Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Studeren tijdens de coronacrisis: hou de student gezond en verlaag het collegegeld

  •  
16-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
50408320228_f68fa8ccc4_k

© cc-foto: IMF

De basisingrediënten voor het activeren, motiveren en enthousiasmeren van studenten zijn niet langer aanwezig
Een tijdje terug kreeg ik een uitnodiging voor mijn diploma-uitreiking en deze ging – ondanks de ‘lichte’ lockdown waar we ons alweer een tijdje in bevinden – door. Daarbij moet wel vermeld worden dat het hier slechts om drie afgestudeerden ging, die in het bijzijn van ieder twee naasten hun bul in ontvangst konden nemen. Het was een waar feest: ieder achter een eigen tafeltje op anderhalve meter afstand van elkaar, geen koffie of hapjes en na afloop thuis het glas heffen, want ja, ook de horeca is gesloten.
Desalniettemin mag ik alles behalve klagen; er zijn immers ook studenten die hun bul na jaren hard werken bij de balie mogen afhalen of thuis door de brievenbus geschoven krijgen. Dus koester ik deze schaarse live ervaring met échte medestudenten in een échte collegezaal. En dit is precies wat de dramatiek van het studeren anno 2020 blootlegt.
Terug in mijn oude, vertrouwde collegezaal betrapte ik mezelf op iets wat ik voorheen niet zozeer voor mogelijk had gehouden: het voelde goed om weer in de banken te zitten. Want nooit, gedurende mijn carrière als student, had ik verwacht de collegebanken, de bibliotheek en de docenten te gaan missen. Acht maanden waren er inmiddels alweer verstreken sinds ik hier mijn laatste college volgde. Toch voelde het alsof ik hier gisteren nog de deur achter me dichttrok: vertrouwd, motiverend – zoals het hoort te zijn.
Inmiddels ben ik gestart met een nieuwe studie, een die niet alleen inhoudelijk anders is dan de vorige, maar ook qua vorm mijlenver verwijderd is van de studiemethode, zoals ik daar tot voor kort mee bekend was. Dag in dag uit online hoor- en werkcolleges, geen interactie met medestudenten of met docenten en geen bibliotheek ter beschikking waar je je terug kunt trekken als je last heb van je huisgenoten, de verbouwing bij de buren of de slechte wifi.
Woon, werk en leefruimte zijn samengesmolten tot één multifunctionele, verwarrende brij en de mogelijkheden tot ontsnapping zijn vrij beperkt omdat naast de horeca ook de meeste sportverenigingen grotendeels gesloten zijn. Ik weet niet of ik verdoemd of gezegend ben met mijn ervaring als student onder ‘normale’ omstandigheden, waarin interactie tijdens en bier drinken na college nog tot de orde van de dag behoorden.
Wel weet ik dat ik – nota bene een zeer gedisciplineerde en gemotiveerde student, al zeg ik het zelf – alle lol van het concept studie in de multifunctionele brij kwijt ben geraakt. Ik heb geen idee of mijn medestudenten dik of dun zijn, mijn beeldscherm toont immers alleen hun gezichten. Noch weet ik of mijn docenten in een volle collegezaal boeiend en enthousiast konden spreken – dat doen ze achter de camera in ieder geval niet. Dat is overigens geen verwijt, maar slechts een constatering omdat ik weet hoe het kán zijn.
Kortom, de basisingrediënten voor het activeren, motiveren en enthousiasmeren van studenten zijn niet langer aanwezig. Denk aan voorzieningen als bibliotheken, interactieve werkvormen en genoeg afleiding om ook je hoofd weer leeg te kunnen maken na een dag hard studeren. Om die reden denk ik dan ook dat het best merkwaardig te noemen valt dat ik dit jaar 137 euro meer betaal aan collegegeld dan dat ik drie jaar geleden deed, terwijl ik er toen veel meer voor terugkreeg.
Daarnaast lijkt het mij nu ook niet realistisch om dezelfde eisen te stellen aan studenten als in voorgaande jaren – zij hebben simpelweg niet dezelfde middelen ter beschikking om dit te realiseren. Bovendien leveren deze onrealistische verwachtingen ook weer extra stress op, en is het alles behalve gezond voor de jonge geest om naast sociale isolatie ook nog eens hele dagen verplicht aan het beeldscherm gekluisterd te zijn.
Om nog even terug te keren naar de diploma-uitreiking: ook al was er geen koffie, niets te happen en niets te tappen, deze live ervaring was toch wel tig keer beter dan de online zoomsessies waaraan we nog steeds niet kunnen en willen wennen. Helaas ondergaan colleges nog steeds een ander lot dan deze uitreiking en is het niet realistisch op korte termijn fysieke bijeenkomsten te verwachten. Om die reden lijkt het me niet meer dan redelijk om de student eens wat meer tegemoet te treden. Realistische eisen, tijd voor rustmomenten en lagere studiekosten in overeenstemming met een lagere kwaliteit van onderwijs. Zo houden we de student gezond.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Visionair NL
Visionair NL25 nov. 2020 - 14:53

Nog beter plan: breng het collegegeld terug tot nul, herintroduceer de studiebeurs als gift en maak de toelatingseisen qua cijferlijst strenger.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 nov. 2020 - 13:03

Dit wil niet zeggen dat ik het niet begrijp, enkel dat ik begrip heb voor eenieder die het moeilijk heeft in deze tijden, ook voor de studenten. Het zou fijn zijn als men voor eenieder de best mogelijke oplossing kon bedenken. Dat gun ik eenieder.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 nov. 2020 - 13:00

