Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stress-syndroom PTSD niet alleen afhankelijk van gruwelijke ervaringen

  •  
18-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Iedere dag een gezond weetje, vandaag: PTSD, de ene soldaat krijgt het wel, de andere niet
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Omdat we allemaal psychiaters in spe zijn, weten we precies wat ADHD , burn  out , bipolaire stoornis , PTSD of PMS is.
PTSD? Dat is de aandoening van soldaten die terugkomen van een opdracht in oorlogsomstandigheden, van burgerslachtoffers van een oorlog en van veel asielzoekers die door een hel gegaan zijn om weg te komen uit de onleefbare omstandigheden waarin ze zaten. Post Traumatic Stress Disorder .
Maar wat lees ik nu? Deens onderzoek laat zien dat het merendeel van de soldaten met PTSD al voor ze in een oorlogszone kwamen een zwakke geestelijke gezondheid hadden. Daarvoor werd gekeken naar 746 Deense soldaten die in Afghanistan gediend hadden.
Het lijkt erop of je de oorlogstrauma´s moet bezien in het perspectief van het leven vóór de uitzending naar een oorlogsgebied. Dat bepaalt grotendeels de kans dat uitzending kan leiden tot PTSD. De onderzoekers denken dat oorlog zelf mensen niet ziek maakt, maar dat het er wel aan bij kan dragen.
De vraag is of de soldaten allemaal aan dezelfde trauma´s waren blootgesteld. Heb je zelf meegemaakt dat een vriend op een bermbom stapte of was je verbindingsofficier? De onderzoekers hebben geprobeerd dat in het onderzoek een beetje mee te nemen.
Wat moet je na dit onderzoek als soldaat met PTSD? Moet je nu denken dat je eigenlijk een mietje bent omdat er anderen zijn die het onder dezelfde omstandigheden niet kregen? Of dat je al gestoord moet zijn geweest voor je uitgezonden werd? Een oordeel dat gebaseerd is op het vijf keer invullen van een vragenlijst (1 keer voor vertrek, 1 keer tijdens de uitzending en 3 keer daarna).

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor