Joop

Strooi geen zout op Iraanse wonden door de heropleving van de omvergeworpen dictator, de Sjah te steunen

  •  
11-06-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2497 keer bekeken
  •  
ANP-462606658

Terwijl Europa de afgelopen 75 jaar in vrede en vrijheid leefde, hadden we in Iran de dictaturen van de sjah en de Islamitische Republiek te verduren.

Dodenherdenking, 4 mei op de Dam, is voor mij altijd een indrukwekkende ceremonie geweest. Een dag om de slachtoffers van die vreselijke gebeurtenis niet te vergeten, om de misdaden van toen en van alle tijden en door wie dan ook te veroordelen, om verzetshelden te herinneren en te bedanken.

Dieuwertje Blok zei die dag in haar speech: "Het kan mij soms niet lang genoeg duren, die stilte. Die indrukwekkende twee minuten lijken altijd te kort en zijn een verademing. Even weg van het geschreeuw, de meningencaroussel, intimiderende woorden. Terug bij jezelf, je eigen gedachten, je eigen geweten."

Ik moest huilen toen ik deze worden hoorde. Ik moest denken aan de slachtoffers van het religeuze en fascistische regime van Iran. Degenen die voor vrijheid en democratie in opstand waren gekomen zijn door de machthebbers op straat doodgeschoten of gearresteerd. Zo niet werden zij gemarteld of zelfs geëxecuteerd. Zoals iedereen heeft gehoord kwamen zeven maanden geleden vele mensen in Iran in opstand na de moord op een onschuldige jonge vrouw. Er werden 750 jongeren doodgeschoten, 20.000 gearresteerd en 8 van hen zijn geëxecuteerd.

Terwijl Europa de afgelopen 75 jaar in vrede en vrijheid leefde, hadden we in Iran de dictaturen van de sjah en de Islamitische Republiek te verduren. Ironisch genoeg, na de recente opstand van het volk in Iran, die veel internationale aandacht heeft gekregen, is Reza Pahlavi (de zoon van voormalig dictator, de sjah) opeens wakker geworden en droomt van de troon!

In dit verband is hij begonnen met een reeks advertenties. Tijdens zijn reizen naar verschillende landen probeert hij zichzelf voor te stellen als een alternatief. Deze beweging is absurd en onjuist. Om deze redenen:

De afgelopen 44 jaar heeft hij een goede tijd gehad met miljoenen dollars aan gestolen geld van het Iraanse volk en heeft hij geen enkele politieke functie gehad.

Hij is een goede spreker en spreekt goed Engels, maar hij weet weinig van politiek.

Hij gelooft niet in democratie, dus heeft hij geen specifieke politieke partij of groep opgericht en beschouwt hij zichzelf als verheven boven politieke partijen.

Zijn recente pogingen om een ​​bondgenootschap te sluiten met beroemdheden zijn vruchteloos geweest en hebben tegenstanders verdeeld achtergelaten.

Zijn adviseurs zijn meestal wrede en beruchte leden van de King's Security Police (SAVAK) die betrokken zijn geweest bij de marteling en executie van vrijheidsstrijders.

Hij heeft geen plannen om het regime van de Islamitische Republiek te veranderen en zijn hoop is dat de westerse landen het heersende regime omverwerpen en hem op de troon zullen helpen.

Volgens mijn informatie zal Reza Pahlavi binnenkort op uitnodiging van een van de Kamerleden van de VVD-fractie naar Nederland komen. Mijn boodschap aan Nederlandse politici is: als je de wonden van het Iraanse volk, niet kunt of wilt helen, strooi dan alstublieft geen zout op onze wonden door de heropleving van de omvergeworpen dictator te steunen.

PS: Ik ben zelf  een slachtoffer van het martel- en repressieapparaat van geheimedienst van de Sjah (Savak). Toen ik student was, werd ik vanwege het lezen van boeken en vreedzame activiteiten op de universiteit gearresteerd, gemarteld en veroordeeld tot 7 jaar cel.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (77)

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout12 jun. 2023 - 16:00

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout12 jun. 2023 - 16:00

Het US Pentagon- CIA- en Hollywoodapparaat heeft de Sjah en Fara Diba decennia lang op begeesterde wijze gepromoot met véél dollars als zaligmakende rolmodellen voor transatlantische verheerlijking van duizend- en één nacht sprookjes, waarin het Goede ten dienste staat van Macht, Kapitaal en een Klassemaatschappij á la Prince of Persia in Disneyland en de Efteling.

