Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Straling Fukushima op dodelijk niveau

  •  
02-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
10.000 millissievert per uur gemeten; hoogte kan in enkele seconden leiden tot de dood
Bij de Japanse kerncentrale Fukushima I is een dodelijk niveau van radioactieve straling gemeten. Experts zijn bezorgd over technici die herstelwerkzaamheden verrichten aan de centrale. In maart liep de centrale veel schade op door een aardbeving en tsunami.
De gemeten hoogte bedraagt 10.000 millisivert per uur, maar kan nog hoger zijn. De apparatuur waarmee gemeten wordt kan namelijk geen hogere straling meten.
Experts waarschuwen de Japanse autoriteiten omdat de technici mogelijk gevaar lopen. Niet alleen mogen ze slechts aan 250 millisivert per jaar blootgesteld worden, bovendien lijkt het erop dat het halen van deadlines belangrijker is dan de veiligheid.
Kenji Sumita, professor aan de Osaka Universiteit, verklaart:
Het lekken van radioactieve straling is dan misschien beperkt of afgeremd, maar het is niet geheel gestopt. Waarschijnlijk worden er meer van dit soort plekken gevonden. Herstelwerkzaamheden zouden er niet op gericht moeten zijn dat bepaalde deadlines worden gehaald, want dat brengt technici mogelijk in gevaar. De crisis is niet meer acuut. Vertraging is geoorloofd.
cc-foto: Antje Verena

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (29)

VG030438752
VG0304387522 aug. 2011 - 9:04

250 mSv per jaar? Dan verhogen we toch gewoon de norm? Wat voor voedsel kan, kan immers ook gewoon voor mensen toch? [Natuurlijk ironisch]

JoopSchouten
JoopSchouten2 aug. 2011 - 9:04

We gaan een stralende toekomst tegemoet.

.2
.22 aug. 2011 - 9:04

Na het zomerreces weet ik al wie bij Verhagen op de koffie komt. De kern lobby: ja, die nieuwe berichten over Fukushima kloppen niet. En dodelijke straling, wat is dodelijk? Klap van de wiek van een windmolen is ook dodelijk.

Michiel Online
Michiel Online2 aug. 2011 - 9:04

Het systeem van kostenbesparingen en het bijbehorende misbruik van personeel gaat gewoon verder.

kraai21
kraai212 aug. 2011 - 9:04

Voor de toekomstige Breiviks zijn kerncentrales ideale aanslag objecten. Ook in geval van oorlog is een kerncentrale een makkelijk doelwit met maximaal en langdurig effect. Als je de perifere fabriek uitschakelt (die bevindt zich in een gewone fabriekshal) dan komt de kern alleen te staan, en die kan dan nog maar een ding doen, dat is smelten. Een vliegtuig of raket op zo'n fabriek is voldoende om de ramp op gang te brengen. Het ongeluk in Japan was niet veroorzaakt doordat de kern was beschadigd door de aardbeving, maar doordat de perifere systemen waren uitgeschakeld.

adriek
adriek2 aug. 2011 - 9:04

je kunt het ook relativeren, vergelijk het vliegtuigvoorbeeld: er gaan veel meer mensen dood per autokilometer dan per vliegtuigkilometer en toch vinden 'we' vliegtuigdoden erger. er gaan veel meer mensen dood per kolenkilowattuur dan per kernkilowattuur (is een gokje...) maar toch vinden we kerndoden erger. Het is wel iets waar 'we' (de politiek) een duidelijke keuze in zouden moeten maken en niet elke keer van die doofpotverhalen. Ik ben zelf niet voor kernenergie, maar dat heeft er meer mee te maken dat de brandstof voor kerncentrales (ook) schaars is, en (ook) door een beperkt aantal landen gemonopoliseerd dan met milieu en veiligheidsaspecten.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos2 aug. 2011 - 9:04

Hopen dat de nabestaanden een hoop geld krijgen.

Zjenny
Zjenny2 aug. 2011 - 9:04

Laatste nieuws over wat er gaande is in Fukushima; http://enenews.com/very-serious-and-alarming-development-workers-say-ground-under-fukushima-plant-is-cracking-and-radioactive-steam-is-coming-through-melted-cores-may-be-moving-out-of-buildings-video

Hanspuntnl
Hanspuntnl2 aug. 2011 - 9:04

Ach, kolengestookte centrales zijn ook ongezond.

2 Reacties
ErnsTT2
ErnsTT22 aug. 2011 - 9:04

EN kompleet overbodig, we hebben inmiddels ruim twee keer zoveel capaciteit als nodig in ons land, en nog word er door de bouwmafia van Brinkman bijgebouwd...

Ennath
Ennath2 aug. 2011 - 9:04

--[Ach, kolengestookte centrales zijn ook ongezond.]-- Dat zijn ze ook...... Maar kernreactoren zijn net als vliegtuigen: "de kans dat het mis gaat is heel erg klein maar de kans dat het "heel erg mis gaat" als het mis gaat, is heel erg groot". En in Fukushima ging het dus heel erg mis. Daar kunnen we de komende 1000 nog wat jaar nog van genieten. Als het in een kolencentrale gruwelijk mis gaat kunnen we er de komende tig jaar er nog van genieten. Ik weet welk waar IK voor kies. -als er in Borsele een drama op de schaal van Japan gebeurt ben ik mijn huis, mijn bedrijf en mijn gezondheid kwijt-

b-man
b-man2 aug. 2011 - 9:04

Het is niet anders. Je zag het bij Tjernobyl ook: als het goed mis gaat zullen mensen letterlijk opgeofferd moeten worden ten behoeve van de veiligheid van de massa. Laten we een peperdure kerncentrale gaan subsidiëren, in plaats van te investeren in de duurzame energie waar we het uiteindelijk toch van zullen moeten hebben.

2 Reacties
ErnsTT2
ErnsTT22 aug. 2011 - 9:04

Yep, voor duurzame energie zullen mensen niet bang te maken zijn... Dus daar kun je de prijs met dat angst argument niet zo hoog opschroeven, met allerhande drogredenatie s over dat het wel zoveel moet kosten vanwege de milieugevaren... Bij conventionele centrales wel, daar bestaat driekwart van de energieprijs uit "veligheid en milieu maatregelen" (die zoals we ook weer bij Fukushima en recentelijk bij de EDF en en Ditsland en Finland. Dat geinde geld word overigens niet eens uitgegeven aan werkelijk onderhoud en veiligheidsvoorzieningen, ze hebben jaarlijks meerdere incidenten branden ontploffingen lekkages noem maar op.

ErnsTT2
ErnsTT22 aug. 2011 - 9:04

Yep, voor duurzame energie zullen mensen niet bang te maken zijn... Dus daar kun je de prijs met dat angst argument niet zo hoog opschroeven, met allerhande drogredenatie s over dat het wel zoveel moet kosten vanwege de milieugevaren... Bij conventionele centrales wel, daar bestaat driekwart van de energieprijs uit "veligheid en milieu maatregelen" (die zoals we ook weer bij Fukushima en recentelijk bij de EDF en en Ditsland en Finland. Dat geinde geld word overigens niet eens uitgegeven aan werkelijk onderhoud en veiligheidsvoorzieningen, ze hebben jaarlijks meerdere incidenten branden ontploffingen lekkages noem maar op.

ErnsTT2
ErnsTT22 aug. 2011 - 9:04

Dat had ik maanden geleden al laten zien potdorie, en ondertussen zit er op TV zo'n zogenaamde Deskundo-loog de wereld voor te liegen dat Fukushima qua ongeluk heel erg meevalt, en inmiddels onder controle is... Waarom word er zo weinig aandacht aan die Moorddadig bagatelisering geweid door de kernenergie lobby? Nu is er het Typhoon seizoen, dus de radioactieve verseuchung spoelt nu zometeen zonder enige filtering whatsoever de Oceaan in, en er zijn alweer Walvissen gesingnaleerd met te hoge dosis voor consumptie (helaas waren ze al wel geslacht...)

1 Reactie
Dehnus
Dehnus2 aug. 2011 - 9:04

natuurlijk waren ze al geslacht het is toch "Onderzoek!" het enige woordje op de hele boot die in het Engels is geschreven ;). De rest is allemaal Japans ;).

