Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Strengere wapenverkoop is voor Amerika nog steeds teveel gevraagd

  •  
21-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
211 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-06-21-om-08.00.16

© Senator Greg Evers (R), foto: Facebook

Geheel in de lijn der verwachting, heeft de Amerikaanse Senaat nieuwe wetsvoorstellen om wapenverkoop aan banden te leggen resoluut van tafel geveegd. Maar liefst vier voorstellen belandden maandagnacht in de prullenbank. Ook zullen er geen strengere achtergrondcontroles komen voor de verkoop van vuurwapens.
Zoals na vrijwel elke massale schietpartij, nam ook na de aanslag in Orlando de roep om strengere wapenwetgeving toe. De Democraten dienden hiervoor drie wetsvoorstellen in, die moesten voorkomen dat mensen die op de terreurlijst staan nog aan wapens kunnen komen. De Republikeinen, die een meerderheid hebben in de Senaat, blokkeerden de voorstellen echter. Volgens hen staan er ook veel Amerikanen ten onrechte op die lijst en met een nieuwe wet zouden zij zich niet meer tegen ‘echte terroristen’ kunnen wapenen, aldus de Republikeinen.
De Republikeinse partij, van oudsher de grootste voorstander van vrij wapenbezit, diende zelf ook nog een tegenvoorstel in. Zij wilden de verkoop aan mensen op de terreurlijst weliswaar niet verbieden, maar wel vertragen. Hun voorstel hield in dat terreurverdachten voortaan pas na 72 uur hun wapen meekregen, zodat het Openbaar Ministerie de aankoop eventueel kon aanvechten. Volgens de Democraten was dat plan echter te soft en zou het daarnaast niet haalbaar zijn, omdat de FBI teveel tijd kwijt zou zijn aan het uitvoeren van controles.
De Democraten laten weten teleurgesteld te zijn in de uitkomst. President Obama heeft al vele malen laten weten dat wat hem betreft de verkoop van vuurwapens aan banden wordt gelegd. Presidentskandidaat Hillary Clinton plaatste na de stemming in de Senaat op Twitter een afbeelding met de namen van alle slachtoffers van Orlando, en schreef daarbij: ‘Genoeg’
Volgens de NRA – de wapenlobby – was de stemming in de Senaat ‘ een genânte vertoning ’ en niet meer dan ‘een politiek spel’ van de Democraten die niet in staat zouden zijn Amerikanen te behoeden voor moslimterrorisme.
De Republikeinse senator Greg Evers uit Florida heeft zo zijn geheel eigen reactie op de aanslag in Orlando. Hij verloot via Facebook een AR-15 – hetzelfde type wapen als de dader in Orlando gebruikte voor zijn moorden – onder zijn kiezers. ‘Ik reken er niet op dat Obama en het Congres mij kunnen beschermen tegen terrorisme, dat zou jij ook niet moeten doen,’ schrijft hij boven een foto waarop hij het wapen vasthoudt.
Bronnen: NOS , AJC
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.