Joop

Strijden tegen stankoverlast: welkom in het democratische doolhof

  •    •  
25-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
992 keer bekeken
  •  
zemblastank

Stel, je woont in een fijne wijk vlak naast een industrieterrein, maar daar staat een compostverwerker te stinken. En die gaat ook nog eens uitbreiden. Wat kun je daartegen doen?  

In de nieuwe aflevering van de Zembla Podcast vertellen journalisten Ton van der Ham en Suzan Borst over het juridische en democratische doolhof waar je in terechtkomt als je als burger iets wil doen tegen de stankoverlast van een bedrijf.  

Het gaat over het slecht functioneren van de omgevingsdiensten en over de relatie van Ton van der Ham met persvoorlichters. Maar uiteindelijk gaat deze podcast over de fundamentele vraag: heb je als burger eigenlijk wat te zeggen over de omgeving waarin je leeft?

Deze podcast is het voorlopige slotstuk van zeven maanden onderzoek naar stankoverlast in Nederland door Zembla.

Ton van der Ham: “Wij hebben drie Zembla-uitzendingen gemaakt over stankoverlast. Drie keer burgers die vechten tegen de overheid omdat de overheid ze niet beschermd.”  

“Dit zijn geen Randstedelingen die een tweede huisje hebben gekocht en die nu een beetje beginnen te miepen. Dit verdeelt gewoon die gemeenschappen zelf.”  

“Er wordt wel eens gezegd: er is een enorme kloof tussen stad en platteland. Op het platteland is iedereen voor de boer. En een beetje mest hoort erbij. Maar dit gaat veel verder dan dat. Wij zien dat het gemeenschappen uit elkaar drijft. Burgers komen tegenover bedrijven te staan en dat zijn soms hun eigen buren.”

“Doordat de overheid faalt, doordat de toezicht en de handhaving faalt, doordat de wetgeving soms echt niet deugt, wordt het wantrouwen naar de overheid groter en ook het onderlinge wantrouwen. We hebben volksvertegenwoordigers nodig die hier wat aan willen doen. Uiteindelijk is de politiek hiervoor verantwoordelijk.”

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

DaanOuwens
DaanOuwens26 okt. 2022 - 9:13

Ik zie de zin van het onderzoek door Zembla niet in. De reacties hier laten goed zien op welke manier er naar dit soort zaken wordt gekeken op het platteland. Men weet al dat het stinkt, dat ruiken ze iedere dag. De gevaren van vogelgriep en Q-koorts zijn ook bekend. Men weet dat de bodem sterk wordt verontreinigd door gif en mest. En men kiest ervoor om er niets aan te doen maar is er erg gelukkig mee. Er zijn binnen Nederland grote verschillen in opvattingen. Zo heeft hetzelfde plattelland grote moeite met asielzoekers, milieuactivisten en linkse politici. Ik denk dat het beter is gewoon naar mensen te luisteren en hen als het mogelijk is te geven wat ze willen. Op het platteland zijn de meeste mensen gelukkig met witte buren die het milieu verontreinigen. Zolang andere groepen daar geen last van hebben moet je die mensen hun gang laten gaan. Echte problemen zijn er pas als men last krijgt van elkaar zoals de extreme stikstof uitstoot van boeren. Dan moeten er heldere grenzen zijn. Als er mensen zijn die er geen probleem mee hebben dat ziek worden van landbouwgif of slecht drinkwater moeten ze daar zelf voor kunnen kiezen.

6 Reacties
omaoeverloos
omaoeverloos26 okt. 2022 - 11:49

Exact, Daan, net zoals mensen in de steden in een tochtig flatje in een beton- en asfaltwoestijn willen wonen nabij een luchthaven en wat zware industrie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 okt. 2022 - 8:30

Oma voorlopig prefereer ik mijn tochtige krot in het buitengebied. Voor slecht drinkwater kiest natuurlijk niemand.

DaanOuwens
DaanOuwens27 okt. 2022 - 11:10

@ omaoeverloos Jij schrijft: Exact, Daan, net zoals mensen in de steden in een tochtig flatje in een beton- en asfaltwoestijn willen Die zullen echter niet beweren dat het een doorzonwoning, in bosrijke omgeving is een stilte gebied is. En als je goed had gelezen had ook jij dat begrepen.

DaanOuwens
DaanOuwens27 okt. 2022 - 11:11

@ DanielleDefoe Ik betwijfel om oma niet kiest voor slecht drinkwater. Gezien haar tekst ontkent zij liever het probleem dan het onder ogen te zien. En dat was toch echt de kern van mij tekst.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 okt. 2022 - 13:41

DaanOuwens Oma's platteland ken ik toevallig. Ik bracht er mijn eerste 18 jaar door. Ik heb inmiddels een prettiger buitengebied gevonden waar de bedreigingen vnl komen door woningbouw.

DaanOuwens
DaanOuwens27 okt. 2022 - 16:41

@ DanielleDefoe Ik denk dat je mooi kan wonen in het buiten gebied. Maar als de mensen die daar willen wonen niet de bedreigingen vanuit de eigen gemeenschap onder ogen willen zien is dat een eindige zaak.

