Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Studenten eisen ruime compensatie voor het leenstelsel

  •  
06-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
285 keer bekeken
  •  
image0
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (22)

Jozias2
Jozias26 feb. 2022 - 15:52

De kinderopvang wordt nu gratis. Krijgt iedereen die daar honderden euro’s per maand voor betaald heeft dat ook terug? Bij nieuwe regelingen zijn er per definitie altijd mensen die last hebben voor of na de nieuwe regeling en daardoor ‘benadeeld’ zijn.

3 Reacties
korheiden2
korheiden26 feb. 2022 - 17:11

Inderdaad,. Toen in 2005 het lesgeld voor 16 en 17-jarigen werd afgeschaft zaten wij er naast. Het spaarloon werd plotseling afgeschaft. Het grijs kenteken. Enzovoorts.

lmgikke
lmgikke7 feb. 2022 - 9:25

"Bij nieuwe regelingen zijn er per definitie altijd mensen die last hebben voor of na de nieuwe regeling en daardoor ‘benadeeld’ zijn." En dat is een direct gevolg van 25 jaar neo-liberaal beleid. Het frame is succesvol bij de burger weggezet dat elke voorziening een ander geld kost. Zo speelt men iedereen tegen elkaar uit en breekt men alles wat goed en solidair was aan onze samenleving af. KLM, Shell etc hebben echter niets te vrezen. Die kunnen onbeschaamd enorme winsten opstrijken, subsidie ontvangen en doorsluizen naar de aandeelhouders. Onderwijl alle schade die men veroorzaakt verbloemen met dure PR campagnes en af te wentelen op de samenleving (burger). En jij Jozias, loopt dat systeem telkens weer te verdedigen. Asociaal tot op het bot.

Jozias2
Jozias27 feb. 2022 - 11:43

@imgikke Wanneer loop ik dat te verdedigen? Ik ben juist voorstander van het rheinland model. Wat hebben klm en Shell te maken met het feit dat iemand eerst een eigen bijdrage moest betalen voor de kinderopvang en in de toekomst niet meer? Uw pleidooi past in de categorie: geen gezeik, iedereen rijk.

Joopinie
Joopinie6 feb. 2022 - 11:48

Het blijft een vreemd fenomeen dat je om ergens een baan te kunnen vinden eerst tientallen duizenden euro's moet lenen. Met de argumentatie dat de student in zichzelf investeert kun je als basisschool kleuters nog wel factureren. Zonder MBO HBO of WO is de kans op een baan waarmee je jezelf redelijk kunt onderhouden zo klein dat lenen om te mogen studeren een ernstige oneerlijkheid in zich heeft, want hoe braaf de student ook is hardwerkend en al, de schuld komt en zal moeten worden afbetaald met rente en al.

7 Reacties
Jozias2
Jozias26 feb. 2022 - 15:47

Nu zijn de voorwaarden van de lening op zich wel gunstig. Maar waarom zouden mensen die later 80.000 of meer per jaar gaan verdienen hun opleiding volledig vergoed moeten krijgen met het belastinggeld van de mbo’er die 30.000 per jaar verdiend?

Joopinie
Joopinie6 feb. 2022 - 17:12

@Jozias. Lenen om te mogen werken is nooit gunstig. De overheid laat de student een risico nemen: niets garandeerd dat je een hoog inkomen krijgt. De generatie boven jou betaald jouw studie en ik vind dat het gelijk moet staan wat je studeert, op welke leeftijd of op welk niveau. Te grote inkomensverschillen tussen MBO en WO is een ander verhaal. Bovendien: verdien je meer, betaal je al meer belasting. Het hoeft niet dubbelop. In de jaren negentig kon je de studieschuld nog makkelijk aflossen, nu is het een grote last in onzekere tijden met onbillijke algemene prijsstijgingen. Het verhaal dat je niets hoeft terug te betalen als er iets is telt alleen bij volle werkloosheid en op bijstandsniveau als je geen partner hebt die salaris heeft. Op je 21e of 22e krijg je dus een afbetalingsplicht van 25 jaar. Slaat nergens op.

