Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Structuur van eliteclub van 100 topambtenaren verhindert reorganisatie van ambtenarenapparaat op voorhand

  •  
07-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
37252 keer bekeken
  •  
schoofvanzwol

Speciale rechtspositie houdt kartel van baantjes voor hoogste ambtenaren in stand.

In het hoofdlijnenakkoord is een algehele vermindering van het ambtenarenapparaat van 20% opgenomen. Vanuit efficiency- en kostenoverwegingen een uiterst zinvol besluit. Toch moeten bij de haalbaarheid van dat voornemen vraagtekens worden geplaatst, vanwege de bijzondere rechtspositie en structuur van het rijksambtenarenapparaat in Nederland.

De hoogste en best betaalde 90-100 rijksambtenaren vormen een bijzondere groep ambtenaren die zijn ondergebracht in de zogenaamde “Topmanagementgroep” met een speciale rechtspositie en formele werkgever. De beoogde nieuwe premier Dick Schoof behoorde tot die groep en formateur Richard van Zwol zit als topambtenaar daar nog steeds in.

Op veel ministeries zijn grote schandalen de afgelopen decennia in de publiciteit gekomen waarvan de meest recente nog vers in het geheugen liggen. Zoals de toeslagenaffaire en het Groninger gasdossier. Maar ook de al jaren heersende financiële chaos bij het ministerie van VWS, waarvoor de Algemene Rekenkamer al jaren waarschuwt.

De hoogste ambtelijke baas van een ministerie, de Secretaris-Generaal (SG) is altijd lid van de Topmanagementgroep. Dat geldt ook voor de vele Directeur-Generaals (DG’s) die op een ministerie werkzaam zijn.

Voor falend leiderschap, ernstig mismanagement en wanbeleid op een ministerie zijn dus altijd de SG en één of meerdere DG’s eindverantwoordelijk. Maar door hun speciale rechtspositie worden die niet direct de laan uitgestuurd. Ze krijgen een herkansing op een ander departement. Met een grote kans om hun getoonde incompetentie bij een andere uitvoeringsorganisatie of ministerie nog eens te herhalen.

Want het solliciteren voor een nieuwe baan gebeurt bij een ander lid van deze zelfde bijzonder goed beschermde kleine eliteclub. Er is dus sprake van een feitelijk juridisch beschermde baantjescarrousel voor topambtenaren, waardoor bewezen falend leiderschap en incompetentie op het hoogste verantwoordelijkheidsniveau gewoon in stand blijven.

De omstreden topambtenaar die leiding gaf op de werkvloer in de toeslagenaffaire kon zonder blikken of blozen gewoon weer aan de slag in een topbaan bij Justitie. Zolang deze speciale rechtspositie van topambtenaren niet drastisch verandert en de beschermde baantjescarrousel intact blijft zal Nederland nieuwe schandalen en affaires bij ministeries en overheidsorganisaties vanwege incompetent leiderschap “billigend in kauf” moeten nemen.

De in het hoofdlijnenakkoord besloten reductie van ambtenaren zal wel uitgevoerd kunnen worden op het midden en lagere niveau. Alleen zijn dat niet de managementlagen die de bestuurscultuur kunnen veranderen. Dat kan alleen als je de toplaag flink aanpakt. Dat wordt echter verhinderd door hun speciale rechtspositie. NSC kan dus fluiten naar de door hen zo gewenste verandering van de bestuurscultuur.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

