Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Student steeds vaker naar psycholoog

  •  
22-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
studeren300.jpg
Afgelopen vijf jaar hebben steeds meer studenten door te hoge studiedruk beroep moeten doen op studentenpsycholoog
Algemeen bestuurslid van het Nederlands Instituut van Psychologen, Jeanette van Rees, zegt in de Volkskrant dat de afgelopen vijf jaar steeds meer studenten een beroep hebben moeten doen op een psycholoog. Volgens van Rees is de hoge studiedruk en de korte tijd die er voor de studie staat de oorzaak van de problemen.
Volgens Jan Nieuwenhuis, studentendecaan aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, heeft de aankondiging van het kabinet langstudeerders drieduizend euro extra per jaar te laten betalen, de zogenoemde ‘Halbe-heffing’, er bovendien aan bijgedragen dat hij het nu nog drukker dan ooit heeft.
De Volkskrant schrijft:
Nieuwenhuis ziet dat veel studenten in een catch 22-situatie belanden. Ze hebben geen 3.000 euro voor een verlengde studieduur; maar stoppen zonder diploma betekent alle schulden terugbetalen. ‘Ze zitten klem en dat kan veel stress opleveren.’ 
Volgens Van Rees gaan de klachten voornamelijk over faalangst en identiteitscrisis. Van Rees meent dat veel studenten niet om kunnen gaan met tegenslagen. Doordat ze alles perfect willen doen en aan alles deel willen nemen komen ze in de problemen.
cc-foto: Maarten

Meer over:

leven, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

joostmaghetweten
joostmaghetweten22 feb. 2011 - 10:24

Kan ik met goed voorstellen. Als je een studie doet met 40 contact uren en daarnaast nog van je verwacht wordt dat je ongeveer 15 uur per week aan je studie moet besteden dan ligt de druk best hoog. Bovendien moet er ook nog gewerkt worden om de studie en woon kosten te betalen want de studiefinanciering is niet toerijkend. De kans is dan best groot dat je meer dan een jaar studievertraging oploopt. De keuze voor die uitloop hebben sommige mensen met de beste bedoelingen kunnen maken maar nu kost ze dat zoals van Rees terecht zegt 3000 euro extra of hun hele studie schuld terug betalen. Echt te belachelijk voor woorden dat hier geen overgangsregeling voor komt!

doeidoei
doeidoei22 feb. 2011 - 10:24

Volgens Van Rees gaan de klachten voornamelijk over faalangst en identiteitscrisis." en "Doordat ze alles perfect willen doen en aan alles deel willen nemen komen ze in de problemen." Wat heeft dit met studiedruk te maken?

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman22 feb. 2011 - 10:24

Je hoeft geen psychologie gestudeerd te hebben om dat te kunnen bedenken, lijkt me ;-) Wanneer je weet dat een keer falen geen probleem is, heb je veel minder last van faalangst dan wanneer je weet dat je jezelf financieel volkomen klem zult zetten door voor een tentamen te zakken.

objectivist
objectivist22 feb. 2011 - 10:24

Ik moest ook keihard werken tijdens mijn studie. De feestbeesten waren na 2 jaar wel weg. Ik heb gekozen voor carriere. Opsluiten in je kamer en d'r tegenaan. Ik sta versteld van de menatliteit van de moderne student. Geen greintje pit meer in die X-box generatie. Gewend om alles in de schoot geworpen te krijgen. Laat het een goede leerschool zijn voor het echte leven. Daar word je ook niet in de watten gelegd zoals bij mama thuis. Studeren is ook niet voor iedereen weggelegd. De aanhouders winnen. En zo blijft een drs. titel zijn waarde ook behouden.

2 Reacties
eeweew
eeweew22 feb. 2011 - 10:24

Nou ben ik toch wel benieuwd waar u dat allemaal op baseert. Of gaat u er vanuit dat alle studenten die bij een psycholoog komen dat doen omdat ze luie varkens zijn?