[verwijderd]
[verwijderd]2 aug. 2011 - 9:04

Ik denk dat Verhagen hier wel blij mee zal zijn. De mensen gaan daar allemaal dood aan de straling. Maar niet van vandaag op morgen. Dus kan die tweede kerncentrale er best bij. In geval van een ramp gan we er niet direct aan dood. Maar pas over een jaartje of wat. En onze kinderen En onze kleinkinderen. Tegen die tijd is Verhagen er toch niet meer om compte rendu af te leggen. Dus.

1 Reactie
Anonimus2
Anonimus22 aug. 2011 - 9:04

Dat is precies het verhaal. Kerncentrales leggen verantwoordelijkheid voor de directe veiligheid van heel veel mensen bij een paar individuen. Daarom vond ik het ook interessant om de berichtgeving over Fukushima te volgen, om te zien hoe deze verantwoordelijke individuen hiermee omgaan: 1 Er gaat iets mis maar er is nog geen berichtgeving. 2 Er is geen ramp maar een probleempje met de containment 3 Het probleempje is toch wel een probleem maar zeker geen ramp. 4 Er is geen gevaar voor de werknemers 5 Er is toch gevaar voor de werknemers 6 Er is geen gevaar voor de directe omgeving 7 Er moet toch ontruimd worden in de directe omgeving 8 Er is wel sprake van een ramp maar het is een niet zo heel erge ramp. 9 De ramp is toch iets erger dan gedacht 10 Er is geen gevaar voor het milieu als de stoffen in de oceean komen 11....etc. De verantwoordelijken voor Tsjernobyl zijn allang weg of overleden en nog weten we niet precies wat er gebeurd is.. En in wiens belang in de atoomindustrie is het nou om openlijk te zijn over de gevaren? Doe mij maar een windmolentje en een gaskachel

[verwijderd]
[verwijderd]2 aug. 2011 - 9:04

Je kunt roepen wat je wilt, het gaat allemaal de doofpot in. Een betonnen sarcofaag zo je wilt, om in nucleaire termen te spreken. Keer op keer als er dingen fout gaan met een gevaarlijke nucleaire installatie, plannen de autoriteiten een cover up. Er is blijkbaar een kleine elite die zeer gebaat is bij deze gevaarlijke installaties. De omwonenden en bevolking worden er zeker niet beter van.

2 Reacties
kraai21
kraai212 aug. 2011 - 9:04

Een betonnen sarcofaag is trouwens een schijnoplossing. Wat er zich onder de beton afspeelt, en dat tienduizenden jaren lang kan niemand weten. In Tsjernobyl is de betonnen sarcofaag nu al aan vervanging toe, en er wordt een fabriek overheen geschoven. Verstoppen, als je het niet ziet, dan is het er niet.

Rokvok
Rokvok2 aug. 2011 - 9:04

Als het een overheidsbedrijf was geweest, dan hadden de media héél anders gereageerd. Het feit dat de kerncentrale controles aan haar laars lapte wordt gevoegelijk terzijde geschoven en in de vergetelheid gebracht. Weerzinwekkend hoe sommigen hier schathemeltjerijk van worden (dat recht hebben ze) en de gemeenschap de rommel mag opruimen.

