Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Studeren is weer iets voor de elite

  •  
07-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
33270899981_6178701d6b_z
Hoewel D66 zichzelf in woord altijd graag mag positioneren als dé onderwijspartij, blijkt dat momenteel niet uit haar daden. Haar minister Ingrid van Engelshoven stuurde deze week een voorstel naar de Tweede Kamer om studenten in de toekomst veel meer rente over een studielening te laten betalen.  Als de wet wordt aangenomen, gaan maandelijkse terugbetaalbedragen omhoog met bijna 20%. Het plan werd al genoemd in het regeerakkoord dat in 2017 werd geschreven.
Het idee is om de rente die moet worden betaald over een opgebouwde studieschuld voor tien jaar vast te zetten in plaats van vijf jaar. Op zulke termijnen kunnen de rentepercentages flink verschillen. Op een maximale looptijd van 35 jaar kan het extra bedrag uitkomen op duizenden euro meer. De Dienst Uitvoering Onderwijs bracht onlangs naar buiten dat de totale studieschuld is opgelopen tot 11,2 miljard euro. Het aantal studenten dat is gaan lenen is in de afgelopen drie jaar verdubbeld, naar 62% van het totale aantal studenten. De helft daarvan zet het direct weg om te sparen.
Bron: NRC
 
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.