Netbeheerder Alliander waarschuwt dat de vraag naar elektriciteit harder stijgt dan het aanbod. Dat meldt het AD. Het bedrijf luidt donderdag de noodklok en zegt dat huishoudens rekening moeten houden met “knipperende verlichting thuis, het niet kunnen terugleveren van zonnestroom of zelfs met stroomuitval”.
Donderdag presenteerde topman Maarten Otto de jaarcijfers over 2022 en zei daarbij dat “de energietransitie nu echt op stoom” is. Het aantal woningen en kleine bedrijven met zonnepanelen nam met een kwart toe en ook het aantal warmtepompen en elektrische auto’s is gestegen. Dat alles leidt er wel toe dat veel huishoudens een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig hebben. Volgens Otto is het “onmogelijk” om dit tempo van de energietransitie bij te houden.
Dat levert problemen op voor de directe toekomst, want als gevolg van de afspraken in het klimaatakkoord moet de verduurzaming zelfs nog een tijdje bij worden gezet. Daar komt nog eens bij dat Alliander kampt met zowel materiaal- als personeelstekorten. Op sommige plekken in het land is de netbeheerder nu al niet in staat om direct aansluitaanvragen in behandeling te nemen, Otto waarschuwt dat dit de komende jaren gaat oplopen.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Jarenlang heeft de energiesector nagelaten de nodige modernisering van het net aan te pakken. Nu moet dat toch, liefst uit eigen portemonnee. Alliander heeft gegokt, en misgegokt. Dat is ondernemersrisico, en hoort dus niet afgedekt te worden door de overheid, De overheid moet Alliander nu dwingen tot modernisering uit Alliander's eigen zak.
Tennet is in Nederland eindverantwoordelijk voor het net. Zij hebben 10 jaar geleden om budget gevraagd om het net in Nederland met het oog op de toekomst te verzwaren. Helaas hebben ze het budget destijds niet gekregen. De Allianders en de Enexissen van deze wereld hebben daar niet zoveel in te vertellen.
Wacht maar tot de zon -dankzij het nieuwe klimaat- komende zomer uitbundig staat te stralen. De PV panelen maken overuren en daar kunnen de draden niet tegen.
Gelukkig betalen we al veel te veel aan energie zodat de energiemaatschappijen genoeg geld hebben om de zekerheid te bieden waar al voor betaald is.
Gewoon nog ff 1 miljoen nieuwe gasloze huizen bijbouwen, gaat vast allemaal goed komen.
Rondom ons dorp: In het noorden en zuiden een windmolenpark. Het westen wordt opgesierd met zonnepanelen en in het zuidoosten een groot transitie -stroomfabriek.. Het gebeurd regelmatig dat er weer stroom uitval is. De laatste keer zaten een paar dorpen in het donker. We hebben zaklantaarns, kaarsen en lucifers op vaste plekken liggen. Door die stroomuitval is er ook geen verbinding met de computer en telefoon die met de p.c. in verbinding staat. Daarom is het handig om ook nog een oude telefoontje in huis te hebben. Al was het alleen maar om de buren te vragen of ze de houtkachel aan hebben. Koffie automaten werken dan ook niet..een fluitketeltje en andere kampeer spullen kunnen goed van pas komen.
Privatisering en schaalvergroting van de nutssector is het probleem. In de jaren 60 werden in een paar jaar duizenden kilometers gasleiding aangelegd en miljoenen huishoudens aangesloten. Die mentaliteit hebben we nu ook nodig voor de energietransitie. Het aanleggen van glasvezel duurt nu al bijna 20 jaar en is nog lang niet klaar, dat zegt genoeg. Minder praten, meer doen. Minder marktwerking, meer regie door de overheid.
Alle aandelen van Alliander zijn in handen van 74 Nederlandse provincies en gemeenten. De grootste aandeelhouders zijn de provincies Gelderland, Friesland, Noord-Holland en de gemeente Amsterdam.
Het is diezelfde overheid, die Tennet geen budget ter beschikking wilde stellen om het net preventief te verzwaren. Het net is eigendom van de overheid, je energie rekening bestaat uit transportkosten, energiebelasting en energiekosten. Alleen het laatste deel is geprivatiseerd,.
Groeiproblemen bij alle semipublieke instellingen, zou dat door het neoliberale beleid van wegkijken komen!
Nee door een kortzichtige overheid. Het netwerk is nog steeds publiek eigendom.
@Willem D2 10 mrt. 2023 - 14:31 ""Nee door een kortzichtige overheid.""" Al 12 jaar een neoliberale overheid. Causaal verband tussen overheid en neoliberaal beleid wellicht?
Het is een technische uitdaging en een recht toe recht aan rekensom waar niet naar geluisterd is. Ik zag dat van de week iemand weer eens verwees naar de film don't look up, dit is het echte scenario. Dit is de wereld die we aan onze kinderen nalaten omdat je zo druk was met jezelf de hemel in prijzen omdat het allemaal zo vreselijk groen en eco was. Goed gedaan.
Dat is niets nieuws. Nog erger is dat maar 14% van het huidige energieverbruik uit electriciteit bestaat, waardoor de toekomstige electriciteitsbehoefte nog eens vervijfvoudigd moet worden. Effectief betekent dit dat de huidige duurzaam opgewekte wind en zonne energie, voor zover die bestaat, maar iets meer dan 3% van de totale energie behoefte dekt. En dan wordt er nog geen rekening mee gehouden dat de meeste duurzame energie op het verkeerde moment geproduceerd wordt en er vormen van opslag gevonden moeten worden, die voor het merendeel erg energie intensief zijn.
Regeren is vooruit zien, maar dat gaat ze in Den Haag niet zo goed af. Tennet wilde 10 jaar geleden het netwerk al uitbreiden, maar kreeg geen budget van het toenmalige kabinet.
In de zomer krijgen we overschot (geen verwarming maar wel veel zonnestroom), en in de winter gaat de transportcapacitieit te klein blijken. Neem even op een koude winterdag een gasverbruik van 10 m3 per dag (dat is te vergelijken met zo'n 100 kWh aan warmte. Op een koude dag is de COP van een warmtepomp die zijn warmte uit de lucht haalt een stuk stuk minder. Je hebt dan alleen aan verwarmen zo'n 33 kWh op een koude winterdag nodig. Ik kom in een week (ik heb gas) niet aan 33 kWh stroom. Met warmtepomp en een koude winterweek gaat mijn elektraverbruik dus met factor 8 omhoog. Helder dat het huidige net daar niet is op uitgelegd. Oh ja, dan hebben we ook nog de stekkerauto's die opgeladen moeten worden.
@Wimtel. Helemaal helder, de COP is wel voor een heel en totaal koude dag, maar dat doet van het principe niets af. U schetst daarmee de kern van het probleem. Wat U net net noemt dat het niet trekt impliceert dan ook de energieleveranciers, waar de infrastructuur voor liefst groene energie het niet trekt. Door mn achterstallig onderhoud bij kerncentrales en te weinig water voor de hydrocentrales heeft Frankrijk dat probleem al. Soms redt de wind het, maar er is uitgerekend dat er 22 -30 dagen per jaar zijn waarvoor het immense investeringen vereist om energie zekerheid te kunnen garanderen. Uiteraard koud, weinig wind , donker. Wij doen hier mee aan een project om ons op die dagen te behelpen met minimaal energiegebruik vooral op de piekuren. Daar hoort een specifiek tarief bij ‘ edf tempo’ Je huis wordt die dagen kleiner, de auto laden we niet, de was wacht en we eten ingevroren restjes uit de magnetron en rauwkost. In één ruimte brand een houtkachel of bij anderen gashaardje. De laatste 2 winters ging het prima. We zijn beslist geen fanaten, eerder liberaal, maar dit ongemak gedurende minder dan 30 dagen per jaar maakt heel veel uit. scheelt heel veel netwerk en dus natuur.
@Wimtel, dat klopt, we hebben nog helemaal geen schaalbare technische oplossing voor het energie-buffer. Maar binnen een jaar of 12 zijn alle problemen opgelost, want dan mogen we geen benzine auto's meer kopen en moeten we aan de warmtepomp. Politiek wensdenken door nitwits. @Juppé, jullie hebben in ieder geval nog kerncentrales die voor een flink deel van de energie zorgen (zomer en winter), die mogen we hier ook niet, dus de uitdaging in Nl is een stuk groter dan in Frankrijk.
@Juppé, Het is wel een mooie manier om terug naar het begin te gaan. Wij proberen ook zoveel mogelijk groenten en fruit van het seizoen te eten. Zelf jam inmaken. Mijn eigen sokken en handschoenen breien.. Alleen het inwecken lukt niet goed. Dus gaan de groene boontjes in de vriezer. Bij goedkope winkels wel ledlampen op zonne energie gekocht. En ja, ik doe de was ook zoveel mogelijk als de zon schijnt.
Juppe, Die houtkachels zitten in het dichtbevolkte Nederland inmiddels behoorlijk in het verdomhoekje.
@Juppé: Aha, jij woont in Frankrijk. Ik probeer ook superzuinig te zijn v.w.b. mijn energieverbruik. De zonligging is goed. Zodra de zon binnenkomt gordijnen op en, en vervolgens weer dicht. De gordijnen hangen niet over de radiatoren, daar heb ik een voorziening voor gemaakt. Ik heb 3 voorzetramen gemaakt die buiten ook de kozijnen omvatten waardoor het warmteverlies nog ver afneemt. De temperatuur is wat ik net kan hebben en alleen in de vertrekken waar ik leef (kantoor en deel woonkamer). Het is dus niet comfortabel nu. Over 10 jaar lukt dat wellicht niet meer vanwege toenemende leeftijd. Boodschapen doe ik zoveel mogelijk lokaal en lopend. Douchen gaat aardig spartaans, maar dat deed ik voorheen ook al. Jij hebt nog wat uitwijkmogelijkheden v.w.b. energie (vanwege dat jij opgeslagen energie hebt in de vorm van hout). Het probleem is inderdaad de piekbelasting in de winter. Om daar het net voor uit te leggen gaat echt veel geld kosten. Zoals A little bit of sunshine ook aangeeft, het probleem is energie-opslag in de buurt waar het wordt gebruikt. Daar heben we nu ondergrondse voorzieningen voor, en opslagtanks (Oei, fossiel...). Ik denk dat we met zijn alleen flink terug moeten in energieverbruik (en materiaalverbruik), maar dan zijn we er nog steeds niet. Veel mensen gaan dat niet willen en als ik er over begin volgt regelmatig de opmerking: "ik kan het betalen".
''Het aantal woningen en kleine bedrijven met zonnepanelen nam met een kwart toe en ook het aantal warmtepompen en elektrische auto’s is gestegen. Dat alles leidt er wel toe dat veel huishoudens een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig hebben.'' Paupers zonder villa of bedrijf met zonnepanelen met subsidie, warmtepomp met subsidie, Tesla met subsidie betalen zich al blauw aan opslagen op hun energierekening voor het verzwaren van de elektriciteitsaansluitingen voor de rijken. Paupers kunnen echt niet nog verder uitgeknepen. Laat de rijken met villa's/ondernemingen en Tesla's, zonnepanelen, warmtepompen etc. met lage stroomkosten inclusief energiebelasting e.d. vanwege de salderingsregel (of zelfs geld toe bij meer teruglevering van stroom dan gebruik) maar opdraaien voor de malheur die ze veroorzaken en waarvan ze zelf nog jarenlang dik profiteren. https://pure-energie.nl/kennisbank/de-nieuwe-salderingsregeling-vanaf-2023/
Energie is de bron van economie en welzijn. Het zal middeleeuwse toestnden geven als dat wegvalt. Gelukkig hebben we een ervaren Minister aan het roer staan die voor onze continuiteit van energie zorgt - als hij niet op reis is .
« Gelukkig hebben we een ervaren Minister aan het roer staan die voor onze continuiteit van energie zorgt - als hij niet op reis is .« ……..Veel vertrouwen in Rob Jetten, juist in het buitenland moeten daarvoor ook zaken geregeld worden. Zeker omdat hij zoveel landgenoten heeft die hun energie liever aan klagen verstoken.
Mijn Aladdin Blue Flame Heater die mijn eerste studentenkamer van 2.14 bij 3.25 zes jaar lang warm hield heb ik weggegeven. Dat had ik niet moeten doen.
De fiets, de auto, de step, de kookplaat, de warmtepomp, de airco, de waterkraan... alles moet tegenwoordig aan het stopcontact. Daarbij zijn er in 2022 alleen al zo'n 227.000 mensen bijgekomen in Nederland. Als dit elk jaar zo is, dan kom je op een gegeven moment capaciteit te kort. Dat is volkomen logisch.
Dit krijg met de huidige politieke samenstelling. Vaak geschiedenis, politieke wetenschappen enz. gestudeerd. Vele termijnen in de politiek. Rutte, Vos, Wilders, Klaver enz. Geen enkel benul van de werkelijkheid.