Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Strakke leugendetector ontwikkeld door Nederlands-Britse onderzoekers

  •  
04-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
polygraph300.jpg
Detector op basis van pak met sensoren accuraat in 80 procent van gevallen tegenover 60 procent bij oude leugendetector
Al zo’n honderd jaar gebruiken politie en andere ondervragers de leugendetector. Het apparaat detecteert lichamelijke stress, en bepaalt zo op basis van fysiologische kenmerken op iemand liegt of niet. Maar het apparaat is niet heel betrouwbaar en in Europa zelfs helemaal niet zo populair bij veiligheidsdiensten. Nu is er een betrouwbaarder apparaat ontwikkeld waarvoor de verdachte zich in een heel pak moet hijsen: een soort leugendetector-onesie.
De onderzoekers in Groot-Brittanië en Nederland ontwikkelden een leugendetector-pak met een succespercentage van 70 tot soms 80 procent. Het pak, dat in films gebruikt wordt om computer geanimeerde karakters te creëren, monitort alle bewegingen van het lichaam tijdens de ondervraging – leugenaars bewegen onrustiger – en moet tekenen van schuldgevoel registreren. Het pak heeft 17 sensoren die tot 120 bewegingen per seconden kunnen waarnemen in drie dimensies voor 23 gewrichten.
Hoewel de CIA en FBI de ouderwetse leugendetector graag inzetten, zijn wetenschappers en mensen in de juridische wereld sceptisch over zijn betrouwbaarheid. De leugendetector kan ook makkelijk worden misbruikt omdat veel mensen toch wel angstig en nerveus worden wanneer ze aan een apparaat gelegd worden dat bepalend is voor hun vrijheid, aldus onderzoeker Ross Anderson van Cambridge University. Hij werkt samen met onderzoekers van Lancaster University en Universiteit Utrecht.
RTEmagicC_cinejosh300.jpg
Anderson wijst op de speciale betekenis van de onderzoeksresultaten in het licht van de recent aan het licht gekomen martelpraktijken van de CIA. “We weten al langer dat martelen niet werkt”, zegt Anderson. Een ander voordeel is dat bewegingen van het gehele lichaam relatief gezien weinig worden beïnvloed door culturele achtergrond, angsten of hoeveel je denkt. Dingen die bij andere leugendetectors een rol spelen.
Het pak kost zo’n 38.000 euro en is nogal oncomfortabel, maar er wordt gezocht naar goedkopere en betere alternatieven.
Maandag worden de onderzoeksresultaten gepresenteerd op een internationale conferentie in Hawaii.
Cc-foto voorpagina: Gabriel Rodríguez
Foto artikel: het pak waar personages voor de animatiefilm Avatar mee werden gemaakt – Cinejosh.com

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

JoopSchouten2014
JoopSchouten20144 jan. 2015 - 20:03

Leuk speeltje. Nu eerst maar eens de vragenlijst met 'targets' in kaart brengen. (Het moet immers wel in het verdienmodel passen.) Vraag één.: 'Vindt u dit fijn om dit te ondergaan?' 'Ja?' 'De detector zegt nee.'

harryo2
harryo24 jan. 2015 - 20:03

Tip: Zinnen zoals je die hier en elders wel eens tegenkomt en die gesteld zijn in de eerste persoonsvorm/enkelvoud maar waarin het woordje 'ik' ontbreekt bevatten hoogstwaarschijnlijk weinig tot geen waarheidswaarde. (https://www.youtube.com/watch?v=Vc073RIC7_M) En dat terwijl liegen toch al nergens goed voor is; vertel gewoon de waarheid: „Scherz ist die drittbeste Tarnung. Die zweitbeste: Sentimentalität. Aber die beste und sicherste Tarnung ist immer noch die blanke und nackte Wahrheit. Komischerweise. Die glaubt niemand.“ -- max frisch

blues boy
blues boy4 jan. 2015 - 20:03

Nu moeten er verkiezingsdebatten komen met leugendetector.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij4 jan. 2015 - 20:03

[ succespercentage van 70 tot soms 80 procent. ] Dus in 1 van de 5 of zelfs 1 van de 4 gevallen wordt iemand ten onrechte als leugenaar of niet-leugenaar bestempeld. Onacceptabel in juridische zaken.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij4 jan. 2015 - 20:03

[ Het lijkt mij onmogelijk een leugendetector te testen op zijn werking. ] Door eerst vragen te stellen waarvan het antwoord al bekend is zoals naam en adres. Vragen om bewust te liegen is ook mogelijk. https://www.youtube.com/watch?v=JcDr7O-Wmuk

123456zeven
123456zeven4 jan. 2015 - 20:03

"Dit pak kriebelt". "Het zit niet lekker." "Het is te krap." "Het is te wijd." "Het is te warm." "Het is te koud." "Het stinkt naar kunststof." "Het stinkt naar zweet. Gatverdamme, jullie wassen het niet nadat er iemand ingezeten heeft." "Het pak stinkt naar een of andere vieze zeep." "Gatverdamme, heeft hier iemand met huidschimmel in gezeten?" "Het pakt stinkt. Is dat ontsmettingsmiddel? En dat moet ik aantrekken?" Eitje.

CharlesdeValois
CharlesdeValois4 jan. 2015 - 20:03

'Het pak moet tekenen van schuldgevoel registreren.' Betekent dat dan dat je het wél of niet gedaan hebt?

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman4 jan. 2015 - 20:03

Het betekent vooral dat je psychopaten er niet mee kunt pakken...