Joop

Stress en roken even slecht voor ongeboren baby

  •  
26-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zwanger_roken_lijst.jpg

Sociaal geneeskundige Tanja Vrijkotte van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam onderzocht de ontwikkeling van duizenden kinderen en concludeerde dat het hebben van een stressvolle baan even slecht is voor het ongeboren kind als roken.
Als de moeders tijdens de zwangerschap meer dan 32 uur in een stressvolle baan werkten, kwam hun baby gemiddeld 159 gram lichter ter wereld. Dat gold ook voor het roken van 6 à 7 sigaretten per dag. een laag geboortegewicht kan voor veel ontwikkelingsproblemen zorgen, aldus het AD.
Vrouwen met stress produceren meer van het stresshormoon cortisol en dat beïnvloedt via de placenta de ontwikkeling van de baby. Dat is met name in de eerste maanden van de zwangerschap een probleem, wanneer de organen van de baby zich ontwikkelen.

Meer over:

leven, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

[verwijderd]
[verwijderd]26 nov. 2009 - 14:09

ow sorry 6 a 7 sigaretten ik las even te snel hoe dan ook ik betwijfel of ze dat ook onderzocht heeft kan ook niet mensen die roken tijdens zwangerschap zijn uitgestorven in nederland

1 Reactie
jmeijer2
jmeijer226 nov. 2009 - 14:09

Ik weet niet hoeveel zwangere vrouwen er roken, maar ik vermoed dat het er meer zijn dan je denkt. Gewoon door onwetendheid, vermoed ik. Ik zag van de zomer een zwangere vrouw rokend op de stoep staan. Aan de overzijde stond een agent. Ik vroeg me toen af waarom dat eigenlijk niet als kindermishandeling wordt aangemerkt. Of verwaarlozing, zoals in het obesitas-debat.