Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Supermarkten doen gedwongen afstand van plastic tasjes

  •  
12-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Ahtasje_300.jpg
Deadline voor de ban op de gratis 'hemdtasjes' is bij supers nog niet bekend
Jaarlijks wordt er 500 duizend kilo aan ‘hemdtasjes’ gebruikt voor het inpakken van de boodschappen bij supermarkten. De gratis tasjes gaan nu echter verdwijnen als gevolg van een klimaatplan die de supermarktbranche zelf heeft opgesteld.
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) stelt in haar klimaatplan dat ze willen meehelpen de CO2-uitstoot te verminderen. Door geen tasjes mee te verstrekken zou dat een verbruik schelen van zo’n 3.500 huishoudens.
Alle supermarktketens steunen de afspraak, maar een concrete deadline wanneer de tasjes moeten verdwijnen is er nog niet, meldt de Volkskrant. Albert Heijn laat weten eerst naar een alternatief te zoeken.
We hebben de intentie om de hoeveelheid tasjes terug te dringen”, zegt een woordvoerder. Maar: “Klanten zijn gewend dat we verschillende verpakkingsmogelijkheden aanbieden. We kunnen ze niet voor een voldongen feit zetten. Als je iets weghaalt, moet er ook iets voor in de plaats komen.” Een woordvoerder van supermarkt Jumbo zegt dat ‘de plannen nog in ontwikkeling zijn’.
In Zuid-Afrika, India, Australië, Bangladesh en Kenia zijn de plastic tasjes al lang verboden. Amerika is ook bezig om de tasjes terug te dringen. De steden Los Angeles en San Francisco hebben ze al in de ban gedaan.
Een Nederlandse wet om de gratis plastic tasjes te verbieden zal er volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu niet komen. ‘Verpakking die voldoet aan alle normen, mag je volgens Europese wetgeving niet verbieden’, zegt een woordvoerder. Met een ontmoediginsbeleid probeert ze daarom het gebruik er van zo veel mogelijk terug te dringen.
Lees meer bij de Volkskrant: Supermarkten weren gratis plastic tasjes cc-foto: Meiburgin

Meer over:

nieuws, groen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

brynnar
brynnar12 jan. 2011 - 10:55

" 'Verpakking die voldoet aan alle normen, mag je volgens Europese wetgeving niet verbieden', zegt een woordvoerder." ---- En toch heeft Italië ze ook verboden. Bovendien, als de hemdtasjes verdwijnen bij de kassa, dan pakt de consument ze alsnog mee op de groentenafdeling. De winkelketens zullen de tasjes helemaal moeten afschaffen en bij de AGF-afdeling de oude vertrouwde papieren zakjes moeten (her)invoeren. Sommige winkels hebben dit al, maar die zijn veruit in de minderheid. Overigens wel FSC-gecertificeerd papier gebruiken :-)

HenkJohanFaber
HenkJohanFaber12 jan. 2011 - 10:55

AH denkt verkeerd, er moet niets voor in de plaats komen. De consument moet veranderen, die veranderd pas als die actief wordt gestimuleerd. Het geeft even kritiek maar na een tijdje praat niemand er meer over.

Mitosis
Mitosis12 jan. 2011 - 10:55

Warempel, er bestaan nog supermarkten met gratis tasjes ? Die heb ik echt al jaaaaaaren niet meer gezien.

djleighton
djleighton12 jan. 2011 - 10:55

maar we vergeten dat mensen niet zo slim zijn. bij de kassa hoor ik zo vaak klanten zeuren omdat er geen dozen zijn omdat ze te lui zijn er een mee te nemen van thuis. tasjes afschaffen zal niet veel helpen..mensen blijven dom.. overigens..betalen we niet allemaal verpakkingsbelasting om het verwerken van plastic(tasjes) te bekostigen? en in alle gemeenten wordt plastic opgehaald (of iig ingezameld). zijn de kleine plastic tasjes dan zo slecht als ze toch worden opgehaald?

brynnar
brynnar12 jan. 2011 - 10:55

China gaat ook de goede kant op overigens: http://www.guardian.co.uk/world/2008/jan/09/china.plasticbags

ArthurP2
ArthurP212 jan. 2011 - 10:55

Dat plastic tasje valt nog wel mee, met een beetje geluk kan je die een stuk of 10 keer hergebruiken. Het probleem is al die verpakkingen van de boodschappen die in dat tasje verdwijnen. Zaken als groente's en vlees lijken wel in steeds meer plastic verpakt te moeten worden. Dan kan je wel met en linnen tas aankomen, maar je pond gehakt kan je niet zonder piepschuim bakje, folie en absorberend matje krijgen.

