Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Ik was wel verbaasd om te zien dat er subsidie werd gegeven op pelletkachels. Een soort van subsidie op diesels om oldtimers te vervangen. Ik was verrast dat het rivm niet de link maakte met Covid. Veel meer mensen met naweeën corona besmetting. Hout stoken in een woonwijk moet worden gereguleerd. Liefst verboden. Levert altijd gezeik en irritaties.
Ja hoor ik geloof het direct. Wat dachten jullie van de bio centrales?
Fons, jij zit gewoon goed de slappe was en daarom was je in de gelegenheid om bijna 10.000 euro te spenderen om een voordeeltje van 2500 euro in je zak te steken. Ik ben er niet zo zeker van dat dat "het goede voorbeeld" is. "natuurlijk hoeft niemand medelijden met mij te hebben, want de kachel heb ik wel terugverdiend tegen de tijd dat de overheid eindelijk zo ver is om het ding te verbieden." Al zou je op die manier dik het schip in zijn gegaan, dan nog zou ik geen medelijden met je hebben. Maar omdat jij het bent heb ik wel een tip voor je: bekijk het eens door de ogen van iemand die weinig geld heeft en -dus- moet besparen. Wedden dat je dan doet wat het minste kost en het grootste rendement oplevert? Geen OMT op het gebied van milieu gaat je daarbij helpen, omdat dat per situatie/per huis verschillend is. De praktijk leert dat het beperken van verliezen daarbij het belangrijkste is. Isoleren dus? Dat klopt, maar ik wilde bijvoorbeeld ook geen centrale verwarming met een thermostaat want a) waarom zou je het hele huis verwarmen en b) een ouderwetse kolenkachel of houtkachel heeft als voordeel dat hij vanzelf uitgaat als je er niets aan doet. Ik ben nog groot geworden in de tijd dat je bij de kachel je handen ging warmen en nog voor het ontbijt eerst de kachel weer werd aangemaakt. Waarschijnlijk bestaan er tegenwoordig ook wel thermostaten waarmee je gedurende de nacht alles automatisch uit kan zetten, maar het rare is dat ik dat nog nooit iemand heb zien doen. Men zet hem "lager". Bovendien staat het hele huis vol met apparaten die alleen maar schijnbaar uitstaan. Dat begon al met de "waakvlam". Mijn ervaring is dat hoe meer "gemak" je afschaft, hoe groter de besparing is, zonder dat het een cent kost en dat dat "gemak" maar heel beperkt is, omdat het meer een kwestie is van gewoonte. Niet dat ik je wil bekeren om hetzelfde te doen, ik probeer je alleen zover te brengen om eens met andere ogen naar het probleem te kijken.
@apple, Bij de moderne systemen is het juist inefficiënt om de verwarming 's nachts lager of uit te zetten. Gewoon 1 constante temperatuur is efficiënter dan telkens de boel weer op temperatuur krijgen.
Beetje naief om te denken dat hout verstoken in een kachel (ook biomassa) in welke vorm dan ook schone en efficiente energie geeft. Ik zelf bereid mij voor om een houtvergasser te installeren. Ik ben niet van plan om gas op te geven. Niet om dwars te zijn maar gewoonweg omdat gas in het heden de allerschoonste manier van verwarmen is maar belangrijker nog voor de meeste mensen zijn er gewoonweg geen goede en betaalbare alternatieven voor handen. 70% vd mensen woont in oudere huizen waarbij isolatie maatregelen zń grenzen heeft. De energietransitie is een mooi ideaal maar helaas in praktische zin nog steeds kostbare luchtfietserij. Houtverstoken (vergassen) op een efficiente en schone manier zie ik momenteel als enige haalbare alternatief en optie om niet afhankelijk te zijn. In Oostenrijk gebeurd dat al heel lang. Het geeft een schone verbranding maar de uitlaatgassen kun je natuurlijk nog door een filter laten gaan. Laten we hopen dat het niet zo ver komt dat kachels en houtstoken helemaal verboden worden, dat zal leiden tot verwarmingsarmoede. Veel mensen zullen zich niet meer kunnen permiteren om in een verwarmd huis te wonen. In 10j tijd zijn onze energiekosten verdubbeld, voornamelijk door al die belastingen. Op een gegeven moment houd het op. Misschien moeten we weer, net als vroeger, een voor en een achterkamer maken en dan alleen het vertrek verwarmen waar je zit?
[ Waarschijnlijk bestaan er tegenwoordig ook wel thermostaten ] Waarschijnlijk? In welk tropisch land leef jij? Heb je ook wel eens van thermostatische radiatorkranen per kamer gehoord? [ maar het rare is dat ik dat nog nooit iemand heb zien doen. ] Dat zie je ook niet, dat stel je in zodat het automatisch gaat. [ Men zet hem “lager”. ] Een goed geïsoleerd huis koelt heel langzaam af. Mijn CV brandt nooit 's nachts. Behalve de afgelopen week toen het buiten 7 graden vroor. Dat is 1 keer in de 10 jaar. [ Dat begon al met de “waakvlam”.] Moderne cv-ketels (en veel geisers en gaskachels) hebben geen waakvlam meer.
"10.000 euro te spenderen om een voordeeltje van 2500 euro ..." Niet zo'n beste investering, je had beter Bitcoin kunnen kopen (Bitcoin heeft ook een indrukwekkende maar onzichtbare milieuimpact: het minen kost heel veel energie - computerkracht, net als het instanthouden van de blockchain).
Ik ben vrij goed op de hoogte van de wonderen van de moderne techniek. In ons huisje (gebouwd in 1882) had ik ligbad ingebouwd in een kast in de keuken, waar mijn dochter urenlang in speelde. Daarom was het voorzien van een thermostatische kraan, om te zorgen dat ze zich niet verbrandde. Dat was in 1980 en daarmee was ik toen mijn tijd ver vooruit. En voordat jullie daarover beginnen te zeuren: de woonkamer was op zolder en ik had de inrichting van het huis zo veranderd dat alle warmte van de keuken gebruikt werd om die te verwarmen. Je zou er van staan te kijken hoeveel verschil dat uitmaakte. Daar -op die zeer goed geïsoleerde zolder- stond een hele kleine voorzet open haard, die je in een paar minuten aan de praat kon krijgen, maar die gebruikten we bijna nooit, zo goed werkte het. Doe meer met minder geld, eenvoud is het kenmerk van het ware.
Kijk, dit is hem, dat kleine wonder van eenvoud. Ten zeerste aanbevolen - http://southx.co.za/product/southern-cross-queen-ann-6-stove/ Ik moet het trouwens afraden om er antraciet in te stoken, want dat wordt zo heet dat het rooster onderin krom trekt en zelfs barst. Hij is is super klein, met als gevolg dat je er wel elk half uur nieuw hout in moet gooien.
Heb je ook een milieurapport van die stove? Ziet er nog al middeleeuws uit. [ met als gevolg dat je er wel elk half uur nieuw hout in moet gooien. ] Dat ken ik van een van de buren, elk half uur een enorme blauwe walm uit de schoorsteen omdat het nieuwe blok hout nog niet optimaal brandt. Maar je berekeningen zal ik maar als niet bestaand beschouwen, jij denkt gewoon dat je het beter kunt dan een CV.
Fransss en Vrij - Nee, ik denk niet dat ik het beter kan dan een CV. Wij hadden er bijvoorbeeld van afgezien om slaapkamers te verwarmen. Eigenlijk werd alleen de keuken verwarmt, met daarin het ligbad met het warme water. Tot onze verbazing hebben we toen vastgesteld dat daardoor op de -buitengewoon goed geïsoleerde- zolder de temperatuur eigenlijk nooit onder de 15 graden daalde door de "restwarmte" die vanuit de keuken opsteeg naar boven. Het kacheltje is inderdaad "middeleeuws" simpel. Ik weet niet precies waardoor dat kwam, maar tot mijn verbazing moest ik vaststellen dat je met die klepjes de hoogte van het vuur ontzettend snel en effectief kon regelen. Bovendien ging het ding het even snel weer uit als je het liet ontbranden, zodat je amper brandstof verspilde. Je kon het bijvoorbeeld een half uur lang heel erg heet laten worden en dan weer laten uitgaan. Heel anders dan de kolenkachels die ik uit mijn jeugd kende. Heel prettig als het 's ochtends bij het opstaan koud is en je de boel even een korte "boost" wil geven, totdat je het effect van de zon begint te voelen. Bovendien kon je er op koken en hem als een soort barbecue gebruiken. Elk huis is anders en ik beweer niet dat het gaat om een algemeen geldig recept. Ik probeer er alleen op te wijzen dat je soms met hele eenvoudige goedkope middelen goede resultaten kunt bereiken, als je maar oog hebt voor de omstandigheden. Mijn kritiek op Fons is, dat veel geld geen stimulans is voor kritisch nadenken. Ben je zo arm als een kerkrat -zoals ik destijds- dan moet je wel.
