Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Straling neemt toe in Japan

  •  
15-03-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
479 keer bekeken
  •  
ANP-Japanner_bidden_300.jpg
VS: Straling extreem hoog bij reactor 4. WikiLeaks 2008: 'Kerncentrale niet veilig genoeg voor aardschokken, tsunami's'. Brand, explosies in Fukushima I
[Update] Er is geen water meer over in een bad met verbruikte splijtstofstaven van reactor nummer 4 van de geplaagde Japanse kerncentrale Fukushima I. Dat meldt de Volkskrant. Het stralingsniveau is daar ‘extreem hoog’, zei de Amerikaanse nucleaire toezichthouder NRC woensdag.
Update 20.30
“We geloven dat een waterstofexplosie het bad met verbruikte splijtstofstaven heeft blootgelegd”, aldus voorzitter Gregory Jaczko van de Amerikaanse toezichthouder. De explosie vond enkele dagen geleden al plaats. Hij voegde eraan toe dat hij gelooft dat het hoge stralingsniveau het mogelijk moeilijker maakt de situatie onder controle te krijgen.
In de Volkskrant een overzicht van de problemen in de kerncentrale.
Update 13.30
Bij de Japanse kerncentrale Fukushima I heeft maandagnacht een derde explosie plaatsgevonden in reactor 4 waarna ook brand uitbrak. De koepel die de radioactieve stof beschermt zou zijn beschadigd waardoor een hoeveelheid straling is vrijgekomen die schadelijk is voor de gezondheid. Ook in reactor 2 zou een explosie zijn geweest.
In 2008 waarschuwde het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) voor veiligheidsrisico’s van meerdere Japanse kerncentrales. Een zware aardbeving zou een serieus probleem kunnen vormen omdat de centrales niet ontworpen zijn om die te weerstaan. Dat blijkt uit ambtsberichten gelekt door Wikileaks, meldt The Daily Telegraph. Een functionaris van het IAEA zei in december 2008 dat de veiligheidsrichtlijnen voor seismische veiligheid de afgelopen 35 jaar niet zijn veranderd, terwijl Japan te maken kreeg met hevige schokken zoals in 2007. Japan’s grootste kerncentrale Kashiwazaki-Kariwa werd toen gesloten nadat het te maken had gekregen met een schok van 6.6 op de schaal van richter. Na inspectie bleek dat kerncentrales in de toekomst beter beschermd dienden te worden om hevigere schokken te overleven. Update 07.30
Japan heeft de reddingswerkers bij Fukushima het bevel gegeven zich terug te trekken. Na de nieuwe brand van dinsdag nacht is de radioactieve straling weer opgelopen, dat meldt NRC.
Update 23:55
De NOS meldt dat er opnieuw brand is uitgebroken in een van de reactoren in de kerncentrale Fukushima.
Update 15.00
Nabij Tokio heeft zich dinsdagnacht een aardbeving voorgedaan met een kracht van 6.0 op de schaal van Richter. Er is geen sprake van grote schade en ook geen tsunami-waarschuwing. Volgens NRC lag het epicentrum van de schok vlakbij Fujisan nabij de beroemde slapende vulkaan net ten zuidwesten van Tokio.
Update 11.15
Reactor 4 waarin gebruikte brandstof wordt bewaard is gaan koken, meldt de NRC Live Feed. Als het water verdampt is, is de reactor niet langer beschermd. Ook in de reactoren 5 en 6 die eerder nog geen problemen hadden zijn nu verhoogde temperaturen gemeten. De koeling zou niet meer werken.
Een ontwerper van de veilige stalen koepel die zorgt dat het radioactieve afval niet naar buiten komt, zegt dat de behuizing het waarschijnlijk gaat begeven. Masashi Goto van bouwbedrijf Toshiba vreest dat de koepels van reactoren 1 en 3 niet zijn opgewassen tegen de explosies die er hebben plaatsgevonden. Tegen de BBC zegt hij dat de reactorkoepels niet zijn ontworpen om een zware aardbeving of een tsunami te weerstaan.
Update 09.00:
Antoin Peeters van RTL-nieuws laat via een tweet weten dat het RTL-nieuws haar journalisten terugroept vanwege stralingsgevaar. Ook de NOS haalt haar verslaggevers terug.
Drie zeer oververhitte reactoren worden met zeewater gekoeld. Reactor 2 kampt met schade aan een drukregelvat. De brand in rector 4 is inmiddels geblust, maar duidelijk is dat er straling is vrijgekomen. De Japanse premier Kan heeft daarom de veiligheidsmaatregelen aangescherpt en roept mensen op kalm te blijven. Wie in een straal van 20 tot 30 kilometer van de centrale woont moet binnen blijven. Mensen die dichter bij wonen zijn inmiddels geëvacueerd.
In Saitama, vlakbij Tokio is straling gemeten die veertig keer hoger is dan normaal. De wind waaide gisteravond richting Tokio. In de Japanse hoofdstad werd twintig keer meer cesium gemeten dan op maandag, maar de hoeveelheid straling die in Tokio gemeten is, is nog niet gevaarlijk vertelde een gemeentefunctionaris.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.