T.H. Yap
T.H. Yap
10 jun. 2024 - 9:29
meervoud van DG's is directeuren- generaal en niet generaals. Dat zijn ze niet.
Minoes&tuin
Minoes&tuin
9 jun. 2024 - 6:29
https://www.nrc.nl/nieuws/2024/06/08/juridische-risicos-blinde-vlekken-en-meer-kansenongelijkheid-ambtenaren-zien-vele-losse-eindjes-in-coalitie-afspraken-a4855775
gerard Louwes
gerard Louwes
9 jun. 2024 - 1:47
De bv Nederland is toe aan een grote verandering..en vooral de juiste mensen op de juiste plek.. Beoordeling op competenties en niet op loyaliteit..
EenMening6
EenMening6
8 jun. 2024 - 9:26
Het FD had op 18 mei een rapportage over de snelle toename van het aantal ambtenaren sinds 2017. Uit hun onderzoek kwam naar voren dat het aantal uitvoerende ambtenaren nauwelijks was gegroeid, terwijl het aantal beleidsambtenaren fors is toegenomen. Dat zijn ook nog eens de beter betaalde functies. We hebben dus niet minder ambtenaren nodig maar andere ambtenaren: meer uitvoerende en minder beleidsambtenaren.
2 Reacties
EenMening6
EenMening68 jun. 2024 - 10:14
nauwelijks is gegroeid
Redskibeat
Redskibeat9 jun. 2024 - 7:02
@EenMening6, Kan u spv ergus anders u geleik gaan halu? Gaat om inhaud, niet om afzijku!
Bert en Monique
Bert en Monique
8 jun. 2024 - 8:49
In het NOS journaal ermee...
Marco56
Marco56
8 jun. 2024 - 7:16
Geldt niet alleen bij ambtenaren, maar ook in de (internationale) industrie en begint bij de studentennetwerken.
Effie2
Effie2
8 jun. 2024 - 6:13
Minder ambtenaren en belastingverlaging in het vooruitzicht stellen heeft de populistische neoliberalen door de jaren heen veel zetels opgeleverd. Maar de praktijk was, dat het ambtenarenapparaat steeds minder in staat was haar werk naar behoren te doen. En wellicht was dat ook de bedoeling van de hiervoor verantwoordelijke politici. Minder controle op misstanden, gepleegd door ondernemers, bijvoorbeeld. Vertrouw de uitvoerende ambtenaren, en laat het aan hén over om bepalen wat ze voor hun functioneren nodig hebben. Organiseer de diensten van onderaf naar boven en maak er een platte organisatie van. Op die manier worden ze ook politiek onafhankelijk. Schaf die peperdure wantrouwende managementcultuur af, en geef onze ambtenaren hun eigen verantwoordelijkheid en hun in de praktijk geschoolde chefs terug.
3 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa8 jun. 2024 - 21:20
Nee, ik vertrouw ambtenaren niet....
TheBigLebowski
TheBigLebowski9 jun. 2024 - 7:08
@Baloemparoempaloempa, ik vertrouw ondernemers niet.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa10 jun. 2024 - 8:33
Na het toeslagenschandaal, word van mij verwacht dat ik de overheid en ambtenaartjes nog steeds vertrouw Dat is een beetje te veel gevraagd, lijkt mij.
Pater
Pater
8 jun. 2024 - 3:07
20% bezuinigen op ambtenarenapparaat volgens Kerstholt: "Vanuit efficiency- en kostenoverwegingen een uiterst zinvol besluit." Het uitdijende ambtenarenapparaat is een direct gevolg van de gedetailleerde politieke wensen en dus onmogelijk zonder verandering van die wensen, niet van de één of andere vage bestuurscultuur. En dan zou het bezuinigde geld nog moeten gaan naar inspectie-diensten. Wat wel een kans zou moeten maken is de bezuiniging op de externe inhuur, door motie Roemer ooit maximaal op 10% gesteld, was in 2023 15,4%. Kun je mooi opdragen aan de ambtelijke top.
adriek
adriek
7 jun. 2024 - 20:26
De Amerikaanse methode toepassen: gewoon willekeurig elke tiende werknemer ontslaan en afwachten waar het gaat knellen. Elke twee jaar herhalen.
1 Reactie
Effie2
Effie28 jun. 2024 - 7:23
Die ondoordachte kaasschaafmethode, is dat wel de beste manier om ons ambtenarenapparaat, die ten dienste staat van de samenleving, beter en kostenefficiënter zijn belangrijke werk voor ons te laten doen? Ik waag het te betwijfelen, en voorzie dan vooral een verdere toename van stress, uitval, en verder oplopende achterstanden.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa
7 jun. 2024 - 20:14
Goed stukje dit De omstreden topambtenaar die leiding gaf op de werkvloer in de toeslagenaffaire kon zonder blikken of blozen gewoon weer aan de slag in een topbaan bij Justitie Te walgelijk voor woorden. Maar ook typerend Een ambtenaar krijgt altijd geld en dat geld word door ons betaald Wij kunnen ons niet terugtrekken, als het beleid niet meer deugd. Dat is eigenlijk een recept voor corruptie. Je krijgt gratis geld en als je het fout doet, krijg je alsnog gratis geld. Men heeft geen enkele manier om erop te responderen. Hierover nadenken is alleen 'extreem' volgens mensen als Dick Schoof Eerlijk gezegd denk ik dat je wel 50 procent van het ambtenaren apparaat kan afschalen. De meeste ambtenaren doen niets. Bullshit jobs, zoals Graeber het noemde. Mensen die voor elkaar papierwerk maken en elkaar bezighouden. Als een hamster die rondjes rent in een wiel
Boer-Breekt-Klomp
Boer-Breekt-Klomp
7 jun. 2024 - 19:36
Ach door de jaren heen hebben allerlei clowns zich een "kleinere overheid" gewenst, Stef Blok voorop, Vrom opgeheven: hiep-hiep hoera welkom woningnood. Permanente vacature stops afgekondigd, uitvoeringsorganisaties en inspecties underfunded. Er komt in de praktijk niets van terecht al zou je echt willen. In onze complexe maatschappij wordt de overheid alleen groter en niet kleiner. *Kleiner* kan alleen maar als je ook echt *minder* zou gaan doen. Maar daar is inhoudelijk helemaal geen overeenstemming over, en zeker niet wat dan wel of wat niet meer doet. Voor nu is 20% = gratis bier. Of er nu wel of niet een eliteclub / toplaag bovenzit. Dat is al eeuwen zo: de trap wordt nooit van bovenaf schoongeveegd. Dan is er nog het statusverschil tussen beleidsambtenaren en uitvoeringsambtenaren. Snijden in de uitvoering lijkt makkelijker. Iedereen wil beleidsbepalend zijn. " .... And yes, minister all these vital tasks have to be carried on ..."
Willem D2
Willem D2
7 jun. 2024 - 18:28
Het NRC heeft ooit een zomer reportage gemaakt over de ellende die de ABD aanricht met haar meeuwenmanagent. Tegen de tijd dat inzichtelijk wordt welke strond een ABDer heeft achtergelaten is hij al op een functie elders en ongrijpbaar. Dit bleek ook al bij de toeslagenaffaire. Nu blijkt er nog zo’n soort laag boven te zitten. We zijn verloren…….
Frits Jansen
Frits Jansen
7 jun. 2024 - 17:48
Er zal best wel vriendjespolitiek zijn, maar op belangrijke punten klopt dit verhaal niet (nee, ik ben geen belanghebbende). Het toeslagenschandaal is de schuld van de politiek. Die natuurlijk graag ambtenaren de schuld geeft, maar de werkelijkheid is dat 15 jaar geleden de hele Kamer hysterische was over fraude, met de "Bulgarenfraude" nog vers in het geheugen, en daarom *meedogenloze* handhaving eisten. en democratisch als ze zijn ingesteld volgden de ambtenaren de politiek. "Groningen" is ook de schuld van de politiek. Die was verslaafd geraakt aan het geld dat het gas opbracht, en niet slim genoeg om te bedenken dat tijdig ruimhartig compenseren veel ruzie had voorkomen. Als de twee schandalen waar dit artikel mee begint al verkeerd beoordeeld worden hoef ik de rest niet meer te bespreken.
Martin van der Linde
Martin van der Linde
7 jun. 2024 - 17:29
Lijkt me logisch dat iedereen zich verzet tegen deze onzinnige bezuinigingen. Natuurlijk hebben hoge ambtenaren privileges maar waarom dat gestook tussen ambtenaren onderling? Laat de bonden hier hun mening over geven maar ga niet op voorhand al zeggen wie goed of fout is.
Mathijsco
Mathijsco
7 jun. 2024 - 17:19
Met een degelijk ambtenarenapparaat is niks mis. Deze 'derde macht' zal -op een paar verstokte NRC lezers na- vrijwel niemand kunnen bekoren.
