Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Strafrecht is geen oplossing

  •  
13-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De rechtspraak is steeds vaker onderwerp van heftige kritiek. Zo zou het systeem crimineel gedrag niet in de weg staan. Gek genoeg schuiven criticasters het strafrecht tegelijkertijd met luide trom naar voren als oplossing voor ongewenst gedrag.
Wat is de oplossing voor blowende kinderen? Wat doe je als moeder? Keihard verbieden? Gedogen onder je eigen dak? Wat als je blowende kinderen bezoek hebben van 13-jarige vriendinnetjes? Die ook willen blowen? Moeder Mariska vond iets van een oplossing.
Ze kocht af en toe softdrugs in een coffeeshop. Ze stelde haar woning beschikbaar als gebruikersruimte voor haar eigen meerderjarige zoon en trad niet op toen een 13-jarig vriendinnetje besloot mee te blowen. Mariska dacht dat ze dat wel van haar ouders mocht. Dacht. Want ze had het niet gevraagd. Maar was thuis blowen niet beter dan op straat?
Ondanks de ‘veilige’ thuisomgeving ging het fout. Haar zoon blies op zijn slaapkamer iets te enthousiast een wolk dampende softdrugs in de mond van een meisje. Onwel. Ziek naar huis. Bezorgde ouders. Moeilijk gesprek.
Politie. Dagvaarding. Rechtszaak.
‘Hierbij dagvaard ik u…heeft vervoerd en/of verkocht en/of afgeleverd en/of verstrekt (in de woning gelegen aan…) aan de altoen minderjarige…. ‘
Een zeer kwalijke zaak. Volgens de officier van justitie. De moeder leverde niet direct aan het 13-jarige meisje, maar ze is als moeder (‘juist als moeder’) wel verantwoordelijk voor wat er onder haar dak speelt. ‘Het is haar taak om dit te voorkomen. Juist omdat blowen op zo’n jonge leeftijd schadelijk en onverantwoord is’.
Haar advocaat ziet het anders. Ja, de moeder kocht de drugs. Waar. Maar maakte ze niet gewoon een pragmatische afweging? Probeerde ze niet simpel op haar manier de band met haar kinderen te behouden? Probeerde ze niet te voorkomen dat de kinderen straks ergens zonder toezicht in een tochtige portiek zouden staan? Met alle risico’s van dien?
De advocaat koerst aan op begrip. Op de moeilijke keuzes waar ouders soms voor staan. Maar hij weet ook dat de rechter eerst kijkt naar de letter van de wet.
En die letter is duidelijk. Mariska is schuldig. Verstrekt aan een minderjarige. Maar de rechter is niet doof. Hij heeft gehoord wat de advocaat naar voren heeft gebracht en hij hoopt dat Mariska geleerd heeft. Van de inzet van de politie. Het werk van justitie. En de rechtszaak.
En deelt daarom een geheel voorwaardelijke werkstraf uit van zestig uur. Met een proeftijd van twee jaar. Als stok achter de deur. Plus een uitgesproken waarschuwing.
Kijk uit.
De rechter zwijgt over het dilemma. Over keuzes in de opvoeding.
Omdat het strafrecht daar ook geen oplossing voor heeft.

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

247Erik
247Erik13 okt. 2010 - 18:39

Los van het feit dat je van drugs sowieso de vernieling in gaat. Als je met dit soort strafjes aankomt dan verlies je je geloofwaardigheid als rechterlijke macht?

Peter502
Peter50213 okt. 2010 - 18:39

Goed, en wie gaat die ouders dan opvoeden ? Niet de rechter, dat is duidelijk, maar wie dan wel ?

Dragon2
Dragon213 okt. 2010 - 18:39

Een moeder die drugs koopt voor haar zoon en drugsgebruik faciliteert? Een meerderjarige zoon met een 13jarig vriendinnetje? Die hij mee naar zijn slaapkamer neemt? Hmmmm. Ik zal wel ouderwets zijn; maar ik vind dit idioot. Kinderen gewoon aanleren het niet te doen. Verbieden dus, en bestraffen als ze niet luisteren. Dat begint als ze 0 jaar zijn. Doe je dat consequent - no problems. Ga je drugs voor ze kopen, ben je verkeerd bezig. Ga je de fout in, moet je een lesje leren. Straf dus. Geldt voor kinderen, voor criminelen, voor iedereen. Zoals die terorrist die in Nederland wordt vrijgelaten, terwijl ie in de VS 25 jaar had gekregen. Die halen we dan terug naar NL omdat er in de Amerikaanse cel geen Xbox voor hem is, en vervolgens laten we hem vrij. Over hoe je in het buitenland als belachelijk te boek staat, hebben we geen Wilders voor nodig hoor. Maar dat terzijde.

Janssen3
Janssen313 okt. 2010 - 18:39

Chris, ff wat anders. Wat vind je nou van de strafmaat voor die overvallers op die juwelierszaken? Wat moet met die daders volgens jou mee gebeuren?

1 Reactie
janwillem2
janwillem213 okt. 2010 - 18:39

Het geeft alleen maar aan dat de bepaling van de strafmaat in veel gevallen maatwerk moet blijven.

[verwijderd]
[verwijderd]13 okt. 2010 - 18:39

Je kunt kinderen de gulden regel aanleren, maar of ze zich daaraan zullen houden heb je niet altijd in de hand. Er bestaat nog geen betrouwbare methode om volwassen criminelen op het juiste pad te krijgen, dus dan zijn afschrikking en het beschermen van de samenleving het enige dat je kunt doen. Waarom is dat zo moeilijk te begrijpen? Niet alles is maakbaar, het is leuk om te denken van wel, maar het is gewoon niet zo.

1 Reactie
Klaas2
Klaas213 okt. 2010 - 18:39

---[Er bestaat nog geen betrouwbare methode om volwassen criminelen op het juiste pad te krijgen]--- Ik begrijp je reactie niet, dit artikel gaat over pubers, niet over volwassenen. Overigens, betrouwbare methoden bestaan niet, men werkt met waarschijnlijkheden. Als je via een bepaalde methode een bepaald percentage op het juiste pad krijgt, meer dan met een andere methode, dan ben je gek als je de meest succesvolle methode niet gebruikt.

[verwijderd]
[verwijderd]13 okt. 2010 - 18:39

"Mariska dacht dat ze dat wel van haar ouders mocht."nog los van het feit dat je dat dan toch op zijn minst met de ouders overlegd is het feit simpel dat ook de ouders een 13 jarige geen toestemming mogen geven tot blowen. Ze is goed weggekomen.

1 Reactie
Ennath
Ennath13 okt. 2010 - 18:39

En van wie mogen ouders dat niet? En geldt dat dan alleen voor blowen? Mogen de moeders in dit dorp wél het bier voor de schuurfeestjes van hun kinderen kopen. En mogen ze het dan wél in de schuur maar niet in het parkje drinken? Of mogen ze het wel drinken maar niet kopen? En ben ik ook strafbaar als mijn kinderen een glaasje Champagne op Oudjaar krijgen? En wie gaat dat alles controleren?