Jozias2
Jozias26 feb. 2022 - 21:07

@joopinie Als u een eigen bedrijf wil starten dan gaat men vaak ook naar de bank voor een lening. Dat is een investering voor je toekomst. En als je te weinig verdiend dan kan de schuld worden kwijt gescholden. De grens is voor gedeeltelijke kwijtschelding 42.000 zonder partner. Dat is boven modaal dus geen bijstandsniveau. https://duo.nl/particulier/minder-of-niets-aflossen/ En het verschil met diegene die een studiebeurs kregen is 14.000 euro dus dat is voor iemand met een hbo of wo opleiding wel op te brengen toch? En zo niet gaan we die tonnen studieschuld die klm piloten hebben ook kwijt schelden en de bedragen die artsen betalen om zich in te kopen in een maatschap ook?

Joopinie
Joopinie6 feb. 2022 - 21:36

@Jozias. Met middelbare school alleen kom je er allang niet meer. Een studie is daarom een vereiste. Voor simpele banen vragen ze rustig al HBO. Er is veel keuze in het regulier onderwijs, dus gun gewoon iedereen een passende opleiding. Je inkopen in een bedrijf is iets anders. Als ondernemer starten ook. Het is mij overigens een raadsel waarom piloot worden particulier betaald moet worden. Vreemd dat je dat nu net als voorbeeld gebruikt. Het is voor mij niet uit te leggen dat een jongvolwassene om te kunnen gaan werken moet lenen. Een tweede studie, een buitenlandstage, dat is wat anders. Als ze afgestudeerd zijn mogen ze nog heel lang consumentje spelen. Een werkende brengt al al het geld op om de maatschappij gaande te houden: inkomstenbelasting, btw, accijnzen, heffingen. Ik vind dat voldoende zo.

lmgikke
lmgikke7 feb. 2022 - 9:21

Jozias Omdat als men daadwerkelijk 80.000 euro of meer per jaar gaat verdienen, de inkomstenbelasting zou zou moeten zijn dat men via die route bijdraagt aan de samenleving. Lenen om te kunnen studeren om te kunnen werken is asociaal en is feitelijk borgen dat de rijken kunnen blijven studeren zonder schuld en de rest mag krom liggen voor de rest van hun leven. p.s. ik weet niet in welke bubbel jij leeft als je denkt dat een HBO student makkelijk 80.000 euro per jaar of meer verdient. Volgens mij is dat meer in inkijkje in je eigen graai gedrag, gerechtvaardigd met de gedachte 'dan hadden ze maar harder moeten werken'.

Jozias2
Jozias27 feb. 2022 - 14:15

@imgikke Ik heb het niet over een HBO student. Ik heb het over iemand die later 80.000 gaat verdienen dus iemand met HBO opleiding met (veel) ervaring. 80.000 euro met vakantie geld en 13e maand is 5700 euro bruto per maand. Dan kom je bij deze beroepen: https://www.nationaleberoepengids.nl/salarisschaal-5000-tot-6000 En dus ook schaal 12 bij de rijksoverheid iets wat met een HBO opleiding prima mogelijk is.

Jozias2
Jozias27 feb. 2022 - 14:19

@joopinie Wat is precies het verschil tussen een eigen onderneming starten met een startkapitaal en het investeren in je eigen toekomst dmv een opleiding?. Je bent daarbij toch zelf de eerste die van die opleiding profiteert. Waarom zou de rechtenstudie van de toekomstige advocaat, de studie bedrijfskunde van een CEO en de studie economie van de bankier gesubsidieerd moeten worden door de stucadoor die geld heeft moeten lenen om zijn eigen bedrijf te starten en nooit gestudeerd heeft?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland6 feb. 2022 - 11:45

studeren moet gewoon gratis zijn dan moet er een schatrijke aandeelhouder in het buitenland maar een procentje minder van Rutte kado krijgen .

1 Reactie
Joopinie
Joopinie6 feb. 2022 - 15:50

Maar dan wordt dat hyperjacht een meter korter dan gepand. Of dat geluidskanon om 'piraten te weren' kan er dan niet op. Wat doe je ze aan!

