© cc-foto: IMF
Nog beter plan: breng het collegegeld terug tot nul, herintroduceer de studiebeurs als gift en maak de toelatingseisen qua cijferlijst strenger.
Dit wil niet zeggen dat ik het niet begrijp, enkel dat ik begrip heb voor eenieder die het moeilijk heeft in deze tijden, ook voor de studenten. Het zou fijn zijn als men voor eenieder de best mogelijke oplossing kon bedenken. Dat gun ik eenieder.
Wat te denken van alleenstaanden die de hele dag thuis moeten werken? Die hebben helemaal geen aanspraak. Studenten wonen nog vaak met meerdere in een huis. Het is voor eenieder moeilijk en iedereen heeft liever een normale leefwereld. Deze tijd is onwerkelijk voor eenieder.
Studenten wonen tegenwoordig ook vaker alleen in (mini)appartementen met eigen douche/toilet/keukenhoek en niet in studentenhuizen. Met name eerstejaars missen de mogelijkheid om een vriendenkring op te bouwen.
DanielleDefoe Dat begrijp ik, ik bedoel tevens dat zij echt niet de enigen zijn! Die eerstejaars is inderdaad nog een stukje moeilijker maar daarom zou je ze moeten uitleggen dat je aan de regels houden zoveel te sneller zorgt dat we dichter bij normaal komen en studie mogelijk is. Ik heb ze iets anders horen zeggen nl. ook hier bij Joop. Wij worden tocht niet ziek dus feesten is geen probleem. En dan gingen ze het week-end weer naar huis. Ik dacht dat als je de intelligentie hebt een universitaire studie te volgen dat je dan over een beetje meer intelligentie beschikt dan anderen. Maar ze konden naar de universiteit en elkaar in bepaalde aantallen ontmoeten, dat maakt niet uit. Wil je juist al die dongen bereiken die je zo graag wil dan is het juist van belang je nu even aan te passen en pas op de plaats te maken. Dan kunnen de universiteiten openblijven etc.. Degenen die ik heb gehoord en gezien op TV hadden er echter volkomen lak aan. Die vonden feesten belangrijker. Dan kunnen de universiteiten nog zo hun best doen, dan is het dweilen met de kraan open. Als ze dan het week-end ook nog naar huis gaan slepen ze het vervolgens heel de regio's door. Daarom was nl. in Wallonië duidelijk dat in de dunbevolkte gebieden alles besmettingen voortkwamen uit het week-endbezoek van studenten aan hun ouders. Dat is onderzocht omdat de snelle verspreiding daar niet begrepen werd gezien de zeer dunbevolkte gebieden aldaar. Ik zou het graag zoveel leuker voor ze maken maar daar hebben zijzelf niets aan.
Minoes, je hoeft eerstejaars echt niets uit te leggen. Het is ook zwaar de vraag of de lui op TV representatief zijn voor de studentenpopulatie. De kwaliteit van het onderwijs is er erg op achteruit gegaan. En ja, alleen thuis voor het scherm gaat de motivatie er ook op achteruit.
Als je de luxe hebt te kunnen studeren, mag je dan van een student niet verwachten dat ze al intrinsiek gemotiveerd zijn? Het stuk komt een beetje verwend over, het is natuurlijke niet de leukste tijd maar dat geldt niet alleen voor studenten.
"Kortom, de basisingrediënten voor het activeren, motiveren en enthousiasmeren van studenten zijn niet langer aanwezig." Ja, lagere studiekosten gaat dat wel oplossen......
Ik zou denken dat de studie het basisingredient was voor activatie, motivatie en enthousiasme. Maar dat blijkt het antwoord te zijn op de vraag of de medestudent dik of dun is. Tiens.
@Maartje Het collegegeld zou dit jaar gehalveerd moeten worden. Los daarvan moet ook de basisbeurs weer terug komen. Dan kan het maximale bedrag dat per maand geleend mag worden ook flink omlaag. Mooi dat je de docentenopleiding volgt. Het (middelbaar) onderwijs zit te springen om goed opgeleide en zeer gemotiveerde leraren.
Wat een geklaag met alle luxe die ze ondertussen heeft. Het Duitse spotje voor deze mevrouw is misschien het beste antwoord: https://joop.bnnvara.nl/kijk-nou/briljant-duits-coronaspotje-zo-kun-je-een-held-worden Maar ik kan er nog een paar inhoudelijke zaken bij noemen: - welke kosten denkt de mevrouw dat die niet meer doorlopen, waardoor het collegegeld omlaag kan? Heeft ze enig idee welke extra kosten er gemaakt moeten worden en moeite dit vraagt van docenten om het digitaal college op de rit te krijgen? Of is dat niet van belang? Gaat het alleen om wat zij beleeft? - welke concrete eisen wil ze dan minder? Er zijn twee mogelijkheden: minder goed opgeleide afgestudeerden of langer doorleren. Kies maar. De huidige pandemie zorgt voor aanpassingen bij ons allemaal. Dit vraagt om een pas op de plaats ten aanzien van ons dagelijks leven. Meer wordt er niet gevraagd. Blijven volhouden en een besef dat het veel erger kan zijn / worden. Financieel moeten we nu al diep in de buidel tasten. Iedereen heeft er last van. Studenten zeker niet het meest. Als dat niet voldoende motivatie is, vraag ik mij oprecht af wat de maatschappij nog mag verwachten.