Joop

Strenge quarantaineregels gelden niet voor miljardair

  •  
23-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
49503237757_f745004f5f_k

© cc-foto: Alec Wilson https://flic.kr/p/2iqr2Vg

Kerry Stokes, een miljardair die zijn fortuin vergaarde in de fossiele industrie, heeft zich kunnen onttrekken aan strenge quarantaineregels. Nadat hij met zijn vrouw met een privé-vliegtuig vanuit een Amerikaans wintersportgebied in de Westaustralische stad Perth was geland mocht het stel doorreizen naar hun villa en daar tot een zelfisolatie van twee weken overgaan. Duizenden andere Australiërs viel die luxe behandeling niet ten deel. Zij werden bij aankomst op vliegvelden resoluut in de gedwongen quarantaine geplaatst. Zo was er een man die zelfs zijn stervende vrouw niet mocht bezoeken en twee weken in een hotelkamer diende te verblijven.
Die strenge regels blijken niet te gelden voor de invloedrijke Stokes, ondanks beloften van de regering dat niemand er aan zou ontkomen. Bij de invoering van de maatregel in maart bezwoer de premier van West-Australiê dat er geen uitzonderingen gemaakt zouden worden. “Iedere West-Australiër die overzee verblijft en terug wil keren zal niet naar huis kunnen gaan maar wordt geïsoleerd in een hotel.”
Voor Stokes werd volgens de autoriteiten een uitzondering gemaakt omdat hij recent nog was onderworpen aan een “medische procedure”. Waar die procedure uit bestond werd niet bekendgemaakt, noch waarom de uitzondering dan ook gold voor zijn vrouw. Volgens de overheid is het niet gepast in te gaan op individuele gevallen en zijn er voor meer mensen uitzonderingen gemaakt. Alleen al in Perth werden bijna 1000 Australiërs in isolement gehouden in hotels na invoering van de maatregel.
cc-foto: Alec Wilson
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Bert VanDuren
Bert VanDuren23 apr. 2020 - 9:49

Volgens mij klopt dit niet helemaal, 'gewone burgers' kunnen (dacht ik gelezen te hebben) ook gewoon kiezen om thuis in zelfisolatie te gaan.

1 Reactie
Max6
Max623 apr. 2020 - 12:36

Inderdaad... maar het bekt wel lekker als het om een miljardair gaat. "When asked how many exemptions had been granted since the quarantine rules came into place in March the spokeswoman said from April 6 to 21 more than 3000 people had travelled to the state by aircraft and, of those, more than 900 had "self-quarantined" rather than being confined to a quarantine hotel." Van deze 900 zijn er ook vanuit andere delen van Australië maar welk percentage dat is, is dan niet meer duidelijk.

Appelsap2
Appelsap223 apr. 2020 - 9:40

Beetje een Calimero-artikel. Zij zijn groot en ik is klein.. De man heeft een medische behandeling ondergaan en verdraagt die vuile hotellucht misschien geen twee weken. Weten wij veel. Verder gaat het niemand ene zak aan wélke medische behandeling de man in kwestie ondergaan heeft, en vind ik het ongepast dat semi-verontwaardigd/verongelijkt gedaan wordt over het feit dat dit niet gedeeld wordt. Ik verwacht dat er heus ook wel wat niet-miljardairs, of miljardairs die hun geld niet in de fossiele industrie verdiend hebben, te vinden zijn die ook niet op hotel gezet zijn, maar dat levert natuurlijk geen goed artikel op.

April'sTiger
April'sTiger23 apr. 2020 - 9:24

"Waar die procedure uit bestond werd niet bekendgemaakt" Waarschijnlijk een inenting tegen covid19 en daarna een injectie met een medicijn dat alle soorten kanker verhelpt en daarna een transplantatie van een versgeoogst hart uit Georgie. Het is een grote club en wij zitten er niet in.

1 Reactie
vv2
vv224 apr. 2020 - 12:34

en zo is het, ik heb ook gehoord dat ze kleutertjes eten zodra het boven de 30 graden is en dat hij zijn heg gewoon op 2.10 laat staan ongeacht wat de rijdende rechter ervan zegt maar dat schrijven ze ook niet in de krant. Schandalig dit soort mensen, rijk, onaantastbaar, onsterfelijk gemaakt met spuitjes en nu ook nog in zelf quarantaine in hun eigen huis ipv een hotel..brrrrrr....

Mr x Mr y
Mr x Mr y23 apr. 2020 - 8:35

Ik kan mij voorstellen dat als de andere Australiërs in een apart vliegtuig voor henzelf waren gereisd, de maatregelen ook wat soepeler waren.

