Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Supermarkt: zeg wat je weggooit!

  •  
16-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
voedselverpsilling.png
Wetsvoorstel tegen voedselverspilling: verplicht supermarkten te zeggen wat er dagelijks aan voedsel de prullenbak ingaat
Supermarkten moeten verplicht worden gesteld bij te houden hoeveel voedsel ze weggooien. Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks) doet daarvoor een wetsvoorstel woensdag op Wereldvoedseldag. Hij vindt dat supermarkten meer verantwoordelijk moeten worden gehouden voor hun eigen voedselverspilling.
Op dit moment hoeven supermarkten niet precies naar buiten te brengen hoeveel voedsel ze weggooien. Dat vindt Klaver verkeerd. Hij is van mening dat de supermarkten meer inzicht krijgen in hun inkoopgedrag en zo efficiënter kunnen gaan aanbieden. Klaver:
Als een supermarkt eten weggooit, is dat niet alleen zonde van het eten. Het is ook CO2-uitstoot die bij de bewerking, verpakking en het transport van al dat eten voor niets is geweest. Transparantie is de eerste stap op weg naar bewustwording en het terugdringen van voedselverspilling.
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) denkt hier echter anders over. Een woordvoerder van CBL in de Volkskrant woensdag:
Supermarkten zijn geavanceerde bedrijven, met systemen om de inkoop zo scherp mogelijk te regelen. We weten heel goed wat we inkopen en wat we weggooien.”
Het CBL wijst de beschuldigende vinger vooral in de richting van de consument, die gooit ruimschoots het meeste weg. Supermarkten zijn juist heel efficiënt in hun inkoop, omdat weggooien automatisch extra kosten met zich meebrengt, aldus de organisatie. In Engeland en Noorwegen zijn de regels voor supermarkten om hun voedselverspilling bekend te maken al strenger. Dat zorgt er onder andere voor dat supermarkten onderling gaan concurreren minder weg te gooien. En in België is supermarkt keten Delhaize het project ‘Zero Food Waste’ gestart, waarbij overgebleven eten verdeeld wordt aan arme mensen. ‘Zero Food Waste’ is daar een groot succes. Het project wordt al in vijftien filialen toegepast.
Bekijk ook de aflevering van Zembla (2012) over voedselverspilling:

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.