Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Strenge zorgregels leiden tot hachelijke toestanden

  •  
29-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zorg300_04.jpg
Michel Gorissen zat een week vast in zijn eigen bovenwoning, gekluisterd aan een rolstoel ... 'Geen indicatie, dus geen recht op een plek'
De strengere zorgregels leiden soms tot hachelijke situaties voor patiënten met een al dan niet tijdelijke beperking. Michel Gorissen uit Oud-Beijerland vertelt in het AD hoe hij tot gisteren dagenlang klem zat in zijn eigen bovenwoning, gekluisterd aan een rolstoel. Gorissen vind de beslissing om hem na een zwaar scooterongeval vanuit het revalidatiecentrum naar zijn onaangepaste huis te sturen onbegrijpelijk.
Er werd me verteld dat ik alles kon doen. Op zich klopt dat. Ik kan mezelf wassen of naar de wc. Maar wat ze dan over het hoofd zien, is dat de kamers in de Egmontshof de grootte hebben van een ballroom. De douche is er net zo groot als mijn woonkamer. Alles is gebouwd voor rolstoelen. Hier niet. Nu heb ik het grote geluk dat familie en vrienden naar mij omkijken. Toch voel ik mij niet prettig. Breekt er brand uit, dan kan ik geen kant op. Ik woon alleen.” 
Toen Gorissen gisteren een bezoek aan het Erasmus MC moest brengen was er een ambulance en een hoogwerker van de brandweer nodig om hem uit zijn huis te krijgen. Dit terwijl hij ongeveer een week geleden nog verbleef in het Oud-Beijerlandse revalidatiecentrum Egmontshof, waar hij nog herstellen was van een zwaar scooterongeval toen hij ineens naar huis werd gestuurd: ‘geen indicatie, dus geen recht op een plek’.
rolstoel300
Ambulancemedewerkers die de man uit Oud-Beijerland thuisbrachten, hadden er een flinke kluif aan om hem boven te krijgen. Het complex heeft geen lift. Vervolgens zat hij dagen vast in huis. De thuishulp beperkt zich tot verzorging van de wond op zijn been. Eind 2013 raakte Gorissen met zijn scooter betrokken bij een aanrijding en liep gecompliceerde arm- en beenbreuken op. De platen die in zijn been waren gezet raakten geïnfecteerd. Dat is niet niks, vertelt Gorissen:
In deze toestand komt zoveel op je af. Als je zo’n infectie hebt, ben je mentaal alleen nog maar daarmee bezig. Het vreet alle energie. Het probleem is dat je ook bezig moet zijn om jouw zorg te regelen. Een betere begeleiding zou dus wel zo elegant zijn. Je krijgt steeds weer met andere instanties te maken, maar niemand neemt echt verantwoordelijkheid. Het gaat me er niet om specifieke mensen of organisaties zwart te maken. Ik wil dat niemand thuis vast komt te zitten. Misschien ben ik een uitzondering, maar ergens heb ik een eng gevoel dat er meer mensen in dit schuitje zitten. Mensen die misschien niet hun mond durven open te trekken.”
Cc-foto voorpagina: Baijg

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Paul22
Paul2229 jan. 2015 - 15:21

´Toen Gorissen gisteren een bezoek aan het Erasmus MC moest brengen was er een ambulance en een hoogwerker van de brandweer nodig om hem uit zijn huis te krijgen.´ Kijk ,dit zijn nou die bezuinigingen van van Rijn die zoden aan de dijk zetten.

JoopSchouten2014
JoopSchouten201429 jan. 2015 - 15:21

Neoliberalen noemen dit collatoral dammage.

Meta Foor
Meta Foor29 jan. 2015 - 15:21

ik zie Samsom nog in december bij alle interviews zeggen :: '' per 1 januari 2015 is alles prima geregeld en hoeft niemand zich voor de zorg zorgen te maken ... daar zorgt de PvdA wel voor ...'' niet aardig van hem om over de rug van de zwakkeren goede sier te willen maken wat nu een grove leugen blijkt te zijn

FransAkkermans1947
FransAkkermans194729 jan. 2015 - 15:21

Strengere zorgregels? Daar geloof ik niets van. Een verantwoordelijk functionaris heeft niet goed nagedacht en verkeerde beslissingen genomen. Het AD lijkt zich te specialiseren in dit soort verhalen,

msj_meijerink
msj_meijerink29 jan. 2015 - 15:21

Niks het resultaat van strengere regels, maar simpelweg falende medewerkers in de zorg, die hadden moeten zien dat meneer thuis zich zelf niet kon redden. Ze hadden hem linea recta moeten terugbrengen naar de revalidatie-instelling. Dit is een jammerlijk incident dat door de sp in haar interpellaties bij de debatten altijd als 'lichtend voorbeeld' wordt getoond hoe de hele zorg faalt. Maar dat is dus kletskoek, want dit kwam helaas ook voor in 'die goeie ouwe tijd'.

marietjejansen
marietjejansen29 jan. 2015 - 15:21

VVD minister, die Schippers. Dus alles eigen verantwoordelijkheid.

1 Reactie
gertjanjan
gertjanjan29 jan. 2015 - 15:21

idd ,dit is puur Edith Schippers haar schuld!!!! Of is dit een beetje dommige ongenuanceerde opmerking van Marietje Jansen???