Er is al eerder onderzoek gedaan naar het verband tussen racisme en het succes van Trump, maar waar eerdere onderzoeken economische factoren een evengrote rol toebedeelden , blijkt uit twee nieuwe studies dat het vooral ‘raciale (res)sentimenten’ zijn die kiezers in de armen van Trump drijven.
Zwaarder Een studie van politicoloog Philip Klinkner van Hamilton College analyseerde data uit 2016 van het American National Election Study (ANES) survey, waarvoor 1200 Amerikanen ondervraagd werden over hun gevoelens ten opzichte van Donald Trump en zijn Democratische rivaal Hillary Clinton. Hij onderzocht in hoeverre economische standpunten, raciale sentimenten en demografische variabelen konden voorspellen wat mensen vonden van Trump en Clinton. Zijn conclusie was dat het een veel zwaarder bleek te wegen dan het andere:
"Mijn analyse laat zien dat economische standpunten en status weinig zeggen over steun voor Trump. Terwijl mensen die negatieve gevoelens koesten ten opzichte van zwarte Amerikanen, die denken dat ‘gewelddadig’ een goed woord is om moslims te omschrijven en die geloven dat president Obama een moslim is, geneigd zijn om Trump veel positiever te beoordelen dan Clinton."
Moslim Van de personen met de minste tot de meeste negatieve gevoelens ten opzichte van Afro-Amerikanen was het verschil tot wel 44 punten meer steun voor Trump. Mensen die denken dat Obama moslim is (zo’n 54 procent van alle Republikeinen) waren gemiddeld 24 punten positiever over Trump en zij die van mening waren dat ‘gewelddadig’ een goed woord is om moslims te omschrijven waren gemiddeld 13 punten meer pro-Trump dan mensen die dat helemaal geen goede omschrijving vonden. Antwoorden op de vragen: ‘Is het welzijnsniveau tegenwoordig beter, slechter of hetzelfde als 20 jaar geleden?’ en ‘Vergeleken met je ouders, denk je dat het voor jou makkelijker, moeilijker of geen van beiden is om de inkomensladder te beklimmen?’ hadden nauwelijks impact op de voorkeur voor Trump of Clinton.
Onzekerheid Veel politiek commentatoren in de VS, evenals Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders, lijken van mening dat het juist economische onzekerheid is die raciale ressentimenten voedt. In een interview met Face the Nation zei Sanders vorig jaar:
"Wat Trump met enig succes heeft gedaan, is die (economische) woede, die legitieme angsten van mensen kanaliseren en omzetten in woede ten opzichte van Mexicanen en moslims."
Motivatie Nieuwe data van het Pew Research Center ondersteunt echter de conclusie van Klinkner dat de raciale sentimenten op zichzelf staan als motivatie om op Trump te stemmen. Pew-onderzoekers schreven daarover:
"Analyse van ‘gevoelsthermometer’-peilingen naar Trump laat zien dat gevoelens ten opzichte van immigratie, islam en raciale diversiteit sterk samenhangen met het beeld dat Republikeinse stemmers hebben van de waarschijnlijke presidentskandidaat van hun partij. Andere politieke waarden, inclusief meningen over of het Amerikaanse systeem oneerlijk is en of bedrijven te veel winst maken, zijn veel minder duidelijk verwant aan steun voor Trump. "
Nieuwkomers Pew gebruikte daarvoor haar eigen representatieve onderzoek onder 4385 volwassenen, uitgevoerd in april en mei van dit jaar. Zoals in onderstaande grafiek te zien is, is de meeste duidelijke predictor van steun aan Trump onder Republikeinse stemmers en sympathisanten het geloof dat ‘de groeiende aantallen van buitenlandse nieuwkomers Amerikaanse waarden bedreigen’. Ondervraagden met die mening waren 18 punten positiever (op een schaal van 100) over Trump dan mensen die dat niet vonden. Het geloof dat islam geweld aanmoedigt en dat het ‘slecht’ is voor Amerika als het land ooit voor een meerderheid uit Afro-Amerikanen, Latino-Amerikanen en Aziatisch-Amerikanen zal bestaan zorgde voor 8 punten meer sympathie voor Trump:
Mensen die zich sterk identificeerden met Republikein zijn, mannen, vijftig plussers en mensen zonder hoger onderwijsdiploma waren ook eerder geneigd op Trump te stemmen.