Fransss en Vrij: "Maar je berekeningen zal ik maar als niet bestaand beschouwen," Onzinnige opmerking, je hoeft alleen maar naar je energierekening te kijken.
[ Ik probeer er alleen op te wijzen dat je soms met hele eenvoudige goedkope middelen goede resultaten kunt bereiken ] Je hebt geen spetter bewijs voor "goede resultaten". Je weet namelijk niet hoe slecht je "stove" verbrandt, je weet je CO2 en fijnstof uitstoot niet t.o.v. aardgas. [ je hoeft alleen maar naar je energierekening te kijken. ] Met die redenering omzeil je het probleem van de CO2 en fijnstof uitstoot. Op basis van die redenering kan ik het beste sloophout, al dan niet geverfd, in de onrendabele en milieuonvriendelijke houtkachel gooien. Je legt de rekening bij het milieu en bij longpatiënten neer.
Fransss en Vrij - Ik jatte het hout altijd in het bos, bij voorkeur de keurige kant en klare stammetjes die voor dat doel langs de kant van de weg waren klaargelegd en die ik vervolgens met een elektrische kettingzaag van Makita zeer milieuvriendelijk thuis op het juiste formaat bracht - https://www.gereedschapcentrum.nl/merken/makita/tuingereedschap/kettingzaag/elektrische-kettingzaag.html En -zoals ik reeds uitlegde- het werkte bijzonder zuinig. Ik denk dat ik gedurende de hele winter amper een kuub gebruikte. Ik snap niet waarom je veronderstelt dat iemand die steeds het milieu op de eerste plaats zet geverfd of geïmpregneerd hout zou gebruiken. Mijn buren hebben nooit geklaagd, ik denk dat ze het zelfs niet eens in de gaten hadden. Bovendien zou ik dan zelf eerst de lul zijn geweest. Jij snapt hoe wij destijds leefden: wij betaalden 60 gulden huur in de maand (voorheen woonden we in een kraakpand), amper energiekosten, de hele huisinrichting vonden we 's nachts bij "de kraak" (grofvuil) langs de kant van de weg, (vegetarisch) eten haalde je zaterdagmiddag tegen sluitingstijd op de markt, waar de marktkooplui de restjes groenten fruit weg deden voor een habbekrats, dus zelfs van de bijstand hield je nog geld over en daarvoor kocht je een fantastische stereo-installatie om onder het genot van wat geestverruimende middelen de meest fantastische avonturen te beleven. Dat waren nog een tijden!
Overigens. De modernste diesels laten de (stads) lucht tegenwoordig schoner achter dan dat ze hem ingezogen hebben. Ok, het venijn zit hem in de staart, maar toch, het principe staat. https://www.globalfleet.com/en/safety-environment/europe/features/newest-diesel-engines-clean-air?a=SBL09&t%5B0%5D=Diesel&t%5B1%5D=Diesel%20ban&t%5B2%5D=Euro%206d%20TEMP&t%5B3%5D=particulate%20matter&t%5B4%5D=Air%20pollution&curl=1
500 euro per maand puur aan stookkosten? Dan woont u heel riant of heeft u niets geïsoleerd... Ik betaal voor mijn ruime tussenwoning 130 euro per maand aan gas en elektra. De thermostaat op 17 en overal spaarlampen. Wel douchen we beiden vrij lang; dat blijft toch te lekker.