JaapBo
JaapBo12 jun. 2023 - 12:55

Goed artikel! Helemaal mee eens. De steun voor Pahlavi die ik af en toe zie komt van mensen die ook het Israëlische apartheidsregime steunen. Dat is geen goed teken, en dat doen ze niet voor het Iraanse volk!

9 Reacties
EenMening3
EenMening312 jun. 2023 - 16:23

Degenen die tegen een rol van Pahlavi zijn, hebben dan weer de neiging om het huidige regime te verdedigen, want anti-Amerika...

EenMening3
EenMening312 jun. 2023 - 16:27

"en dat doen ze niet voor het Iraanse volk!" Dat is een aanname. Ieder normaal is tegen het huidige regime in Teheran. Wie slagen om de arm houdt of Israël er met de haren bijsleept, is bij voorbaat verdacht. Anti-amerikanisten encanailleren zich vaak met dictatoriale anti-Westerse regimes.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout12 jun. 2023 - 17:13

Mening gaat weer hélemaal uit z'n pláát bij zelfs maar een zweem van kritiek op zijn door hem zo vúrig aanbeden Amerika. Je zou erom kunnen lachen als het niet zo dieptriest was, zo'n onnozelburgerlijke en minderwaardige obsessie om met de `grote' jongens mee te doen.

oproerkraaier
oproerkraaier12 jun. 2023 - 17:58

eenmening, en ondemocratische lieden vinden coups totaal niet bezwaarlijk. en beschuldigen tegenstanders van verdedigen van het huidige regiem. Daarnaast weigeren ze te erkennen dat de oorzaak van de ellende daar ligt in de Amerikaanse coup aldaar om zich te verzekeren van de Iraanse olie.

Prisunic
Prisunic12 jun. 2023 - 18:14

Mening: `Anti-amerikanisten encanailleren zich vaak met dictatoriale anti-Westerse regimes.' Belachelijke, bekrompen idee uit de tijd van Mc Carthy. Dat woord `encanailleren' typ je nu al voor de zesde keer. Alsof men in Europa nu op dit moment nog maar iéts te danken heeft aan dat imperialistische volk. Je slaat met deze uitspraken telkens een hansworstfiguur. Want tussen kritiek op Amerika en zg `ànti-amerika' zijn, ligt nog een waaier aan nuances.

VeganHarrie
VeganHarrie12 jun. 2023 - 18:34

En de Palestijnen van Hamas zijn vriendjes met het Iraanse regime, moet ik jou nu ook in dat hokje stoppen, Jaap?

oproerkraaier
oproerkraaier12 jun. 2023 - 18:52

vegan, ik weet niet of je het door hebt, maar je jijbak bevestigd wel dat in Israël apartheid heerst.

VeganHarrie
VeganHarrie12 jun. 2023 - 22:52

Als iemand kromme redeneringen kraait, is dat voor de eigen rekening.

oproerkraaier
oproerkraaier13 jun. 2023 - 10:53

Vegan, het is gewoon simpele logica hoor.

Middenman
Middenman12 jun. 2023 - 8:34

Misschien begint het er wel mee dat wij in het Westen eens begrijpen dat de democratische cultuur in andere delen van de wereld anders is. Zelfs veel dichterbij zijn er al verschillen; bijvoorbeeld als je Nederland en Zwitserland vergelijkt. Veel landen in het Midden-Oosten zijn nog maar relatief kortgeleden bevrijd van hun koloniale overheersers en moeten nog een heel proces doormaken in een totaal andere cultuur dan de onze. Ze moeten bijvoorbeeld nog ontdekken dat je in een democratie ook rekening houdt met minderheden, ook als die een totaal andere mening, overtuiging of religie hebben. En laat nu net dat aspect in onze eigen democratie ook weer onder druk staan!

8 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem12 jun. 2023 - 9:15

'Ze moeten bijvoorbeeld nog ontdekken dat je in een democratie ook rekening houdt met minderheden, ook als die een totaal andere mening, overtuiging of religie hebben. ' Nee, minderheden, democratie en andere meningen zullen in het Midden-Oosten altijd ondergeschikt zijn aan de Islam. Nu je het zegt, ik kan vrij weinig Islamitische landen opnoemen die democratisch zijn en waar minderheden een normaal en veilig leven kunnen leiden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jun. 2023 - 10:11

Cynisch genoeg was Syrië een tijdlang een van die landen waar minderheden relatief ongestoord naast elkaar konden leven.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jun. 2023 - 10:17

In 2021 was het 50 jaar geleden dat in het democratische Zwitserland het vrouwenkiesrecht op federaal niveau werd ingevoerd. Op kantonaal niveau werd vrouwenkiesrecht nog tot diep in de vorige eeuw tegen gehouden.