Wat te denken van alleenstaanden die de hele dag thuis moeten werken? Die hebben helemaal geen aanspraak. Studenten wonen nog vaak met meerdere in een huis. Het is voor eenieder moeilijk en iedereen heeft liever een normale leefwereld. Deze tijd is onwerkelijk voor eenieder.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 nov. 2020 - 8:25

Studenten wonen tegenwoordig ook vaker alleen in (mini)appartementen met eigen douche/toilet/keukenhoek en niet in studentenhuizen. Met name eerstejaars missen de mogelijkheid om een vriendenkring op te bouwen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 nov. 2020 - 9:03

DanielleDefoe Dat begrijp ik, ik bedoel tevens dat zij echt niet de enigen zijn! Die eerstejaars is inderdaad nog een stukje moeilijker maar daarom zou je ze moeten uitleggen dat je aan de regels houden zoveel te sneller zorgt dat we dichter bij normaal komen en studie mogelijk is. Ik heb ze iets anders horen zeggen nl. ook hier bij Joop. Wij worden tocht niet ziek dus feesten is geen probleem. En dan gingen ze het week-end weer naar huis. Ik dacht dat als je de intelligentie hebt een universitaire studie te volgen dat je dan over een beetje meer intelligentie beschikt dan anderen. Maar ze konden naar de universiteit en elkaar in bepaalde aantallen ontmoeten, dat maakt niet uit. Wil je juist al die dongen bereiken die je zo graag wil dan is het juist van belang je nu even aan te passen en pas op de plaats te maken. Dan kunnen de universiteiten openblijven etc.. Degenen die ik heb gehoord en gezien op TV hadden er echter volkomen lak aan. Die vonden feesten belangrijker. Dan kunnen de universiteiten nog zo hun best doen, dan is het dweilen met de kraan open. Als ze dan het week-end ook nog naar huis gaan slepen ze het vervolgens heel de regio's door. Daarom was nl. in Wallonië duidelijk dat in de dunbevolkte gebieden alles besmettingen voortkwamen uit het week-endbezoek van studenten aan hun ouders. Dat is onderzocht omdat de snelle verspreiding daar niet begrepen werd gezien de zeer dunbevolkte gebieden aldaar. Ik zou het graag zoveel leuker voor ze maken maar daar hebben zijzelf niets aan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 nov. 2020 - 9:07

Sorry voor de ingeslopen schrijffouten!

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 nov. 2020 - 9:09

en vergeten interpunctie!

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 nov. 2020 - 10:51

Minoes, je hoeft eerstejaars echt niets uit te leggen. Het is ook zwaar de vraag of de lui op TV representatief zijn voor de studentenpopulatie. De kwaliteit van het onderwijs is er erg op achteruit gegaan. En ja, alleen thuis voor het scherm gaat de motivatie er ook op achteruit.

Mokker
Mokker16 nov. 2020 - 11:58

Als je de luxe hebt te kunnen studeren, mag je dan van een student niet verwachten dat ze al intrinsiek gemotiveerd zijn? Het stuk komt een beetje verwend over, het is natuurlijke niet de leukste tijd maar dat geldt niet alleen voor studenten.

tinekea2
tinekea216 nov. 2020 - 11:54

"Kortom, de basisingrediënten voor het activeren, motiveren en enthousiasmeren van studenten zijn niet langer aanwezig." Ja, lagere studiekosten gaat dat wel oplossen......

1 Reactie
White Knight
White Knight23 nov. 2020 - 19:39

Ik zou denken dat de studie het basisingredient was voor activatie, motivatie en enthousiasme. Maar dat blijkt het antwoord te zijn op de vraag of de medestudent dik of dun is. Tiens.

GoudenBergen
GoudenBergen16 nov. 2020 - 11:24

@Maartje Het collegegeld zou dit jaar gehalveerd moeten worden. Los daarvan moet ook de basisbeurs weer terug komen. Dan kan het maximale bedrag dat per maand geleend mag worden ook flink omlaag. Mooi dat je de docentenopleiding volgt. Het (middelbaar) onderwijs zit te springen om goed opgeleide en zeer gemotiveerde leraren.

Sam V
Sam V16 nov. 2020 - 11:23

Wat een geklaag met alle luxe die ze ondertussen heeft. Het Duitse spotje voor deze mevrouw is misschien het beste antwoord: https://joop.bnnvara.nl/kijk-nou/briljant-duits-coronaspotje-zo-kun-je-een-held-worden Maar ik kan er nog een paar inhoudelijke zaken bij noemen: - welke kosten denkt de mevrouw dat die niet meer doorlopen, waardoor het collegegeld omlaag kan? Heeft ze enig idee welke extra kosten er gemaakt moeten worden en moeite dit vraagt van docenten om het digitaal college op de rit te krijgen? Of is dat niet van belang? Gaat het alleen om wat zij beleeft? - welke concrete eisen wil ze dan minder? Er zijn twee mogelijkheden: minder goed opgeleide afgestudeerden of langer doorleren. Kies maar. De huidige pandemie zorgt voor aanpassingen bij ons allemaal. Dit vraagt om een pas op de plaats ten aanzien van ons dagelijks leven. Meer wordt er niet gevraagd. Blijven volhouden en een besef dat het veel erger kan zijn / worden. Financieel moeten we nu al diep in de buidel tasten. Iedereen heeft er last van. Studenten zeker niet het meest. Als dat niet voldoende motivatie is, vraag ik mij oprecht af wat de maatschappij nog mag verwachten.