München geboren bent. Duitsland is een maatje te groot voor Europa. Duitsers zijn i.t.t. Nederlanders meer van het "Ordnung muss sein", ze lopen zo weer achter een snor met een operette-uniform aan. Gelukkig is er dan altijd nog good old England om naar toe te vluchten.

JanB2
JanB25 apr. 2020 - 21:44

@ Mounteverest Ik heb in de jaren dat ik in Duitsland woonde een samenleving aangetroffen die meer op heeft met zuivere democratische waarden dan de Nederlandse. In Nederland banjert een groot gedeelte van het electoraat momenteel achter een vent aan met een uil. Geen adelaar met een kruisje maar wel degelijk een vogel. En wat good old Engeland betreft, dat land is een illusie uit een ver verleden, tegenwoordig een gecorrumpeerde democratie in verval.

Karingin
Karingin5 apr. 2020 - 13:28

Nou daar gaan we met die 1,5 meter...

8 Reacties
JanB2
JanB25 apr. 2020 - 13:49

Precies.

JanB2
JanB25 apr. 2020 - 13:50

En met de stelling dat mondkapjes onzin zijn.

Eric Minnens
Eric Minnens5 apr. 2020 - 14:08

En misschien kun je ook maar beter niet met elkaar praten op zo'n korte afstand, tenzij met mondkapje.

erikbos
erikbos5 apr. 2020 - 14:10

"En met de stelling dat mondkapjes onzin zijn." Niemand beweert dat mondkapjes onzin zijn, het gevaar van mondkapjes is dat mensen het gevoel krijgen dat ze beschermd zijn en daardoor de afstanden weer gaan verkleinen. En dat is weer veel gevaarlijker dan afstand houden zonder mondkapjes.

Frits Jansen
Frits Jansen5 apr. 2020 - 15:52

Amerikanen hebben nog nooit gehoord van meters. Daar houden ze zes voet afstand aan, 1,82 meter,

Frits Jansen
Frits Jansen5 apr. 2020 - 15:53

@Eric Minnens: NEE! Een mondkapje geeft een vals gevoel van zekerheid - dat je nog lelijk kan opbreken!

JanB2
JanB25 apr. 2020 - 18:50

@ Frits Een vals gevoel van veiligheid staat of valt met goede voorlichting. Heel ZO-Azië draagt die dingen. Je gaat mij niet vertellen dat Nederlanders gemiddeld genomen te dom zijn om met mondkapjes om te gaan. Ofschoon ik, wat dat laatste betreft, nergens nog van versteld zou staan na weken het bedroevende natuurwetenschappelijke niveau van velen (ook hier op Joop) te hebben moeten vaststellen.

Hank Nozemans
Hank Nozemans5 apr. 2020 - 20:54

wat echt een vals gevoel van veiligheid geeft, is de 1.5 mtr regel.