Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Supermarkten leven cao niet na

  •  
04-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Prijzenoorlogen gaan ten koste van werknemers
De goedkope hagelslag en pindakaas supermarkten hebben een hoge prijs. Een prijs die deels wordt betaald door 245.000 werknemers. Volgens een onderzoek van de CNV Dienstenbond wordt de CAO slecht nageleefd. En dat kost de jonge medewerkers veel geld. Vanavond bij Uitgesproken VARA om 20.25 uur op Nederland 2 een verslag.
Uit onderzoek van de CNV komt naar voren dat supermarkten alleen al door het niet betalen van gewerkte uren (het zogenaamde afhelpkwartiertje) miljoenen euro’s per jaar verdienen aan jonge medewerkers. 30 procent van de medewerkers krijgt het afhelpkwartiertje niet vergoed (in tijd of geld), hoewel dat wel moet volgens de CAO. Nog eens 10 procent weet niet of dat wel betaald wordt.
Fedde Monsma van de CNV Dienstenbond zegt in Uitgesproken VARA : “In de meest conservatieve schatting lopen deze jonge supermarktmedewerkers 7 miljoen mis”. Dat is vaak maar een paar tientjes per maand, maar als je netto 300 euro verdient is dat wel veel. De CNV Dienstenbond constateert ook dat in geval van ziekte 1 op de 10 medewerkers niet betaald krijgt volgens de CAO. Deze medewerkers moeten vakantiedagen inleveren of worden gewoon van het rooster geschrapt en krijgen niets betaald. Ook blijkt dat medewerkers van 19 jaar na drie jaarcontracten kunnen vertrekken. Hun baan wordt dan ingenomen door een 15-jarige.

Meer over:

economie, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Dehnus
Dehnus4 feb. 2011 - 16:10

Oh btw, sorry voor mijn spelfouten, ik ben hier wat boos over. Dit is weer zo'n typish iets wat je zo vaak hoort met constructies waarvan je denkt "Die kom je eigenlijk alleen in de VS tegen".

durutti
durutti4 feb. 2011 - 16:10

Dat gebeurd ook bij de Blokker. Ik weet dit persoonlijk van iemand die gewerkt bij de blokker op het Bos en Lommerplein te Amsterdam.

Rejierd
Rejierd4 feb. 2011 - 16:10

Dit heeft niks met de prijzenoorlog te maken. Ook zonder prijzenoorlog hebben de supermarkten lak aan de CAO. De prijzenoorlogen worden bovendien niet betaald door de supermarkten want die verhalen dat voor 100% op de fabrikanten. En zo betalen we allemaal mee. Ik heb persoonlijk al honderden banen verloren zien gaan aan de zijde van de toeleveranciers. Fabrikanten die niet mee willen doen krijgen problemen. Ze krijgen een proces aan de broek, verdwijnen uit de schappen op krijgen een team van accountants van de supermarkt op bezoek om te kijken waar ze kunnen besparen.

Dehnus
Dehnus4 feb. 2011 - 16:10

Ja,... de Nederlandse ondernemings geest noemen ze dat ook wel. Elk centje omdraaien en kijken hoever je kan gaan om het maximum aan werkkracht voor een minimum aan geld te krijgen. Detacherings bedrijven en Uitzend bureaus kunnen hier ook heel ver in gaan (in vergelijk met andere landen). Mijn neef is al 15 jaar in dienst via een uitzend bureau.. en de constructies die ze verzinnen om hem maar bij die scheepswerf in dienst te houden zonder hem een vast contract aan te hoeven bieden zijn echt lachwekkend. Maar ze werken wel. Dus van zijn loon profiteert sowieso het uitzend bureau ook nog mee ;). Welkom, in Nederland, waar je nog veel meer van dit soort voorbeelden kunt geven. Mijn andere neef, Heftruck chaufeur, ging naar de Eemshaven met de bus van het UWV. Veel goeie moed, maar hij kwam beteutert terug. "ALle baantjes zijn al vergeven aan de uitzend bureaus" zij hij... en hij had gelijk bij de bouw van de Energie centrales hadden de grote Uitzend bureaus al alle baantjes binnen gesleept. Hij is niet zo intelligent, maar hij geeft nu de Polen de schuld. Again.. welcome in Nederland.

1 Reactie
Gerald2
Gerald24 feb. 2011 - 16:10

Die constructie, waarbij eenzelfde werknemer bij eenzelfde werkgever het zelfde werk doet, alleen via verschillende uitzendbureau's zonder vast contract heet een "draaideurconstructie". Het is wettelijk verboden.

Amarinde
Amarinde4 feb. 2011 - 16:10

"Supermarkten leven CAO's niet na" Dat weten we al een 10-tal jaar. Wanner verteld je wat nieuws? Iets als oplossingen of waar er in die 10 jaar verbeteringen zijn aangebracht.

1 Reactie
Gerald2
Gerald24 feb. 2011 - 16:10

CAO's die algemeen verbindend verklaard zijn, in de meeste gevallen is dat ook zo, is gewoon wet. Supermarkten die de wet niet wensen na te leven, om zo bewust voordeel uit te kunnen halen, noem ik dieven. Net zoals werknemers in de supermarkt daar iets stelen.