Mokker
Mokker26 okt. 2022 - 8:39

In een drukbevolkt land zul je toch ook moeten tolereren dat er af en toe een boederij of fabriek is waar je iets van ruikt. Zodra de gezondheid in het geding komt natuurlijk wel een streep trekken, maar je ziet aan bijvoorbeeld de situatie bij Hoogovens/Tata, dat dit niet consequent wordt gehandhaafd.

liminal
liminal25 okt. 2022 - 20:15

Zoals het artikel al zegt, het gaat dus niet over stedelingen die naar buitengebied verhuizen en dan over stank gaan klagen. Kijk eerst de uitzendingen maar eens. De laatste decennia zijn de veehouderijen enorm in aantal en omvang gegroeid. Zgn. innovaties helpen onvoldoende, en mensen worden aantoonbaar ziek. We mogen nog blij zij dat er na de Q-koorts niet nog een zoonose-epidemie in de betreffende gebieden is ontstaan. De vogelgriep is alvast out of control.

Vervatte
Vervatte25 okt. 2022 - 18:20

Ik vraag me altijd af waarom je ergens gaat wonen en dan begint te klagen over datgene wat er al was. Je kunt weten dat altijd alles groter, meer en uitgebreider wordt. Mensen die nu aan een rand van een stad of dorp gaan wonen, kunnen weten dat ze een grote kans hebben, dat ze over 10 jaar midden in een wijk wonen. Mensen die naast een vliegveld gaan wonen, hebben kans dat er meer vliegtuigen gaan komen. Ik woon tussen de boeren en weet dat er stank, vliegen, stof, lawaai tot in de nacht en aanverwante zaken kunnen voor komen. Beetje naïeve gedachte dat ik er over zou gaan klagen...

1 Reactie
Zandb
Zandb26 okt. 2022 - 6:13

Vervatte Zo kan je natuurlijk ook niet naar een land emigreren en menen dat de wetten daar net zo gelden als voor wie er al woont.

Dehnus
Dehnus25 okt. 2022 - 16:56

Tja in andere landen zijn ze naar het Europees Hof gestapt, hebben ze met elkaar samen gewerkt en gewonnen. Nederlanders verschuilt zich achter de dijken, en laat zich naaien.

Sven Stevin
Sven Stevin25 okt. 2022 - 15:47

Wat eerder een objectief niet serieus te nemen probleem was van de bekende "import" uit grote steden die zichzelf een arcadisch leven op het platteland hadden bedacht en dan tot vermaak van de bevolking klaagden de voorkomende poeplucht, kraaiende hanen, en seizoensafhankelijke bewegingen van tractoren en landbouwmachines, wordt meer en meer wél gezien als redelijk. Blijf in die stad of accepteer het leven op het land. Dat staat buiten de grote veranderingen die de boeren toch al te wachten staan.

2 Reacties
r v b
r v b25 okt. 2022 - 21:26

nee, dat is niet objectief, dat is subjectief. Als u verhuisd, en de nieuwe buurman is tot 's avonds laat aan het spelen op zijn drumstel mag u best klagen als u daar last van heeft. Het maakt natuurlijk niet uit dat die buurman daar al langer woont, en dat hij drummer van beroep is.

Zandb
Zandb26 okt. 2022 - 6:18

Sven Daar gaat het allemaal niet om. Het gaat om de vraag wat nog redelijk is, wat je aan overlast veroorzaakt. En daar is niet eenvoudig een eenduidig antwoord op te geven, wanneer je je aanstelt en wanneer niet. Verder heb je als burger overal dezelfde rechten, lijkt mij. Als iemand van buiten de stad in de stad gaat wonen en last heeft van het verkeer, de koeriers, toeristen, zakkenrollers o.i.d. dan zou die geen recht hebben om daar wat tegen te willen doen?

Gaai2
Gaai225 okt. 2022 - 14:23

''Strijden tegen stankoverlast: welkom in het democratische doolhof'' 10 tegen 1 is het dan dus die buurman/vrouw die met zijn/haar open haard/allesbrander het milieu en klimaat aan het verzieken is. En dat niet alleen, ook de vreselijke stank. En dan gaan we nog voorbij aan het allerergste, de problemen met de luchtwegen die veel mensen ondervinden door rook. Rook waarbij geen enkele poging ondernomen wordt door wappies om die te reinigen. Dat gebeurt dan nog wel bij biomassacentrales waar ook hele bossen in rook op gaan. Waarom beginnen journalisten Ton van der Ham en Suzan Borst populistisch over boerenbedrijf terwijl ze in eigen omgeving/wijk maar 1 stap buiten de deur hoeven doen om stankoverlast te ondervinden?

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier25 okt. 2022 - 22:41

"10 tegen 1 is het dan dus die buurman/vrouw die met zijn/haar open haard/allesbrander het milieu en klimaat aan het verzieken is." Heb je het artikel wel gelezen?

Zandb
Zandb26 okt. 2022 - 6:19

Gaai Als u vraagt: "Waarom beginnen journalisten Ton van der Ham en Suzan Borst populistisch over boerenbedrijf terwijl ze in eigen omgeving/wijk maar 1 stap buiten de deur hoeven doen om stankoverlast te ondervinden?" mag ik dan vragen waarom u zo'n oerdomme vraag stelt?