Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Supermarktgarnalen, mede mogelijk gemaakt door slavenarbeid

  •  
10-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
prawns300.jpg
Britse krant The Guardian onthult: werknemers uitgebuit, mishandeld en zelfs vermoord voor garnalen die onder meer te koop zijn in de Aldi
De Britse krant The Guardian deed een half jaar lang onderzoek naar de Thaise visserijsector. De conclusies die de journalisten nu trekken zijn heftig: de garnalen die in de schappen liggen van een aantal grote supermarkten zijn mede mogelijk gemaakt door slavenarbeid. Ketens als Carrefour, Tesco, Walmart, maar ook de Aldi verkopen de omstreden zeevruchten.
The Guardian sprak met vissers die diensten van meer dan twintig uur moesten werken. Ze hadden te maken met structurele mishandeling, marteling en executies. Ook zouden ze de drug speed krijgen om door te werken en moesten ze soms jarenlang werken voor malafide booteigenaren. De vissers waar The Guardian mee sprak, wisten ternauwernood te ontsnappen.
Maar het gaat nog verder: werknemers uit Myanmar en Cambodja hadden zichzelf aangemeld voor een baan in Thailand. Door bemiddelaars te betalen voor werk in een fabriek of op een bouwplaats, hoopten ze zo in Thailand terecht te kunnen. Maar in plaats daarvan werden ze uiteindelijk als handelswaar voor een luttel bedrag verkocht aan kapiteins. Geketend moesten ze aan het werk, ze kregen vrijwel niet te eten.
Dat er slaven werken bij toeleveranciers blijkt overigens niet voor iedereen een verassing. Zo zegt CP Foods, ’s werelds grootste garnalenkweker, te weten dat er slaven werken bij toeleveranciers, maar zegt het bedrijf, er is weinig aan te doen.
Overigens is de consumptie van vis de afgelopen decennia fors toegenomen, van 10 kilo per persoon per jaar in 1960 naar 19 kilo per persoon per jaar in 2012. Daarnaast is ook nog eens het aantal mensen op de wereld toegenomen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.