U haalt me me de woorden uit de mond. Dat gebruik ik in mijn ruime eengezinswoning nog niet per jaar aan gas (600-700 kuub, dit jaar waarschijnlijk een paar kuub meer).
'Mijn gasrekening van gemiddeld 500 euro' Je had wellicht beter kunnen investeren in isolatie. Ik gebruik nog niet een vijfde met 135 m2..
Houtpellets.. waar neem ik aan een Canadees bos is voor is gekapt en die per dieselvrachtschip over de oceaan naar je kachel zijn verscheept? Moderne aflaten, de wereld ga je er niet mee redden.
Met een gasrekening van 500/maand is de rekensom snel gemaakt. Terugverdientijd 2,5 jaar. Knap trouwens dat je er 7.500m3 per jaar doorheen jaagt, wij (4p) komen met ons jaren 70 tussenwoning niet verder dan 1.300m3 (verwarmen, warm water en koken). In het RIVM rapport bijlage 1 wordt gesproken over open haard, inzetkachels en vrijstaande houtkachels. Ik weet niet welk type jij hebt, maar aan de kostprijs te zien betreft het een Pellet CV kachel. Ik vraag me af of dit rapport ook dit type heeft beoordeeld. Dit soort systemen hebben een veel lagere uitstoot dan de traditionele houtkachel/openhaard. Open haard zo min mogelijk gebruiken lijkt me de beste oplossing voor het milieu.
Ik schafte ook nog een open haard aan met warmtepomp die ervoor zorgde dat ons gezellig haardvuurtje bijdroeg aan de vloerverwarming – die je ook moet aanleggen als je winst wil maken voor het milieu. Bij mij zit de onmogelijkheid van vloerverwarming de energie transmissie in de weg. Geen kelder slechts kleigrond en ontoegankelijk door beperkte vrije hoogte. Weet iemand de oplossing?
Je hebt geen kelder nodig voor vloerverwarming. Bij een nieuwe vloer worden de buizen op de constructieve vloer gelegd en de dekvloer er op gestort en bij bestaande vloeren kun je de vloerverwarming in laten frezen. Ik neem aan dat je geen houten vloer hebt?
Google eens op "vloerisolatie zonder kruipruimte". Zal meestal een stuk duurder zijn en soms ook hoogte kosten.
De uitstoot hoeft dan ook niet de lucht in, dat is gewoon goedkoper (nou ja goedkoper, goedkoper voor de uitbater LOL! De maatschappij betaal de rekening wel :( ). Maar met filters kom je ene heel eind, zeker met fijnstof. Nu ben ik ook geen fan van die centrales maar waar bij links de blinde haat naar de kern centrale zit (ben ook geen fan van oude kern centrales maar nieuwe technologieën en oudere die ook op kernafval kunnen werken, heb ik minder problemen mee) zit die op rechts op bijna alles wat niet fossiel is. De waarheid zit in het midden, beter een bio centrale dan een houtkachel. Bij dat laatste is het zo decentraal dat je de fijnstof heel moeilijk op kunt vangen of kan controleren. Bij dat eerste moet dat wel lukken. Maar dan moet je de uitbater wel dwingen dit te doen, anders gaat hij (net als met Kern centrales trouwens) dat gewoon afschuiven op de maatschappij (dumpen van kern afval in natuur en zee bijvoorbeeld).
Warmtepomp is zeker weten geen slechte investering, maar open haard is eigenlijk wel een fijnstof probleem! Warmtepompen daarentegen zouden standaard op elke nieuwe woning en flatgebouw moeten. Omdat die in de winter (het is eigenlijk een omgekeerde airco) voor bijna gratis verwarming zorgen (bijna gratis niet helemaal ;)). Dat mag best gestimuleerd worden, maar dan wel eerlijk en ook voor huurders.
@dehnus Dat ‘bijna’ gratis is hier zo’n 169 euro vorige maand. En dan heeft de woning een epc van 0.
