Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Supermarkten bekennen miljoenenfraude

  •  
18-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-SuperdeBoer300.jpg
Nieuwsuur: zeker 27 winkels van Super de Boer zouden hun omzet kunstmatig hebben verlaagd door regelmatig te fingeren dat producten retour werden gebracht
Zeker 27 supermarkteigenaren hebben tegenover de Belastingdienst bekend dat ze jarenlang hun omzet kunstmatig hebben verlaagd zodat ze minder belasting hoefden te betalen. Het gaat om ondernemers die waren aangesloten bij de keten Super de Boer, die inmiddels niet meer bestaat. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën zegt dat in het tv-programma Nieuwsuur, zo bevestigt ook zijn ministerie donderdag.
Staatssecretaris Weekers is geschrokken van de uitkomsten: 
“Ik vind het schokkend en niet acceptabel. Dit betekent dat er op grote schaal en stelselmatig is gesjoemeld en belastingfraude is gepleegd. Daarom zullen we er keihard tegen optreden.”
Bij 59 supermarkteigenaren wordt een nader boekenonderzoek gedaan, zo meldt Nieuwsuur. Weekers kondigt donderdagavond in het programma twee nieuwe onderzoeken aan. Nu blijkt dat mogelijk 60 procent van de onderzochte Super de Boer-franchisenemers heeft gefraudeerd, wil hij alle supermarktketens die werken met een franchiseformule onder de loep nemen, om eventuele fraude op te sporen. Na dat onderzoek overweegt hij om ook in andere branches dan de supermarktbranche een dergelijk onderzoek te doen. De supermarkten zouden hun omzet kunstmatig hebben verlaagd door regelmatig te fingeren dat er producten retour werden gebracht. Dat geld staken de ondernemers vervolgens in eigen zak, zodat de omzet voor de fiscus lager leek. In sommige gevallen zou het gaan om 240.000 euro per jaar, aldus Nieuwsuur. 

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

lancelot2
lancelot218 apr. 2013 - 17:38

Theo en Thea waren creatief met kurk. Deze heren met de boekhouding, zal wel een appeltje voor de dorst geweest zijn. En nou gaan ze héél Nederland onder het vergrootglas leggen????????

ElChe
ElChe18 apr. 2013 - 17:38

"Nu bij super de boer munten sparen voor de superselectie.", krijgt hierdoor wel een vreemde bijsmaak.

KoningPruts
KoningPruts18 apr. 2013 - 17:38

Elk bedrijf dat genoeg geld heeft om een fatsoenlijke accountant in te huren doet dit. Is niks vreemds aan. Het zorgt er ook voor dat werknemers in dienst kunnen blijven omdat er extra geld overblijft.

2 Reacties
Anonimus2
Anonimus218 apr. 2013 - 17:38

Uw argumentatie doet uw naam eer aan.

dino_radja
dino_radja18 apr. 2013 - 17:38

dus bijna alle bedrijven zijn dieven? tja. je zou zomaar gelijk kunnen hebben.

[verwijderd]
[verwijderd]18 apr. 2013 - 17:38

Waarom zou dit specifiek aan franchising gerelateerd zijn?

1 Reactie
lembeck
lembeck18 apr. 2013 - 17:38

Precies. Het is nu ontdekt bij enkel franchisers, maar het kan overal opduiken en bij elk bedrijf. Kort en goed zijn het niets meer dan ordinaire dieven.

[verwijderd]
[verwijderd]18 apr. 2013 - 17:38

De eigenaar van SuperdeBoer in onze wijk deed het nog iets dreister: hij zette een nep-overval op met bewapende acteurs die in het plafond schoten. Maar hij viel uiteindelijk door de mand en raakte daarmee zowel zijn zaak als zijn vrijheid kwijt.

1 Reactie
roher
roher18 apr. 2013 - 17:38

Over lengte en breedte gesproken. Wat je tegenwoordig ook steeds vaker ziet ( in het algemeen, dus niet specifiek bij SdeB) is dat er allerlei op elkaar lijkende waren in één schap bij elkaar liggen, met een groot reklame-bord: aanbieding, paasbrood! Dan pak je in de gauwigheid de lekkerste mee en dan blijkt het bij de kassa een paasstol te zijn en dus vééél duurder Maar het omgekeerde is ook het geval, is de stol in de aanbieding dan zet men het reklame bordje specifiek bij het paasbrood wat dan wel apart ligt. En dan neem je als klant het paasbrood mee in de veronderstelling dat het om de stol uit de reclameactie gaat, blijk je weer duurder uit, maar met een goedkoper produkt! Dus dwz dat het niet altijd overal de hamster is maar zijn er in sommige winkels ook addertjes die welig in de schappen tieren