Joop

Studentenvakbond: Student wordt wegbezuinigd

  •    •  
02-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
student300.jpg
LsvB vreest tienduizenden afhakende studenten als gevolg van hogere studiekosten... Vereniging van Universiteiten vindt het 'Allemaal zwartkijkerij'...
Tienduizenden afhakers onder studenten, dat vreest de Landelijke Studentenvakbond, LSVb. Door nieuwe maatregelen zou studeren voor tienduizen studenten te duur worden. Maar de Vereniging van Universiteiten (VSNU) vindt dat de studentenvakbond overdrijft.
‘Wij hebben geen enkele aanwijzing dat zich dat zou voor doen’, zegt VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda.
De nieuwe regels zijn onder andere de langstudeerboete, geen ov-jaarkaart als je te lang studeert en de torenhoge collegegelden voor een tweede studie. Ook wil het kabinet dit jaar de basisbeurs voor studenten die een masteropleiding volgen afschaffen.
Voorzitter van de LSVb, Pascal ten Have, is bang dat studeren alleen nog voor de elite wordt: ‘Uit verschillende onderzoeken en enquêtes blijkt dat 15 tot 20 procent van de studenten niet gaat doorstuderen als er wordt bezuinigd op het hoger onderwijs en de kosten bij studenten komen te liggen. Op dit moment zijn er 650.000 tot 700.000 studenten. Als je daar die onderzoeken overheen legt, komt dat neer op tienduizenden studenten die door de nieuwe regels niet gaan doorstuderen.’
Zwartkijkerij
De hbo-raad merkt niets van een leegloop, ze hebben geen aanwijzing dat er minder studenten komen. En ook de VSNU vindt de voorspellingen van de LSVb onzin, zegt voorzitter Sijbolt Noorda: ‘Een teruggang van soms wel 50 procent wordt voorspeld, het lijkt mij allemaal zwartkijkerij en niet op de feiten gebaseerd.’
De enige afhakers die de VSNU verwacht zijn deeltijdstudenten. Dit zou vooral komen door de langstudeerboete, maar de vereniging is nog in overleg met minister Zijlstra om de boete niet te laten gelden voor de deeltijdstudenten. Zij zien dus nog geen problemen, ze denken dat ze het voor die tijd kunnen regelen.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Bernie2
Bernie22 jan. 2012 - 13:22

Rutte-1: studeren voortaan alleen nog weggelegd voor rijke elite..! Mark Rutte kweekt zo zijn eigen opvolgers door absurde bezuinigingen op onderwijs, waardoor alleen al dit jaar 10.000'en studenten moeten afhaken. Rijkeluiskinderen kunnen natuurlijk probleemloos hun bul halen. Handlanger Zijlstra (VVD) is de architect van dit hufterige plan waardoor studiefinanciering verdwijnt en studenten zelf de jaarlijkse duizenden euro's moeten zien op te hoesten (lenen). Wie nu nog volhoudt dat Nederland geen ultrarechtse regering heeft is echt niet goed bij zijn bolletje.

BasVV
BasVV2 jan. 2012 - 13:22

Die studenten die afhaken zijn duidelijk niet geschikt. Investeren in jezelf betekent ook lef hebben. Er voor gaan. Die afbetaling merk je nauwelijks. Die is namelijk inkomensafhankelijk.

Reprehensionem
Reprehensionem2 jan. 2012 - 13:22

Aanschouw het einde der sociale mobiliteit.

eeweew
eeweew2 jan. 2012 - 13:22

Is dit trouwens niet het primaire doel van het kabinet?

jonh16144
jonh161442 jan. 2012 - 13:22

Tuurlijk, studeren doe je puur voor jezelf. De maatschappij heeft totaal niets aan dokters, ingenieurs en ander gespuis... Want je mag best iets terug doen voor die maatschappij, die de bedrijven en de rijkeren ontzien. Stel je voor zeg, een dag minder kaviaar! Het ideaal van Nederland wordt dan ook een land vol loonslaven (natuurlijk op bijstandsniveau). Lekker gezellig met z'n allen tomaten plukken, de 'slimmeren' importeren we wel uit landen die wel zo dom waren om in onderwijs te investeren.

Fatbirdsdontfly
Fatbirdsdontfly2 jan. 2012 - 13:22

Problematisch voor de 3e 4e jaar student nu, is dat de regels tijdens zijn studententijd zijn veranderd. Schandalig uiteraard. Zeker als je ziet dat onze vorige premier die ons aanrade een 2e studie te beginnen. Ik ben zelf groot voorstander van grote hervormingen in het hoger onderwijs/ op de universiteiten, ook op het niveau van de kosten van het studeren voor de student zelf. Ik propageer een veel strakker stelsel waar de student ook zelf veel aan moet bijdragen. MAAR, wel met meedendogen voor de mensen die nu aan het studeren zijn, die in een andere tijd zijn ingestapt en wel met oog voor de armoede die de student kent (600 euro per maand inkomen met 400 vaste lasten en een 60-tal werk/studie-uren per week) en ZONDER de rancune die overheerst in de regering/gedoogkabinet en maatschappij. Een maatregel als het zelf betalen van de OV-kaart, een maatregel die er nu ligt, is desastreus! De basismobiliteit van jongeren kost ineens een bedrag waarvoor bijgeleent moet worden. De consequenties zijn enorm. NIet enkel voor het persoonlijke leven maar tevens voor een maatschappij.

