Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Strijd om Mosul te heroveren op Islamitische Staat losgebarsten'

  •  
15-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-10-15-om-22.28.02
In Irak is een langverwachte grote militaire operatie van start gegaan om de grote stad Mosul te heroveren op terreurorganisatie Islamitische Staat. Dat melden Iraakse en Turkse nieuwszenders zaterdagavond.
Eerder op de dag zei de Koerdische president Massoud Barzani al dat de voorbereidingen voor de herovering waren afgerond en dat het tijd was om aan de gevechten te beginnen. Ook liet hij weten dat er duidelijke afspraken lagen voor alle deelnemende partijen aan het offensief: ‘Er is een nauwe samenwerking tussen de Peshmerga en het Iraakse leger.’
Naar verwachting zullen de strijdkrachten van de autonome Koerdische regio in Irak een grote rol spelen in de strijd om Mosul, de tweede stad van het land die al sinds juni 2014 in handen is van IS. De aankondiging van de herovering is naar alle waarschijnlijkheid het begin van de zwaarste en meest complexe strijd in de oorlog tegen IS tot nu toe.
Hoewel het Iraakse leger de afgelopen maanden, gesteund door een coalitie onder leiding van de VS, een groot stuk grondgebied heeft heroverd op IS, heeft de terreurgroepering nog altijd grote delen van het land in handen. De afgelopen weken hebben het Iraakse leger en zijn bondgenoten geleidelijk de druk op de stad opgevoerd. Al langere tijd werd aangekondigd dat Mosul ‘voor het einde van het jaar’ bevrijd zou zijn.
Met de strijd die nu lijkt te zijn begonnen, dreigt ook een humanitaire crisis zich te voltrekken. De Verenigde Naties hebben gewaarschuwd dat tot wel een miljoen Iraakse burgers ontheemd kunnen raken nu de winter in aantocht is en zij straks door de gevechten uit de stad worden verdreven.
cc-beeld: DVIDSHUB

Meer over:

irak, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.