Joop

Subvariant van Omikron blijkt nog veel besmettelijker dan origineel

  •    •  
31-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
525 keer bekeken
  •  
CHILE - HEALTH - VIRUS - TEST

© A health worker takes a nasal sample from a woman for a PCR test for the novel coronavirus disease COVID-19 in Santiago, on January 26, 2022. The Chilean Ministry of Health reported Wednesda

De subvariant van Omikron, vooralsnog simpelweg BA.2 genaamd, is besmettelijker dan de originele Omikron-variant (BA.1). Dat blijkt uit een Deens rapport dat maandag werd gepubliceerd. In Denemarken is ‘het broertje van Omikron’ inmiddels de dominante variant.
Wanneer binnen een huishouden een besmetting is met Omikron, is er een kans van gemiddeld 29 procent dat andere personen binnen dat huishouden ook besmet raken. In het geval van BA.2 is die kans 39 procent.
De onderzoekers merken ook op dat gevaccineerde mensen, en dan met name degenen die ook de boosterprik hebben gehaald, veel minder kans hebben besmet te raken. Voor ongevaccineerden is de kans op een besmetting juist groter.
Hoewel de besmettelijkheid van de Omikron-mutaties toeneemt, neemt de ernst van de ziekteverschijnselen wel nog steeds af. Denemarken is ondanks een toename van nieuwe besmettingen van 43 procent in een week tijd, nog steeds van plan dinsdag alle coronamaatregelen op te heffen.
Het onderzoek werd uitgevoerd door het SSI, het Deense RIVM, in samenwerking met Deense universiteiten. Het liep van 20 december tot 18 januari en telde zo’n 18.000 deelnemers. Inmiddels is er ook al een BA.3-variant van Omikron opgedoken.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Break on through
Break on through1 feb. 2022 - 11:37

Als je gevaccineerd bent en geboosterd bent ontspring je de dans. Ben je niets van dat alles neem je nog veel meer risico. Maar take it easy natuurlijk.... Dit even afgezien van de mensen die onmogelijk op medische gronden gevaccineerd etc zijn. Take care...

4 Reacties
o u wisbaar
o u wisbaar1 feb. 2022 - 12:22

Dan heb je de ontwikkelingen niet helemaal gevolgd denk ik. Omikron geeft nauwelijks nog risico's de Ziekenhuizen en IC's stromen leeg. De Booster is meer voor de Delta variant en geeft voor de Omikron maar zeer beperkte extra bescherming. Dit is alleen nodig voor de echt kwetsbaren, laat het gros van de mensen maar gewoon de Omikron-Corona krijgen, die worden er nauwelijks ziek van en uiteindelijk geeft dit een betere weerstand en creeer je groepsimuniteit zeker de mensen die al gevaccineerd zijn zonder booster.

Molly Veenstra
Molly Veenstra1 feb. 2022 - 15:27

@wisbaar - 'Omikron geeft nauwelijks nog risico’s de Ziekenhuizen en IC’s stromen leeg.' Sinds twee weken neemt het aantal ziekenhuisopnames per dag toe en blijft het aantal IC-opnames per dag ongeveer constant. Er is geen sprake meer van daling. Dat het desondanks heel erg meevalt zou te maken kunnen hebben met het grote aantal vaccinaties en boosterprikken. We weten namelijk dat dit een positieve invloed heeft op ziekenhuis -en IC opnames, ook met de Omikron-variant. Hoe die getallen er zouden hebben uitgezien zonder vaccinaties weten we (gelukkig) niet precies, maar we weten zeker dat het slechter zou zijn, mogelijk zelfs onbeheersbaar. Waar ik nogal van schrok was een uitspraak van NRC- wetenschapsredacteur Sander Voormolen. Die beweerde dat Omikron weliswaar minder ziekmakend is dan Delta, maar voor ongevaccineerden nog altijd ziekmakender dan de oorspronkelijke variant uit Wuhan. (https://www.nrc.nl/nieuws/2022/01/19/172-omikron-hoe-krijgt-de-wetenschap-grip-op-een-wispelturige-coronavariant-a4081009 op 36:30)

o u wisbaar
o u wisbaar1 feb. 2022 - 16:59

@Molly Onzin, IC was op 16 januari met 311 bedden bezet, nu 206. Afname van meer dan 35 %, Ziekenhuisopnames stijgen sinds 29 januar1, dat is dus 2 dagen. Stichting NICE heeft berekend dat ongeveer 60 % door Covid wordt opgenomen, 40% met Covid. Deze mensen komen vanwege een andere reden in het ziekenhuis terecht maar blijken Covid te hebben. Dat dit laatste percentage oploopt en dus de totale ziekenhuis opnamen is niet heel raar gezien het aantal dagelijkse besmettingen. Spanje, UK, Denemarken en Ierland, beschouwen de nieuwe variant al als een griepje, Belgie heeft aangegeven medio februari te verwachten dat alle maatregelen kunnen worden opgeheven. Dit beleid kan gewoon niet lang meer worden volgehouden. De griepepidimie van 2018 gaf meer ziekenhuisopnamen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra2 feb. 2022 - 8:55