Middenman
Middenman12 jun. 2023 - 12:22

@DanielleDefoe - precies wat ik bedoel. Zelfs in een land waar ze eigenlijk de ultieme vorm van democratie hebben komt dat niet ineens tot stand, maar zijn ze door een proces van honderden jaren gegaan tot wat ze nu hebben. Daar kunnen wij in Nederland alleen van dromen. Zo'n proces kost tijd én moeite, vooral van binnenuit. Laten we dat ook gunnen aan landen die aan het begin staan van de democratisering.

Middenman
Middenman12 jun. 2023 - 12:25

@GeenProbleem - dat klopt. Maar geldt dat in de praktijk niet voor elke levensovertuiging? Stel dat de SGP een absolute meerderheid had in Nederland? Of D66, GL, SP, PVV, FvD, BBB? Zouden minderheden en mensen met een afwijkende mening dan beter af zijn?

oproerkraaier
oproerkraaier12 jun. 2023 - 14:25

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jun. 2023 - 14:29

De SGP lijkt mij, zijnde voorstanders van een theo-cratie, verreweg het gevaarlijkst. Ik moest drie uur reizen om voor het juiste waterschap te kunnen stemmen (en drie uur terug). Als die lui aan de macht komen mag ik niet meer stemmen.

GeenProbleem
GeenProbleem12 jun. 2023 - 14:49

@middenman ' Stel dat de SGP een absolute meerderheid had in Nederland? Of D66, GL, SP, PVV, FvD, BBB? Zouden minderheden en mensen met een afwijkende mening dan beter af zijn?' Nee natuurlijk niet, maar hebben ook nog zo iets als de grondwet én de SGP heeft zich daar ook aan te houden.

michellekepen
michellekepen11 jun. 2023 - 23:33

Auteur: "Ik moest denken aan de slachtoffers van het religieuze en fascistische regime van Iran" Het staat er echt: De Iraanse ayatollahs, weggezet als een islamfascistisch regime. Waarvan akte!

1 Reactie
Wir sind Pabst
Wir sind Pabst12 jun. 2023 - 9:12

Ieder weldenkend mens hier is hetzelfde van mening behalve de liefhebbers van fascistische islamitische regimes en dat zijn er nog te veel helaas.

JohnVKR
JohnVKR11 jun. 2023 - 22:00

Reza Pahlavi was onlangs ook in Israël om zijn steun uit te spreken voor de misdaden tegen de menselijkheid van Israël jegens het Palestijnse volk. Reza Pahlavi en geestelijk leider Khamenei propageren allebei apartheid. Het Iraanse volk verdient zoveel beter. Een VVD-fractie die Reza Pahlavi uitnodigt is een vijand van het Iraanse volk.

Abdu
Abdu11 jun. 2023 - 20:35

De Iraanse oppositie hier is een komedie-drama circus. Soms huil je voor hen en vaak lach je je kapot van hun politieke spelletjes. De in het westen assimileerde oppositie van Iran is een verlengstuk van veiligheidsintanties in verschillende landen. Wanneer deze instanties tegengeluid nodig hebben om in ondehandelingen hun politiek sterker positioneren tegenover de islamitische regering, brengen ze deze clouwns uit hun slaap om even herrie te maken. Geen, ik zeg nog eens geen een, oppositie in het westen strijdt voor de Iraanse bevoolking. De echte strijd gaat nog steeds in Iran zelf door, tegen de machthebbers en vooral tegen imperialisme. Die man leefde 25 jaar in islamitische Iran, zonder enige obstakel, of hij was geen politiek actieve burger. Dan heb je ook niks te vrezen!

12 Reacties
VeganHarrie
VeganHarrie12 jun. 2023 - 6:40

En jij Abdu, jij steunt het huidige regime in Iran, dat je zo afgeeft op de oppositie?

GeenProbleem
GeenProbleem12 jun. 2023 - 8:10

Behalve als je je hoofddoek af doet, dan heb je wel wat te vrezen 🤷‍♂️

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jun. 2023 - 10:29

Kledingvoorschriften voor mannen zijn veel minder restrictief. Geen blote armen en/of benen.

michellekepen
michellekepen12 jun. 2023 - 10:37

VeganHarrie, In plaats van deze vraag te stellen, kun je ook gewoon even op Abdu's naam klikken. En zijn laatste(!) 9 reacties lezen. Lijkt me dat je dan een betrouwbaarder beeld krijgt, dan dat je naar de bekende weg gaat vragen. (aan de slager zelf vragen, of dat zijn vlees lekker is.....)

Pater
Pater12 jun. 2023 - 13:23

"De echte strijd gaat nog steeds in Iran zelf door, tegen de machthebbers en vooral tegen imperialisme." Gut, ik dacht tegen de dictatuur van de orthodoxe islam. Welk imperialisme bedoel je precies? Meestal bedoelen mensen dan het Amerikaanse imperialisme; jij ook? Wat heeft dat er mee te maken?

Abdu
Abdu12 jun. 2023 - 17:01

GeenP… Onder welke steen keef je? Zoek op youtube naar “tehran today”, dan zul je merken hoe ver van de feiten verwijder ben je. https://youtu.be/-MnYYyNCuU0

Abdu
Abdu12 jun. 2023 - 17:18

VeganH… Welke oppositie? Die van mij (in Iran) of die van veiligheidsdiensten in het westen?

Abdu
Abdu12 jun. 2023 - 17:20

Danielle… Kledingvoorschriften zijn allemaal restrictief en hebben direct weinig met mannen of vrouwen te maken.

Abdu
Abdu12 jun. 2023 - 17:24

Pater Imperialisme is gewoon wat het is, en dus is er weinig verschil van welke richting die komt. En natuurlijk de VS is in geval van Iran de hoofdverdachte. Niks aan te doen!

oproerkraaier
oproerkraaier12 jun. 2023 - 21:00

Pater, misschien moet je je even inlezen over de sancties en verder over de geschiedenis van Iran. Zeldzaam dom, deze reactie, zo zie je ze niet vaak.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jun. 2023 - 23:24

Gwoonlijk zijn vrouwenkleren meer oncomfortabel dan mannenkleren.

Pater
Pater14 jun. 2023 - 17:54

@Abdu Dus het Amerikaanse imperialisme is volge s joi de hoofdeiland van het Iraanspe volk, niet de orthodoxe dictatuur. Gelukkig denken de mensen die zich in Iran tegen die dictatuur verzetten anders over, en ik ook. Jouw plaatsbepaling is huiveringwekkend. Je bent vast geen Iraniër.

Juppé🎗
Juppé🎗11 jun. 2023 - 19:58

Natuurlijk moet Iran zo snel mogelijk een vrije democratische seculiere staat dus republiek worden. Vanuit de huidige situatie zou dat wel eens een te langdurig staatkundig vacuum op kunnen leveren. De situatie restaureren van voor het vertrek van de sjah, uiteraard voor korte tijd lijkt mij een beter uitgangspunt vor een nieuwe start. Die zoon die dan tijdelijk in functie komt was nog heel jong en woonde in Paris en de VS dus is moderner dan zijn vader. Hij moet uiteraard wel duidelijk maken dat hij snel ophoepelt. Soms moet je kiezen uit het minst slechte van twee kwaden

9 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier11 jun. 2023 - 22:53

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

oproerkraaier
oproerkraaier11 jun. 2023 - 23:14

Wat dacht je van het restaureren van de situatie voor de shah?

Pater
Pater12 jun. 2023 - 2:00

Absurd. Waarom slaagde re revolutie van Khomeini? Omdat de sjah, aanvankelijk constitutioneel monarch, als beginnend dictator aan de macht gekomen door de CIA omdat de premier oliemaatschappijen wilde nationaliseren, zich mede door een exorbitante levensstijl totaal vervreemdde van de bevolking en zich ontwikkelde tot een volledige dictator. Een rol voor zijn zoon is een belediging voor het Iraanse volk.

Pater
Pater12 jun. 2023 - 2:15

Absurd. Een rol voor de zoon van een wrede onderdrukker en dictator zou een belediging zijn voor het Iraanse volk.

GeenProbleem
GeenProbleem12 jun. 2023 - 8:10

@pater 'Een rol voor zijn zoon is een belediging voor het Iraanse volk.' Denk dat ze daar in Iran anders over denken.

oproerkraaier
oproerkraaier12 jun. 2023 - 10:23

Geenproblem: ik denk het niet

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jun. 2023 - 12:19

Geen idee wat ze daar in Iran over denken. Mogelijk is de zoon van een heel ander kaliber dan zijn vader. Blijven hangen in het verleden is ook geen goed idee.

oproerkraaier
oproerkraaier12 jun. 2023 - 12:43

"Blijven hangen in het verleden is ook geen goed idee." Dat is precies wat die sociopaat doet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jun. 2023 - 14:35

Kraai Laat het over aan de bewoners van Iran. Helaas stemmen hoogopgeleide jongeren steeds vaker met hun voeten.

