Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Supermarkt: zeg wat je weggooit!

  •  
16-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
voedselverpsilling.png
Wetsvoorstel tegen voedselverspilling: verplicht supermarkten te zeggen wat er dagelijks aan voedsel de prullenbak ingaat
Supermarkten moeten verplicht worden gesteld bij te houden hoeveel voedsel ze weggooien. Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks) doet daarvoor een wetsvoorstel woensdag op Wereldvoedseldag. Hij vindt dat supermarkten meer verantwoordelijk moeten worden gehouden voor hun eigen voedselverspilling.
Op dit moment hoeven supermarkten niet precies naar buiten te brengen hoeveel voedsel ze weggooien. Dat vindt Klaver verkeerd. Hij is van mening dat de supermarkten meer inzicht krijgen in hun inkoopgedrag en zo efficiënter kunnen gaan aanbieden. Klaver:
Als een supermarkt eten weggooit, is dat niet alleen zonde van het eten. Het is ook CO2-uitstoot die bij de bewerking, verpakking en het transport van al dat eten voor niets is geweest. Transparantie is de eerste stap op weg naar bewustwording en het terugdringen van voedselverspilling.
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) denkt hier echter anders over. Een woordvoerder van CBL in de Volkskrant woensdag:
Supermarkten zijn geavanceerde bedrijven, met systemen om de inkoop zo scherp mogelijk te regelen. We weten heel goed wat we inkopen en wat we weggooien.”
Het CBL wijst de beschuldigende vinger vooral in de richting van de consument, die gooit ruimschoots het meeste weg. Supermarkten zijn juist heel efficiënt in hun inkoop, omdat weggooien automatisch extra kosten met zich meebrengt, aldus de organisatie. In Engeland en Noorwegen zijn de regels voor supermarkten om hun voedselverspilling bekend te maken al strenger. Dat zorgt er onder andere voor dat supermarkten onderling gaan concurreren minder weg te gooien. En in België is supermarkt keten Delhaize het project ‘Zero Food Waste’ gestart, waarbij overgebleven eten verdeeld wordt aan arme mensen. ‘Zero Food Waste’ is daar een groot succes. Het project wordt al in vijftien filialen toegepast.
Bekijk ook de aflevering van Zembla (2012) over voedselverspilling:

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen16 okt. 2013 - 9:13

[Hij vindt dat supermarkten meer verantwoordelijk moeten worden gehouden voor hun eigen voedselverspilling.] Dat zijn supermarkten, ze betalen er zelf voor. Hoe minder ze weggooien, hoe minder ze hoeven inkopen voor dezelfde omzet, hoe meer winst ze maken. Elke supermarkt die geld wil verdienen (allemaal dus) probeert zo min mogelijk te verspillen. Typisch Groen Links om dit ook nog in regelgeving vast te willen leggen...

eeweew
eeweew16 okt. 2013 - 9:13

Ik ben benieuwd met wat voor argumenten men aankomt om hier tegen te zijn.

2 Reacties
kalmpjes
kalmpjes16 okt. 2013 - 9:13

Ik denk niet dat er iemand is die hier tegen zal ageren, vooral vanwege een heel erg hoog /care niveau, dat gezegd zou ik er geheel aan voorbij gaan bij het besluiten waar ik mijn boodschappen zou doen.

Andy40
Andy4016 okt. 2013 - 9:13

Omdat supermarkten er geen belang bij hebben te verspillen. Ze zullen dit dus nu al tot een minimum beperken. Publicatie van deze verspilling zal dus geen vermindering opleveren.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194716 okt. 2013 - 9:13

Tot op zekere hoogte is verspilling onvermijdelijk of noodzakelijk. Omdat het meer kost dan het opbrengt om het tegen te gaan. De bouwvakker die gevallen spijkers opraapt schiet niet op. Te duur. Dat geldt ook voor voedsel. Je kan niet zo koken of inkopen dat er helemaal niets verspild wordt. Je kan wel zuinig zijn en dat stimuleren door op een of andere manier voor een beloning te zorgen op zuinig gedrag. Bewustzijn zit in de kontzak. Het voorstel van Klaver doet dat niet. Het is een bureaucratische maatregel die geld kost en niets opbrengt. Het CBL heeft gewoon gelijk. Het valt me tegen van GL dat ze met niks beters komen.

1 Reactie
toshiba
toshiba16 okt. 2013 - 9:13

Ga jij je dan maar eens verdiepen in Lean manufacturing. Verspilling is de grootste zonde in een bedrijf en kan prima tegengegaan worden. Ook die bouwvakker die spijkers laat vallen. Prima voorstel van jesse. Doen!

omaoeverloos
omaoeverloos16 okt. 2013 - 9:13

Prima voedsel wordt weggegooid omdat de datum op de verpakking is verstreken. Deze datum is erop geprint omdat de gemiddelde consument blijkbaar te dom gevonden wordt zelf te bepalen of een product bedorven is of niet. Wanneer deze datumaanduiding wordt vervangen door de bereidings/verpakkingsdatum hoeft er bijna geen voedsel meer te worden weggegooid.

3 Reacties
eeweew
eeweew16 okt. 2013 - 9:13

Zelfs een pak keukenzout bevat een datum, dat is echt de grootste onzin ooit.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen16 okt. 2013 - 9:13

De verpakking toont een sell by date. De consument begrijpt er niets van en denkt dat het een use by date is. Daarom gooien sommige idioten eeuwig houdbare nog gesloten flessen mineraalwater weg. Boete!

CliffClavin1993
CliffClavin199316 okt. 2013 - 9:13

Klopt. Ik kijk, ruik, voel, en dat gaat nooit mis. Dan: veel mensen kennen, zo is mijn ervaring, het verschil niet tussen: 'te gebruiken voor', en 'tenminste houdbaar tot'. Dat leidt tot grote verspilling, als het tweede voor het eerste aanziet. Vertrouw je instinct. Dat deden onze ouders en grootouders ook al. Ik zie trouwens ook niet in elk ei en elke kipfilet al bij voorbaat miljarden salmonella-bacteriën rondkruipen, hoor. Allemaal flauwe kul. En ik leef nog.

[verwijderd]
[verwijderd]16 okt. 2013 - 9:13

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
lembeck
lembeck16 okt. 2013 - 9:13

Dat mogen ze niet, als de datum verlopen is. Zelfs al is het prima voedsel.