Er waren afgelopend weekend maar liefst zes verkiezingsbijeenkomsten. Super Saturday werd het ook wel genoemd, tenminste, door degenen die benoemden dat het Super Saturday werd genoemd. Arjen Lubach ging ze allemaal langs. Van Volt waar niet alles leek te kloppen, tot het CDA waar Henri Bontenbal een nieuwe inspiratiebron heeft aangeboord, Caroline van der Plas die met Mona Keijzer in haar maag zit en de SP die... nou ja, de SP is.
Lol! Laat nooit iemand zeggen dat ze bij D66 geen humor hebben: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Irene_van_den_Brekel
Hoogste tijd voor een kiesdrempel. Ik wil niemand bang maken, maar in 1949 werd in bij de oprichting van de Duitse Bondsrepubliek een kiesdrempel ingevoerd omdat de chaos van eindeloos veel splinterpartijtjes in de jaren '20 een van de factoren was die bijdroeg aan de opkomst van de nazi's.
Hmm.. De opkomst van de nazi's alhier lijkt toch echt van doen te hebben dat er nogal wat mensen zich aangetrokken voelen tot extreem rechts. Nogal wat mensen menen anderen de schuld te moeten geven van het verwerpelijke gedachtegoed dat ze zelf bezitten. Net als met alcohol niets laat doen wat niet in de zatlap zit is een samsom en een timmermans er net verantwoordelijk voor dat er nogal wat mensen zijn die anderen aanwijzen als waar de eigen welvaart en het eigen welzijn rechtsreeks van ten koste mag gaan. Maar goed ik begrijp dat jij het in jou belang vind dat er een kiesdrempel is. Zeg dat dan ook. En ik begrijp dat je je tegen extreem rechts wil keren. Faciliteer het dan niet met een stem op de VVD. Met deze mevrouw aan het hoofd die kabinetten laat vallen omdat ze van coalitiepartners eist dat deze mensen rechten schenden is de scheidslijn met onversneden extreem rechts wel heel erg dun geworden nietwaar.
Wanneer er iets ondemocratisch is dan is het wel de kiesdrempel. Wanneer iemand voldoende stemmen heeft voor één zetel dan is die gewoon voor die persoon en die dient niet te gaan naar een andere partij. Overigens in de Nederlandse kieswet stemt men op personen en niet op partijen, wanneer iemand de partij verlaat waarmee deze met de verkiezingen mee deed dan blijft die zetel voor die persoon wanneer die aangeeft in het parlement te blijven. Een kiesdrempel van 5% zoals in Duitsland is in Nederland goed voor 7 a 8 Kamerzetels. Het Duitse parlement bestaat uit 709 zetels daar vallen 35 verkozenen uit de boot vanwege die kiesdrempel waardoor 3,5 miljoen stemmen de prullenbak in gaan. Het kiessysteem in Nederland is een van de meest democratische van de Wereld en dat moet zo blijven ook al komen er een aantal (fascistische) griezels ons parlement vervuilen.
Jan Wijn, "Overigens in de Nederlandse kieswet stemt men op personen en niet op partijen" Maar wat heeft dat te maken met het voorstel om een kiesdrempel in te stellen? Trouwens, we stemmen dan wel niet op partijen, maar wel op lijsten. Als de nummer één van een lijst met vijftig kandidaten tien zetels aan stemmen krijgt en de overige kandidaten geen enkele, dan komen er negen mensen de kamer in op wie niemand gestemd heeft. Die hebben dan hun zetels alleen aan de lijst te danken. En het recht om bij vertrek uit de fractie de zetel te behouden geldt ook ook voor kamerleden die op die manier de kamer binnengekomen zijn.
@Farmer: pakweg 6-7 zetels? Dan moeten drie van de vier regeringspartijen zich ernstig zorgen gaan maken. Ik ben deze keer wel voor! Overigens geldt dat ook voor PvdD, BIJ1, SP, Denk, 50+, FvD, Ja21, Haga, SGP en vergeet niet een aantal kleintjes die net geen zetel haalden zoals de Piratenpartij en de Libertijnen. BBB was er nooit gekomen evenals Groen Links wat uit vier splinters is ontstaan. D66 hadden we nooit wat van gehoord. Nee een kiesdrempel hoort niet bij ons land.
Nu zit AFD in het parlement en heeft de monopolie op immigratie-kritische standpunten. Krijg je er niet meer uit. Ook krijg je een concurrerende partij, die milder is, niet makkelijk het parlement in.
Wat een bizar vergelijk. En wat een blinde paniek: 'de kiesdrempel ophogen.' U ziet uw Ruttiaanse eco-warmtepomp status-quo gewoon 'South' gaan, en dat vind u vreselijk lastig.
Het is gewoon tijd dat de jaren 90 mentaliteit weer terug keert. En daarmee bedoel ik niet dat je alles moet wegstoppen. De politieke correctheid moet niet terugkeren, maar flut partijtjes en populisme werd gewoon behandeld zoals het is. Janmaat werd gezien als de gigantische clown en opruier die hij was. Zijn kiezers werden niet in elke talkshow uitgenodigd. Die mentaliteit moet terug keren. Mensen die het opnemen tegen fout rechts( zoals ik) moeten alle ruimte en respect krijgen. En mensen die het er voor opnemen moeten merken dat ze op de nieuwe Centrum democraten stemmen. Dan heb je geen kiesdrempel meer nodig. Als je ziet dat een onfatsoenlijke schoft als Wilders 3 zetels in de peilingen wint na de APB dan weet je hoe fout het debat is en onze politieke cultuur. In een normaal land had Wilders gedecimeerd geweest. En in de jaren 60 en 70 was hij uit de kamer verwijderd. Met zijn opruien. Ik pak nu "rechts" aan, maar het is net zo met 50 Plus. In de jaren 90 mislukte ouderen partijen al. Waarom kunnen we het daar niet collectief over eens zijn?
De facto hebben we al een kiesdrempel door de kiesdeler. Daarnaast is de politieke situatie en fin-economische situatie in de jaren '20 niet direct te vergelijken met nu. je opsomming is ook een versimpeling. Het ontbreken van een hogere kiesdrempel maakte wel mogelijk dat bijv PVDD kon opkomen. die nu toch op gem 9 zetels staan en van grote invloed zijn geweest op de politiek tav milieu, dieren. Ayaan hirshi ali pleitte ooit ook voor kiesdrempel toen ze bij de VVD zat. Nu ze al aantal jaren in de VS zit, geconfronteerd met 2 partijen die elkaar compleet vast zetten, pleit ze het instandhouden van de diversiteit aan partijen. met als reden dat er dan altijd wel geregeerd kan worden.
"Overigens in de Nederlandse kieswet stemt men op personen en niet op partijen" Wat is dat, een soort notaris fraude die het tegenovergestelde zegt op papier van wat er gebeurt?