Wouterklein68
Wouterklein6811 jun. 2023 - 18:44

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

The Truth
The Truth11 jun. 2023 - 18:35

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

The Truth
The Truth11 jun. 2023 - 18:31

Het Westen moet in gesprek gaan met de heer Reza Pahlavi. Hij is een zeer intelligente man die al decennia lang pleit voor een seculaire democratie in Iran. Bovendien was zijn vader altijd een goede vriend van Nederland en andere landen in het Westen. In de afgelopen maanden heeft de Iraanse bevolking meerdere malen duidelijk laten horen dat ze Reza Pahlavi willen als leider van de revolutie. De heer Pahlavi heeft in de afgelopen jaren duidelijk aangegeven dat hij geen rol wil in een vrij Iran, maar dat hij Iran wil helpen om het regime van de Ayatollahs omver te gooien. Sterker nog, betrouwbaar onderzoek wijst aan dat hij met ruim 79.9% de meest geliefde oppositiefiguur is van de Iraanse bevolking. Bronnen: https://kayhanlife.com/authors/survey-by-us-based-institute-shows-iranians-support-reza-pahlavi/ https://www.abc.net.au/news/2023-02-14/iran-exiled-crown-prince-reza-pahlavi-revolution-regime-change/101961372 https://www.france24.com/fr/moyen-orient/20230127-reza-pahlavi-fils-du-shah-porte-voix-l%C3%A9gitime-du-mouvement-de-protestation-en-iran https://twitter.com/emilykschrader/status/1624725159910277121

5 Reacties
GMatth52
GMatth5212 jun. 2023 - 6:11

The Truth 11 jun. 2023 - 20:31 "Het Westen moet in gesprek gaan met de heer Reza Pahlavi.(...). Bovendien was zijn vader altijd een goede vriend van Nederland en andere landen in het Westen." Wat u bepleit is een herhaling van de staatsgreep -onder regie van de CIA en de Britse M 16- van 1953. Deze gewelddadige 'regime change' was bedoeld om de nationalisatie van de Anglo-Iranian Company ongedaan te maken. Die vriendschap van de toenmalige sjah Mohamed Pahlavi met het 'Westen' -lees de VS- berustte op het stevige fundament van het roven van de Iraanse olie. De Moellahs, en het Iraanse leger, en de Pasdaran, zullen zullen niet van harte meewerken aan een nieuwe roofoverval door 'het Westen'. Dat mocht vriend Saddam Hoessein in de jaren '80 ook al ervaren. Waar u voor pleit is een verwoestende (burger)oorlog. Zie: Drie types 'regime change' made in USA, DeWereldMorgen.Be 15-02-2022

Abdu
Abdu12 jun. 2023 - 8:52

“kayhanlife”, een in london gestoelde britse politieke spreekbuis over Iran. Je vraagt iraniers als de huidige regering weg is aan welke alternatief geven julie meer kans? Het antwoord staat altijd vast: een van de oppositie! Maar de oppositie in het westen heeft niks in Iran te zoeken. De regering en haar binnenlandse oppositie zien deze oppositie zoals ze zijn: het verlengstuk van westerse politiek. En ik ben benieuwd om te weten welke bevolking deze britse spreekbuis heeft geraadpleegt? Waarschijnlijk niet die van Iran. Anders zou er geen sprake zijn van onderdrukking in Iran. Maar ja, het westerse buger hapt het zonder vraag.

EenMening3
EenMening312 jun. 2023 - 10:14

"De Moellahs, en het Iraanse leger, en de Pasdaran, zullen zullen niet van harte meewerken aan een nieuwe roofoverval door 'het Westen'." Dit geeft aan we aan welke kant jij staat, die van de ayatollahs en de Republikeinse Garde. Het is de vraag wat het leger gaat doen, kiest het de kant van het volk of van de dictatuur?

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jun. 2023 - 12:35

[Maar de oppositie in het westen heeft niks in Iran te zoeken.] Correct. Laat het over aan de Iraniers die zijn gebleven.

GMatth52
GMatth5212 jun. 2023 - 15:50

EenMening3 12 jun. 2023 - 12:14 "De Moellahs, en het Iraanse leger, en de Pasdaran, zullen zullen niet van harte meewerken aan een nieuwe roofoverval door 'het Westen'." Dit geeft aan we aan welke kant jij staat, die van de ayatollahs en de Republikeinse Garde. Het is de vraag wat het leger gaat doen, (...). " Precies wat u zegt, wat zal het leger doen? In 1953 liet het Iraanse leger zich door het VS-imperialisme gebruiken om de democratisch gekozen premier Mossadegh af te zetten, zodat de Iraanse olie weer in handen van 'het Westen' kwam. Met de shah als marionet van de Amerikanen, en als dictator. In 1980 stelde het Iraanse leger zich teweer tegen de agressor Saddam Hoessein, die door 'het Westen' werd gesteund en bewapend (o.a. met gifgas). Daardoor kwam de Iraanse olie niet terug in handen van de Amerikaanse imperialisten. Omdat Iran nog altijd over zijn eigen olie beschikt doen de VS-imperialisten heel moeilijk, met sancties e.d. Maar zij kunnen niet om het leger, en de Republikeinse Garde heen. Het schijnt dat de luchtafweer van Iran heel sterk is. President Trump heeft zich niet door de fanaticus John Bolton laten verleiden tot een aanval op Iran. Zie: John Bolton: 1953 was justified - 'I wouldn't apologize for that coup', Arash Norouzi, The Mossadegh Project, August 16, 2008 [Updated March 25, 2018]

oproerkraaier
oproerkraaier11 jun. 2023 - 17:58

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Human_rights_in_the_Imperial_State_of_Iran

VeganHarrie
VeganHarrie11 jun. 2023 - 14:35

De Sjah was een dictator, maar beelden uit die tijd laten wel meer vrijheid in Iran zien dan tegenwoordig onder de Ayatollahs mogelijk is, met name voor vrouwen.

16 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier11 jun. 2023 - 17:55

je kletst uit je nek. De savak was de meest barbaarse geheime dienst sinds de Gestapo. Je negeert ook volkomen het feit dat een coup altijd extreem geweldadig is. Het is overigens dankzij deze coup dat de politieke islam ontstond als reactie op westers colonialisme en imperialisme.

VeganHarrie
VeganHarrie11 jun. 2023 - 20:15

Maar vrouwen mochten wel westerse kleding dragen, om maar eens wat te noemen.

LaBou
LaBou 12 jun. 2023 - 5:53

"Maar vrouwen mochten wel westerse kleding dragen, om maar eens wat te noemen." Dat lijkt me inderdaad een doorslaggevend argument voor een nieuwe monarchistische dictatuur.

GeenProbleem
GeenProbleem12 jun. 2023 - 8:09

@oproerkraaier 'Het is overigens dankzij deze coup dat de politieke islam ontstond als reactie op westers colonialisme en imperialisme. ' Die politieke islam is er altijd al geweest, die is er echt niet pas 'gekomen' na de val van het regime van de sjah.

GeenProbleem
GeenProbleem12 jun. 2023 - 8:14

@oproerkraaier Want je hebt in Islamitische landen weinig tot geen democratie.

oproerkraaier
oproerkraaier12 jun. 2023 - 9:37

geenprobleem, je klets weer eens uit je nek. De politieke islam is ontstaan als gevolg van de coup in Iran waardoor de sjah aan de macht kwam.

VeganHarrie
VeganHarrie12 jun. 2023 - 9:50

@LaBou 't zou een stap vooruit kunnen zijn, het Iraanse volk zelf is volgens peilingen in meerderheid voorstander, dus wie ben jij om deze democratische wens te negeren?

oproerkraaier
oproerkraaier12 jun. 2023 - 10:25

"Want je hebt in Islamitische landen weinig tot geen democratie." In amerikaans gesteunde dictaturen ook niet.

GeenProbleem
GeenProbleem12 jun. 2023 - 13:49

@oproerkraaier 'De politieke islam is ontstaan als gevolg van de coup in Iran waardoor de sjah aan de macht kwam. ' De Islam is per definitie politiek, en die politiek islam in Iran is er altijd al geweest maar kwam pas echt tot uiting nadat de sjah wegviel.

GeenProbleem
GeenProbleem12 jun. 2023 - 13:49

@oproerkraaier 'In amerikaans gesteunde dictaturen ook niet. Noem ze eens op dan? Die gesteunde dictaturen? En noem alsjeblieft ook democratische islamitische landen op.

oproerkraaier
oproerkraaier12 jun. 2023 - 15:00

Geenprobleem: tsongejonge moeten we je dat echt vertellen? https://nl.frwiki.wiki/wiki/Interventions_militaires_des_%C3%89tats-Unis_dans_le_monde Begin maar in 1950. Zal wel parels voor de zwijnen zijn. Verder, zoek op in een woordenboek wat het woord "ook" betekent.

oproerkraaier
oproerkraaier12 jun. 2023 - 15:02

"De Islam is per definitie politiek" De enige religie die per definitie politiek is, is het christendom. Het christendom heeft vele malen meer slachtoffers gemaakt dan de Islam.

LaBou
LaBou 12 jun. 2023 - 17:01

Ik ga niets tegenhouden in Iran. Ik constateer alleen dat ene veganharrie hier uit zijn nek lult. Kledingkeuze heeft helemaal niets met democratie te maken.

GeenProbleem
GeenProbleem12 jun. 2023 - 17:09

@oproerkraaier 'De enige religie die per definitie politiek is, is het christendom. Het christendom heeft vele malen meer slachtoffers gemaakt dan de Islam. ' Dat klopt, en ik heb nog minder met het christendom dan ik met de islam heb. Maar dat vroeg ik niet hè, ik vroeg of je mij kon voorbeelden kon geven van islamitische democratieën? Heb je die nog? Of is de verwijzing naar het Christendom een wanhopige afleidingsmanoeuvre?

oproerkraaier
oproerkraaier12 jun. 2023 - 19:18

"Want je hebt in Islamitische landen weinig tot geen democratie." In amerikaans gesteunde dictaturen ook niet" Met je "Dat vroeg ik niet". Nogmaals neem een cursus zinsontleding.

oproerkraaier
oproerkraaier12 jun. 2023 - 21:04

@oproerkraaier 'In amerikaans gesteunde dictaturen ook niet. Noem ze eens op dan? Die gesteunde dictaturen? En noem alsjeblieft ook democratische islamitische landen op. Check het woordje "en" Ik gaf je wat je vroeg. Je bent volkomen onmogelijk om mee te discussiëren.

EenMening3
EenMening311 jun. 2023 - 13:26

Na de dood van de Spaanse dictator Franco werd Juan Carlos koning. Binnen enkele jaren was Spanje een democratie. Datzelfde scenario zou ook in Iran kunnen werken. Reza Pahlavi is woordvoerder van de in Parijs gevestigde Iraanse Nationale Raad ('Iranian National Council'). In de Observer van 29 januari 2016 schrijft Richard Parker over Reza Pahlavi: "The crown prince of Iran and Shah of Iran’s government in exile, the National Council of Iran, Mr. Pahlavi is a respected figure both in his home country and amongst expatriates, and hopes to reclaim the throne of Iran after overthrowing the current government. He is also a television and radio host and head of Iran’s former ruling family." https://observer.com/2016/01/breaking-yoko-ono-iranian-prince-and-others-to-be-honored-for-promoting-peace/

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier11 jun. 2023 - 17:56

Misselijk makend dit pleidooi voor fascisme.

EenMening3
EenMening312 jun. 2023 - 8:42

@kraaier In feite zeg je hier dat de huidige Reza Pahlavi een fascist is. Dat moet je wel kunnen onderbouwen en dat kun je niet. Het regime wat er nu zit is wel fascistisch, daar is geen twijfel over mogelijk. The Guardian schreef op 27 januari 2023 dat Pahlevi bezig is om een alliantie te vormen met belangrijke jonge activisten binnen en buiten Iran: "Exiled since he was 17 and sometimes described as the “crown prince”, Pahlavi has joined forces with high-profile young activists inside and outside Iran to forge an alliance. They are trying to draw up a charter based on a set of secular democratic principles, which a constituent assembly would use as the basis of a constitution to be put to a referendum." https://www.theguardian.com/world/2023/feb/27/iran-protests-revolution-do-or-die-moment-son-of-shah-reza-pahlavi-irgc De situatie van nu is niet meer die van 1979. Pahlavi zou eenzelfde rol kunnen spelen, als koning Juan-Carlos na de dood van dictator Franco in 1975. Spanje werd binnen enkele jaren een democratie.

oproerkraaier
oproerkraaier12 jun. 2023 - 21:10

een mening: de vader van deze man leidde de meest sinistere geheime dienst sinds de gestapo, 1000den mensen vermoord. Ik heb niet de indruk dat deze clown erg anders denkt. Zijn minachting voor mensenrechten zijn goed gedocumenteerd. Het is een CIA-stooge, goed te vergelijken met die fascist uit Venezuela, die het gelukkig ook niet gered heeft. De strijd voor de bevrijding van het dictatoriale regiem in Iran heeft geen enkele baat bij deze smeerlap.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen11 jun. 2023 - 13:17

Ik wist niet dat er nog een pretendent voor de 'pauwentroon' was. Maar maakt hij überhaupt een kans? Hoeveel Iraniërs zitten te wachten op een herstel van de monarchie en welke maatschappelijke posities bekleden die? Of is het idee dat het westen wel even dat regime omverblaast en hem dan als Sjah installeert, ongeacht of hij steun onder de bevolking heeft? De auteur heeft vast veel meer zicht op deze kwesties dan ik.