Flipper2
Flipper22 aug. 2011 - 9:04

Wie kent niet de radioreclame van atoomstroom.nl waar wordt opgeroepen om Fukushima vooral te vergeten en in atoomstroom te geloven. De portemonnee gaat weer boven mensenlevens. Ik heb deze firma een mail geschreven met onderstaande tekst. Hopelijk schrijft iedereen die dit leest deze firma een dergelijke mail. Hoe meer, hoe beter. Geachte, Naar aanleiding van een reclameboodschap van uw bedrijf op radio 1, waarvan ik dacht dat het een ludieke actie van Greenpeace zou zijn, heb ik uw site bekeken. In de veronderstelling dat hier iets ludieks achter stak, was ik, omdat ik niet kon vermoeden dat er nog commerciële instanties zijn die publiekelijk over lijken gaan. Zo gedacht, zo gedaan. Wat schetst mijn verbazing dat achter deze commercial werkelijk een bedrijf schuilgaat! Wilt u zo goed zijn om een berekening te maken van de miljardenschade die in Tsjernobil en Fukushima door de kerncentrales zijn aangericht en deze kosten verdelen over alle energie die is opgewekt met deze centrales, om zo de werkelijke kilowattuurprijs te bepalen om dit op uw site te vermelden? Bent u zich ervan bewust dat rondom de centrales in Japan een straling heerst van 10 Sievert per uur welke bijna instant dodelijk is? Het zou u sieren om dit op uw site te vermelden. Is het u opgevallen dat uw site een soort van rechts politiek pamflet is geworden? U kunt toch niet menen dat uw oproep in uw reclameboodschap, waar u mensen oproept om de ramp in Japan niet serieus te nemen maar in kernenergie te blijven geloven? Ik noem dit een zware belediging voor iedereen die slachtoffer is geworden van ongelukken met kernenergie, of het nu Harrisburg, Tsjernobil, Fukushima, Chelyabinsk, Decatur, Sellafield en Tokaimura betreft. Met gepaste groet, Michel Philipsen Fysicus.

2 Reacties
flipse2
flipse22 aug. 2011 - 9:04

Zo'n brief kun je ook naar Nuon, Essent etc sturen over kolenopgewekte centrales. Van een fysicus verwacht ik wel dat hij thuis in statistiek. En de statistiek van dodelijke slachtoffers door kolenwinning zijn een stuk slechter dan van kerncentrales.

tm2000
tm20002 aug. 2011 - 9:04

Als je de kosten van de rampen mee moet rekenen, dan ook graag de kosten voor de oorlogen om olie. En aangezien 1 van de 2 (maar waarschijnlijk beide) de komende 20-25 jaar in elk geval nog nodig is, denk ik dat we per saldo beter uit zijn met kern-energie dan met olie.

[verwijderd]
[verwijderd]2 aug. 2011 - 9:04

Dit kabinet nu een beetje kennende, had ik eigenlijk wel een voorstel voor een derde kerncentrale in Nederland verwacht...

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT22 aug. 2011 - 9:04

:-)

Flipper2
Flipper22 aug. 2011 - 9:04

De reactie van Atoomstroom.nl met daaronder een reactie van mij. -------------------------------------------------- xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx@atoomstroom.nl> Sent: Wednesday, August 03, 2011 2:15 AM To: Subject: RE: Atoomstroom > Geachte heer Philipsen, > Ik ben met vakantie en heb geen tijd om een eindeloze discussie aan te > gaan. Maar als fysicus weet u vast wel dat de waarheid in het midden ligt. In ieder geval heeft iedere kolencentrale die is gebouwd daar waar men besloot van kernenergie af te zien een paar orde-groottes meer > slachtoffers gemaakt dan alle kerncentrales tot op heden bij elkaar. Als we per morgen alle kolencentrales door kerncentrales zouden vervangen, zouden we onze Aarde en de mensheid daarmee een grote dienst bewijzen. ------------------------------------------- Geachte heer Xxxxxxxxx, Mensen op vakantie horen vakantie te vieren en niet te werken, een antwoord over drie weken was prima geweest. Ik heb dan ook geen boodschap aan die informatie. Het zou verstandig zijn om de verhouding doden per opgewekte kilowattuur uit te zetten en niet per gebouwde centrale. Pas dan reken je met eerlijke getallen. Dat u geen discussie aangaat verbaast mij niet. Daar waar wordt afgegeven op de zogenaamde linkse kerk wordt stelselmatig een heleboel geroeptoeterd waarna men zich omkeert en voor elke discussie wegrent. Atoomstroom.nl is een lobbyclub die onder Verhagen werkt. Een politiek pamflet. Op uw site dekt u zich alvast in tegen gelluiden van links als een kind dat bij een snoepjestrommel staat en zegt: 'Mam, ik heb niets genomen hoor!' Dom en ontzettend doorzichtig. Op zich heb ik niets tegen atoomenergie. Waar ik wat op tegen heb is dat u in een reclameboodschap de slachtoffers van Fukushima doelbewust oneindig hard schoffeert. Mijn grootste argument tegen atoomenergie is dat het de vooruitgang van duurzame energie blokkeert. Als alle kolencentrales door kerncentrales worden vervangen bewijzen we de mensheid inderdaad een grote dienst. De huidige kerncentrales zullen nog ca 250 jaar vooruit kunnen met de voorraad bruikbare opwerkbare uraan. Zouden we dit aantal vertienvoudigen, dan zijn we binnen 25 jaar van alle kerncentrales af. Helaas niet van het afval.... Maar dat storten we dan op een eiland ergens in de Pacific met een leger Atoomstroom medewerkers eromheen om het te beschermen. Michel Philipsen.

