Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Studentenprotest in Chili loopt uit op rellen

  •  
10-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Chiliprotests.jpg
VIDEO: Protest voor beter onderwijs is al twee maanden aan de gang
In Santiago zijn tienduizenden studenten dinsdag de straat op gegaan om te protesteren voor beter onderwijs. De protestmars was vreedzaam totdat groepjes gemaskerde jongeren auto’s in brand staken en winkels begonnen te plunderen. De politie moest optreden met traangas en waterkanonnen.
De Chilenen protesteren al twee maanden voor meer investeringen in het onderwijs. Ze eisen dat de centrumrechtse regering van Sebastian Pinera het nationale schoolsysteem weer onder zijn beheer neemt. Vorige week liep ook al een protest uit de hand. Daarbij werden 900 betogers opgepakt.
Het onderwijs in Chili is niet meer wat het geweest is. Het nationale schoolsysteem is ten tijde van het militaire regime van generaal Augusto Pinochet opgebroken en overgedragen aan de gemeentelijke autoriteiten. Daardoor zijn grote verschillen in niveaus ontstaan. Scholen in arme gemeenten hebben het moeilijk om het gemiddelde leerniveau bij te benen. Scholen zouden ondergefinancierd worden en daardoor zijn er grote verschillen in resultaten ontstaan.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

Dehnus
Dehnus10 aug. 2011 - 7:01

Mensen rellen graag op deze blauwe bol de laatste tijd. Laten we het hopen dat het niet overal begint, want we hebben nu "leukere" wapens dan tijdens de tweede wereld oorlog.

leeuwenvanj
leeuwenvanj10 aug. 2011 - 7:01

Wie zegt dat de "relschoppers"geen stille politie is of provocateurs?