Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Subvariant van Omikron blijkt nog veel besmettelijker dan origineel

  •  
31-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
569 keer bekeken
  •  
CHILE - HEALTH - VIRUS - TEST

© A health worker takes a nasal sample from a woman for a PCR test for the novel coronavirus disease COVID-19 in Santiago, on January 26, 2022. The Chilean Ministry of Health reported Wednesda

De subvariant van Omikron, vooralsnog simpelweg BA.2 genaamd, is besmettelijker dan de originele Omikron-variant (BA.1). Dat blijkt uit een Deens rapport dat maandag werd gepubliceerd. In Denemarken is ‘het broertje van Omikron’ inmiddels de dominante variant.
Wanneer binnen een huishouden een besmetting is met Omikron, is er een kans van gemiddeld 29 procent dat andere personen binnen dat huishouden ook besmet raken. In het geval van BA.2 is die kans 39 procent.
De onderzoekers merken ook op dat gevaccineerde mensen, en dan met name degenen die ook de boosterprik hebben gehaald, veel minder kans hebben besmet te raken. Voor ongevaccineerden is de kans op een besmetting juist groter.
Hoewel de besmettelijkheid van de Omikron-mutaties toeneemt, neemt de ernst van de ziekteverschijnselen wel nog steeds af. Denemarken is ondanks een toename van nieuwe besmettingen van 43 procent in een week tijd, nog steeds van plan dinsdag alle coronamaatregelen op te heffen.
Het onderzoek werd uitgevoerd door het SSI, het Deense RIVM, in samenwerking met Deense universiteiten. Het liep van 20 december tot 18 januari en telde zo’n 18.000 deelnemers. Inmiddels is er ook al een BA.3-variant van Omikron opgedoken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.