hgroen2
hgroen2
7 jun. 2024 - 16:56
[Vanuit efficiency- en kostenoverwegingen een uiterst zinvol besluit. ] Oh ja. dat mag je dan onderbouwen. Als je mensen wegbezuinigt, bezuinig je ook dienstverlening, kennis en ervaring weg. Is dat efficient? ten tweede blijkt uit het verleden dat al dat soort efficiency operaties bij de overheid, nauwelijks tot niets hebben opgeleverd. Verder heb je wel gelijk dat t topmanagement opgeschoond dient te worden.
3 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde7 jun. 2024 - 17:26
Helemaal eens, Groen. Ik verslikte me ook toen ik dat las. Kosteneffectief? Zeker, maar alleen op korte termijn. Efficiënt? Zeer zeker niet. Door alle bezuinigingen moet de overheid steeds meer mensen inhuren, dure mensen, om de boel draaiend te houden. Minder ambtenaren is zoiets als minder asielzoekers. Tendentieuze praatjes voor achterlijke kiezers die geen idee hebben hoe de wereld in elkaar zit.
Frits Jansen
Frits Jansen7 jun. 2024 - 17:52
In de loop der jaren zijn diverse ambtelijke organisaties nominaal losgekoppeld van de overheid, zodat de mensen die daar werken geen ambtenaren meer zijn (maar verder gewoon doorgaan met hun werk). Verder bestaat in elke grotere organisatie het gevaar dat er steeds meer bazen en baasjes komen en minder mensen die het echte werk doen. Dit natuurverschijnsel verlangt dat er regelmatig "grote schoonmaak" wordt gehouden.
Minoes&tuin
Minoes&tuin8 jun. 2024 - 6:53
hGroen Helemaal mee eens.
Jozias2
Jozias2
7 jun. 2024 - 16:19
Twee misvattingen: 1. De rechtspositie van deze groep is niet beter dan reguliere ambtenaren maar juist slechter. Iemand uit deze groep (komende uit een vaste aanstelling) wordt benoemd met een tijdelijk contract, de maximale functieduur is 9 jaar inclusief verlenging en men kan worden ontslagen als er daarna geen passende functie is gevonden. Andere ambtenaren kunnen gewoon blijven zitten zonder een maximale functieduur. Bij slecht functioneren kan de functionaris gewoon worden ontslagen. Het hele idee hierachter is juist om te voorkomen dat (top) ambtenaren binnen een ministerie te veel macht krijgen. Dat wordt voorkomen door te rouleren. Dat heeft dus niets met een baantjes carroussel te maken. Daarnaast is een dergelijke functionaris erg afhankelijk van de ‘klik’ met de politieke leiding. Die klik (of met name het ontbreken daarvan) kan er toe leiden dat de ambtenaar (ook bij goed functioneren) toch ergens anders iets moet vinden. 2. De conclusie dat het saneren van 25.000 ambtenaren op de beleidskernen in Den Haag (waarbij defensie en uitvoeringsorganisaties worden ontzien) niet gaat lukken klopt. Maar alleen met een andere reden: er werken nog geen 25.000 ambtenaren bij die beleidskernen. Daarnaast is de groei van het aantal ambtenaren een direct gevolg van steeds meer nieuwe taken als gevolg van politieke keuzes. De politiek kan altijd aangeven welke extra taken er bij moeten, nooit welke taken niet meer uitgevoerd moeten worden.
Joop  den Uil
Joop den Uil
7 jun. 2024 - 16:00
Niet voorniets luidt het spreekwoord al vanaf de Romeinse Tijd: ''ambtenaar en bureaucraat ... je zit gebeiteld bij Vadertje Staat''
1 Reactie
EenMening6
EenMening68 jun. 2024 - 9:21
De Chinezen noemen dergelijke banen "een ijzeren rijstkom".
Dracae
Dracae
7 jun. 2024 - 15:39
