Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Subsidieboekhouding Antillen rammelt aan alle kanten'

  •  
27-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
stolte300.jpg
Van 270 miljoen euro is niet te achterhalen of het goed besteed is … Opvallende rol voor hoogste bestuurder van de Caribische eilanden, Wilbert Stolte
De subsidieboekhouding van de Antillen rammelt aan alle kanten. Dat meldt het AD. Doordat er zo’n rotzooi van gemaakt is, is van 270 miljoen euro aan ontwikkelingsgeld niet te achterhalen over het goed is besteed. Ook is met een deel van de subsidies gefraudeerd.
Het geld ging naar stichting SONA (Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen). Deze stichting verdeelt het geld dat uit Nederland komt op de Antillen. Wilbert Stolte, nu de hoogste bestuurder van de Caribische eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba, was van 2008 tot 2011 penningmeester van SONA.
De Auditdienst Rijk constateert dat de stichting van 270 miljoen euro niet kan aantonen of het volgens de regels is uitgegeven. Dat is meer dan de helft van het totale bedrag dat SONA sinds de oprichting van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft ontvangen. Het totaal staat op 450 miljoen euro.
Er zijn reeds twee mensen veroordeeld voor fraude met 170.000 euro van de stichting. Ook verdenkt het Openbaar Ministerie op Sint Maarten een ander duo van fraude, witwassen en verduistering van een SONA-subsidie van een miljoen euro. Kamerleden spreken dan ook schande van de wijze waarop met het geld is omgegaan. Ook worden vraagtekens bij Stoltens aanstelling gesteld, maar minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) ziet ‘geen aanleiding’ om Stoltens positie ter discussie te stellen.
Foto: Bonaire Vandaag

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Warren2
Warren227 aug. 2013 - 7:20

wie zij ook alweer dat de antillen voor 1 euro op marktplaats moesten worden verkocht? Dat was een goede deal gebleken.

Meta Foor
Meta Foor27 aug. 2013 - 7:20

waar dienden dan al die zakenreisjes voor van kamerleden die naar de eilanden gingen ???

deltanine
deltanine27 aug. 2013 - 7:20

Je verwacht het niet!

bEngel2
bEngel227 aug. 2013 - 7:20

Die Wilbert toch... Wie had dat nu durven denken van deze ritselaar.

Zomaareenmening
Zomaareenmening27 aug. 2013 - 7:20

Reactie op "de REALITEIT, di 27 augustus 2013 15:31": Zo zie je maar weer dat jij de realiteit helemaal kwijt bent! Deze zakkenvuller komt uit Nederland !! Haloooo!! Dit had hij uiteraard ook in Nederland gedaan mocht hij dat geld in Nederland moeten beheren!

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten27 aug. 2013 - 7:20

Gewoon stoppen met de subsidiocratie.

Zomaareenmening
Zomaareenmening27 aug. 2013 - 7:20

Mevrouw Beek............................ Leesblind of Oostindisch doof zoals ze dat wel eens willen noemen! De verantwoordelijke "penningmeester" (oftewel degene die op de centjes moest letten) was in dit geval een nederlander ( en niet van Antilliaanse origine). Trap eerst eens die corrupte medelanders eruit voordat je anderen de maat gaat nemen!

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort27 aug. 2013 - 7:20

Wie WOBt even de historische audits van deze meneer erbij? Hij zit er al sinds 2011, en ik mag hopen dat hij een jaarlijkse audit kreeg: als dit al eerder heeft plaats gevonden, zij het in meer of mindere mate, waarom heeft de minister dan niet ingegrepen? Waarom doet de minister dat nu niet? Als 60% van je te verdelen geld onverantwoord verdeeld is volgens de audit, en op de site van rijksdienst Caribisch gebied wordt je functie nota bene omschreven als HET BEVORDEREN VAN GOED BESTUUR, waar hebben we het dan nog over?

Zomaareenmening
Zomaareenmening27 aug. 2013 - 7:20

Velen hebben de mond vol dat Antillianen zo corrupt zijn als de pest. En inderdaad wordt er gezegd dat de Antillen verkocht dienden te worden voor 1 Euro. Voor deze groep van "intelectuelen" heb ik evn op Wikipedia gezocht wie deze heer Wilbert Stolte eigenlijk is. Leest u even mee? "Wilbert Julius Stolte (Utrecht, 2 april 1950) is een Nederlands politicus namens het CDA. Hij is de Rijksvertegenwoordiger voor de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba, tezamen Caribisch Nederland genoemd. Stolte studeerde geneeskunde en rechten aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij werkte als beleids- en stafmedewerker bij CDA-fracties in de Tweede Kamer en het Europees Parlement. Hierna was hij beleidsvoorlichter directoraat-generaal Fiscale Zaken, ministerie van Financiën en hoofd voorlichting van NCW en VNO-NCW. In 1994 werd hij gemeenteraadslid en vanaf 1998 ook wethouder (van stadsbeheer, ICT, Scheveningen en sport) in de gemeente Den Haag. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 stond Stolte als 52e kandidaat verkiesbaar. Na in adviesfuncties over de staatsrechtelijke positie van Bonaire, Sint Eustatius en Saba bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en als Randstad Gezant voor het ministerie van Verkeer en Waterstaat gewerkt te hebben werd hij per 1 mei 2011 benoemd tot Rijksvertegenwoordiger voor de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De Rijksvertegenwoordiger is de bestuurlijke schakel tussen het Rijk en de openbare lichamen. Het betreft een nieuw bestuursorgaan, dat zijn grondslag vindt in de WolBES. De belangrijkste bevoegdheden van de Rijksvertegenwoordiger liggen in de sfeer van het interbestuurlijk toezicht en de bevordering van goed bestuur. De benoeming geschiedt bij Koninklijk Besluit en geldt voor de duur van 6 jaar." De heer Stolte is een rasechte nederlander zonder een druppeltje Antilliaans bloed ( of hij moet toevallig een bloedtransfusie hebben gehad in de Antillen), een CDA'er van huis uit ( dus Christelijk ) en was ten tijde van deze sudsidieboekhouding penningmeester van Usona. Hoezo Antillianen corrupt?

1 Reactie
bEngel2
bEngel227 aug. 2013 - 7:20

jeps..... Maar volgens mij heb je geen flauw idee wat er op Curacao allemaal "geregeld" wordt. en dat zijn echt niet allemaal Hollanders kan ik je verklappen.