3 Reacties
The Truth
The Truth11 jun. 2023 - 18:33

Betrouwbaar onderzoek wijst aan dat hij met ruim 79.9% de meest geliefde oppositiefiguur is van de Iraanse bevolking. Het Westen moet de keuze van de Iraanse bevolking respecteren. Bron: https://kayhanlife.com/authors/survey-by-us-based-institute-shows-iranians-support-reza-pahlavi/

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen11 jun. 2023 - 20:46

The Truth, Bedankt voor de link. Uit het artikel: “An overwhelming 60.4 percent of Iranians support a return to a constitutional monarchy in Iran, while only 17.5 percent favor a democratic republic,” Ik weet niet of dit onderzoek betrouwbaar is, maar het is op zijn minst opmerkelijk. Gelukkig zijn ze dan wel voor een constitutionele monarchie, de vraag is natuurlijk wel wat voor invulling dat precies zou krijgen.

oproerkraaier
oproerkraaier11 jun. 2023 - 22:54

Truth: Goeie Nick lol

EenMening3
EenMening311 jun. 2023 - 13:00

Je kunt hier kort over zijn. Het leven on de sjah was beter en vrijer dan onder de huidige afschuwelijke dictatuur. Hetzelfde geldt voor Rusland. Het leven onder de laatste tsaar was beter en vrijer dan onder Stalin.

4 Reacties
r v b
r v b11 jun. 2023 - 17:26

ook een iets minder slechte dictatuur is onwenselijk, zeker gezien de geschiedenis van de iraanse dictatuur. Doordat de sjah zich vooral richtte op de linkse oppositie werd die te zwak, waardoor de revolutie al snel een islamitische revolutie werd. Voor de VS en het VK was dat prima: liever een extreemrechts islamitisch regime dan een linkse democratie.

oproerkraaier
oproerkraaier11 jun. 2023 - 18:13

totale onzin. er zijn duizenden mensen vermoord. lees je eens in voordat je je onzin neerplempt. Die fascist kwam notabene aan de macht door een coup.

EenMening3
EenMening311 jun. 2023 - 23:21

@rvb @kraaier Het huidige regime heeft veel meer doden op zijn geweten dan dat van de sjah en het is een veel brutere en wredere dictatuur. De Islamitische Republiek is bovendien door en door corrupt en fascistisch. De Iraniërs hebben zich in 1979 te laat gerealiseerd dat ze in zee waren gegaan met een monster, Khomeini. Ze zullen nog wel eens teruggedacht hebben aan de tijd voor de Islamitische Revolutie. De jonge Pahlavi is een ander persoon dan zijn vader en wordt zowel in als buiten Iran gerespecteerd. Er is een zelfde scenario mogelijk als met koning Juan-Carlos na de dood van dictator Franco in 1975. Spanje werd binnen enkele jaren een democratie. Maar daarvoor moet je wel out-of-the-box durven denken.

oproerkraaier
oproerkraaier12 jun. 2023 - 21:12

"De jonge Pahlavi is een ander persoon dan zijn vader en wordt zowel in als buiten Iran gerespecteerd. " Hij heeft duidelijk te kennen gegeven dat hij geen afstand neemt van de fascistische praktijken van zijn vader. Tienduizenden vakbondsactivisten, leraren, arbeiders zijn vermoord door die CIA_agent.

adamgmail
adamgmail11 jun. 2023 - 12:48

Operatie Ajax, geleid door CIA en MI6, heeft voldoende inzicht hoe de toen democratisch gekozen premier Mosaddegh via een coup omver is geworpen. Met als gevold duizenden doden, een verschrikkelijke dictatuur, die opgevolgd werd door een tweede dictatuur waar nu nog steeds geen einde aan komt. Iran heeft een zeer hoge prijs moeten betalen voor het onafhankelijk worden van het Britse Koninkrijk.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier11 jun. 2023 - 15:05

Google "bolton coups" Het is nooit gestopt Denk ook aan Chili.

LaBou
LaBou 11 jun. 2023 - 16:16

De onafhankelijkheid was niet het probleem. De gedachte dat het Iraanse volk zou m9emeeprofiteren van hun eigen bodemschatten was dat daarentegen wel.

LaBou
LaBou 11 jun. 2023 - 16:18

Moeten meeprofiteren leest net iets gemakkelijk dan wan er nu staat.