Er wordt al decennia gesneden bij de overheid. Direct of door privatisering. Dat laatste is ondertussen al zo vaak fout gegaan dat zelfs de VVD het soms een klein beetje snapt. Iedereen die denkt dat dingen beter en goedkoper worden door het aan bedrijven en bureautjes over te laten is niet goed bij zijn of haar hoofd. Snijden in de ambtenarij kan op zich goed zijn, er zijn er op bepaalde gebieden veel te veel. Onzin hier, extra controle omdat we allemaal stikjaloers zijn daar ...maar ook hier is het over het algemeen gewoon dom. We kunnen de grote infrastructuur niet onderhouden..want niet genoeg expertise. Defensie...hetzelfde. Bij de belastingdienst zijn er heel veel mensen uitgegaan, waarbij hun salaris werd bespaard...maar er per persoon ook meer dan een miljoen minder binnenkomt van de grootste bedrijven. Er is één manier om stevig te snijden in het ambtenaren bestand , terwijl de samenleving erop vooruitgaat en dat is een basisinkomen zonder gedoe en controle op controle . Wist je dat er vaak meer geld wordt uitgegeven aan controle, boetes innen en dergelijke dan het bespaard en oplevert? Maar ja...wat als de buurman een paar euro onterecht krijgt..of opa Jan en z'n nieuwe vriendin samenwonen zonder het te melden? Dat kan natuurlijk echt niet... Echte fraude is altijd een probleem, maar we zijn veel te ver gegaan met alles te willen controleren en weten en..dat kost alleen maar extra!
3 Reacties
Robert de Boer
Robert de Boer7 jun. 2024 - 17:24
Niets aan toe te voegen!
Frits Jansen
Frits Jansen7 jun. 2024 - 17:56
In de laatste zin benoemt u de essentie: de afrekencultuur maakt dat ambtenaren geen fouten meer durven te maken. Dat heeft een verlammend effect. De cybernetica leert dat er een optimum is bij een bepaald aantal fouten. Corrigeren is soms efficiënter dan angstvallig proberen fouten te vermijden. Helaas kennen muggenziftende Kamerleden (en journalisten) dit beginsel niet.
Minoes&tuin
Minoes&tuin8 jun. 2024 - 6:55
Dracae Ik kan het niet beter verwoorden. Zelfs een ezel trapt niet twee keer in dezelfde val.
Anna R. Chist
Anna R. Chist
7 jun. 2024 - 15:18
De enige ambtenaren waar we echt eens vanaf moeten zijn die lui die de tweede kamer bevolken en de eerste kamer. Laat de mensen regeren, niet die club bedriegers.
4 Reacties
JoostdeF
JoostdeF7 jun. 2024 - 16:47
Bedoel je serieus dat je liever de Chinese en Russische bureaucratie hebt in Nederland?
adriek
adriek7 jun. 2024 - 20:24
Laat de mensen regeren... Dat heet democratie. Dat hebben we al. #hoedan?
Olav Meijer
Olav Meijer7 jun. 2024 - 23:54
Volksvertegenwoordigers zijn geen ambtenaren.
Anna R. Chist
Anna R. Chist8 jun. 2024 - 10:05
En ze zijn ook geen volksvertegenwoordigers.
Greendutch
Greendutch
7 jun. 2024 - 15:00
Op topniveau weet men blijkbaar de eigen toekomst beter te beveiligen dan eronder. Mogelijk moet juist dáár gesneden worden maar ik hoor al een poos dat teveel ambtenaren weg zijn (hoe en waarom weet ik niet) waardoor juist kennis, expertise en ervaring gemist wordt om fouten te voorkomen en dat dus snijden in ambtenaren nu niet goed is
Greendutch
Greendutch
7 jun. 2024 - 15:00
Op topniveau weet men blijkbaar de eigen toekomst beter te beveiligen dan eronder. Mogelijk moet juist dáár gesneden worden maar ik hoor al een poos dat teveel ambtenaren weg zijn (hoe en waarom weet ik niet) waardoor juist kennis, expertise en ervaring gemist wordt om fouten te voorkomen en dat dus snijden in ambtenaren nu niet goed is
1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 jun. 2024 - 15:55
Volgens mij hebben ze al menskracht tekort dus begrijp ik het sowieso niet.
Gerygrr
Gerygrr
7 jun. 2024 - 14:09
Elke topambtenaar laten solliciteren naar een ministerspost?
Dorman10
Dorman10
7 jun. 2024 - 14:07
Gouden kans dus voor Wilders en cs. om hier een einde aan te maken.
2 Reacties
Karingin
Karingin7 jun. 2024 - 16:30
Dat gaat ie echt niet doen, integriteit en rechtsstatelijkheid zijn in zijn boekje linkse hobby's, en hij kent veel van die lui waarschijnlijk persoonlijk
Anna R. Chist
Anna R. Chist7 jun. 2024 - 16:47
Wilders plannen met Nederland vergen juist meer ambtenaren en niet minder.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor