Joop

Stroom aan donaties voor rechtszaak tegen homofobe dominee in Krimpen

  •  
22-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
Kerkgangers op Goede Vrijdag naar Mieraskerk

© KRIMPEN AAN DEN IJSSEL - Gezinnen met kerkgangers komen aan bij de Mieraskerk voor de kerkdienst op Goede Vrijdag. De veelbesproken en beveiligde Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel zet de d

Duizenden mensen steunen Leon Houtzager die een rechtszaak wil aanspannen tegen de homofobie prekende dominee Anthonie Kort van de streng-christelijke Mieraskerk uit Krimpen aan den IJssel. Houtzager, die juridisch bijgestaan wordt door Gerard Spong, wil dat de dominee veroordeeld wordt wegens groepsbelediging, aanzetten tot haat en discriminatie. Justitie erkende dat de dominee de wet heeft overtreden maar wil de geestelijke niet vervolgen omdat hij zich kan beroepen op de vrijheid van godsdienst.
Houtzager vindt dat justitie met twee maten meet. Op zijn actiepagina verduidelijkt hij:
"Wat we zien in de rechtspraak in Nederland is willekeur. Imams en politici worden namelijk wel met enige regelmaat vervolgd en veroordeeld wegens groepsbelediging. Ik wil dat iedereen voor de wet gelijk wordt behandelt of je nu religieus bent of niet-religieus. Ik wil de rechter daarom vragen een principe-uitspraak te doen en jurisprudentie te schrijven waarin staat dat artikel 6 van de grondwet niet gebruikt mag worden als excuus om andere wetten te overtreden."
De activist wilde 5000 euro ophalen maar het drievoudige daarvan is al binnen 24 uur gedoneerd. Het COC, dat Houtzager steunt, zegt in een verklaring : “Samen met Leon hebben wij besloten dat geld dat overblijft ten goede zal komen aan LHBTI-acceptatie in de biblebelt. Het onderwerp waar Leon zich al enkele jaren hard voor maakt.”
BNNVARA-presentator Tim Hofman besteedde in februari aandacht aan de haatzaaiende dominee in zijn programma BOOS. Die aflevering is inmiddels meer dan 1,1 miljoen keer bekeken. Hofman steunt de actie van Houtzager.
Geen video? Klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Zandb
Zandb23 jul. 2021 - 7:28

Als je gelooft dat god meent dat homoseksueel zijn tegennatuurlijk is (net volgens Herman Finkers als lopen over het water) dan overtreed je in feite geen enkele wet. Zo gauw dit 'soort denken' uitmondt in de discriminatie van homo's, dan is het foute boel, voor politicus, geestelijke, cabaretier of zelfs gewoon mens.

1 Reactie
Marinus C.
Marinus C.23 jul. 2021 - 12:22

De wetgeving is in deze, maar ook in geval van discriminatie, inderdaad onevenredig in het voordeel van de homohatende religieus, en dat mag wel eens anders.

lmgikke
lmgikke22 jul. 2021 - 23:42

Dus wel. Het OM komt niet zelf in beweging, dan zul je een zaak moeten aanspannen. Daar heb je een advocaat voor nodig en zo'n zaak kost geld.

Greendutch
Greendutch22 jul. 2021 - 18:52

zo vreemd dat kerkelijke leiders -pastoors, bisschoppen, dominees, imams etc- geloven dat god alles gecreëerd heeft en anderen voorhouden om dat als heilig te beschouwen maar zelf god's creatie -de homofiele mens- afwijzen, vernederen, verketteren....en dus god niet echt geloven noch respecteren dat het god's creatie is. hoe geloofwaardig blijven zij zelf?

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland22 jul. 2021 - 19:47

Het ligt kennelijk allemaal niet zo simpel https://nl.wikipedia.org/wiki/Christendom_en_homoseksualiteit

Sam V
Sam V22 jul. 2021 - 18:32

Raar verhaal. De jurisprudentie t.a.v. artikel 6 is er namelijk al. Anders zouden imams niet veroordeeld zijn. Of vergelijkt hij toch appels met peren als hij willekeur ziet?

2 Reacties
Mohawk2
Mohawk222 jul. 2021 - 22:31

"Of vergelijkt hij toch appels met peren als hij willekeur ziet?" Wie is "hij"? God?

Mohawk2
Mohawk222 jul. 2021 - 22:40

Mocht je met "hij" Houtzager bedoelen, blijkbaar doet de jurisprudentie mbt art. 6 er in het geval van christenen er niet toe en bestaat er willekeur.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde22 jul. 2021 - 17:49

Het lijkt me een prima idee om de twee maten waarmee christendom en islam worden gemeten eens langs de lat te leggen. Maar het achterliggende probleem is groter, die verschillende maten zijn niet zo maar ontstaan. Dat is volksgevoel, gesublimeerd naar wetgeving. Hetzelfde geldt voor dat belachelijke burkaverbod. Daar ligt het echte probleem, racisme is een volksgevoel en dat is verboden terrein. Voor je het weet ben je elitair omdat je anderen, minder ontwikkelden iets verwijt. Want we moeten ze in hun waarde laten. Ze zijn slachtoffer van omstandigheden. In feite zijn het goede mensen, ze kunnen er alleen niets aan doen dat ze zijn eat ze zijn. Het is de schuld van het kapitaal of de kerk en eenmaal zingen we allemaal dat zelfde liedje. Ik denk dat we op moeten houden met dat wegkijken en het beestje gewoon bij zijn naam moeten noemen. Zonder aanziens des persoons of omstandigheid. We moeten niet trappen in de frames van extreem rechts en conservatief links dat alle arbeiders zijn overgestapt naar de PVV omdat links ze in de kou liet staan. Ze zijn overgestapt omdat ze niet deugden. Wie zichzelf als slachtoffer ziet en dat als motivatie voor zijn keuze of gedrag gebruikt heeft besloten de zaak te belazeren. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor de keuzes die hij of zij maakt, niemand anders. Dus nagel die dominee en die imam aan de publieke schandpaal. Dat verdienen ze, vrijheid van religie of niet. Wetgeving is vloeibaar, eenmaal onder publieke druk is ze vatbaar voor verbetering. En zo niet, dan is het hoog tijd dat ook anderen dan conservatief rechts de publieke opinie te gebruiken voor zaken die verbeterd moeten worden.

1 Reactie
ton14024
ton1402423 jul. 2021 - 10:46

´´Dus nagel die dominee en die imam aan de publieke schandpaal.´´ En Taghi er tussen. U kent de regels.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland22 jul. 2021 - 17:02

politici worden alleen vervolgd als ze dat in een bierkelder doen - in de kamer zelf mogen ze zoveel haatzaaien als ze willen . welnu , als deze meneer in de kerk dat doet is dat dan niet net zoiets als dat wilders het in de kamer doet ?

4 Reacties
lmgikke
lmgikke22 jul. 2021 - 17:54

Nee. dat is niet hetzelfde.

Satya
Satya22 jul. 2021 - 20:05

Wilders moet zeer zwaar gestraft worden omdat hij beloofde minder Marokkanen te regelen, niet voor zijn normale haatzaaierij. Mensen die deze actie toejuichen kunnen maar beter nadenken over het feit dat vvmu juist voor onderdrukte groepen de manier is om rechten te verkrijgen. De keerzijde daarvan is dat je maar moet omgaan met barbaarse figuren die denken dat hun wil de wereld moet vormgeven. Barbaren als Jasdon en Michel bestrijdt je met woorden, niet met hun eigen middelen van onderdrukking .

Zandb
Zandb23 jul. 2021 - 7:29

Griezel Wanneer je, waar dan ook, de wet overtreedt, dan kan je worden veroordeeld.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland23 jul. 2021 - 10:57

nee wilders kon niet worden aangeklaagd voor haatzaaien in de kamer