I am Legion
I am Legion23 apr. 2020 - 8:07

Lijkt me een gevalletje van kinnesinne. Deze mensen houden zich dus heel wel aan de verlangde quarantaine als zij met een privévliegtuig afreizen naar nota bene een villa wat zoals hier beschreven wordt neerkomt op zelfisolatie. Als ik me met mijn vrouw dezer dagen met een benodigde relatief goedkope privé-vervoersmiddel naar ons afgezonderd geplaatste riante stacaravan in een prettige natuuromgeving begeef om daar enige tijd in zelfverkozen zelfisolatie te verblijven onttrek ik mij dan ook aan de strenge quarantaineregels? Get a life!

6 Reacties
Gi Raf
Gi Raf23 apr. 2020 - 10:12

''Als ik me met mijn vrouw dezer dagen met een benodigde relatief goedkope privé-vervoersmiddel naar ons afgezonderd geplaatste riante stacaravan in een prettige natuuromgeving begeef om daar enige tijd in zelfverkozen zelfisolatie te verblijven onttrek ik mij dan ook aan de strenge quarantaineregels?'' Wel als je riante stacaravan bijvoorbeeld in Zeeland staat. https://www.nu.nl/binnenland/6040876/toeristen-vanaf-maandag-niet-meer-welkom-in-zeeland-vanwege-coronavirus.html Dat de rijken en hun ondernemingen (van ZZP t/m multinational) privileges hebben die anderen (arbeiders) wordt onthouden is oud nieuws.

Polletje2
Polletje223 apr. 2020 - 10:15

Aangezien maar heel weinig mensen over dezelfde mogelijkheid beschikken, JA. Je had gewoon eerst je geprivilegieerden-pasje voor een vrij doortocht moeten aanvragen.

nikita72
nikita7223 apr. 2020 - 10:41

Ongetwijfeld zijn er meer mensen die bereid zijn zich op een afgelegen boerderij/ in een geïsoleerd hutje terug te trekken, waarbij hun contact zich beperkt tot een persoon die kookt en schoonmaakt. Als de overheid dit niet toestaat bij Jan met de Pet, is sprake van onrecht.

SG87
SG8723 apr. 2020 - 10:44

En hoe weet de West-Australische overheid of deze miljardair in het land van herkomst wel de vereiste afstand heeft gehouden de 2 weken ervoor? Hoe weten ze dat voor zijn vrouw? Of voor de piloten (want het stel zou ook met de piloten in aanraking kunnen zijn gekomen voor het opstarten of direct na het landen)? Dat is nu precies de reden waarom die quarantaineregels er zijn. En die reactie van de West-Australische overheid ("niet op individuele gevallen ingaan") is natuurlijk een dooddoener, want het gaat er hier juist om dat er om een of andere reden juist voor individuele gevallen een uitzondering wordt gemaakt. Als je hier niet op mag ingaan, dan kun je het er dus ook niet over hebben wat de reden hierachter is geweest. Stel bijvoorbeeld dat dit stel gewoon de premier hebben omgekocht om dit toe te laten, dan mag je daar dus niet onderzoek naar doen, omdat het een 'individueel geval' is? Corruptie is (vrijwel) altijd een individueel geval... Lekker makkelijk argument dus...

I am Legion
I am Legion23 apr. 2020 - 11:50

@Polletje Zoals ik ook over mijn minder kostbare maar voor afgescheiden van anderen zeer geschikte vervoermiddel beschik om naar mijn zeker van anderen geïsoleerde stacaravan temidden van veel natuur kan reizen. Dat zou ik niet mogen omdat anderen dat ook niet kunnen vanwege gebrek aan bezit daarvan? @SG87 De dienstdoende Australische ambtenaren op het vliegveld ontvangen deze Amerikanen dus niet hetzelfde als anderen omdat ze heel anders aankomen. Namelijk niet in een passagiersvliegtuig met veel anderen tezamen en dus ook niet via door dezen en nog andere passagiersgroepen gezamenlijk gebruikte routes om het vliegveld met bagage weernte verlaten. Het is hen mogelijk, net als ik op de fiets of met de auto, afgezonderd te reizen hetgeen afdoende bewezen is, en tegelijkertijd ook afgezonderd door te reizen. Je kent toch de richtlijnen van niet meer dan een beperkt aantal mensen tegelijk waarmee verschillende andere restricties niet nodig zijn? Zoals jij redeneert kan niemand zich nergens meer verplaatsen, ook niet binnen de grenzen van een land. Het Corona-virus doet niets met landsgrenzen, dat doen wij, en dat doen we net als binnenlands op grond van richtlijnen van hygiëne en afstand houden maar niet een zich niet mogen verplaatsen.

Freek3
Freek323 apr. 2020 - 12:31

Het is niet zozeer kinnesinne als wel een illustratie van het feit dat de site blijkbaar geen belangrijkere items te bespreken heeft dan het gedrag van een individu onder de 7 miljard mensen.