2 Reacties
eeweew
eeweew2 aug. 2011 - 9:04

Eindelijk iemand die mijn standpunt begrijpt, tenminste dat neem ik aan want dat is vrijwel identiek. Ik moet je wel waarschuwen, sommige mensen hier lijken als je echt moet kiezen de tussen kolencentrales en kerncentrales toch maar voor de kerncentrale kiezen erger te vinden dan het totaal negeren van alle vormen van groene stroom (die zijn er heel veel, en komen daar meestal mee weg). Ik hoorde laatst trouwens een leuk (=triest) verhaal over het beheer van radioactieve stoffen, weet alleen niet helemaal meer hoe het zit, maar het komt er op neer dat de kast met isotopen die bij mij op de Universiteit staat nu onder het ministerie van economische zaken valt. Doordat ze ministeries zijn gaan samenvoegen moesten de vergunningen voor radioactieve stoffen ook ergens worden ondergebracht. Verhagen en CO dachten (blijkbaar zonder advies in te winnen) dat het hier alleen maar om de kernreactoren ging, Verhagen vind kernenergie natuurlijk wel leuk, en dacht dat kan EZ best doen. En toen stonden daar 100+ vergunninghouders op de stoep, waaronder universiteiten en zelfs bouwbedrijven (ik dacht dat de ziekenhuizen onder een ander systeem vallen, maar dat weet ik niet zeker zou best kunnen dat die hier ook bij zitten, maar dan zijn ze nog stommer dan ik dacht). Om maar weer aan te geven wat voor kabinet hier nou eigenlijk zit.

ErnsTT2
ErnsTT22 aug. 2011 - 9:04

A simple game of self-respect You flick a switch and the world goes off Nobody jumps as you expect I would have thought you would have had enough by now You call selective dating For some effective mating I thought I'd let you down, dear But you were just deflating Atoomstroom.nl is maar zo'n stelletje oplichters die goedkoop ingekochte Kolenstroom diuur verkoopt, dus die hebben uitgaande van hun eigen leugens juist al dat bloed van kolencentrales aan hun handen... Echter en dat zie je heel vaak tegenwoordig, word veel te makkelijk aangenomen dat er meer slachtoffers zijn gevallen, door kolencentrales, omdat er zoveel meer kolencentrales zijn lijkt dat zo'n logische aanname... Echter blijkt dat de meeste o zo logische aannames die zo lekker in het gehoor liggen juist counter intuitive te zijn, en in het geheel niet te kloppen. In het Atoomtijdperk, zijn er honderduizenden gestorven aan de stralingsverschijnselen die vrijkomen bij het benutten van de energie van Atoomkracht. Alleen al bij de Winning van het Uranium zijn er zoveel doden gevallen, waarvan men eerst nog niet begreep waarom die mensen ziek werden en doodgingen, ze noemden het in het begin bergziekte, niet te verwarren hoogteziekte) later werd het Schneeberger Krankheit, en pas na de ontdekking van radioactieve straling door Becquerel en Curie en de bron ervan, de Kernkraft door Elster en Geitel, kwam men erachter dat al die (dodelijke) longziekten door radioactieve straling veroorzaakt werden. [quote] Durch Sezieren von mehr als 20 Bergleuten und ihrer Lungen, gelang es Härting und Hesse die Volksmeinung zu bestätigen. Damit wurden sie zu den Entdeckern des ersten berufsbedingten Lungenkrebses in der Geschichte der Arbeitsmedizin. Beide konnten den Lungenkrebs aber nur von untertage arbeitenden Bergleuten, nicht aber bei der sonstigen Bevölkerung nachweisen, da es zur damaligen Zeit noch keine, so seltsam das auch klingt, Zigaretten gab. Nach der Entdeckung der Krebsnatur forschte man nach den Ursachen der Schneeberger Krankheit. -knip- Die Entdeckung der Radioaktivität durch Becquerel 1896 und des Radiums durch die Curies 1898 schufen neue Erklärungsmöglichkeiten, als erste krebserzeugende Wirkungen der ionisierenden Strahlung bekannt wurden. Innerhalb weniger Jahre verbreitete sich die Kenntnis von der krebserregenden (karzinogenen) Wirksamkeit der Röntgen- und Radiumstrahlung. -knip- Der Bergdirektor von Zwickau H. E. Müller schrieb über die Verursachung des Lungenkrebses durch Emanation: “Durch die Radiumforschung ist die gefährliche Einwirkung von Radiumstrahlung und der Emanation, sofern sie eine zu lange dauernde ist, bekannt geworden. Als Folge zeigen sich an den betroffenen Stellen regelmäßig krebsartige Veränderungen, die leicht in Eiterung übergehen. Bei der Emanation wird jedenfalls der am leichtesten verletzliche Teil des von der Luft berührten Körpers zuerst angegriffen und das sind die Weichteile der Lunge. Ich betrachte daher den Schneeberger Lungenkrebs als eine besondere Berufskrankheit der Gruben, deren Gesteine Radium enthalten und deren Luft mit starker Emanation beladen ist.” Der “Arbeitsausschuss für die Erforschung des Schneeberger Lungenkrebses in Sachsen” hat zwischen 1922 und 1926 insgesamt fünf Reihenuntersuchungen in Schneeberg durchführen lassen. Zum Zeitpunkt der Veröffentlichung der Untersuchungen 1926 waren von 154 erfassten Bergleuten in drei Jahren 21 verstorben. Davon waren 71 Prozent Opfer der Schneeberger Krankheit. -knip- “Es lag nahe, für die Entstehung dieses Lungenkrebses das dauernde Einatmen emanationshaltiger Luft in den Gruben verantwortlich zu machen.” [/quote] http://www.geoberg.de/2010/06/12/schneeberger-krankheit/#more-1587 Kortom in 1926 wist men al dat als je mijnwerkers ondergrons naar radioactieve ertsen laat delven (vooral Uranium vervalproducten...) je de mensen een gewisse dood tegemoet stuurt, driekwart van de Koempels krijgt "longkanker" en van de 154 tussen 1922 en 1926 onderzochte Koempels waren er al 21 daaraan doodgegaan. Dat is 13,6% van de Mijnwerkers in een uranium mijn die binnen drie jaar tijd versterven hoeveel er van de 154 daarna veel te vroeg overleden , god mag het weten... En sndsdien ging men nietsontziend verder, er werden wel stralingsdrempels gesteld, maar we weten nu uit Japan dat die zelfs nu bijna 100 jaar later te hoog zijn, en te makkelijk opgerekt... [quote] Nach dem Zweiten Weltkrieg wurde der Ostteil Deutschlands von der Sowjetunion besetzt. Nun fing der Bergbau im Erzgebirge von neuem an. Nur, dass diesmal nach Uran für das sowjetische Atomprogramm gesucht und gefunden wurde. Auch bei den dort arbeitenden Bergleuten stellte sich Lungenkrebs ein. Obwohl im Uranbergbau die Schutzmaßnahmen für die Bergleute im Laufe der Zeit erhöht wurden, kam die Schneeberger Krankheit zwar erst nach Jahrzehnten zum Ausbruch, konnte aber nie verhindert werden. [/quote] Immers laat radioactieve straling niet tegenhouden met een mondkapje Er zijn nog steeds Ondergrondse mijnen, waar een mensenleven dus niet telt voor de uitbaters :-(