Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Supermarkten doen te weinig aan hongerlonen

  •  
07-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
supermarket_300.jpg
De bittere nasmaak van groente en fruit in het supermarktschap
De versvakken van supermarkt Albert Heijn worden gevuld door arbeiders die onder extreme omstandigheden lange dagen werkdagen maken en daarvoor maar een schamel loontje ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO). De stichting meent dat grote supermarktketens als Albert Heijn deze slechte omstandigheden in stand houden, terwijl ze beweren daar iets aan te doen.
Supermarkten vormen de belangrijkste afnemers van groente- en fruit uit ontwikkelingslanden. Maar de groei van de export uit deze landen brengt ook grote risico’s op slechte arbeidsomstandigheden met zich mee. Veel groente en fruit dat hier in de supermarkt ligt is dan ook niet verantwoord geproduceerd”, stelt onderzoeker Sanne van der Wal.
Van der Wal benadrukte dat Albert Heijn het niet slechter doet dan andere. ‘Misschien wel integendeel’, zegt ze. ‘Maar Albert Heijn is wel de grootste.’ Het SOMO-rapport ‘Bitter Fruit’ stelt dat betere regels en controle nodig zijn en dat de druk op toeleveranciers en overheden in productielanden opgevoerd moet worden.
“Hoewel supermarkten zoals Albert Heijn steeds vaker beleid voeren om misstanden in deze ketens tegen te gaan, gaat dit proces te langzaam en hebben maatregelen weinig of geen effect omdat ze niet streng genoeg zijn. Hierin zouden stappen kunnen worden gemaakt als de supermarktbranche zich inzet voor duurzame certificering van het hele groente- en fruitaanbod uit ontwikkelingslanden.”
cc-foto: Thinkpanama

Meer over:

leven, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

doeidoei
doeidoei7 jan. 2011 - 10:31

Ik benieuwd welke normen SOMO hanteert. Verwachten ze dezelfde arbeidsomstandigheden als in Nederland? Weet iemand dat?

JAWEH
JAWEH7 jan. 2011 - 10:31

Wij willen echt niet dat onze groente en ons fruit duurder worden, want dat zal het gevolg zijn van het verbeteren van de omstandigheden voor arbeiders in producerende landen. U denkt toch niet dat er ook maar een supermarktketen is die bereid is om marge in te leveren ?

bobbono
bobbono7 jan. 2011 - 10:31

Wij zijn met zijn allen te beroerd om een eerlijke prijs te betalen voor onze boodschappen, omdat we in 'een crisis leven' ( we kunnen niet meer op vakantie & we kunnen geen te hoge hypotheken betalen die we echter wel willen want we consumeren zo graag !!). Er zijn wat mensen die wel letten op de keumerken zoals Ekko en Max Havelaar, maar deze worden door de supermarkten niet genoeg geexploiteerd want de eigen merken moeten voorgaan !! Dit terwijl de mensen die onze boodschappen moeten oogsten niet eens een basisbestaan kunnen opbouwen van het schamele loon dat ze krijgen. Ze verdienen meer & daarom moeten wij onze verantwoording nemen als consument voor een eerlijk wereld !!!!

Pjotrs
Pjotrs7 jan. 2011 - 10:31

"De versvakken van supermarkt Albert Heijn worden gevuld door arbeiders die onder extreme omstandigheden lange dagen werkdagen maken en daarvoor maar een schamel loontje ontvangen." Dit klopt niet. Het onderzoek ging niet over de vakkenvullers van AH maar over de arbeidsomstandigheden bij de producenten van de producten in het versvak.

brynnar
brynnar7 jan. 2011 - 10:31

Desalniettemin wil ik toch een kleine lans breken voor de AH. Ik kom af en toe bij een AH XL en ik moet zeggen dat die toch een behoorlijk assortiment Fair Trade en/of Biologisch in de schappen heeft liggen (die ik dan ook consequent de prioriteit geef bij mijn aankopen).

bougeluk
bougeluk7 jan. 2011 - 10:31

Hongerloon, bestaat dat echt? Ik dacht altijd dat of je een loon krijgt of aan honger leidt. Dat er een combo mogelijk is, is voor mij echt nieuws

3 Reacties
Harmen2
Harmen27 jan. 2011 - 10:31

Te weinig om van te leven en teveel om aan dood te gaan, ja hoor, dat bestaat echt.

JoopSchouten
JoopSchouten7 jan. 2011 - 10:31

In Nederland zo'n 8% van de totale bevolking...

Pjotrs
Pjotrs7 jan. 2011 - 10:31

"Ik dacht altijd dat of je een loon krijgt of aan honger leidt." Hoe dat zit met het leiden van honger weet ik niet, maar wat betreft het lijden van honger: veel mensen in de Derde Wereld moeten 7 dagen per week 12 uur werken voor het lokale bestaansminimum.

RoseRed
RoseRed7 jan. 2011 - 10:31

Op deze manier wordt alles steeds voor de conusment duurder gemaakt, wakker dier wilt dat de supers niet stunten met goedkoop vlees, of ze willen dat de dieren beter behandeld worden voor dat ze geslacht worden, nu wilt weer een ander organisatie dat consumenten beter gaan opletten naar salaris van de boeren met aankoop van groente en fruit, als alles zo milieu vriendelijk, boer vriendelijk, salaris vriendelijk moet worden gemaakt, gaat het wel erg duur worden voor de consument, die uiteindelijk toch de rekening aan de kassa betalen,hoe dan ook, leuk bedoeld, dit soort acties, maar niet voor de klant.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs7 jan. 2011 - 10:31

"leuk bedoeld, dit soort acties, maar niet voor de klant" Precies, want de gemiddelde klant is een grote graaier die ver boven zijn stand leeft over de ruggen van de mensen in de Derde Wereld die zijn fruit plukken en met kinderhandjes zijn Zebra-kleren in elkaar naaien. Tegelijkertijd natuurlijk een ontzettend grote mond over de inkomensverdeling in Nederland.

Joaquim
Joaquim7 jan. 2011 - 10:31

Bij groente en fruit moet de consument weten dat er zoiets als kruissubsidiëring plaatsvindt. Supermarkten laten u vele malen meer betalen voor verse producten dan dat zij aan de boer betalen bij de inkoop ervan. Met deze marge zorgen ze dat ze verlies kunnen draaien op artikelen als bier, wc papier en vooral vlees. Juist versproducten kopen bij supermarkten is dus kiezen voor het supermarkt systeem. U kunt ook veel dichter bij de boer staan en zorgen dat u weet waar uw producten vandaan komen. Er starten overal in het land CSA's en voedsel-collectieven. Ook door gewoon op de markt of bij de groenteboer fruit en groente kopen subsidieert niet direct de kiloknallers die het milieu aan het vernietigen zijn. Helaas doet de biologische pastinaak bij de Albert Hein dat wel.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH7 jan. 2011 - 10:31

Het schrijnende aan Uw oplossing is dat de boeren en werknemers in de ontwikkelingslanden dan juist nog minder inkomen krijgen omdat hun produkten dan in kleinere hoeveelheden zullen worden afgenomen door AH.