Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Straatvegen in plaats van de taal leren

  •  
28-03-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
199 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_9e7a900471.jpg
Rotterdam dwingt vluchtelingen hun taalcursus op te geven
Onlangs vertelde onze premier dat nieuwkomers zich altijd hebben moeten aanpassen, en altijd te maken gehad met vooroordelen en discriminatie. Ze moet zich volgens hem invechten. Wie zegt dat nieuwkomers zich niet willen aanpassen? Wat is aanpassen eigenlijk? Jouw naam van Mohammed of Fatima veranderen in Jan of Grietje?
Om je aan te passen moet je eerst de Nederlandse taal leren. Ik geloof dat onze premier niet weet dat zelfs die mogelijkheid tegenwoordig de nieuwkomers praktisch onthouden wordt. 
Weet de premier dat de vluchtelingen in Rotterdam gezegd wordt dat werken voorkeur heeft boven Nederlands leren? Weet hij dat van vluchtelingen die kort in Nederland wonen verwacht wordt dat ze een baan accepteren waarvoor geen Nederlands nodig is? Zij moeten namelijk verplicht de straten gaan schoonmaken om uit de uitkering te komen, terwijl zij nog op een Nederlandse cursus zitten. Zij moeten stoppen met hun cursus Nederlands. Of zij moeten een avondcursus nemen en overdag werken. De gemeente vindt immers het werken belangrijker dan de taal. 
Wat gebeurt er met hun kinderen als zij dag en nacht bezig zijn om Nederlands te leren en allebei werken? De ouders moeten het onderling zo regelen dat een van hen thuis is voor kinderen, is het antwoord van de gemeente. Een ploegendienstregeling. 
Dus degene die thuis is hoeft geen Nederlands te leren, is mijn conclusie. Want ze moeten volgens de formule van de gemeente allebei in de avonden taalles volgen en overdag beschikbaar zijn voor een baan. Dat is praktisch onmogelijk omdat de kinderen geen oppas hebben en zij geen geld om een oppas te betalen. 
Wat gebeurt er dan? Hij of zij hoeft zich niet aan te passen, want die persoon komt toch de deur niet uit, zou ik zeggen. Ja, hier word ik echt cynisch van. 
Hoe kunnen zulke mensen zich aanpassen aan de Nederlandse cultuur als zij niet fatsoenlijk de taal spreken? Zij zijn hoogopgeleid in hun moederland en ze kunnen zichzelf hier straks uit die uitkering helpen als zij de kans krijgen om eerst de successleutel die de taal heet in hun bezit nemen. Dit is een bij voorbaat mislukt beleid dat de gemeente onder de naam ‘Werkloont’ naleeft. De gemeenteambtenaren in Rotterdam zeiden letterlijk ‘werken gaat vóór Nederlands leren’, toen ik vroeg of zij dat gezin de tijd wilden gunnen om eerst goed Nederlands te leren. 
Uit ervaring weet ik dat je een jaar lang en minstens tien uur per dag bezig moet zijn met het Nederlands als je deze taal onder de knie wil krijgen. Dan pas kun je spreken van het zich aanpassen. Hoe zou ik me anders aan hebben kunnen passen aan deze maatschappij als ik op mijn niveau niet had kunnen communiceren met mijn omgeving? Dat zou me nooit gelukt zijn als ik de straten schoon moest maken in plaats van het Nederlands te leren op mijn denkniveau. 
Ik betreur zeer deze kortzichtige kijk op de problematiek van uitkeringen waarmee de gemeenten te maken hebben. Erg spijtig dat de overheid geen lessen geleerd heeft van de integratieproblemen veroorzaakt door de wijze waarop de arbeidsmigranten destijds hier gehaald werden. Zij moesten namelijk direct aan het werk en kregen geen kans om Nederlands te leren. En we hebben allemaal gezien hoe het verder gegaan is. 
Het is verbazingwekkend dat de overheid korte termijn plannen bedenkt die op den duur veel schade toe kunnen brengen aan de maatschappij. Iemand die overdag moet werken en een paar uurtjes in de avond een eenvoudige cursus Nederlands mag volgen, kan nooit integreren. Van straten schoonmaken raak je niet geïntegreerd als nieuwkomer. Dat doe je via communicatie met je gelijkgestemden. Ja, werk loont, maar niet iedere loon werkt. Politieke vluchtelingen beloon je bovendien met een goede cursus Nederlands. Dat werkt, niet de werkwijze van ‘Werkloont’ in Rotterdam. Word wakker!
cc-foto: Ritzo ten Cate

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

pietdeg2
pietdeg228 mrt. 2015 - 21:53

"zij moeten een avondcursus nemen en overdag werken" Ja, dat is wat je invechten kunt noemen. Met een uitkering de taalcursus als dagbesteding gebruiken zal Rutte wel inleunstoelen noemen of inhangmatten.

Waslinks54
Waslinks5428 mrt. 2015 - 21:53

Is dat zo erg, een avondcursus moeten doen en intussen aan het werk? Lijkt mij niet te veel gevraagd.

Haastig
Haastig28 mrt. 2015 - 21:53

Aan de andere kant leer je pas Nederlands op het moment dat je met anderen omgaat. Thuis alleen leer je iig géén NLs. Los daarvan vind ik dat asielzoekers al in het asielzoekers centrum hun cursus Nederlands/NL schrijven moeten behalen (of evt FR of SP les) en afhankelijk van hun eerdere studie in NL moeten bijscholen aan MBO, HBO of universiteit om zodoende gewoon zo snel mogelijk onafhankelijk te worden in NL óf met wat meer kennis-bagage naar eigen land terugkeren als asiel niet wordt toegekend. Rondhangen in een asielzoekers-centrum leidt helemaal nergers toe, voor zover de tijd niet wordt besteed aan het helen van geest & lijf. Studie (met ruimte voor studie-vertraging) is in elk opzicht nuttiger (en op lange termijn goedkoper).

hugo bergveen
hugo bergveen28 mrt. 2015 - 21:53

Onze maatschappij is mede gevormd door al die vluchtelingen die hier hun talenten konden ontplooien; denk alleen maar aan de Hugenoten en Joden. Ook in hun tijd zullen er mensen zijn geweest die vonden dat Nederland 'vol' was; dat riepen ze ook in mijn jeugd, toen er nog maar 11 miljoen inwoners waren. En wij maar gillen dat Nederland vergrijst en dat er niet genoeg werkenden meer zijn om de pensioenpremies op te brengen...

pakmelk
pakmelk28 mrt. 2015 - 21:53

Verschrikkelijk zeg.... Werken én leren!! Wat een afstraffing, wat een inbreuk op mans mensenrechten. Werken én leren... alsof alleen asielzoekers dit moeten doen.

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten28 mrt. 2015 - 21:53

Ik moet zeggen dat ik om mij heen weinig autochtonen Algemeen Beschaafd Nederlands hoor spreken. Meer dan eens moet ik - en dat terwijl ik in het buitenland de lagere school heb doorlopen - mijn grotendeels autochtone - corrigeren met hun spelling, om nog maar niet te spreken van de uitspraak van het Nederlands.

Meta Foor
Meta Foor28 mrt. 2015 - 21:53

een taalcursus geven hoeft niet een formele taak te zijn; is uitstekend geschikt als vrijwilligerswerk voor de basis beginselen. dus niet mekkeren , maar gewoon doen

WendyB2
WendyB228 mrt. 2015 - 21:53

Straavegen wat vroeger een regulier betaalde baan, nu doen onbetaalde bijstandsdwangarbeiders dit werk. Het bijstandsbeleid heeft maar één doel: Mensen werkloos maken en werkloos houden.

Paulpeters
Paulpeters28 mrt. 2015 - 21:53

Ik vind het wel goed dat ze door middel van werk meedoen in de maatschappij. Dat helpt ook meer bij het leren van de taal. Ik ben het er wel mee eens dat straatvegen misschien niet de beste baan is om Nederlands mee te leren. Maar het principe van leren en werken tegelijk, daar is volgens mij niets mis mee.

