[Hij vindt dat supermarkten meer verantwoordelijk moeten worden gehouden voor hun eigen voedselverspilling.] Dat zijn supermarkten, ze betalen er zelf voor. Hoe minder ze weggooien, hoe minder ze hoeven inkopen voor dezelfde omzet, hoe meer winst ze maken. Elke supermarkt die geld wil verdienen (allemaal dus) probeert zo min mogelijk te verspillen. Typisch Groen Links om dit ook nog in regelgeving vast te willen leggen...
Ik ben benieuwd met wat voor argumenten men aankomt om hier tegen te zijn.
Ik denk niet dat er iemand is die hier tegen zal ageren, vooral vanwege een heel erg hoog /care niveau, dat gezegd zou ik er geheel aan voorbij gaan bij het besluiten waar ik mijn boodschappen zou doen.
Omdat supermarkten er geen belang bij hebben te verspillen. Ze zullen dit dus nu al tot een minimum beperken. Publicatie van deze verspilling zal dus geen vermindering opleveren.
Tot op zekere hoogte is verspilling onvermijdelijk of noodzakelijk. Omdat het meer kost dan het opbrengt om het tegen te gaan. De bouwvakker die gevallen spijkers opraapt schiet niet op. Te duur. Dat geldt ook voor voedsel. Je kan niet zo koken of inkopen dat er helemaal niets verspild wordt. Je kan wel zuinig zijn en dat stimuleren door op een of andere manier voor een beloning te zorgen op zuinig gedrag. Bewustzijn zit in de kontzak. Het voorstel van Klaver doet dat niet. Het is een bureaucratische maatregel die geld kost en niets opbrengt. Het CBL heeft gewoon gelijk. Het valt me tegen van GL dat ze met niks beters komen.
Ga jij je dan maar eens verdiepen in Lean manufacturing. Verspilling is de grootste zonde in een bedrijf en kan prima tegengegaan worden. Ook die bouwvakker die spijkers laat vallen. Prima voorstel van jesse. Doen!
Prima voedsel wordt weggegooid omdat de datum op de verpakking is verstreken. Deze datum is erop geprint omdat de gemiddelde consument blijkbaar te dom gevonden wordt zelf te bepalen of een product bedorven is of niet. Wanneer deze datumaanduiding wordt vervangen door de bereidings/verpakkingsdatum hoeft er bijna geen voedsel meer te worden weggegooid.
Zelfs een pak keukenzout bevat een datum, dat is echt de grootste onzin ooit.
De verpakking toont een sell by date. De consument begrijpt er niets van en denkt dat het een use by date is. Daarom gooien sommige idioten eeuwig houdbare nog gesloten flessen mineraalwater weg. Boete!
Klopt. Ik kijk, ruik, voel, en dat gaat nooit mis. Dan: veel mensen kennen, zo is mijn ervaring, het verschil niet tussen: 'te gebruiken voor', en 'tenminste houdbaar tot'. Dat leidt tot grote verspilling, als het tweede voor het eerste aanziet. Vertrouw je instinct. Dat deden onze ouders en grootouders ook al. Ik zie trouwens ook niet in elk ei en elke kipfilet al bij voorbaat miljarden salmonella-bacteriën rondkruipen, hoor. Allemaal flauwe kul. En ik leef nog.
--- Dit bericht is verwijderd —
Dat mogen ze niet, als de datum verlopen is. Zelfs al is het prima voedsel.