Joop

Stoutfonds betaalt eerste stage illegaal

  •    •  
27-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Mustafa_300.jpg
Fonds heeft 150.000 euro in kas om boetes voor werkgevers te betalen die illegalen een stageplek aanbieden
Mustafa Gök, een 17-jarige leerling van ROC Mondriaan in Den Haag kan eindelijk zijn opleiding afronden omdat hij nu een stage heeft. De scholier mag officieel geen stage lopen omdat hij geen verblijfsvergunning heeft. Het VARA programma De Ombudsman maakte enkele weken geleden het Stoutfonds bekend dat de boetes gaat betalen voor werkgevers die illegalen toch een stageplek aanbieden.
In Nederland geldt het recht op onderwijs. Illegale jongeren mogen daardoor wel naar school, maar geen stage lopen. Door de maatregel lopen jaarlijks tientallen leerlingen hun mbo-diploma mis. Werkgevers die de jonge studenten toch een stageplek aanbieden, lopen het risico een boete van 8000 euro te krijgen.
Gök loopt nu stage, nota bene bij een gemeente. De precieze plek wordt nog geheim gehouden omdat het wel de bedoeling is dat hij de stage wel kan afmaken.
Het Stoutfonds heeft 150.000 euro in kas en zal de portemonnee trekken als dat nodig is. Inmiddels hebben zich al 26 werkgevers bij het Stoutfonds aangemeld. Initiatiefnemer Jos Verhoeven, directeur van de Start Foundation vindt dat overheid jongeren het recht op onderwijs ontneemt.
Zij hebben ergens een toekomst: krijgen ze een verblijfsvergunning, dan hebben ze dankzij een stage een kwalificatie voor de arbeidsmarkt; moeten ze terug naar hun land van herkomst, dan hebben ze extra bagage om daar in hun onderhoud te voorzien.
Het stageverbod is een heet hangijzer geworden. Volgens de wet zijn jongeren leerplichtig en hebben ze om die reden ook het recht om een opleiding af te maken. Door de maatregel lopen jaarlijks tientallen leerlingen hun mbo-diploma mis. Een Kamermeerderheid wil dat de wet wordt aangepast, maar het huidige kabinet volhardt juist in dit beleid. De Ombudsman, Vrijdag 28 oktober, Nederland 2, 20.50 uur

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Mashti
Mashti27 okt. 2011 - 10:28

Petje af voor de gemeenteDen Haag!

jimdavis
jimdavis27 okt. 2011 - 10:28

Wat een fantastisch initiatief vind ik dit! Hulde ook aan de stortende werkgevers!

wvdstraat
wvdstraat27 okt. 2011 - 10:28

'Recht een opleiding af te maken en een verbod op stage' Het is juist dit soort Catch22-achtige taferelen waardoor overheden onbetrouwbaar zijn. Het lijkt op de heksenprocessen uit de Middeleeuwen: Verdronk men, was men een normaal mens (maar weliswaar dood), bleef men drijven, was men een heks en werd verbrand..... Zo gaat het met werkzoekenden, gehandicapten, eigenlijk met iedereen. De actie van de gemeente Den Haag, enkele werkgevers en ook de school (hulde aan hen !), staat in direct verband met het karakter van de Occupy-beweging, deze regoring grijpt - net als in de VS - reeds naar het middel repressie. Dat laatste is heel erg, maar toch een goed teken: Vroeger of later verliezen ze dus altijd zoals de geschiedenis uitwijst.

Patrick Faas
Patrick Faas27 okt. 2011 - 10:28

"Inmiddels hebben zich al 26 werkgevers bij het Stoutfonds aangemeld." Dat is een beginnetje, maar hoeveel bedrijven hebben we in Nederland wel niet? Allicht zullen we de voorkeur geven aan producten van bedrijven aangesloten bij het Stoutfonds, maar liever nog had ik alle bedrijven geboycot die dat niet doen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194727 okt. 2011 - 10:28

Het is natuurlijk ontzettend krom om iemand wel het recht op onderwijs te geven maar niet de daarbij horende stage. Maar is er dan wel eens een werkgever geweest die daarvoor is beboet? Het lijkt mij een proefproces waard.

lancelot2
lancelot227 okt. 2011 - 10:28

BOE!! Geen verblijfsvergunning is illegaal, en illegaal is onwettig. En als een illegaal naar school gaat, wie betaald dan de rekening?? Juist! Punt.

1 Reactie
maclofty
maclofty27 okt. 2011 - 10:28

Dat is toch ook wat, mijn vader zat in de illegaliteit en liet mij gewoon naar school gaan. ;-)) De school was wel gevorderd door de bezetter, dus kon ik niet. Het is maar in welke tijd je spreekt. Ik kijk en spreek graag uit "mijn" jeugd en dan klink illegaliteit anders en ook mijn denkwijze. Denk maar eens aan de "rechten van het kind" dat hebben wij (Nederland) geratificeerd. Was je even vergeten denk ik, of je wist het niet en dat zal wel het geval zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]27 okt. 2011 - 10:28

Een Stoutfonds in het leven roepen kan uiteraard op weinig animo uit het bedrijfsleven rekenen. Met een werkloze beroepsbevolking van 100.000'en hebben we geen illegalen op de arbeidsmarkt nodig. Welke zichzelf respecterende werkgever wil een illegaal 'in dienst' hebben? Het ligt in lijn der verwachting dat het met name door progressieven aan het subsidieinfuus gehouden bedrijfjes zijn die een plekje vrijmaken, uitsluitend om politieke redenen.

1 Reactie
eeweew
eeweew27 okt. 2011 - 10:28

Allerlei normale bedrijven hebben zich aangemeld. U doet met uw wereldbeeld de feiten geweld aan

TheoJ2
TheoJ227 okt. 2011 - 10:28

Een ombudsman die subversieve acties bekendmaakt? Ik snap hier niets meer van.

1 Reactie
Bobby Byrd
Bobby Byrd27 okt. 2011 - 10:28

Mooi zo. Blijf daar maar in.