Patrick Faas
Patrick Faas28 mrt. 2015 - 21:53

“Straatvegen in plaats van de taal leren” Leefbaar Rotterdam noemt dat: “niet lullen maar poetsen,” een walgelijke anti-intellectuele uitdrukking. Vluchtelingen zijn niet naar Nederland gekomen om vernederd te worden door Leefbaar Rotterdam, dus we moeten hen daartegen beschermen. De politieke vluchtelingen die ik ken zijn hoog opgeleid en kwamen in de problemen doordat zij zich maatschappelijk profileerden. Zonde van hun talenten om hen te laten poetsen. Daar komt bij dat het laag opgeleide tuig nu al zo jaloers is op buitenlanders, dus geef hen geen concurrentie in het enige soort werk waarvoor zij geschikt zijn. Vluchtelingen zijn geen gastarbeiders. Als paars in Den Haag die Leefbaarbende van Rotterdam niet terugfluit, moet Brussel het maar doen, maar bescherm vluchtelingen tegen misbruik.

juliusvold
juliusvold28 mrt. 2015 - 21:53

Goh; het is wat. Dat mensen moeten werken én leren om een betere positie te verkrijgen. En ik ken genoeg allochtonen die nooit een taalcursus hebben gehad, maar prima Nederlands spreken.

Armagaddon
Armagaddon28 mrt. 2015 - 21:53

>>> Stuitend als het waar is met dat straatvegen, een eenvoudige baan dat iemand ambieert of voorheen gedaan heeft kan men tot op zeker hoogte wel inkomen....maar straatvegen in je eentje....wat een treurige misdadige zelfs.... uit de slaventijd racistische instelling... >>> laat ze desnoods in de keuken ( universele bezigheid) van een zorginstelling meehelpen, daar koken en afwassen met Nederlanders de integratie bevordert

1 Reactie
lembeck
lembeck28 mrt. 2015 - 21:53

Eens met je, en ook dat men vooral niet wil inzien dat dit geen oplossing is.

Brauswasser
Brauswasser28 mrt. 2015 - 21:53

Is het geen idee om ze onder het vegen Nederlandstalige liederen te laten zingen ?

1 Reactie
lembeck
lembeck28 mrt. 2015 - 21:53

Nog gekker kan het niet worden.

GingerTed
GingerTed28 mrt. 2015 - 21:53

Midden in de maatschappij actief deelnemend leer je een voor jou vreemde taal, maar ook andere belangrijke zaken, behorend bij een voor jou nieuw land het snelst. Topbeleid dus met alleen maar positieve opbrengsten voor alle belanghebbenden.

1 Reactie
lembeck
lembeck28 mrt. 2015 - 21:53

Tuurlijk, Ginger. Iedereen gaan gezellig staan praten met straatvegers. Kijk, dat ik ze goeden morgen en zo wens, als ik voorbij fiets vind ik heel normaal. Maar ik ben een uitzondering. Wanneer sprak jij voor het laatst met een straatveger? En dan vooral, als ze onze taal niet machtig zijn? In dit geval werkt het dus niet, Ginger. Dat jaar investeren in het leren van de taal is zeker niet verspild. Zegt de schrijfster zelf ook. Daarna leveren deze mensen in een goede baan meer op voor de samenleving dan ze nu met straatvegen kunnen. Dit is een korte termijn visie op zijn minst en misschien zelfs pure discriminatie op zijn best. "Het zijn toch maar buitenlanders, nietwaar?"

[verwijderd]
[verwijderd]28 mrt. 2015 - 21:53

Niet iedere vluchteling is een dermate zielig geval dat leren en tegelijkertijd werken onmogelijk is.

1 Reactie
lembeck
lembeck28 mrt. 2015 - 21:53

Ze moeten wel hun eigen cursus betalen inclusief de OV kosten. Dat geld hebben ze doodeenvoudig niet. Ze zitten klem in deze situatie die zij niet willen, maar die kortzichtige Nederlanders een goed idee vinden.

[verwijderd]
[verwijderd]28 mrt. 2015 - 21:53

Een hartstikke mooie baan. Lekker in de buitenlucht, nuttig, en je krijgt nog wat lichaamsbeweging. Tijdens het werk kun ook prima je woordenlijstjes doornemen.

2 Reacties
KelsKels
KelsKels28 mrt. 2015 - 21:53

Dit vind ik nou eens een slimme opmerking! :)

lembeck
lembeck28 mrt. 2015 - 21:53

Je woordenlijstje doornemen, tijdens je werk. Nog nooit van een werkleider gehoord zeker? De enige pauze die ze hebben wordt door hem aangekondigd. Tijd om te leren is er niet. De pauze is om even te gaan plassen ergens (wild ja!) en verder snel je boterham op te eten en je koffie uit de thermosfles naar binnen te gieten. Na een kwartier is het vaak doorwerken. Je bent met je handen en je lijf aan het werken. Je houdt een bezem, schoffel, of een prikker en vuilniszak in je handen. Hoe wil je lijstjes doornemen?

Grozny
Grozny28 mrt. 2015 - 21:53

Bij ons in de gemeente is er gratis taalles en zelfs kinderopvang voor de ouders die met kinderen zitten. En jammergenoeg komt nog steeds praktisch niemand opdagen.

1 Reactie
lembeck
lembeck28 mrt. 2015 - 21:53

Niet elke gemeente geeft nog gratis lessen Nederlandse taal. De mijne laat ervoor betalen bv.

KelsKels
KelsKels28 mrt. 2015 - 21:53

Natuurlijk moeten zij meedoen met de maatschappij, waarbij hoort dat zij moeten werken net als iedere andere (ingeburgerde) nederlander. Geen werk, geen inkomen, dus geen voeding en onderdak. Daarnaast is het logisch dat zij nederlands moeten leren. Zonder de taal te spreken kan je niet communiceren en daarom dus geen betere baan krijgen of alleen nog maar 'afrekenen in de winkel'. Nederlandse studenten moeten naast hun opleiding ook werken in de avonduren, om hun studiekosten te voorzien. Alleenstaande moeders worden ook verplicht om te werken en dus zelf moeten zorgen voor oppas. Ik zeg dus: kijk niet alleen naar de immigranten en de 'vluchtelingen', maar dit geldt voor alle inwonenden in nederland.

1 Reactie
lembeck
lembeck28 mrt. 2015 - 21:53

Weet je wat in dit geval het grote voordeel van die Nederlandse studenten is? Nee? Toch is het heel makkelijk. Nederlandse studenten hoeven niet onze taal te leren om zich begrijpbaar te maken naar andere mensen toe in ons land. Deze asielzoekers mogen wat mij betreft straatvegen, maar als allereerste eis komt de taal leren. Het korte termijn denken van te veel mensen is bijna obsceen, vind ik. Het wordt deze mensen niet gegund om onze taal te leren, maar als ze de taal niet beheersen is het ook weer niet goed. Wat willen jullie dan? Terugsturen allemaal? Ja..dat zal DE oplossing zijn, ja... Goeiehelp zeg wat een onbenul van mensen die wel gezond kunnen nadenken, maar dat weigeren, omdat het om asielzoekers gaat.... Hoezo racistisch?

GemeenteRotterdam
GemeenteRotterdam28 mrt. 2015 - 21:53

Dit verhaal haalt twee programma's voor mensen in de bijstand in Rotterdam door elkaar. Daardoor klopt het niet. WerkLoont is een aanpak voor mensen die snel weer aan het werk kunnen. Mensen die zonder belemmeringen (terug) de arbeidsmarkt op kunnen. Onderdeel van dit programma is 1 dag in de week aan het werk. Bij voorkeur in een eigen (betaalde) baan, eventueel via de gemeente helpen bij het schoonhouden van de stad. Wie geen Nederlands praat, komt niet in dit project terecht. Van Rotterdammers met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt, vraagt de gemeente een Tegenprestatie. Dat kan vrijwilligerswerk zijn, mantelzorg, of het volgen van een taalcursus. Lees hierover meer op: http://www.rotterdam.nl/tegenprestatie

1 Reactie
lembeck
lembeck28 mrt. 2015 - 21:53

"Wie geen Nederlands praat, komt niet in dit project terecht." Leg me dan eens uit, waarom ik in de stad wel degelijk deze mensen tegenkom die verplicht aan het werk zijn gezet in de buitenruimte? Ik ken de Sociale Dienst van Rotterdam heel goed. Ben er zelf cliënt geweest, maar heb naast de warmte en hartelijkheid van een Hindoestaanse Lillian ook de ijskoude robot van Turkse afkomst mee moeten maken die bijna mijn verhuizing wist te saboteren. Opzettelijk! Mijn periode viel samen met die van Michiel van Kinderen. Ik ben die man nog dankbaar. De Soos is veranderd in de stad. Er wordt nu nog meer op deze mensen neergekeken. Beste medewerkers, ik ZIE de mensen die geen Nederlands spreken, toch op straat werken? Hoe kan dat dan?