korheiden2
korheiden26 feb. 2022 - 11:35

Ik weet eerlijk gezegd niet eens of het nieuwe stelsel echt veel beter is. Verder is dit weer een voorbeeld van een wispelturige, zo niet onbetrouwbare overheid. De vraag is ook wel of er bij de invoering van een ander systeem met terugwerkende kracht gecompenseerd moet worden. Men wist immers waar men aan begon, al is het zuur om te zien dat anderen straks beter af zijn (als dat echt zo is tenminste, Zihni Özdil stelt op twitter dat het niet zo veel uitmaakt). In het verleden zijn er meer voorbeelden van een onbetrouwbare overheid te vinden. In 2002 kochten vrienden van ons een Peugeot Boxer om als kampeerbus te gebruiken. Op grijs kenteken. Dit werd in 2004 afgeschaft waardoor de wegenbelasting vervijfvoudigde. Voor vele duizenden euro's moest de bus worden verbouwd tot kampeerauto's om aan deze hoge belasting te ontsnappen. Wat te denken van de gemeente Rotterdam, die milieuzones invoerde, waardoor nogal wat mensen hun oude diesel voor 1500 euro van de hand moesten doen. Maar inmiddels is deze milieuzone weer afgeschaft en alleen nog geldig (per 1 januari 2022) voor vrachtwagens. In 2005 werd het lesgeld afgeschaft voor 16- en 17-jarigen. Dat was voor ons te laat, maar we hebben niet om compensatie gevraagd. Een andere vraag : stel dat de kinderopvang gratis wordt. Gaan die ouders die door de jaren heen duizenden euro's hebben betaald ook om compensatie vragen?

1 Reactie
Joopinie
Joopinie6 feb. 2022 - 16:02

Wat je hier weergeeft is exact de zinloosheid van het gezwabber met financiële maatregelen. Hoef je eerst geen schoolgeld voor 16- en 17- jarigen meer te betalen, dan vervijfvoudigen ze wel een of andere belasting. De student kan beter eerlijk verteld worden dat de overheid altijd via de achterdeur weer terugneemt wat het aan de voordeur lijkt te geven. Velen zullen dat leuke salaris als voor de kredietcrisis nooit hebben. Ondanks hun studie.

gravin2
gravin26 feb. 2022 - 11:01

Het blijft een naar verhaal, er zijn er met meer dan 20 of 40 duizend schuld, en die krijgen dan 1000 euro, Ze konden weten waar ze aan begonnen maar het blijft oneerlijk dat anderen 15000 basis beurs kregen, en wat ook rottig is, is dat, tegen de belofte in, de schuld waarschijnlijk meetelt bij een hypotheek-aanvraag.

2 Reacties
Jozias2
Jozias26 feb. 2022 - 15:49

@gravin Hoe kom je er bij dat de schuld niet zou meetellen bij een hypotheek aanvraag? Volgens mij is alleen afgesproken dat de schuld niet tot een bkr registratie zou leiden.

korheiden2
korheiden27 feb. 2022 - 16:36

@gravin : Ik zou het terugkrijgen van de basisbeurs wel kunnen begrijpen. Het meerdere niet, vele studenten hebben ruimer geleend dan nodig was. En hoe zit het met de ouders die de hele studie van hun zoon/dochter uit eigen zak hebben betaald?

lmgikke
lmgikke6 feb. 2022 - 10:53

Ach er is een generatie studenten genaaid. Ze hebben gemiddeld 14K studieschuld en krijgen nu 1K als compensatie aangeboden. DIT is waar D66 de studentenpartij haar echte gezicht laat zien. DIT is hoe Rutte & Co problemen willen aanpakken die ze zelf hebben laten ontstaan. Afkopen met een schijntje. En DIT is dan ook waarom er geen oplossing gaat komen voor de toeslagen affaire, Groningen, klimaat of welk onderwerp dan ook. Men ziet het probleem niet, en denkt dat als je er maar geld tegenaan gooit, als je de slachtoffers maar afkoopt, dat het dan opgelost is.

1 Reactie
lmgikke
lmgikke6 feb. 2022 - 10:54

p.s. Men denkt in de politiek echt dat ze sociaal bezig zijn met een goed hart. Ze bieden toch compensatie? wat zeuren die studenten nou?

Hardmaarfair
Hardmaarfair6 feb. 2022 - 10:27

Triest dat deze generatie studenten met €1000 afgescheept worden. Laat ze in ieder geval het collegegeld van €2000 per jaar vergoed krijgen. Dat is dan een pleister op de wond. Niet meer. Het kabinet moet zich schamen dat ze groepen mensen zonder Haagse lobby niet willen helpen. Zelfde geldt voor de AOW.