Michiel Online
Michiel Online22 feb. 2011 - 10:24

Laat ik dan maar even een flinke duit in het zakje doen. Ik ben 29 jaar, student internationale handel (hbo opleiding), sinds de laatste 8 jaar...in plaats van 4. Gezien persoonlijke omstandigheden lijkt me 6 jaar reeel voor mijn verhaal hieronder. Goed, we houden het even op 6 jaar. Die 6 jaar komt omdat ik liever kwaliteit lever op mijn eigen tempo. Perfectionistisch? Je wil niet weten hoeveel blokken tekst ik in dit antwoord al heb verwijderd. Ik verricht meer werk dan vele anderen. Als ik eenmaal weet hoe ik iets moet doen, stijg ik uit boven het gemiddelde. Dat is de mooie kant van perfectionisme. Vervelend is wel dat het niet alleen langer duurt, maar dat ik ook letterlijk alles fout zie gaan wat er fout kan gaan. Nog vervelender is dat... in deze maatschappij er weinigen nog ene f*** om lijken te geven, om dingen die ik eigenlijk wel waardeer: Vanuit de student: Kwaliteit stoppen in een verslag (leuke bijkomstigheid: teamwork en groeps beoordeling...kan je nagaan de problemen dat ze opleveren). Een presentatie 5 keer oefenen, in plaats van van je papiertje oplezen. Aantekeningen maken tijdens colleges (want van opschrijven onthou je ook, dus het geldt voor IEDEREEN). Op Vrijdag zuipen, omdat je op Donderdag op je studie hoort te zijn (college of geen college). Tolerant zijn als studenten tegenover elkaar, want we zijn maar studenten. Na je college nog even 3 uur blijven voor studie tot 5 uur ofzo. Sporten buiten kantooruren omdat je dan groepswerk tijdens kantooruren kan doen en dan beter je studie in kan plannen. En vanuit de opleiding: alleen gezond eten en drinken op de studie verkopen, want op je studie wil je presteren, hoe dan ook. Goede stille studieplekken regelen. Actieve coaching waarbij je zelfontwikkeling dagelijks bijhoudt (dit is ZO belangrijk). Aanwezigheid boeken. Verplichting tot gezamenlijk plannen (denk hierbij vooral aan groepswerk). Vanaf een zeker niveau elkaar respecteren. Kortom, verwachtingen kweken (vanuit interesse) en tolerantie uiten (vanuit gevoel en logica, rekening houdend dat het studie is). Dat is studie en daar kan je geen boete op zetten. Je moet de hersens hebben om een bepaald niveau aan te kunnen. En die heb ik. Maar niet alleen dat. Je moet ook jezelf kennen. Als ik nu WO psychologie zou gaan doen zou ik denk ik zelfs kans hebben om uit te kunnen blinken. Maar ik kende mezelf niet, en wist niet eens dat ik wel eens aanleg kon hebben voor psychologie. Wat moet ik nu? Ik kan aan mijn afstudeerstage beginnen, maar kan m ff niet vinden. Moet ik dan vanaf september 3000 euri betalen? omdat ik geen stage kan vinden? leuk is dat, 4500 euro en een extra lening erboven op van de school waar je een half jaar niet zit, en vervolgens op je stage iemand zijn schoenen gaan poetsen omdat je geen keuzes kan maken. Nou ik denk dat ik maar naar Afrika verhuis en slaaf wordt. Foute boel.

[verwijderd]
[verwijderd]22 feb. 2011 - 10:24

'T is tegenwoordig ook wat hè. Ben je net zonder kleerscheuren door het lager en voortgezet onderwijs gekomen, geen ADHD en/of andere moderne aandoeningen....krijg je verdorrie in het tertiair onderwijs een identiteitscrisis en faalangst ! Ja het is verschrikkelijk wat de nieuwe mensch vijfenzestig jaar na de laatste oorlog allemaal moet doormaken. Het zal wel door de nicotine komen en het junk food. Wedden ? Knap trouwens hoe ze überhaupt aan een psycholoog komen. Gewone mensen moeten toch echt eerst een paar mislukte pogingen tot "zelfdoding" achter de rug hebben voor ze aan de beurt komen bij het RIAGG. Of aanzienlijke schade hebben aangericht in de "normale" maatschappij.

3 Reacties
arieroos
arieroos22 feb. 2011 - 10:24

Het is altijd al zo geweest dat de zelfmoordcijfers onder studenten erg hoog liggen. Ook in de tijd dat de posters hier, niet gehinderd door tempobeurzen, bindende studie adviezen, of Halbeheffingen, en waarschijnlijk met een ongelimiteerde studiefinanciering met OV kaart die zowel door de week als in het weekend geldig was, hun inspanningen leverden. En dat is ook logisch. Studeren is nu eenmaal een belasting voor mensen; het vereist zelfdiscipline, en als het misgaat kan het enorme twijfels oproepen over de capaciteiten van een student. Het lijkt allemaal zo leuk en aardig van een afstandje, maar het kan wel degelijk zeer stressvol zijn voor sommigen. Het is niet voor niets dat die studentenpscychologen er zijn ... die waren er ook al in de tijd van de posters, die hier zo trots zijn op hun eigen gezwoeg.

Elin_
Elin_22 feb. 2011 - 10:24

Ja joh, het komt door nicotine. Want studenten zijn de afgelopen 15 jaar veel meer gaan roken. Afhaalvoedsel is ook zo lekker goedkoop als je een studentenbudget hebt (NOT). En ooit van een studentenpsycholoog gehoord?

eeweew
eeweew22 feb. 2011 - 10:24

Og og, gaan we weer studenten bashen, u heeft zeker niets beters te doen. Ik wel. Contacturen: Maandag: 11-17 Dinsdag: 15-17 Woensdag: 9-17 en 17-21 Donderdag: - Vrijdag: 9-11 en 13-17 Vermenigvuldig deze tijd maar met 3/2 en dan heb je de zelfstudie er zo ongeveer bij (en dit is dan nog de helft die er officieel voor staat). Nou heb ik dit rooster over mezelf afgeroepen, want ik doe 2 vakken extra. Verder begeleid ik op donderdag middag 1e jaars bij een practicum en werk ik mijn volledige zaterdag. Nou ben ik geen typische student, maar het zal u sieren voortaan even na te denken voordat u zomaar gaat afgeven op studenten, zij hebben immers te toekomst.