@Jozias, hier ook sinds 2018 een warmtepomp in jaren 30 tussenwoning die van het gas gehaald is. Elektriciteitsverbruik inclusief regulier verbruik: december: 367 kWh januari: 400 kWh februari t/m 16e 242 kWh. Wel 3680 WP zonnepanelen die afgelopen 2,5 maand 6 kWh hebben terug geleverd. Ik noem dat bijna gratis. Gisteren mijn voorschot op 0 euro gezet aangezien ik door de heffingskorting op EB en de zonnepanelen de rest van het jaar gratis energie heb.
En vlees natuurlijk, dat maken we zo duur dat het niet meer te betalen is. Behalve voor de happy few.
!!Hoewel ik natuurlijk eigenlijk dat kolereding zo snel mogelijk de deur uit ga doen.!! Daar schiet het milieu niks mee op, de nieuwe eigenaar gaat dan het milieu verpesten, Of je moet het ding vernietigen..
en laten we vooral de biomassa centrales in gebruik houden. Die verbranden hout in het kwadraat.
Laten we vooral eerst naar een ander wijzen. Ik durf overigens te wedden dat die biomassacentrales veel milieuvriendelijker zijn dan die miljoen amateur-gestookte houtkachels, open haarden, vuurkorven et cetera.
Het O.M.T. is een uitvloeisel van het R.I.V.M., de M staat voor milieu. Daar hebben ze dus niet zoveel kaas van gegeten.
Volgens mij is er bij het RIVM niemand die ooit heeft beweerd dat het verbranden van hout goed is voor het milieu. Een kind dat naast een vuurtje in een houtkorf staat kan dat al hoestend beredeneren. Steker nog, het RIVM waarschuwt al jaren voor de vervuiling die biomassa stoken tot gevolg heeft. Waar de obsessie voor verbranden vandaan komt, is dat we ons milieubeleid hebben gekoppeld aan CO2 uitstoot en daarvoor internationale verdragen hebben afgesloten (Parijs bijv.). De gedachte hierachter is dat het verbranden van een afgedankte pallet toch wel was gebeurd op de vuilnisbelt en dat het dus beter in een houtkachel had kunnen gebeuren en er daardoor minder aardgas verstookt wordt. Datzelfde geldt voor al het andere hout en biomassa. Als we het toch in de vuilverbrandingsoven oven verbranden kunnen we er net zo goed energie van maken in een biomassa centrale. Probleem is ook dat er altijd creatieve geesten zijn die een omgezaagd bos ook biomassa vinden en dat vanaf de andere kant van de wereld met subsidie naar Nederland verschepen.
Houtkachels vallen niet echt te verbieden denk ik. Net als dieselauto's. Het rapport is alleen bedoeld om draagvlak te creëren om nieuwe belastingen en heffingen te introduceren. Een heffing op hout stoken bijvoorbeeld. Dit is nu nog vrij van accijnzen en iedere joule warme die van de haard af komt, loopt de Overheid gas- of elektriciteitsaccijnzen mis. En dat kan natuurlijk niet.
[ Houtkachels vallen niet echt te verbieden denk ik. ] Moet jij eens zien als ze de handel en bouw van openhaarden en houtkachels e.d. verbieden. Er zullen altijd illegale eigen bouwsels overblijven, maar de overlast zal zonder twijfel een stuk minder worden. En als de illegaal zijn open haard aansteekt is hij een van de laatsten en dus makkelijk traceerbaar.
@franss Als ze de verkoop van houtkachels gaan verbieden dan wordt mijn woning met warmtepomp, zonder gas maar met houtkachel dus meer waard?
Woonoppervlak (kamer, kantoor, 3 slaapkamers, keuken etc.) 180 m2. Verwarmingskosten €130,-- per maand. Oplossing: gaskachelverwqrming per vertrek. CVs en verwante systemen zijn energieverspillers.
