Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Strenger verbod op godslastering in Rusland

  •  
11-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pussyriot_01.jpg
Godslastering strafbaar in Rusland... Nieuwe wet is reactie op protestlied van meidengroep Pussy Riot... Ook wet tegen homopropaganda aangenomen
Godslastering wordt strafbaar in Rusland. Vandaag heeft de Russische Staatsdoema daar een wet over aangenomen. Wie schuldig wordt bevonden van godslastering, kan een celstraf tot drie jaar krijgen.
De wet is een reactie op de actie van de meidengroep Pussy Riot. De drie zangeressen van de groep overvielen in 2012 de bezoekers van een Russisch-orthodoxe kathedraal in Moskou met een protestlied. In dat lied vroegen ze de maagd Maria om president Vladimir Poetin af te zetten. Hoewel de zangeressen vrij snel alweer op straat stonden na het zongen van hun lied, werden ze toch aangeklaagd wegens ‘vandalisme uit religieuze haat’. Twee van hen zitten een straf van twee jaar uit. De derde werd vrijgesproken.
Tegenstanders van de nieuwe wet vrezen dat er straks nog meer druk komt op de vrijheid van burgers om zich uit te spreken en hun mening te geven.
Afgeschaft in Nederland
In Nederland werd de wet op godslastering in maart dit jaar juist afgeschaft na een voorstel van D66 en de SP die vonden dat de wet een beperking van de vrijheid van meningsuiting was.
Op dezelfde dag waarop de wet op godslastering werd goedgekeurd, werd nog een omstreden wet aangenomen, namelijk de wet op homopropaganda. Die wet stelt ‘propaganda’ voor homoseksualiteit in het bijzijn van minderjarige strafbaar. Wie de wet overtreedt, krijgt een geldboete die kan oplopen tot 25.000 euro. De wet is bedoeld om minderjarigen te ‘beschermen’, maar critici en burgerrechtenactivisten voorspellen dat de wet alleen maar tot meer homohaat zal leiden.
 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

Rootman
Rootman11 jun. 2013 - 17:08

Ze zijn al net zo achterlijk als in Amerika! Gelukkig hebben ze nog enig gezond verstand betreffende de buitenlandse politiek, wat van de VS en zijn larfjes niet gezegd kan worden!

PeterDraman
PeterDraman11 jun. 2013 - 17:08

Godlastering is natuurlijk een leuke wet om de oppositie de mond mee te snoeren.

Tony Bolloni
Tony Bolloni11 jun. 2013 - 17:08

Godslastering...wat mij betreft gelooft iedereen waar die zin in heeft. Maar zodra mensen die in sprookjes geloven voor anderen gaan bepalen wat ze wel of niet mogen zeggen, wat ze wel of niet mogen doen, wie ze wel of niet mogen beledigen.... is het einde zoek... Christendom, islam whatever... opdoeken die handel...

dino_radja
dino_radja11 jun. 2013 - 17:08

maar het christendom is zoooooo veel beter dan de islam...

1 Reactie
GingerTed
GingerTed11 jun. 2013 - 17:08

Rare opmerking. Zoals de westerse landen zich uitgaande van liberaal-progressieve groepen tegen wil en dank hebben moeten bevrijden van de ook daar toen dominante, in wezen toen nog orthodoxe christelijke religie, zo geldt het precies zo voor de landen waar het orthodox katholicisme zich nog dominant ophoudt (o.a. Rusland), en dus ook precies zo in de vele landen waar de islam zich dominant ophoudt.