Joop

Strijd om martelmode is nog niet gestreden

  •  
30-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
EDERVEEN-NERTSEN-BONT

© Rick Nederstigt

De consument wordt keihard voorgelogen door bont-pushers.
Vorig jaar werd na een veertig jaar durende strijd eindelijk de laatste nertsenfokkerij in Nederland gesloten. Nog eenmaal haalden de bontboeren de vergassingskar uit de schuur om miljoenen nertsen met koolstofmonoxide om zeep te brengen. Helaas is de rol van de bontsector nog steeds niet uitgespeeld. Volgens cijfers uit handelsdatabase Comtrade importeerde Nederland in de afgelopen vier jaar maar liefst drie miljoen kilo aan pelzen en afgewerkte bontproducten. Pelzen afkomstig van nertsen, vossen, wasbeerhonden en coyotes. De totale straatwaarde bedraagt maar liefst 124 miljoen dollar.
Er zijn nog altijd modeverkopers die jassen met bontkragen in de schappen hebben hangen. Een zo’n verkoper, de Skihut in Scheveningen, maakte het echt te bont. Een undercoverklant filmde tweemaal in de Skihut met vragen over de diervriendelijkheid en herkomst van bont. De uitkomst is stuitend: de ene medewerker heeft het over ‘knuffelbont van dieren die lekker buiten zijn’. Een andere medewerker stelt dat het ‘bont afkomstig is van geschoten wasberen’ die huizen vernielen. Een derde medewerker roept heel hard dat gaat om ‘dieren waarop medicijnen zijn getest.’ De consument wordt keihard voorgelogen door deze bont-pushers.
De realiteit is dat voor elke bontkraag een vos, wasbeerhond of konijn een hels leven in een smerige draadgazen kooi heeft gehad en daarna op brute wijze is gedood. Coyotes stappen met hun pootje in pijnlijke wildklemmen en proberen zich dagenlang tevergeefs los te wurmen. Uiteindelijk doden jagers de uitgeputte dieren. Het is een praktijk die in Nederland en omliggende landen terecht is verboden.
Het is de hoogste tijd om dieren en consumenten te beschermen door een handelsverbod voor bont in te stellen. Het is onlogisch en inconsequent om de handel in bont wel toe te staan terwijl dieren in Nederland niet meer voor bont gefokt mogen worden om ethische redenen.
Animal Rights en Bont voor Dieren zijn niet van plan om nog eens veertig jaar te wachten. We zijn een gezamenlijk burgerinitiatief gestart met als doel een handelsverbod in bont. Nu is de politiek aan zet om de pelsdieren voor eens en altijd te beschermen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

pieter schoone
pieter schoone1 okt. 2021 - 17:20

Danielle: Er gaan veel verhalen rond over nertsen, maar vele daarvan kloppen niet. Een nerts is zeker niet bang van water, maar is daarvan zeker geen typische bewoner daarvan. Opportunistisch als ie is leeft de wilde nerts in vrijwel alle gevarieerde omgevingen, tot gebieden toe waar ie het kwa water moet hebben van de dauw op de planten in de ochtend. Een volwassen nerts leeft idd solitair, wat ze in kwekerijen ook doen. Jonge nertsen blijven vaak tot laat in het najaar bij elkaar. Aangezien een nerts een opportunistische, luie jager is, liever lui dan moe, is de nerts naast de fret een van de marterachtigen die zich zeer goed in gevangenschap laten houden.

Effie2
Effie21 okt. 2021 - 9:41

Met winstoogmerk uitbuiten van dieren is van alle tijden. Nét als bij de kostenverslindende aanpak van drugscriminaliteit, zit de oorzaak bij de gebruiker/consument. Als de vraag opdroogt verdwijnt het probleem. Mentaliteitsverandering, na bewustwording van de gevolgen, lijkt me de sleutel om deze problemen op te lossen. Vermeend eigenbelang is immers de werkelijke oorzaak van dit soort keuzes. Helaas kijken we doorgaans liever de andere kant op, leggen we de schuld bij anderen, en blijven we intussen liever genezen dan voorkomen.

1 Reactie
GHS
GHS1 okt. 2021 - 13:14

Effie: namaak bont is praktisch niet te onderscheiden van echt bont. Ergo, waarom zou je nu persé een dier willen doden.

Jan37
Jan3730 sep. 2021 - 19:51

Alle nertsen boeren het land uit gejaagd. Alle handel naar het Oostblok geduwd , maar de vraag blijft, waar vraag is, is handel Nu totaal geen controle meer over dieren welzijn, en voedsel veiligheid. Uit het oog, uit het zicht Dit is precies wat er gaat gebeuren met de veehouderij in Nederland. Alles verjagen en verplaatsen . Je schiet er niks mee op, denk dat de dieren het slechter krijgen . Maar, als je het niet zie, is het weg............ En nee ik zal nooit bont kopen

6 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens1 okt. 2021 - 0:21

Wat wil je dan Jan? Alle bontproductie maar weer naar Nederland halen, zodat we de diervriendelijkheid goed kunnen controleren? Nederlanders zijn immers van nature lief voor hun productiedieren!? Dat zie je toch steeds weer af aan de toestanden in onze varkensslachterijen? Héél lief zijn wij. ???? Veel liever dan die buitenlanders. Nee. Ik ben (bijna) vegetariër, en ik hanteer NIET het argument dat dat geen zin heeft, omdat mijn buren allemaal toch maar vlees blijven eten. Je moet, zoals bij alles, ergens beginnen.

adriek
adriek1 okt. 2021 - 7:36

@Eric, ik denk dat Jan er op de vraag doelt. Er is vraag naar het spul, er wordt flink op verdiend en het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Het is net als met drugs: je kunt de productie en de smokkel proberen aan te pakken maar daardoor bereik je alleen dat de prijs omhoog gaat. Bontgebruikers ontmoedigen, misschien zelfs een verbod, is het enige dat uiteindelijk gaat helpen. De - naar verhouding - goed geregelde productie in Nederland wegjagen naar totaal ongeregelde landen is niet de weg om dierenwelzijn te verbeteren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 okt. 2021 - 10:20

Alsof in Nederland het dierenwelzijn wel goed geregeld was. Niet dus.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 okt. 2021 - 10:28

Nertsen zijn solitair levende dieren die een waterrijke omgeving preferen. Ze kunnen niet diervriendelijk worden gehouden.

adriek
adriek1 okt. 2021 - 10:40

Als je geen nuance kan of wil zien bestaat er alleen wit of zwart. Ik snap heel goed dat je dieren in gevangenschap principieel afwijst, maar sommige dieren in gevangenschap hebben toch echt een veel beter (of minder slecht zo je wilt...) leven dan andere.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 okt. 2021 - 13:42

Met vele duizenden in draadkooitjes in schuren is dierenmishandeling in zijn zuiverste vorm ongeacht of die schuren in Brabant staan, in Finland of in de Oekraine.