Heb je je CV-installatie al waterzijdig laten inrichten? Alle turbo-standen in de CV-ketel ongedaan gemaakt? De aanvoertemperatuur verlaagd? Het overbodig vermogen verlaagd? Kun je voorrekenen hoe jij met de aanschaf van pakweg 5 kachels inclusief de bouw van 5 schoorsteenpijpen voor een gesloten circuit goedkoper uit kunt zijn dan met één zeer-hoogrendement CV-ketel? En hoe kom je dan aan warmwater? De oude CV-ketel of een nieuwe (gas-)boiler? Als de bedoeling is dat je niet steeds in alle vertrekken tegelijk verwarmt, zijn daar slimme installaties voor die de verwarming per vertrek kunnen regelen.
"Als de bedoeling is dat je niet steeds in alle vertrekken tegelijk verwarmt, zijn daar slimme installaties voor die de verwarming per vertrek kunnen regelen." Ik gebruik een draadloze zoneregelateur, gewoon via een app te bedienen. Werkt prima, ook bij -10 de afgelopen week.
Fransss en Vrij, drie schoorstenen, bestaand, twee gevelkachels. Afvoer is fluitje van een cent en doorvoer een klusje van niks. Inderdaad een badgeiser. Zeg maar €500,--. Alle vertrekken tegelijk verwarmen kan in geval van langdurige strenge vorst bij gebruik van verwarming middels verhit water noodzaak zijn.
3 schoorstenen, zijn die nu van binnen van een dubbele pijp voorzien zodat de lucht toevoer voor de kachel via de schoorsteen plaatsvindt? Of moet je een raam openzetten om de kachel van zuurstof te voorzien? Heb je ooit een CV-installatie gehad? Met alle maatregelen die ik beschreef? Want jij komt op 72 cent per m2 per maand en ik kom hier op 52 cent per m2 per maand zonder dat ik de verwarming per kamer regel. Het is m.i. vrijwel onmogelijk met 5 minder rendabele kachels één hoogrendement CV-ketel te verslaan. [ Alle vertrekken tegelijk verwarmen kan in geval van langdurige strenge vorst bij gebruik van verwarming middels verhit water noodzaak zijn. ] Wat bedoel je daarmee? Dat er een vorstbeveiliging op moet zitten? Laat jij de kamers met kachels onder de 14 graden dalen? Dat kan, maar is op lange termijn niet gezond. Maar nogmaals, graag je berekeningen.
uiteindelijk als we steeds ouder worden, worden we ook bevattelijker voor invloeden van buitenaf. Het verbieden van de genoemde zaken zal niet voldoende zijn, daarna zullen nieuwe zaken verboden gaan worden, u moet daarbij denken aan huisdieren, bepaalde bloemen, planten en bomen en uiteindelijk waarschijnlijk ook nog in en uitademen in de openbare lucht.
@Minoes&Tuin, helemaal mee eens, maar mensen kunnen daar last van hebben en dat willen we natuurlijk ook niet hebben.
Als uit de klei getrokken Groninger juich ik de intentie om van het gas af te gaan toe, ongeacht onvoorziene bijkomstigheden.
@Altijd Geslaagt, Ben niet zeker of je met mij in de war bent met een stadsjer, maar in mijn oost Groningse regio zijn plenty windmolens en die zijn prima. Niets mis mee. Niet inherent definitief en behoorlijk efficiënt. Als windmolens je grootste probleem is, dan heb je een goed leven.
Mja, ik blijf gewoon lekker koken op gas. Mijn broer blijft lekker zijn huis te verwarmen met open haard. Dit soort dingen verbieden gaat echt niet lukken en is niet of amper controleerbaar. Politie en dergelijke hebben wel betere dingen te doen.
!!Mja, ik blijf gewoon lekker koken op gas.!! Ze geven je een kans om over te stappen binnen een bep.tijd,en hierna sluiten ze de gastoevoer in de wijk waar je woont af.
Dat scheelt in ieder geval de kosten van het weghalen van de gasmeter. Elektrische boiler voor de CV en een 1 groeps inductieplaat op de zespitter en klaar ben ik. Maar dat ga ik niet meemaken.
@Nico de Mus Daar gaat waarschijnlijk wel een jaar of 20 tot 30 jaar overheen, zoniet langer. Vermoedelijk als dat verplicht word leef ik dan al niet meer.
@Nico de Mus, dat is niets wat een paar blokken hout en een houtkachel niet kunnen oplossen.