Stress is het grootste beroepsrisico in Nederland
• 03-11-2014
• leestijd 2 minuten
Miljoen Nederlanders hebben burn-outklachten ... 'Bedrijfscultuur blokkeert gesprek over stress' ... Week van de werkstress van start
Het kost de samenleving en werkgevers honderden miljoenen euro’s per jaar: stress. En anders dan bij een fysieke aandoening waarbij er duidelijk gewezen kan worden naar de plek waar de pijn zit, is dat voor werknemers met een burn-out moeilijk. En dat heeft ook te maken met schaamte, blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken. Van de leidinggevenden vindt 15% dat de bedrijfscultuur een gesprek over stress blokkeert.
Minister Asscher van Sociale Zaken:
Het is geen schande als je werk je te veel wordt, het is wel een schande als je werkgever daar geen oog voor heeft”, zegt hij. “Mensen die eenmaal uitvallen omdat ze een burn-out hebben en overspannen raken, zijn vaak heel lang ziek. Die hebben enorm veel moeite om terug te komen. Dat is enorme kapitaalverspilling.
Managers hebben minder last van stress. Dat schrijft NRC op basis van een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academic of Sciences. Managers blijken minder cortisol (stresshormoon) in hun lijf te hebben vergeleken met uitvoerende medewerkers. Dit komt doordat managers het gevoel hebben de situatie te controleren en macht over hun ondergeschikten te hebben.
Mensen met een burn-out kunnen te maken krijgen met een aantal symptomen zoals concentratieverlies, paniekgevoelens, agressie, wantrouwen en geheugenproblemen. Maar ook fysiek kan een burn-out veel leed veroorzaken. Zo treedt er vaak slapeloosheid op, is men snel moe of grieperig, een hoge hartslag en bloeddruk en pijn in de spieren.
Het onderzoek werd gehouden in het kader van De Week van de werkstress, die tot en met vrijdag 7 november duurt.