Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Strafhof: Amerika martelde Afghaanse gevangenen

  •  
15-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
141 keer bekeken
  •  
1136956439_7961506fec_b
Amerikaanse militairen hebben zich mogelijk schuldig gemaakt aan het martelen van gevangenen in Afghanistan. Dat hebben aanklagers van het Internationale Strafhof in Den Haag vastgesteld op basis van een eerste onderzoek. Dat schrijft de NOS. Als de beschuldigingen kloppen, zou dat betekenen dat de Amerikanen oorlogsmisdaden hebben begaan.
Het zou gaan om ten minste 61 gemartelde gevangenen, vooral in de periode 2003 en 2004. Daarnaast zou de geheime dienst CIA minstens 27 mensen hebben gemarteld in geheime gevangenissen in Afghanistan.
Uit het onderzoek zou ook blijken dat het niet gaat om slechts enkele personen die zich schuldig maakten aan de martelingen, maar om een systematisch ingezette ondervragingstechniek van de Verenigde Staten. Nu deze informatie op tafel ligt zullen de aanklagers moeten beslissen of het aanleiding is een groot onderzoek te starten naar Amerikaanse oorlogsmisdaden.
Zo’n onderzoek kan nog knap lastig worden. Hoewel de Verenigde Staten zelf geen lid zijn van het strafhof, kunnen Amerikaanse burgers officieel wel vervolgd worden wanneer zij misdaden hebben begaan in een land dat wél lid is. Afghanistan bijvoorbeeld. Maar de kans dat de Amerikaanse regering zal toestaan dat haar eigen burgers vervolgd worden lijkt bijzonder klein. In 2002 tekende toenmalig president George W. Bush de American Servicemembers Protection Act , beter bekend als de The Hague Invasion Act. Die wet staat de Amerikanen toe om desnoods met militair geweld burgers te bevrijden die worden vastgehouden door het Internationaal Strafhof.
In 2004 bleek ook al dat de Amerikanen zich schuldig maakten aan het martelen van gevangenen. Destijds onthulde het CBS-programma 60 minutes dat Amerikaanse militairen gevangenen in de beruchte Abu Ghraib gevangenis martelden en vernederden. Veel daarvan was vastgelegd op foto en video. De Amerikanen lasten daarna een eigen onderzoek in, waarna 17 militairen oneervol werden ontslagen. Enkele van hen kregen daarnaast boetes en in sommige gevallen ook een gevangenisstraf opgelegd.
President-elect Donald Trump heeft tijdens zijn campagne meerdere malen laten weten dat wat hem betreft martelen officieel weer wordt ingevoerd als ondervragingstechniek. ‘Ik zou waterboarding terugbrengen, en ik zou verdomd ergere dingen dan waterboarding terugbrengen,’ zei Trump vorig jaar november.
cc-foto: U.S. Army
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor