Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom de strafzaak tegen Jerry Afriye bizar is

  •  
25-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
De strafzaak tegen de anti-zwartepietenactivist is nogal kafkaësk te noemen
De strafzaak tegen anti-zwartepietactivist Jerry Afriyie is afgelopen week door de rechtbank in Den Haag na een lange tijd van voorbereidende zittingen en verhoren eindelijk volledig inhoudelijk behandeld.
Jerry Afriyie was één van de vele tientallen actievoerders op 15 november 2014 bij de intocht van Sinterklaas in Gouda. Het was een aangepaste vorm van stil protest. Veel van hen werden vanaf een gegeven ogenblik door een groot aantal politieagenten van het Marktplein gedrongen en geverbaliseerd op grond van verdenking van overtreding van de Wet Openbare Manifestaties. Maar Afriyie werd zonder een duidelijke aanleiding als enige door enkele politieagenten uit de groep gepikt en over de grond gesleept, met zijn T-shirt over zijn hoofd getrokken, waardoor hij verwondingen opliep. Terwijl agenten hun voeten op zijn handen, benen en rug zetten, legde één van hen een nekklem aan.
Waar kennen wij dat ook alweer van? O ja, Eric Garner in New York en Mitch Henriquez in Den Haag, in beide gevallen met fatale afloop. Logisch dat Afriyie riep dat hij in ademnood verkeerde en zich automatisch lichamelijk weerde tegen de aanval. Het leverde hem ook nog een kapotte winterjas en verloren schoen op.
Uiteindelijk is een boterzachte aanklacht wegens “wederspannigheid” en “mishandeling” van een politieagent tegen hem ingediend. Je kan uit de hele gang van zaken concluderen: deze zaak is eigenlijk door de politie zélf gecreëerd!
Gram halen De zaken tegen alle andere actievoerders zijn geseponeerd. Zij hebben een vergoeding toegewezen gekregen van de advocatenkosten die ze noodgedwongen hebben moeten maken. Het is volkomen schimmig, en daarom kafkaësk, waarom het OM alleen de zaak tegen deze ene actievoerder heeft doorgezet. Het heeft er alle schijn van, dat de gezagsdragers uit rancune vanwege het als fout beoordeelde optreden alsnog een voorbeeld wilden stellen. Een soort gram halen om toch nog een soort “overwinninkje” te kunnen boeken.
Opmerkelijk is dat de “verwonding” van de politieagent een blauwe plek of bloeduitstortinkje op een bovenbeen betrof, welke (letterlijk!) zou zijn veroorzaakt door knijpen met een duim en een wijsvinger. De agent die drie dagen na het gebeuren aangifte deed zou verder last hebben gehouden van een polsgewricht. Maar dat zou ook kunnen zijn veroorzaakt door onoordeelkundig of onvoorzichtig handelen van de agent zelf.
Vruchten plukken Zoals ook Afriyie in zijn indringende slotwoord ter zitting uitgebreid schetste, kan zijn zaak niet los worden gezien van het algemene kader: het wel degelijk ook in Nederland bestaande racisme, waarbij de karikaturale figuur van Zwarte Piet vooral de laatste jaren een brandpunt van discussie en actie vormt. Ieder kan beseffen: met afschaffing van Zwarte Piet en b.v. vervanging van hem door kleurenpieten –geen kind zal daarvan ’s nachts huilend wakker worden, en juist meer kinderen zullen er plezier van hebben!- is racisme als geheel niet verdwenen. Maar wel een deel daarvan, met als bonus meer bewustzijn van het bestaan ervan. Hiervan kunnen we allemaal de vruchten plukken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.