@Wisbaar - 'Onzin, IC was op 16 januari met 311 bedden bezet, nu 206. Afname van meer dan 35 %' Dat is geen onzin, je moet nauwkeuriger lezen. Ziekenhuisbezetting is wat anders dan aantal ziekenhuisopnames per dag. Ik zal mij nog eens herhalen: Zoals ik schreef: 'Sinds twee weken neemt het aantal ziekenhuisopnames per dag toe'. Op 18 januari 110, op 27 januari 150 bron: https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/ziekenhuis-opnames En ik schreef: 'en blijft het aantal IC-opnames per dag ongeveer constant.' 11 januari 11,1 en 28 januari 10,7. bron: https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/intensive-care-opnames Dat desondanks de IC en ziekenhuisbezetting daalt komt waarschijnlijk omdat mensen met Omikron minder lang in het ziekenhuis hoeven te liggen dan met Delta. Maar ook dan kan Omikron wel degelijk een ernstige ziekte zijn, vooral voor ongevaccineerden. De gedachte dat Omikron nauwelijks nog risico's kent, zoals jij schrijft, is een gevaarlijke misvatting.

Molly Veenstra
Molly Veenstra1 feb. 2022 - 10:16

Vroeger of later zal iedereen Omikron krijgen en daarna (tijdelijk) enige bescherming hebben tegen herbesmetting en ernstig ziek worden. Het voordeel hiervan is dat in de praktijk Omrikon hetzelfde effect heeft als vaccinatieplicht, zij het dat je van een vaccinatie in de meeste gevallen niet ziek zult worden, en van Omrikon wel. Als ik het virus zou kunnen adviseren, dan zou ik het voorstellen om variant te ontwikkelen waarvan de mensen helemaal niet meer ziek worden, maar zich juist hartstikke lekker gaan voelen! Dan wil iedereen dolgraag een besmetting oplopen en dat is natuurlijk fantastisch voor het virus.

west012
west0121 feb. 2022 - 9:53

Hoor en lees nu dat de remmen wel los kunnen. Niet verstandig. Als bovendien toegestaan wordt dat carnaval gevierd kan worden voorzie ik in combinatie met de 'gewone' griep een torenhoog ziekteverzuim in het zuiden van het land.

pastafari
pastafari1 feb. 2022 - 8:15

Het lijkt dat het goed gaat voor ons. Er is nog 1 klein wolkje aan de horizon dat kan uitgroeien tot een storm. De delta-variant is nog steeds aanwezig. De deltavariant hoort tot een andere afstammingslijn van het virus dan de omikron. Het is mogelijk dat de deltavariant muteert en de omikron overgroeit. Die kans is klein, zeer klein.

Jozias2
Jozias231 jan. 2022 - 21:19

Lijkt me prima nieuws. In Denemarken, vk, Ierland Frankrijk en België zijn de besmettingen (zonder maatregelen) al aan het dalen. Dus gooi maar open.

Hernandez
Hernandez31 jan. 2022 - 20:59

Maar? Is deze variant gevaarlijk? Hoe is de bezetting van de ziekenhuizen?

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter1 feb. 2022 - 10:28

Er staat :“neemt de ernst van de ziekteverschijnselen wel nog steeds af. “ Voor ziekenhuisopnames zie allecijfers.nl ( die nemen nog steeds af overigens)

Ko Frenssen
Ko Frenssen31 jan. 2022 - 20:39

En als het dan ook nog meer op een gewone, weliswaar vervelende, griep lijkt waar alleen sommige mensen die al om andere redenen, zoals hoge ouderdom of bepaalde kwetsbaarheden, risico's door lopen, kan het carnaval losgaan.

Peter Stans
Peter Stans31 jan. 2022 - 20:26

3-2-1 en kom er maar weer in verontwaardige antivaxxertjes. Met al jullie gebler en gebral dat dit volstrekt niet waar is..............