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso2 jan. 2012 - 13:22

Dat de student het lang TE goed heeft gehad blijkt wel uit het feit dat de Stufi in 20 jaar nauwelijks gestegen is. (Mijn half broer kreeg destijds ietsje minder dan ik nu) Daar kan dus iets van af. Waar ik boos om ben is dat ik die €3000,- per jaar zal moeten gaan betalen. Toen ik net klaar was met de middelbareschool (2x blijven zitten) zeiden mijn ouders: ga het nu maar laten zien op de uni. Ik was He-le-maal klaar met leren. Maar ja toch afhankelijk van mijn ouders -ij betalen mijn studie- dan toch maar gaan doen. Nu modder ik nog steeds aan in een kutstudie. Ja tuurlijk had ik harder moeten studeren. Maar het gevoel dat ik aan het einde van mn middelbare school had ben ik niet verloren. Maar had ik destijds tegen mijn ouders maar kunnen zeggen: nee ik wil mn jaren goed uitkiezen en niet halfbakken aan een studie beginnen. Eigenlijk word ik gewoon gechanteerd: - ik kan nú stoppen met mn studie. Dan hoef ik volgens mij maar van 1 jaar €3000,- te betalen. Maar dan zit ik met een studieschuld omdat ik mn studie niet heb afgemaakt. - ik kan mn studie afmaken. Dan ben ik nog 2-3 jaar bezig. Dus dan kost het me nog eens 6- a 9000 euro. Wat zouden jullie doen?

3 Reacties
eeweew
eeweew2 jan. 2012 - 13:22

Hoe kan je 2 a 3 jaar 3000 euro moeten betalen? Bij begin master staat de teller weer op 0. Je kan je master dus "schoon" beginnen als je je bachelor hebt.

neutralist
neutralist2 jan. 2012 - 13:22

Heel makkelijk, je moet nooit iets doen wat je niet echt wilt. Zolang je berust dat je later ook geen hoog inkomen zult krijgen is er helemaal niets mis mee nu te stoppen. Ik heb de lange omweg mavo havo vwo gedaan en was ook helemaal klaar. Maar ik wilde beslist een mooi huis en begreep inmiddels wel dat ik dan aan de bak zou moeten. Dus toch maar doorgepakt en de studie was nog leuk ook. En dat afbetalen doe je daarna met 2 vingers in je neus, dat stelt niks voor. Laat je daarvan niet afschrikken.

Candide2
Candide22 jan. 2012 - 13:22

Ik heb ook ooit gestudeerd, jaren eind jaren '70/begin '80. Ook geen vetpot, maar stukken beter dan nu. Nu studeert mijn zoon, armoe troef. Bereid je voor op de vele Henken en Ingrids die nog gaan komen op dit forum, als ze nuchter zijn. Hun antwoord op je vraag: "Ga werken!"

JanB2
JanB22 jan. 2012 - 13:22

Wat zouden jullie doen? Geen CDA of VVD stemmen.

1 Reactie
JanB2
JanB22 jan. 2012 - 13:22

Reactie op Klaas Jeltsma. PS ik ga er vanuit dat stemmen op de PVV sowieso geen optie is.

[verwijderd]
[verwijderd]2 jan. 2012 - 13:22

Blijven dus alleen die studenten over die ECHT gemotiveerd zijn. "The cream of the crop" om het maar eens zo te noemen. Lijkt me niet zo slecht. Toch?

1 Reactie
eeweew
eeweew2 jan. 2012 - 13:22

Zelfs met motivatie kan je geen geld toveren. En dan kunt u wel weer gaan zeggen dat mensen moeten lenen. Maar het gaat ook daar tegenwoordig om dusdanig grote bedragen dat dit een klassenmaatschappij zal creëren. Nederland bestaat straks uit mensen die in een huurhuis wonen en voor de IB groep werken en mensen die in een koophuis wonen en voor zichzelf werken. Is deze scheiding wenselijk?

[verwijderd]
[verwijderd]2 jan. 2012 - 13:22

Het is een grof schandaal ! Hoe moet Nederland zich dalijk staande houden zonder al die broodnodige entertainment managers, de soft/ware ontwerpers voor computer spelletjes, de journalisten, de managers, de economen, de political studies figuren, de advocaten en noem ze allemaal maar op. Voor je het weet zit Nederland opgescheept met alleen maar metselaars en timmermannen en loodgieters en lassers en boeren en bakkers ! Dan zijn de rapen gaar !

1 Reactie
arieroos
arieroos2 jan. 2012 - 13:22

dr. Bob, heb je nu zelf echt niet door dat je jezelf volkomen voor gek zet met dit sarcasme ? Je noemt een aantal beroepen die heel veel geld verdienen voor de Nederlandse economie ...

python
python2 jan. 2012 - 13:22

Als ik kijk op de terrasjes in Enschede, Tilburg, Groningen, Eindhoven, etc., dan valt het wel mee. Vooral als je weet wat die consumpties kosten. Ik ken vele gezinnen, hard werkende man met vrouw en kinderen, die kunnen zich een terrasje qua geld niet veroorloven.

3 Reacties
JanB2
JanB22 jan. 2012 - 13:22

Ach, en dat zijn allemaal studenten die daar zitten? En als het al zo zou zijn: hoeveel terrasjes zijn er in verhouding tot het aantal studenten? En hoeveel consumpties worden er besteld?

eeweew
eeweew2 jan. 2012 - 13:22

En de relevantie hiervan?

Candide2
Candide22 jan. 2012 - 13:22

'Ik ken vele gezinnen, hard werkende man met vrouw en kinderen, die kunnen zich een terrasje qua geld niet veroorloven.' Misschien hebben zij andere prioriteiten, drie vakanties per jaar bijvoorbeeld. Die Ninentendo's en ook hardstikke duur. Vraagje: Zijn er hardwerkende vrouwen in Nederland? U heeft het altijd over hardwerkende mannen.