Latok
Latok12 jan. 2011 - 10:55

Een zeikdraad met al 40 reacties over 'plestik tasjes' terwijl alles wat je erin smijt ook nog 3 x keer in plestik zit om het thuis doorelkaar te prakken en naar binnen te schrokken. Kostelijk. Bedankt voor het lachen.

Yggdrasil
Yggdrasil12 jan. 2011 - 10:55

Volgens de rechtse mens op dit forum ben ik natuurlijk oer-conservatief. Ik scheid het huisvuil, oude kranten, kleren, schoenen, plastic en glas, allemaal heel ouderwets natuurlijk. Ik stem ook nog eens op, volgens velen hier, een conservatieve partij, de ouderwetsheid straalt van me af omdat ik de dingen van waarde wens te houden. Zo conservatief allemaal, nee dan progressief dat is je ware, alles van waarde afbreken, geen cultuur meer, geen normen meer geen waarden meer, progressief stemmen op de afbraak van extreem rechts en ook heel progressief natuurlijk om alles wat er in mijn leven misging en nog wel eens mis zal gaan afwentelen op de in dit land aanwezige mensen van buitenlandse afkomst. Ook heel ouderwets en conservatief is dat ik nu boodschappen ga doen, heel ouderwets loop ik naar de supermarkt en ik neem een heel ouderwetse boodschappentas mee, een canvas tas met leren hengsels. Je loopt natuurlijk voor gek met zo'n ouderwetse tas, een tas nota bene die ik een jaar of twintig gelden heb gekocht voor ik meen toen nog het gigantische bedragvan 10 gulden. De tas is een tamelijk kleurloos blauwe kleur zonder kekke reclame-uitingen erop en dat kan toch tegenwoordig echt niet meer. Conservatief en ouderwets zijn is een keuze.

[verwijderd]
[verwijderd]12 jan. 2011 - 10:55

Dat zijn niet de gratis hemdtasjes op de foto waar dit artikel over gaat.

1 Reactie
jvanarkel
jvanarkel12 jan. 2011 - 10:55

Nee dat zijn economie studenten die goedkoop boodschappen gedaan hebben, en maar klagen over het tekort aan stufie :)

Joeri2
Joeri212 jan. 2011 - 10:55

" 'Verpakking die voldoet aan alle normen, mag je volgens Europese wetgeving niet verbieden " Hahaha... En de normen zijn niet aan te passen? Wat een grappig antwoord, net alsof de normen geen regelgeving is.

1 Reactie
Mitosis
Mitosis12 jan. 2011 - 10:55

Nee dat kan niet, die zijn net als bijv artikel 1 van de Nederlandse grondwet in steen gehouwen ;)

[verwijderd]
[verwijderd]12 jan. 2011 - 10:55

Deze tasjes worden bij mijn super gebruikt om er je groenten in af te wegen. Hoe neem je anders een pond sperciebonen mee?

3 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil12 jan. 2011 - 10:55

Hoe neem je anders een pond sperciebonen mee? ============= In een oude krant. Tenminste dat was in de goede oude tijd toen je nog met een tas boodschappen ging doen.

brynnar
brynnar12 jan. 2011 - 10:55

In een papieren zak. Net als vroeger.

nikita72
nikita7212 jan. 2011 - 10:55

René, in een katoenen tasje. Of desnoods een nylon tasje Je moet natuurlijk niet de pruimen en eieren onder de flessen wijn leggen.

jpps240
jpps24012 jan. 2011 - 10:55

In Frankrijk is er bijna geen supermarkt waar nog tasjes worden verstrekt. Hoezo, Nederland loopt altijd vooraan. Ik weet niet, of het verboden is hier in Frankrijk, maar zoiets gaat vrij geruisloos, omdat Fransen snappen wat de bedoeling is. Gek genoeg, we kunnen wat van onze mede-europeanen leren.

1 Reactie
nikita72
nikita7212 jan. 2011 - 10:55

Bij de kleinere supermarkten worden nog wel volop tasjes verstrekt. De grotere ketens zijn ermee gestopt. Maar bij de groenten-afdeling verpakken de klanten wel alles in plastic zakjes.

kepos
kepos12 jan. 2011 - 10:55

Afschaffen tasjes? Wat is dat nou weer voor een gezeur. Plastic is ontzettend goed te recyclen. http://www.plasticheroes.nl/ Ik vind die tasjes juist ontzettend handig!

1 Reactie
brynnar
brynnar12 jan. 2011 - 10:55

Kees, plastic is niet eindeloos te recyclen. Het ingezamelde afval wordt dan ook niet hergebruikt voor producten die aan bepaalde esthetische of mechanische eisen moeten voldoen. Elke keer dat plastic wordt gerecycled worden de koolstofketens in stukjes gehakt, waardoor het materiaal steeds minder sterk wordt. Vier, vijf keer recyclen en het is gebeurd.