4 Reacties
DitIsDeLaatsteKeer
DitIsDeLaatsteKeer1 feb. 2022 - 7:48

Je draait de dingen om. Het feit dat de vaccins, inclusief de booster, ontzettend snel afnemen in effectiviteit ís juist de boodschap die voorheen van de wappies kwam en die nu geaccepteerd is als waarheid. Waar voorheen werd uitgegaan van een effectiviteit van 90+%, en het einde van de pandemie werd voorspeld dankzij vaccins, is het "pro-vax" verhaal nu verandert naar "het was nooit de bedoeling om besmetting te voorkomen. De booster werkt heel goed, want je bent wel voor een maand of 2 goed beschermd tegen besmetting. En daarna valt de effectiviteit weer beneden de 50% en heb je een nieuwe booster nodig, en iedereen die twijfelt aan deze vaccins is volstrekt krankzinnig."

Jozias2
Jozias21 feb. 2022 - 8:38

@dit is de laatste keer, De effectiviteit in wat? Uiteraard is er de wens dat vaccins 100% beschermen maar vanaf het allereerste begin is duidelijk dat de effectiviteit niet 100% is en dat vaccins in effectiviteit in de loop der tijd in effectiviteit afnemen is heel gebruikelijk. Er zijn meer vaccins met een herhaling. Natuurlijk is het mooi en ideaal als de vaccins ook beschermen tegen besmetting, bij de eerdere varianten was dat ook het geval, maar de reden dat men besmettingen zou willen voorkomen is om ernstig ziekteverloop te voorkomen. Als de vaccins daar in veel gevallen slagen dan zijn de vaccins nog steeds effectief. U klinkt alsof het een hele opgave en opoffering is om een vaccin te nemen terwijl in 99,99% van de gevallen de bijwerkingen er niet of nihil zijn. Daarmee lijkt u iemand die een klacht indient bij de brandweer omdat ze, bij het succesvol voorkomen dat uw huis afbrand, een ruit hebben ingeslagen.

watcher3
watcher31 feb. 2022 - 9:14

Ditis: Wappies beweren dat het vaccin dodelijk is. Heel wat anders dan wat u hier bij elkaar liegt. Ze laten neo-mnazis toe tot hun demonstraties en ze zijn tegen vaccinatie zoals een echte doodscultus beaamt. Ze hebben bloed aan hun handen.

Cjg
Cjg1 feb. 2022 - 10:33

Als 100% gevaccineerd was geweest waren de vrijheidsbeperking met lockdowns waar antivaxxers het zo over hebben dit jaar niet nodig geweest. Natuurlijk waren mensen alsnog besmet geraakt, maar ziekenhuizen en IC waren dan niet belast.

Winterdepressie
Winterdepressie31 jan. 2022 - 20:14

Prima! Waarschijnlijk is voor iedereen die al Omikron gehad heeft de natuurlijke immuniteit ruim voldoende om deze ronde over te slaan. Deze varianten volgen eigenlijk precies het profiel dat je zou verwachten, maar toch is de relatief snelle komst van Omikron eerder een zegen dan een vloek. Die nare Delta is door deze variant effectief van de kaart geveegd.

4 Reacties
JanB2
JanB231 jan. 2022 - 21:42

Omicron is inderdaad tot nu toe een meevaller gebleken die het de gevaarlijkere varianten die er aan vooraf gingen behoorlijk moeilijk heeft gemaakt. Enige voorzichtigheid is nog wel op z’n plaats maar omicron biedt op termijn waarschijnlijk wel meer ruimte en mogelijkheden dan zijn voorgangers.

JasDon
JasDon1 feb. 2022 - 7:56

"Deze varianten volgen eigenlijk precies het profiel dat je zou verwachten" Wat een captain hindsight opmerking. Niemand wist wat we precies konden/kunnen verwachten, maar anti-vaxxertjes pakken dit soort zaken op om hun grote gelijk te claimen.

o u wisbaar
o u wisbaar1 feb. 2022 - 12:28

@Jasdon Niet helemaal waar, bij de meeste virussen is het zo dat met nieuwe varianten de besmettelijkheid toeneemt en daarbij ook de effectiviteit afneemt. Virussen (ondanks dat ze niet kunnen nadenken) hebben er geen belang bij om mensen zo ziek mogelijk te maken maar om zoveel mogelijk mensen ziek te maken. Uitzonderingen daar gelaten heeft winterdepressie dus wel degelijk gelijk.

Winterdepressie
Winterdepressie1 feb. 2022 - 19:32

@JasDon, Dit verloop is een bekend verhaal en meerdere mensen hebben dat, zelf voor delta al ruimschoots op dit forum aangedragen als mogelijkheid. Het verbazingwekkende en wat niemand heeft kunnen voorspellen is hoe snel deze Omikron variant is ontstaan. De vrees was dat met de relatief langzame mutatiegraad, dit nog jaren lang kon doorsukkelen. Nu ziet het er toch wel erg gunstig uit dankzij een leap-frog ontwikkeling van het virus.